Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při plavbě po finských jezerech padne smělému Lemminkäinenovi do oka sličné děvče. Annikki je sestrou zručného kováře Illmarinena, který jako jediný dokáže ukovat Sampo – magický předmět přinášející svému majiteli hojnost. Avšak Sampo by ráda získala čarodějnice Louhi z chladné země Pohjola, a aby dosáhla svého, neváhá Annikki unést. A tak se oba muži záhy vydávají na cestu za čarodějnicí, aby splnili její podmínky a přivedli dívku domů. Film čerpá inspiraci z finského národního eposu Kalevala. (Flower Girl)

(více)

Recenze (7)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ptuško opäť nesklamal, ako tvorca s nevídaným vizuálnym cítením a schopnosťami obliecť do šikovného remeselného hávu aj podpriemerný príbeh. SAMPO totižto taký príbeh má a po nádejnom fantasy úvode do skĺzne to melodramatického bludu. Škoda. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Výprava jak u Mrazíka a patos jak u Alexandra Něvského. Takže někdy je to kapánek směšné. Byť, abych nepomlouval jen Rusy, německá filmová zpracování Niebelungů, která mi tento film připomněl, jsou na tom stejně. Jsem rád, že u nás se zfilmování našich národních bájí chopil Jiří Trnka, a ne třeba Otakar Vávra. Trnkovo loutkové podání si od patosu drží trochu odstup, přitom má monumentalitu a navíc notnou dávku poetičnosti. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

[zhlédnuta finskojazyčná, 91minutová verze] Ano, stylizací to docela připomíná Mrazíka. A trochu i děda Vševěda nebo Souboj titánů. Nevidím na tom ale nic špatného, tehdejší triky měly svoje kouzlo a vidět takový film je vždycky zážitek. Tak jako tady. Dnešnímu divákovi sice občas musí cukat koutky nad směšným patosem nebo zmíněnými triky, sem tam se vyskytne píseň, co z ní nebude zrovna šlágr :), ale to jsou jen takové malé nedokonalosti, bez nichž by to prostě nebylo ono. ()

Alex 

všechny recenze uživatele

Budete-li chtít znát Kalevalu, budete se muset seznámit s tímto eposem v literární podobě. Přestože děj filmu na něj odkazuje je to jen jeho malá část a to ještě značně poupravená. V době vzniku nákladný velkofilm, který dnes vyvolá spíše úsměv. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

(Finská 90 min. verze)....Inspirováno Kalevalou do formy velkolepé pohádky. S nadhledem lze zhlédnout.(50%) ()

KeskarM 

všechny recenze uživatele

Shame on me, ale chvílemi mi to krutě připomínalo Mrazíka... avšak Lemminkäinen byl opravdu udatný, zachovaná rýmová forma Kalevaly dodávala příběhu na vážnosti, jen ta zima doslova profukující chýší a mrtvá labuť na lavici už byly vážně trochu moc. ()

Utnapishtim 

všechny recenze uživatele

Kalevalu mám rád, ale tohle je opravdu docela mišmaš, asi jako kdybyste z každého dílu Pána prstenů vytrhli kousek a smíchali to dohromady ve stylu Pejska a kočičky. Plusem budiž dobrá atmosféra, kostýmy a (v mém případě) originální (?) finský dabing, mínusem naopak logiku popírající chování postav (Lemminkäinen jede do Pohjoly sám, wtf?), slepovaný děj a především titulární "mlýnek" Sampo, který zde ze všeho nejvíc připomíná Temný krystal ze stejnojmenného filmu. Ovšem tak jako tak, stojí to za vidění. ()

Reklama

Reklama