Reklama

Reklama

Spalovač mrtvol

Trailer

Obsahy(1)

Film Spalovač mrtvol natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse. Jeho hrdina - zaměstnanec krematoria, je člověk nenormální, zatížený svým povoláním, psychopat a maniak, posedlý představou člověka jako mrtvoly a její přeměny v prach a popel. Člověk takto duševně narušený se dá pak snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií k těm nejstrašnějším činům: zradě národa, ke kterému se dosud hlásil, udavačství, vraždám a spolupráci na masovém vyhlazování lidí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 656)

Limetka_M 

všechny recenze uživatele

Pan Hrušinský byl "Pan Herec"... Celý tento film je především díky němu opravdový klenot naší kinematografie. Dechberoucí herecký výkon. ()

Perchta6 

všechny recenze uživatele

Skvělý Fuksův román, skvělé ztvárnění Hrušínského... Jak pohlížet na holokaust, na zvěrstva nacistů, na úctu k zemřelým???!!! Naprosto skvělé téma i provedení, ještě teď mi znějí v uších hudební prvky... A své kočce přezdívám "čarokrásná"... No fakt, fuuuujjj... ()

ArNEtis 

všechny recenze uživatele

Nikdy víc! Asi mám fakt slabej žaludek a tohle téma mi není příjemné. Ale jak knížka, tak film - naprosto geniální. ()

megajalec 

všechny recenze uživatele

Celé to stojí a padá na Hrušínskom, ktorý našťastie hrá tradične dobre, takže aspoň kvôli nemu bol pre mňa Spalovač pozerateľný. Inak typ filmu, ktorý fakt nemusím ()

kobras5 

všechny recenze uživatele

Ach jo... musím uznat, že jsem se na tento československý snímek velmi těšil a i přesto, jak moc českou, potažmo československou tvorbu nemám rád, očekával jsem od filmu mnohem více. Možná to je způsobené tím, že snímek je starší než já a nedokáži jej tak ocenit, možná něčím naprosto jiným. Od začátku do konce to jelo pořád stejným tempem, které mě nudilo, ba dokonce jsem se po prvních 30 minutách obával, že u toho usnu. Nakonec jsem to zvládl dokoukat celé (už nikdy více) a tu hvězdičku dávám za Hrušinského. 20% (viděno na DVD). ()

BenchPress 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Rudolfa Hrušínského ve filmu, který byl na svojí dobu velice originální a také odvážný. Přesto je velice těžké ho zhodnotit. Ne každému může tento styl vyprávění sedět a na někoho může působit i nudně. Ale místa, při kterých Vás mrazí ty musíte ocenit... 5/5. ()

george16 

všechny recenze uživatele

Tak jsem tomu dal ještě šanci, a pro mě akorát odpad.,jde snad zažít víc nudy ??? .Asi isem kulturní barbar, ale tak nudný a monotónní film jsem dlouho neviděl. Pro mě to vlastně nebylo ani drama horor nic takového, prostě po půl hodině nudy už mi bylo úplně jedno co se děje. A to jsem se bohužel na to díval podruhé - protože poprvé jsem usnul, jaká to byla nuda. Asi to bude tím, že většinu filmů od Herze, které jsem viděl bych hodnotil ještě níž - jako Petrolejové lampy, Panna a netvor, Upír z feratu. Mě jeho styl vůbec ale vůbec nesedí a pro mě je to prostě uspávač hadů.... Absolutně nechápu, jak tohle může být v top 30 nejlepších filmů, Když to srovnám třeba s o rok starším filmem Klavido na čarodejnice (to bylo teprv drama a pro mě daleko víc horor než tohle). Spalovač mrtvol jako novela od Fukse (kdy není ústřední psychopat ztvárňování tak s prominutím debilním a monotóním způsobem) a kdy to je opravdu horor a živě si představuju jeho rozklad osobnosti - ano, ale Herzovo ztvárnění už ani nechci nikdy víc vidět (a to mi ani nevadí, že Fuks na scénáři tohodle filmu spolupracoval). Jediný Hrušínský to aspoň trochu zachránil. ()

Diskantka 

všechny recenze uživatele

Černobílá věc za doprovodu děsivě klidnýho hlasu Hrušínskýho, knihy o Tibetu a morbidního prostředí krematoria, ačkoliv co si budu nalhávat děsí mě tam uplně všechno...obrazy, kočka, děti a ta koupelna! Do not want....takže co kdybych vás třeba oběsil.... ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Parádní film, který nutí člověka k zamyšlení, životní výkon Hrušínského a skvělá režie Jiřího Herze a hudba Zdeňka Lišky. Hodnocení: 85 % ()

principessa 

všechny recenze uživatele

nebesky zrůdné, neskonale zvrhlé, líbezně a čarokrásně úchylné až mě z toho mrazí.... neopakovatelný výkon Rudolfa Hrušínského co se týče vzezření, vyjadřování či prazvláštních dotyků, mimiky.... sličná kamera, hudba a střih... a jako šlehačka na rakvičce ten bizarní černý humor! velmi inspirující film! ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Film srovnatelný se světovou špičkou. Juraj Herz jako československý Alfred Hitchcock a žánrově jestli je to horor, pak psychologický. Jako náctiletá jsem nezvládla koukat do konce a od filmu utekla, takže mi pak drahně let trvalo, než jsem se odvážila a zašla do půjčovny. Zaječí úmysly jsem potlačila a film si vychutnala, jestli to tak lze o takové hrůze říct. Můj milovaný Rudolf Hrušinský, laskavý a dobrácký Švejk, spravedlivý Kalaš, roztomilý loupežník Bujón, nádherný vrchní Spytihněv v Hostinci U Kamenného stolu se tu bravurně proměňuje v odpornou bestii. Slizkou a chladnou, s všeobjímajícím smrtícím úsměvem a jde z něj čirý děs. Hraje tak přesvědčivě, že potkat ho v tu chvíli na ulici, uteču se strachem, že takový skutečně je. Černobílé zpracování filmu, chmurná kamera, další nenormálnost v podobě dokonalé hudby zběsilce Zdeňka Lišky, výborný scénář, skvělé herecké obsazení.....film, který nemá chybu. ()

soobova 

všechny recenze uživatele

,,Chceš rakvičku nebo věneček" legendární věta Rudolfa Hrušinského, kterou si zapamatují všichni milovníci tohoto filmu. Musím říct, že tento film prostě nemá chybu a pokaždé, když ho vidím mám husí kůži. ()

SheldonShamy 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších děl české kinematografie. Ponurá atmosféra druhé světové války, ale hlavně prostor krematoria, ve kterém pracuje Rudolf Hrušínský coby pan Kopfrkingl. Psychologie naivního a lehce zmanipulovatelného člověka, jenž se z dobráckého lidumila stává nacistou. ()

Luswani 

všechny recenze uživatele

Bezesporu velmi originální pojetí a dobrý výkon Hrušinského. Ale tento film byl zpracován umělecky až tak moc, že překročil jakousi hranici normálnosti a vyznívá až trochu ujetě. Skvělý film, ale vidět ho znovu rozhodně nemusím, alespoň ne příštích pět let. Spalovač mrtvol je trochu nadhodnocený. Už jen to, že se jedná o film, kde jsou samé rakve, spalovací pece a plno smrti a přesto na mě vůbec nepůsobí děsivě, spíše bizarně. To takové Ucho není o smrti vůbec a přesto dokáže vyvolat velmi tíživou a mrazivou atmosféru. I když nevím, jestli je adekvátní srovnávat tyto dva filmy. Každopádně, čekal jsem od Spalovače mrtvol o trochu víc. 75% ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Hmmm....asi budem rebel, ale tento film ma začal ako tak baviť až zhruba po hodine. Monotónne, nudné, psychologicky fádne a hlavne jednotvárne predstavenie, v ktorom hral hlavný prím Rudolf Hrušinský. Jeho herecký výkon musím oceniť, ako aj brilantnú prácu s kamerou od Milotu. Pre to aj tie tri hviezdičky, inak u mňa ťažký priemer. 60 % ()

mArtinko5MB 

všechny recenze uživatele

Radím do sa klubu, ktorým tento film v maximálnej miere nesadol. Ťažký, povedal by som až vysoko psychologický robor hlavnej postavy, ktorá ma ničím nezaujala. Zo začiatku sa zdal film veľmi zaujímavým, bohužiaľ s pribúdajúcimi minútami to bolo iba horšie a horšie. Ďalšie WTF v top 300. Hodnotenie: 45% ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

06.10.2019

Ve věku 92 let zemřela česká divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová. Chramostová byla výraznou osobností české kultury, v mládí vystudovala konzervatoř v Brně, později během komunistické éry… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Karlovy Vary odhalují program

Karlovy Vary odhalují program

17.04.2019

54. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech včera odhalil netradiční plakát a částečně taky hlavní program. Festival se bude konat od 28. června do 6. července a jak už je tradicí… (více)

Reklama

Reklama