Reklama

Reklama

Spalovač mrtvol

Trailer

Obsahy(1)

Film Spalovač mrtvol natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse. Jeho hrdina - zaměstnanec krematoria, je člověk nenormální, zatížený svým povoláním, psychopat a maniak, posedlý představou člověka jako mrtvoly a její přeměny v prach a popel. Člověk takto duševně narušený se dá pak snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií k těm nejstrašnějším činům: zradě národa, ke kterému se dosud hlásil, udavačství, vraždám a spolupráci na masovém vyhlazování lidí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 656)

tomeek 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu jsem netušil, co je to za film, až jednou na školní projekci v kinosále zlínských ateliérů jsem zjistil, o jaký film jsem přicházel!!! Naprosto netypický způsob střihu ze scény do scény, bravurní Hrušínský, šílený příběh o moci a jednom zaměstnanci krematoria... ()

misulka03 

všechny recenze uživatele

Klid a lhostejnost, to je to, čím vás film zcela rozčílí. Sedíte v křesle a v duchu nadáváte: Co je to za člověka, to snad nemyslí vážně. A on neustále bude chodit pomalým krokem a klidným hlasem mluvit dál. Film, který mě rozčílil jako snad žádný jiný. A Rudolf Hrušínský musí být snad nějaký nadherec nebo si to nedokážu vysvětlit - podobný herecký výkon jsem snad ještě nezažila. ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

One Man Show a pozoruhodné dielo. To mi najviac utkvelo v pamäti, no na druhej strane aj postavy bez emócií, uspávacia prvá polhodina, monotónnosť celého diela a stratená, resp. dejovo nezakomponovaná postava Menšíka. Aj preto ma to viac ťahá k 4*. ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalé! Velice dlouho mi tento film unikal, ale nakonec jsem si ho sehnal a s klidem usednul k obrazovce. Prvních dvacet minut se nic moc nedělo a poslouchal jsem docela démonického Rudolfa Hrušínského. Potom už se do děje zapojovali více i jiné postavy a začalo to být zajímavější. Minuty filmu utíkaly jak voda a bylo čímdál víc znát, jak je pan Kopfrkingl narušený. Hrabalo mu pořád více a více a pořád mlel ty svoje klidné řeči. Celou dobu byl takový, že naháněl hrůzu, ale ke konci už to bylo šílené. Podle mého názoru jde o nejlepší počit českého filmu vůbec a z celého snímku mám pocit dokonalé režie a skvělých hereckých výkonů. Z plného hodnocení ubírám 5% protože začátek až tak moc záživný nebyl. 95% ()

Prometheus69 

všechny recenze uživatele

Absolutně ujetý a kultivovaný český horůrek... kdy mě konečně překvapil i konec. ]:) nejlepší scéna u které muselo mrazit naprosto každého byl závěrečný, mistr pecař I mengele by si nakadil do gatí.... :D Zkutečně byl P.Hrušinský skutečný pan herec.. všechna čest, smekám čepec. :) Dobré na tom i je... že to děsí stejně dobře jako před 50 lety.. už jen silou slova. Nějaké ty morbidní běžné scény už jsou jen takový bonus pro zpestření. To u morbidních dvoubarevných před komunistických záležitostí neříkám moc často:) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Na stupnici úchylnosti od jedné do deseti zaujímá tento snímek pěknou desátou příčku. Vizuální skvost, který by zasloužil restaurování do HD. Hrušínský v životní roli, hlavní spalovač Třetí říše coby snaživý Čech (který měl za manželku Židovku), to je také zajímavá vytříbená persifláž. Působivý film, který slabším povahám může způsobit stavy úzkosti. 80% ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Hrušínský doslova exceluje. S jeho výkonom stojí a padá celý film. Takto geniálne zahranú postavu som v českom (v slovenskom jakbysmet) filme ešte nevidel. Film pôsobí akoby predbehol svoju dobu. Všetky tie rýchle prestrihy, plynulé prechody scén...nádhera. Asi najlepší tuzemský film aký som videl.//////////////Po dlhej dobe som film videl znova. Neuveriteľne nápaditá a audio-vizuálne úžasne spravená vec (hudba!). Keby Spalovača mŕtvol urobil rovnakým spôsobom niekto aj v roku 2016, stále by to bola pecka. Herzovi, Liškovi a Hrušínskému sa podarilo niečo výnimočné. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Rudolf Hrušínský podává nadpozemský výkon. Psychopatická postava pana Kopfrkingla je ztvárněna tak cynicky, že člověk neví, jestli se smát, či klepat hrůzou. Excelentní dílo. Nikdo nebude trpět; spasím je všecky. Všecky je spasím. Celý svět." ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Hrusinskeho maniakalni lyrika a jeho herecky vykon nema snad obdoby. Typicke Herzovi zabery doprovazene jemnou hudbou na pozadi a predevsim sokujicim pribehem pana Kopfrkingla - zamestance krematoria, ktery se postupnym ideovym nahlodavanim nacistickeho aparaticka necha poblouznit nacistickou myslenkou "ciste rasy" a proto vyhladi celou svou rodinu v zajmu lidstva. Povinna zalezitost pro vsechny, kteri se jen trochu zajimaji o cesky film. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Hrušínský slizký, až to mlaská, vymakaná kamera (nejen ta rybooká), rafinované přelévání scén, místy až klipovitý střih a celková atmosféra – čistých pět. To, že je celý horůrek naražený na protifašistické kopyto, jak kázal dobový mrav, subjektivně cítím jako lehkou neupřímnost, ale budiž, předloha je předloha a hlavně to v tomhle případě výsledné vyznění rozhodně umocňuje. Velmi. Zatraceně nepříjemný film. Tak nepříjemný, až s těmi pěti docela váhám. Protože jedna věc je obdivovat dokonalé řemeslo, a druhá věc je, když vám tím dokonalým řemeslem udělá biják nedobře. Kdybyste zároveň cítili, že vám něco podstatného dal, bylo by to v pořádku, ale když ten dojem moc nemáte... Jsem povrchní, když dám jenom čtyři? ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Velmi specifický snímek. Rudolf Hrušínský - to je prostě špička. Nemohu tvrdit, že snímek to byl podle mého gusta, ale nemohu mu upřít grácii a dokonalost. 90% ()

wafc 

všechny recenze uživatele

Hrušinského galapředstavení. Psychopatie nejhrubšího zrna. Jen mě trochu vadila ta odchylka od knihy v závěřečných scénách. A kam se poděla němčina? ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Prach jsi a v prach se obrátíš." Ceremoniář smrti Rudolf Hrušínský ve výsostné pietě chystá obřad lože nebožtíků v chrámu truchlivém, v chrámu, který se stal sirénou špitajícího hypnotického kurzu, domněle ohlušujícím hlasem blaženosti zvráceného éteru nitra svého. Jak vzorně poetický řečník, lstivý elegán manipulace, mistr myšlenek temnoty mrazivých, krutých a patologických skutků svých. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Démonicky film. Mrazivý a deprimujúci, plný skrytých významov a bezchybných hereckých kreácií jedného človeka. Rudolf Hrušinsky dokázal výrazom tváre a obyčajnými monológmi spôsobovať zimomriavky. Toto je pre mňa asi najlepší český film aký kedy vznikol. Spaľovač mŕtvol nezostárol a aj po rokoch má hororovú atmosféru, geniálnu hudbu, kameru a strihačskú odviazanosť. V Amerike sa za takéto veci voľakedy rozdávali oskary. U nás sa film zamkol na dlhé roky do trezoru. ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

06.10.2019

Ve věku 92 let zemřela česká divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová. Chramostová byla výraznou osobností české kultury, v mládí vystudovala konzervatoř v Brně, později během komunistické éry… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Karlovy Vary odhalují program

Karlovy Vary odhalují program

17.04.2019

54. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech včera odhalil netradiční plakát a částečně taky hlavní program. Festival se bude konat od 28. června do 6. července a jak už je tradicí… (více)

Reklama

Reklama