Reklama

Reklama

Spalovač mrtvol

Trailer

Obsahy(1)

Film Spalovač mrtvol natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse. Jeho hrdina - zaměstnanec krematoria, je člověk nenormální, zatížený svým povoláním, psychopat a maniak, posedlý představou člověka jako mrtvoly a její přeměny v prach a popel. Člověk takto duševně narušený se dá pak snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií k těm nejstrašnějším činům: zradě národa, ke kterému se dosud hlásil, udavačství, vraždám a spolupráci na masovém vyhlazování lidí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 656)

huhulalka 

všechny recenze uživatele

Podmanivý, ledově chladný Hrušínského hlas zařezávající se hluboko do duše, hrůzná posloupnost jeho vize, scény kde není potřeba ani kapka krve. Tento film je velikým přínosem, dokazuje že 80% úspěchu tvoří charakterní herec / herečka. Scéna kdy poklidně dovede ženu do koupelny a kojenštivým hlasem ji nasměruje k oběšení... ()

tremors 

všechny recenze uživatele

Spalovače mrtvol bych mezi horory nezařazoval. Horor má mít totiž děsivou (tajuplnou) atmosféru, pár "lekaček" a když nemá ani jednu z těchto vlastností tak to režisér doplní spoustou vyhřezlých vnitřností nebo končetin poletujících vzduchem, aby se mohlo říct, že jde o horor. U Spalovače mrtvol jsem nenalezl ani jednu z těch charakteristik. Atmosféra je sice dobrá, ale hororová ne. Jediné, co film zvedá na nadprůměr je výkon Rudolfa Hrušínského. ()

BAADRAAM 

všechny recenze uživatele

Hrušínský dokáže být až neuvěřitelně přesvědčivý. Je to velká škoda, že se tento geniální ČESKÝ herec neprosadil v zahraničí daleko více, než se prosadil. Hold nebyl, jako řada jiných je, ve správnou chvíli na správném místě. ()

Via 

všechny recenze uživatele

Bohužel reálný film o manipulaci, snaze myslet, ale posléze moci, která to chce jinak... o snaze zachránit, co je milé... Perfektní Rudolf Hrušínský, zajímavé tibetské myšlenky a velmi hezká práce s kamerou. Sice starší film, ale klasika, kterou by měl vidět každý :) ()

infernet 

všechny recenze uživatele

Ikdyž jsem tento snímek viděl už několikrát (a ještě si na něm určitě znovu s gustem smlsnu), vždycky jsem se bránil tomu jakkoli ho komentovat, protože mě ve spojení s ním nenapadá jiné slovo než GENIÁLNÍ. Tak snad jen k Panu Herci Rudolfu Hrušínskému. Je neuvěřitelné, jak se nám ten Švejk vybarvil, kluk jeden ušatá. Já mu prostě toho psychopata hltal a hltal a hltal... . P.s.: Být otcem toho Miliho, taky mu dám jednu mezi oči! :-) ()

Chrudoš 

všechny recenze uživatele

Strašný film ... ve smyslu dopadu na citlivého diváka. Trošku odlehčení přináší role Vl. Menšíka, ivančického rodáka, jsem též a jsem hrdý:-). Jinak je film podobenství které nestárne, a nápad kamerana udělat vše na ČB materiál kvituji s povděkem. Taktéž scény dělané rybím okem jsou pěkné. O hudbě nemluvě. Tento film měl dostat podle mě Oscara - bohužel byl zavřen v trezoru -věřím tomu že by se tak stalo. Výkon R. Hrušínského je famózní. ()

moviepill 

všechny recenze uživatele

Pán Kopfrkingl je veľmi nebezpečný typ človeka. Na začiatku filmu máte pocit, že ide síce o očividne "divného", ale inak rodinne založeného chlapa s pevnými morálnymi zásadami. "Jsem nekuřák a abstinent..." Ale postupom nemeckých ideí bližšie k hraniciam podlieha novému imperatívu, ktorý do neho vkladá kolaborantský "priateľ". "Přidej se k nám!" A tak ako pán Kopfrkingl spaľuje a rozkladá nebožtíkov v Pardubickom krematóriu, chráme smrti, tak okolitý tlak rozkladá a spaľuje pána Kopfrkingla... Páčila sa mi tá analógia s tibetským učením o odstraňovaní utrpenia. Tak ako fašisti prebrali myšlienku veľkého filozofa Friedricha Nietzscheho o nadradenej rase a nadčloveku v diele Tak vravel Zarathustra, tak náš hlavný protagonista obracia to pôvodne nevinné tibetské učenie. Odrazu je jeho rodina "nečistá" a treba ju zbaviť utrpenia v prospech nastupujúcej zjednocujúcej nemeckej idey. "Co kdybych tě Nebeská oběsil?" (zaujímavé bolo, že jeho žena bola akosi apatická a vôbec sa nebránila...) Pozor teda na takýchto Kopfrkinglov. Sú to chodiace klince do rakvy zdravej civilizácie. K technickej stránke filmu asi toľko, že to bolo neobvyklé a nové pre mňa. ČB kamera umocňuje depresívny zážitok, minimalistická hudba rovnako tak. No a v závere nemožno nevyzdvihnúť Oscarový herecký výkon maestra Rudolfa Hrušínského. Opäť mi odpovedal na otázku, prečo ho ako herca mám najradšej... ()

CIMRwoMAN 

všechny recenze uživatele

Tento film stojí hlavně na dokonalém hereckém výkonu Hrušinského, který snad nikdy nezklamal a je zvláštní si představit, že tento herec se dokázal za několik let změnit z psychicky labilního zaměstnance krematoria v dobrého vojáka Švejka. :) Dalším důležitým aspektem je výkon kameramanů. Nebýt toho, že film je černobílý, tak si člověk myslí, že se jedná o moderně natočený snímek, který spatřil plátna kin teprve před několika dny. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Jak nádherně dokážou lidi zblbnout. A zvláště jsou-li tak trošinku magoři. Tohle je fakt vrt do lidské psýchy. Oběsit svou ženu téměř s láskou....tak to bylo fakt moc. Brát to jako své poslání....jééééžišmáááárja. Ale je to v nás lidech. A stačí pár demagogů. No miláčkové....tenhle film jsem dlouho odkládala. A teď uznávám, že je to černý humor...daleko černější než britský :-)) ()

Bumerang 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdokonalejších filmů, které znám. Nejen českých. Všech! Neexistují démoničtější filmoví psychopati, než je pan Kopfrkingl a Hannibal Lecter. Rudolf Hrušínský hraje jako Bůh, jeho výkon je na deset Oscarů. Jen to jeho věčné česání mrtvol vlastním hřebenem.... To je šílené! Herzova režie se mi moc líbí, kamera, scénář, hudba - nenajdete jedinou chybu. A ten konec... Z toho mrazí, i když film vidíte po desáté. Nic pro slabší povahy!. PS - Dáte si věneček nebo rakvičku...? ()

kaaamiiii 

všechny recenze uživatele

Kdyby pana Kopfrkingla hrál někdo jiný než Rudolf Hrušínský, tento snímek by určitě nepůsobil takovým dojmem, jakým působí. Oproti knize jsou zde malé změny, ale atmosféra je neskutečná, mrazivá a přitom pro mě jaksi příjemná - možná díky těm krásným oslovením.. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Excelentní Rudolf Hrušínský, s mrazivou rolí si pohrál mistrovsky, ale znova se na tenhle film jen tak dívat nebudu. Možná je to žánrem, který mi úplně nesedí, možná počasím, ale ten film pro mě ničím výjimečným nebyl a hlavně ze začátku mě nudil, ten konec to trochu vylepšil. Kameraman a střihač odvedli také dobrou práci, ale na to, abych to hodnotil jako většina lidí tady, to pro mě bylo málo, něco tomu filmu chybělo, abych neměl nutkání ho vypnout. Že je pan Hrušínský mistr si budu stokrát radši přípomínat v roli dr. Skružného ve "Vesničce", ale na tenhle film, s čestnou výjimkou otázek na rakvičky, věnečky a oběšení, pomalu, ale jistě zapomenu. ()

Exanimus 

všechny recenze uživatele

Absolutní klenot české, ale i světové kinematografie...Hrušínský a Herz mě položili svým filmem do slova na lopatky.. V životě jsem si nemyslel, že se v Čechách dokáže zrodit takto geniální psychologický snímek.. "Dáš si rakvičku, nebo věneček ?" Opravdu mrazivé dílo, které se zabývá šíleným panem Koprfkinglem, který si myslí že všechny a všechno spasí.. Opravdu nádhera!! ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

06.10.2019

Ve věku 92 let zemřela česká divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová. Chramostová byla výraznou osobností české kultury, v mládí vystudovala konzervatoř v Brně, později během komunistické éry… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Karlovy Vary odhalují program

Karlovy Vary odhalují program

17.04.2019

54. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech včera odhalil netradiční plakát a částečně taky hlavní program. Festival se bude konat od 28. června do 6. července a jak už je tradicí… (více)

Reklama

Reklama