Reklama

Reklama

Spalovač mrtvol

Trailer

Obsahy(1)

Film Spalovač mrtvol natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse. Jeho hrdina - zaměstnanec krematoria, je člověk nenormální, zatížený svým povoláním, psychopat a maniak, posedlý představou člověka jako mrtvoly a její přeměny v prach a popel. Člověk takto duševně narušený se dá pak snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií k těm nejstrašnějším činům: zradě národa, ke kterému se dosud hlásil, udavačství, vraždám a spolupráci na masovém vyhlazování lidí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 656)

Thorian 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, kterému jasně kraluje Rudolf Hrušínský, jehož herecké umění tady dosahuje naprostého vrcholu a jemuž zdatně sekunduje Vlasta Chramostová a vlastně i všichni ostatní, těžko si člověk může stěžovat na nějakou filmovou nedokonalost. Můžeme si to přiznat - Spalovač mrtvol je jedním z nejlepších filmů, který u nás vznikl. Bohužel, já osobně se nemohu ubránit srovnání s předlohou Ladislava Fukse, která na mě zapůsobila ještě o hodně a hodně více a asi trvale se bude pohybovat mezi mými nejoblíbenějšími knihami, a jejíž atmosféru se filmu podle mého nepodařilo vystihnout tak dobře, i když film má k dispozici vždy větší škálu prostředků. Proto, možná trochu krutě, "jen" 4*. ()

Xiras 

všechny recenze uživatele

Tento snimok ma albosutne neoslovil. Bol bezutesny, bez kuska niecoho, co by mi hovorilo, ze sa pozeram na film, ktory je v TOP 20 v CR/SR. Hrusinsky sice dobry, ale to je tak vsetko...film my pripada nanajvys uchylny akoby pre samovrahov a psychicky narusenych ludi. Proste 1,5/10...pre tento zaner nemam proste bunky alebo co. ()

9HK 

všechny recenze uživatele

Nezažil jsem dobu, která hraje ve filmu klíčovou roli..tak radši nebudu moc hodnotit, protože bych to poslal do toho největšího odpadu co vůbec může být... ()

EuPhOrY. 

všechny recenze uživatele

Kdyby tenhle film byl vytvořen američany, Rudolf Hrušinský by jednoznačně dostal Oscara. Skvělý herecký výkon z kterého šel až strach po zádech... Film občas sklouzával k nudným dialogům ale jinak se mi líbil... ()

Kundivous 

všechny recenze uživatele

Demonický film o tom kam až může zajít ideologie soubená s šíleností lidského ducha. Film do značné míry stojí na hereckém výkomu R. Hrušinského, nicméně i jeho vnitřní poselství stojí za zmníku. ()

barker3040 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem hodně slyšel, ale dostal se mi do ruky teprve nedávno. Počkal jsem si na večer, pěkně jsem se uvelebil a pln očekávání jsem ho pustil. Musím přiznat, že hned po prvních záběrech jsem byl jako uhranutý. Nebudu se příliš rozepisovat, protože snad vše podstatné již zde bylo řečeno a plně se ztotožňuji s pětihvědovými komentáři. Kdo má podobný žánr rád, tak si rozhodně přijde na své. Celkový projev Hrušinského je prostě geniální ve všech směrech a některé jeho citace vám rozhodně z hlavy jentak nevymizí... ()

MiSHeC 

všechny recenze uživatele

Ani velmi komedia, ani velmi horor, ale Psychologicka drama genialna... Clovek prvych 80 minut rozmyslal, kedy pride "TO", ten hororovy prvok - kedy sa konecne nieco stane... Treba povedat, ze naozaj, prva hodina filmu sklamala (dejovo, herecky bola vyborna) vyhliadky na zvysok, ktory bol ale tak majstrovsky spraveny, ze celych 60 minut menej putaveho pozerania vytiahlo hore na 3 rakvičky a 2 věnečky, čiže 5*... ()

jardel24 

všechny recenze uživatele

Čtyřicet let starý film, ale je evidentní, že svého diváka si najde i dnes. Na mnoha místech jsem se dozvěděl, že jde o životní výkon Rudolfa Hrušínského v hlavní roli, ale jde v případě tohoto mistra vůbec mluvit o nějakém nejlepším výkonu? Těch nesmrtelných postav bylo víc. Film, stejně jako literární předloha Ladislava Fukse, je příběhem Karla Kopfrkingla pracujícího jako spalovač v krematoriu. Pán je to naprosto vyrovnaný, s uklidňujícím hlasem, svou práci miluje - věří totiž v převtělování duší, a když někdo zemře, jeho duše se tím zbaví okovů, osvobodí se a později se vtělí do nového života. Pan Kopfrkingl miluje i svoji rodinu - manželku a dceru nenazve jinak než něžná, božská, rajská, nebeská, líbezná. Miluje i svého syna Miliho, i když je trochu zženštilý. Jak jinak by asi mohl své milující rodině pomoci, když se blíží druhá světová válka a oni mají částečně židovskou krev? ()

SHAULA 

všechny recenze uživatele

Na obhliadku krematória by som síce išla veľmi rada, aj rakvičku by som si dala, ale Kopfrkingl mi zo začiatku naháňal mráz už len svojím "psychopatistickým" výrazom... Prostredie mi veľmi inklinovalo, a spôsob podania filmu bol veľmi krásny.... - som rozhodnutá, že kremácia bude po smrti lepšia.... ()

Natura odpad!

všechny recenze uživatele

blbost, blbost, blbost bože žijem v 21 století a na takovýhle kraviny neni čas kdyby se ty hvezdičky ušetřily radši na nákej skvělej moderní ne-českej film se speciálními vizuálními efekty a ne na český blbosti a ještě tomu starý ()

Dodge-I 

všechny recenze uživatele

Jednoznacne to nejlepsi, co se da v cs. kinematografii najit - pokud hledate jedinecne vykony hercu, kamery, volbu mista/ prostredi a casu atd. Diky moc! Skoda jen, ze se svet diky tankum pro nas uzavrel a neumoznil tomuto dilu jit dal... ()

zebu_cz 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika. Pokud by to Herz natočil v Hollywoodu, tak má dneska společně s Hrušínským hvězdu na chodníku slávy. ()

Thrakan 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru se nejedná o "top" snímek, nicméně jeho kvalitu nelze zapřít. Rudolf Hrušinský jakožto slizký, úchylný pomatenec je brilantní, v kombinaci s tehdejší vzestupem národního socialismu je situace ještě zajímavější. Docela živě si dokážu představit jaký poprask film ve své době musel způsobit. Tento film stojí za shlédnutí. ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

06.10.2019

Ve věku 92 let zemřela česká divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová. Chramostová byla výraznou osobností české kultury, v mládí vystudovala konzervatoř v Brně, později během komunistické éry… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Karlovy Vary odhalují program

Karlovy Vary odhalují program

17.04.2019

54. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech včera odhalil netradiční plakát a částečně taky hlavní program. Festival se bude konat od 28. června do 6. července a jak už je tradicí… (více)

Reklama

Reklama