Reklama

Reklama

Spalovač mrtvol

Trailer

Obsahy(1)

Film Spalovač mrtvol natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse. Jeho hrdina - zaměstnanec krematoria, je člověk nenormální, zatížený svým povoláním, psychopat a maniak, posedlý představou člověka jako mrtvoly a její přeměny v prach a popel. Člověk takto duševně narušený se dá pak snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií k těm nejstrašnějším činům: zradě národa, ke kterému se dosud hlásil, udavačství, vraždám a spolupráci na masovém vyhlazování lidí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 656)

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec je geniální reflexí počáteční fáze genocid a poukazuje na tenkou hranici mezi okázalým filosemitismem a drsným antisemitismem. Jde o nadčasovou kritiku fascinace násilím, plnou skvělého černého humoru. Hrušínský zde sice předvádí životní výkon, ale perfektně tu podivné osoby hrají i Prachař a Štekl. Nádherně subverzivně působí manželská dvojice Menšík a Myslíková, která do vypjatých momentů vnáší humorné odlehčení. Stanislav Milota zde naplno zúročil svůj jedinečný kameramanský styl a vysoká kvalita snímku je do značné míry jeho zásluhou. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Opravdu velice silný film. Nejdřív navodí příjemnou rodinnou atmosféru a pak stupňuje napětí. Obejde se bez nějakých velkých, brutálních scén. Vše přitom probíhá ve zdánlivě klidném, pomalém tempu, doprovázeným jemnými (povětšinou) monology hlavního hrdiny, jehož osobnost se však zcela proměňuje. Dojem z mnohých scén umocňuje i způsob jejich natočení z různých úhlů. Herecké mistrovství Rudolfa Hrušínského je nepřehlédnutelné. Vyzdvihl bych i hraní tváří (tělem) Vlasty Chramostové. Vytkl bych jen mírně rušící přechody mezi některými scénami (bez normálního střihu), podivnou roli Vladimíra Menšíka a jeho manželky a nejasnou symboliku zjevující se černovlasé dívky. ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Na české poměry velice silný a vyspělý film, který je naprosto zručně a originálně nasnímaný, je v něm neuvěřitelně uvěřitelně zahraný pan Karel Kopfrkingl mistrem Rudolfem Hrušínským, od kterého jsem asi v životě lepší výkon neviděl, velice tíživá a nepříjemná atmosféra se mi po celou dobu úspěšně zarývala pod kůži a samotný scénář má tolik rovin a myšlenek, že jsem jen s potěšením ve tváři vstřebával, co mi pan režisér Herz, spolu s autorem předlohy (kterou si určitě taky proklepnu) Ladislavem Fuksem naservírovali. Jednoduše paráda. 90% ()

Carlie 

všechny recenze uživatele

(SPOILERY) Opravdu složitý film. V dnešní době se všude ve světě točí spousta hororů postavených na laciných lekacích scénách a přehnaném násilí, a přitom to nejděsivější co může na hororu být je to pomalé napětí, které člověka nutí sedět, koukat a bát se. Spalovač mrtvol je náhled do mysli šíleného zaměstnance krematoria, který neukazuje ani špetku citu, nebo empatie, a přitom si je tak strašně jist tím, že je dobrý člověk. My diváci na konci vidíme pouze odporného sériového vraha, který nabil dojmu, že je Dalajláma a všechny ty členy rodiny zabil z milosti. Zajímavé je prostředí a doba, kdy se film odehrává, ale tím nejdůležitějším faktorem je temná mysl Kopfrkingla, protože jestli vás nevyděsí on, pak se obávám, že vás nevyděsí nic. . Zasazení do doby je pro vývoj filmu sice důležité, ale ne nezbytné, protože sledujeme, jak z hrdého českého občana stává přívrženec nejhorší ideologie. Film o válce to však není (ne v tom smyslu jako třeba Schindlerův list, nebo Pianista). Je to spíš psychologický horor/thriller, který byl prostředím nastupujícího nacismu značně ovlivněn, ale není to ústřední téma, ono ani to krematorium není tak klíčové, Kopfrkingl by mě děsil i jako pracovník muzea preparovaných zvířat, pokud by si zachoval svou tvář psychopata. Pravdou však je, že smrt je snad pro všechny lidi děsivá, a tak to dodává prvku hororu. Všichni vychvalují Hrušinského, ale Vlasta Chramostová svoji postavu Lakmé zahrála báječně a kamera je 10/10 režiséra snad ani nemusím zmiňovat. Film jsem viděla celkem třikrát, naposledy včera a musím ho dát na první příčku mého seznamu, protože je to snad ten nejlepší kinematografický počin, který jsem kdy viděla a ten nejsilnější film, kam se hrabe můj oblíbenec Hitchcock. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Film vo mne vyvolal neprijemne pocity, od cudnej atmosfery po sposob akym Rudolf Hrusinsky hral svoju postavu. Tempo je smrtiace. Vobec som nepobrala, co tym chcel autor povedat. Hrozny film. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Herzovy filmy nijak zvlášť neobdivuji, ale Spalovač mrtvol je asi opravdu výjimečný film. Tak předně, hororů v české kotlině moc nemáme. Byť při nastavení vyhledávání nám to zobrazí mnoho filmů zařazených do této kategorie, je nutné se ptát, co skutečně splňuje charakteristiky skutečného hororu. Tento je postaven na dvou základních hororových pilířích. První je nacismus - zrůdná ideologie mající na svědomí miliony mrtvých. Druhá je pohřební ústav, pohřebnictví a vše co s tím souvisí. Juraj Herz obsadil do role skvělého Rudolfa Hrušínského, který se svým ulízaným účesem, perfektním vzhledem, spisovnou a slušnou mluvou a distingovaným chováním místy připomíná Hannibala Lectera. A jsou si docela podobní i fyzicky. Juraj Herz navíc dodal filmu další rozměr. Díky práci s kamerou a ozvěnami hlasu útočí zlo na všechny smysly z různých směrů. Děsivé věci nemusí být jen tuna krve, strašlivě vypadající zombie apod. Zde se ukazuje, že děsivá může být sama podstata zla. Psychopat, který je schopen a ochoten udělat pro to čemu věří cokoli. A s jakou lehkostí obětuje vlastní rodinu. Něco podobného jsem viděl v Misery nechce zemřít, ale zde je to dovedeno do extrému. Film je navíc i docela odvážný. Vedle nahoty se objevuje i scéna orálního sexu, což zase odkazuje na fakt, že nacisté byli zvrácení, ale též si rádi užívali a u toho klidně vedli politické řeči či dělali zásadní rozhodnutí. Spalovač mrtvol je bezpochyby výjimečný film, který se zabývá i otázkou posmrtnosti, byť jen okrajově. Po všech stránkách zážitek. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Aj napriek istým zmenám oproti knihe (chýbajúce či neexistujúce postavy a scény) a príliš rýchlym skokom v deji ide o výborný psychologický film popisujúci pomalú a postupnú premenu zamestnanca krematória na ideológiou sfanatizovaného vraha. Hrušínskeho postavu som neznášal už od prvého momentu. Len by ma zaujímalo, ktorý vtipkár film zaradil do žánru "komédia" (hoci je pravda, že "dramatické" prestrihy pôsobili skôr vtipne, než desivo). ()

Honzimir67 

všechny recenze uživatele

8/10 - Tohle že je film z šedesátek? EXTRÉM! Je neskutečné, že přestože jsem se díval na starý černobílý film, měl jsem dojem, jakobych se díval na snímek dnešní doby. Tím narážím z velké většiny na originální kameru - např. širokoúhlé záběry mířené na objekty zblízka, zajímavé "předčasné" přechody mezi scénami... Střih na tu dobu musel být také úžasný, moc se mi líbilo jak se při některých zmínkách v konverzacích nachvíli objevila například právě zmíněná osoba. Šlo vidět, že film je sakra promyšlený. A bez Hrušínského a jeho možná i nejlepšího nebo minimálně nejikoničtějšího výkonu by to nebylo ono. Opravdu smekám, přestože daný příběh mě až tak nenadchnul, tak má za mě stále zajímavý závěr. ()

DrSixhead 

všechny recenze uživatele

Naprostý strop české kinematografie. Ve své době šlo určitě o nadčasový snímek, a Rudolf Hrušínský zde podal fenomenální výkon. To samé jde říct o kameře, díky které film nepůsobí zastarale, ale naopak i dnes zobrazuje temnou a děsivou atmosféru. "Co abych tě, drahá, oběsil?" 10/10 ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Ten chlap je magor, psychopat a kolaborant. Celé to působí docela strašidelně a černobílý film tomu dodává na depresi. Nějak mi unikla role těch komických postav. Ale jako odlehčení to fungovalo. "Ten ve světlejch je z Jednoty a ten v červenejch je řeznickej učeň. Vidíš, je tady řezník, poteče krev!" 4* ()

Johny_MH 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů té doby, který svou hlubokou sondou do lidského nitra vyzněl bezmála pesimisticky. Kamera spolu s Hrušínským tvoří nezapomenutelný celek. Naposled jsem viděl v naší kinematografii podobný snímek od Jireše Valerii. ()

Flix 

všechny recenze uživatele

Výtečný a přímo geniální film. Česká kinematografie mě příliš nezajímá, ale tohle je opravdu skvost. Podle mě nejlepší český film. Režisér se opírá o hororovou satiru L.Fukse, kterou mistrně zobrazil na plátně. Pracovník krematoria, podivín, který je až přehnaně spjatý se svou prací se postupně stává fanatikem vlivem nadcházejícího nacistického režimu. Ostatní postavy, vyjma některých působí velmi stoicky a groteskně. Jako loutky, kterým pan Kopferkingel postupně přednáší své názory spojené se smrtí a spalováním zemřelých. Při mluvení působí velmi uhlazeně, morbidně a je až neskutečně slizký a úlisný. Mistrně ho zahrál R.Hrušínský (bezesporu jeho nejlepší role). Postava působí zčástí komicky dokud se nesetká s novou myšlenkou nacismu, která ho nemilosrdně mění, i kvůli jeho povaze, v doslovného fanatika. Režisér využil přímo dokonalé přechody mezi scénami a práci kamery. Využívá také mnoho symbolů a alegorie u chování hlavní postavy, jmen některých postav nebo v samotné řeči. To, že je Spalovač mrtvol natočen černobíle skvěle dokresluje atmosféru filmu a hodí se k němu. Podle mého názoru je Spalovač mrtvol nepochybně nejlepší český film a žádný divák by si ho neměl nechat ujít... ()

Láryfáry 

všechny recenze uživatele

ňam! Jediný český horror, jedinečná světová lahůdka. Superherec Hrušínský Rudolf rozehrává koncert s vlastní mimikou a hlavně s dikcí. Herzovo tvůrčí vrchol, jemuž už se nikdy ani nepřiblížil. Co abych tomu dal pět hvězd?¤ ()

Baudelaire 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to nejlepší český film všech dob a jeden z nejlepších na světě. Kdyby to bylo tehdy možné, získal by zcela určitě plejádu oscarů. Přeskvělá adaptace podle skvělé předlohy L. Fukse v sobě mísí prvky dramatu, černočerné komedie a hororu, což je v české kinematografii naprosto unikátní. V hlavní roli excelující R. Hrušínský alias pan Kopfrkingel je nelidsky přesvědčivý. Jak sem se na něj díval (a že bylo ho plné plátno), byl jsem 100% přesvědčen, že je to skutečný člověk a že takový opravdu je. Ale jaký vlastně? Je to ledově klidný člověk, předčítající z knihy o Tibetu, který svým pomalým ale jistým tempem chodí pálit lidi do krematoria a básní o smrti žehem jako o tom nejlidštějším procesu, a který obscénně češe mrtvolám vlasy svým hřebenem, kterým si pak ještě slizčeji ulízne svou kulovitou hlavu plnou brilantních vět o smrti, jako o jediném jistém v lidském životě. Zpočátku je spíše směšný, ale časem se jeho obludná hlava začne plnit nacistickou ideologií a on se svým přesvědčením, že dělá správné věci a že lidem pomáhá, začne s mrazivou samozřejmostí zabíjet svou zčásti židovskou rodinu. Cestou do krematoria, kde později „spasí“ i svého negermánsky slabého a zženštilého synka, se zastaví u výlohy cukrárny se slovy: „Dáš si věneček nebo rakvičku?“ To ilustruje povahu žertovných momentů ve filmu ale i smysl pro detail. Úžasná atmosféra filmu je podepřena pasující hudbou a řekl bych i černobílým obrazem. Kamera a střih jsou zajímavé, nadčasové, pro tehdejší český film netradiční – zejména plynulé přechody mezi vybranými scénami. Na Spalovači mrtvol je skvěle ukázáno, jak nebezpečná je ideologie, když se jí ujme opravdu přesvědčený a puntičkářský člověk. Právě ono flegmatické avšak naprosté přesvědčení o správnosti svého jednání a myšlení dělá z Kopfrkingela nejděsivější postavu všech filmů. „ a vše se v prach obrátí.“ ()

Cannabis 

všechny recenze uživatele

Parádní role Rudolfa Hrušínského, který v tomto filmu exceluje jako ta nejlepší záporná role všech dob! Pro srovnání s knihou Ladislava Fukse je film o mnoho působivější a to díky dobré kameře a také muzice, která jen decentně dokresluje už tak silně morbidní atmosféru… Tento film řadím hodně vysoko na svém žebříčku oblíbených filmů! A unikátním zážitkem pro mne bylo promítání tohoto filmu v opravdovém krematoriu… =) Takže můžu jenom doporučit - Zhasnout, pustit pořádně nahlas a užívat si to mrazivé tajemno. ()

Weirdman 

všechny recenze uživatele

10/10... Bravúrne filmové dielko, ktoré pracuje so všetkými filmovými prostriedkami na 110% vďaka čomu si vyrobilo štatút nadčasovosti a dovolím si povedať, že ani o 20 rokov jeho sila neopadne a nebude vyzerať staro.. ()

LuckyK 

všechny recenze uživatele

"Z komína stoupá k nebi dým a v něm se vznáší Rudolf Hrušínský " (Xavier Baumaxa - "Nazijazz"). Tenhle film je kult a proto není divu, že inspiroval i další nové umělce (výborně Buránku!). Je až neskutečný, jak si jeden jediný herec může přivlastnit celý film a odtáhne ho od začátku do konce. Nikdy jsem pateticky nevzíval mistry, ale teď chápu ten obdiv k tomuto herci (i Herzi). Jediný film, na který jsme šli povinně se školou, ale i nepovinně místo hospody (nebo po hospodě:)). Rakvičku nebo věneček? ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

06.10.2019

Ve věku 92 let zemřela česká divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová. Chramostová byla výraznou osobností české kultury, v mládí vystudovala konzervatoř v Brně, později během komunistické éry… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Karlovy Vary odhalují program

Karlovy Vary odhalují program

17.04.2019

54. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech včera odhalil netradiční plakát a částečně taky hlavní program. Festival se bude konat od 28. června do 6. července a jak už je tradicí… (více)

Reklama

Reklama