Reklama

Reklama

Útok slepých mrtvol

(festivalový název)
  • Španělsko El ataque de los muertos sin ojos (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se odehrává v městečku, kde se připravuje velkolepá slavnost, která se však záhy změní v boj o holé životy, protože Templáři na koních míří právě sem...
Druhý ze série filmů Tombs of the Blind Dead (1971), Return of the Blind Dead (1973), The Blind Dead 3 (1975) a The Blind Dead 4 (1975). (surface)

Recenze (38)

POMO 

všechny recenze uživatele

Druhý díl série sice postrádá unikátní temnou atmosféru a tíhu prokletí, které natolik zvedají čtyřku, ale rozvržením postav a jejích konáním baví dostatečně. On vůbec scenáristický nápad poštvat hordu templářských lebkounů na koních do uzavřeného náměstí plného bavících sa a tančících lidí je cool. Náznaky trashové filmařiny v jednotlivostech tomu samozřejmě nechybí, ale jako celek to má opět hlavu, patu i naplněnej koncept. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Film je špiškově technicky zpracován a nese neopakovatelný Ossoriův rukopis. Na sérii "Blind Dead" je zajímavé a neuvěřitelné zejména to, jak strašně dávno tyto horrory vznikly. V tomto díle již Ossorio v druhé polovině rozehrává tradiční schéma, kdy se skupina rozdílných lidí skrývá před zombies v budově (kostele) a každý svoji situaci řeší po svém. Atmosférické, výtvarně úžasně zvládnuté, občas nějaké to gore. Leč dens mě již tyto horrory dost nudí. Pomalé, nevýrazné zombies, málo gore, spíše budování napětí, které u mne příliš nefunguje ... Na svoji dobu však rozhodně převratné a odvážné... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Obávaní templářští rytíři opět vstávají ze svých hrobů, aby rozsévali zkázu v jednom španělském městečku. Když staří známí kostlivci začnou na koních sekat obyvatelům hlavy, je to super. Když se však skupinka přeživších před nimi zabarikáduje v kostele, film se docela zbrzdí. Přesto je oproti jedničce jeho pokračování o něco svižnější. Začátek se tentokrát tolik nevleče, potěší skvělá atmosféra a trocha gore. Templářští zombie zahaleni kápěmi hodně připomínají Nazghúly z Pána prstenů, a jsou dostatečně děsiví i přesto, že se courají jako želvy. Vynahrazují si to totiž jejich množstvím. Dvojka společně se čtyřkou platí za nejpovedenější díly série. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

(Předznamenávám, že s dalšími díly jsem neměl tu „čest“…naštěstí) Útok slepých mrtvol je neuvěřitelně špatný film. Ovšem ne tím vtipným způsobem, kdy se člověk baví, jak je to hloupé. Zasmál jsem se tak na 2-3 místech, zbytek snímku jsem bez nadsázky protrpěl. V tomto typu filmů lze asi jen těžko hledat logiku, ale stejně si myslím, že upravovat ji zcela podle svých potřeb, není v pořádku. Třeba taková „pohyblivost“ templářů, která mě iritovala asi ze všeho nejvíc. Po většinu filmu cválají (prý: „Znělo to jako hrom!“, checht) tak pomalu, že byste jim ujeli i na koloběžce a pak ve vytipovaných chvílích najednou zrychlí. Stejně tak v „pěší“ verzi, kdy chodí tak rychle, že by jim utekla i stařenka o hůlce, jejich pohyby jsou pomalé, nemotorné, a pak zničehonic přijde zrychlení a série mordů, znovu tak, jak se to zrovna tvůrcům hodí. Podobně jsou na tom i se zranitelností, kdy sesadit je z koně tyčemi či vidlemi je nemožné, ale rána pěstí je srazí spolehlivě. Tuhle „nejednotnost“, která zavání čirým amatérismem a neschopností, si měl před natáčením režisér ujasnit. A co se týče triků a masek, člověk neví, jestli se má smát nebo brečet, jak jsou ubohé. Podobným přívlastkem se dají ocenit i herecké výkony (výsostně nesympatických představitelů). Co mě však překvapilo, film si dokonce dovoluje kritizovat společnost, církev (i když u té to není zcela jednoznačné; jde sice o templáře, na druhou stranu právě kostel se stane nedobytným útočištěm, před kterým agresoři stojí jako v mrákotách neschopni ničeho) a vládní pohlaváry (zastoupené zesměšněným komisařem a postupně čím dál víc démonizovaným starostou, jehož pohár přeteče, když pošle nevinnou holčičku jako návnadu, aby se sám proplížil k autu). A věřte nebo ne, tato kritika je to jediné alespoň trochu pozitivní, co může film nabídnout. Ale rád bych se ještě vrátil k holčičce. Tak nesympatického a otravného spratka jsem už dlouho neviděl (ať už herectvím jeho představitelky či tím dementním cinkáním ohlašujícím „dětské téma“). A nepřidává tomu ani fakt, že ji hodní strejdové templáři ušetří (proč? a za co?) a podobnou kaňku vrhá i na scénu plížení, jedinou pasáž, která má alespoň nějaký potenciál opravdového hororového napětí (silně evokující Ptáky), je totiž těžké přát „hrdinům“ únik, když si zoufale přejete, aby hlavně toho malého „ čerstvě adoptovaného“ parchanta rozčtvrtili a cinkali mu přitom rolničkami (možná bych měl být filmu vděčný za to, že ve mně vzbuzuje sadistické fantazie, nevím). Závěrečnou supertrapnou „padací“ scénu a vůbec celý konec snad ani radši komentovat nebudu. Za ten satirický pokus dávám ještě 1*, jinak mi ale už dlouho žádný film tolik nenadzvedl mandle jako tento (gratulace). „Nikdo tam není.“ ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Svojrázne, morbídne estetizované kostry v plášťoch stvrdnutých stáročným pohrebným prachom a zeminou. Napriek ultrapomalému pohybu dokážu riadne zavariť zabávajúcemu sa mestečku. Nevyberajú si medzi jeho volenými zástupcami, ostatnými obyvateľmi, návštevníkmi, či pomáhačovi ich zmŕtvychvstania. Skupinka obyvateľov prežíva v zabarikádovanom kostole. Nie nadlho. Pretože nedokáže, na rozdiel od nemŕtvych kostlivcov padlého templárskeho rádu, držať pospolu. Druhý diel trilógie neohuruje pomerne fádnym hororovým dejom (mŕtvoly vstanú z hrobu a vraždia hlava-nehlava), ale atmosférou temného stredoveku, prenesenou cez stáročia čakania do súčasnosti. Preto, aby sa naplnila dávno vyslovená kliatba. Atmosféra nevyspytateľných znovu ožívajúcich rytierov na mŕtvych koňoch, ich spomalené jazdy na koňoch, prázdne pohľady vysušených kostlivcov, obtiahnutých tenunkou, zhnednutou kožou, výtvarne luxusné riešenie spolu s atmosférou strachu ľudí, ktorí (zatiaľ) prežili, a napriek tomu stále riešia vzťahové konflikty a vzájomné zrádzanie sa, si zaslúžia hodnotiaci nadštandard. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

V hodnocení jsem tentokrát poněkud rozpolcený. O něco slabší než první část, výrazně lepší než tragická čtvrtá část. Přenesení příběhu ze středověku do současnosti mi příliš nesedlo, na druhou stranu vesnice vypadá natolik starobyle, jako by se v ní zastavil čas. Nebýt telefonu, auta a sedmdesátkového oblečení, klidně by mohlo jít o středověk. Osobně bych uvítal vícero horrorových klišé - mlha, pavučiny, krysy, netopýři, burácení bouře a svist blesků - i odvázanější masakr. Hlava letěla jedna, ruka rovněž. Masakr na slavnosti mohl být jistě šťavnatější. Snímek příliš strašidelný není, byť se chvílemi snaží navodit patřičnou atmosféru (zpomalená jízda templářů, potyčky v uličkách či vstávání z hrobů - to ale dnes působí spíše komicky). Protože mám gotické horrory rád, film jsem si vcelku užil - 3,5*. Na podobné téma se mi ale více líbila pozdější Carpenterova Mlha... ()

juta 

všechny recenze uživatele

O něco záživnější pokračování, ve kterém je lepší příběh, rychleji to utíká a vraždící scény jsou krvavější a lepší. Jinak tu jde o to samé jako v prvním filmu. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Parta upálených templářských šouralů opouští ve druhém díle rodné hroby a vybydlený templ. Vyráží se pomstít vesničanům, kteří se chystají oslavovat výročí jejich dopeklavzetí. Stylová a atmosférická podívaná s nejhůře natočenou scénou pobíjení vidláků v historii. ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi ještě více než jednička,děj je více nabitější,více napínavější a nejlepší je,že k jatkám dojde docela brzo a pak se film veze na napětí a sledovaní jak se daná osoba chová. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tak tedy dvojku nakonec. Je zvláštní, jak se Ossoriovi podařilo z tak jednoduchého a, přiznejme si, plochého námětu natočit čtyřdílnou sérii. A zábavné, jak z dvojky pár věcí vystříhal do čtyřky, to vylézání templářů z hrobů je zcela identické. Útok na celé městečko by se zdál jako fajn nápad, jen kdyby právě tohle templářům neubralo na atmosféře. Ty masové scény a templáři najednou rychlí, sekající do davu, nepůsobí vůbec děsivě a celá atmosférická nadpřirozenost se mění v prostou středověkou sekačku. Není to nijak moc špatné, ale líbilo se mi to nejméně. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak jestliže jednička na mě fungovala jen trochu, o dvojce se nedá říct ani to. Banda vysušených templářů s pohyby dodělávajících gerontů si tentokrát vyšlápla na vesnici, jejíž obyvatelé je kdysi dávno upálili. Po docela slibném historickém úvodu se vše vrátilo k neduhu minulého dílu - přílišnému žvanění. Navíc některé scény jako by z oka vypadly prvnímu filmu a samotný nájezd na vesnici působil spíš parodicky, než nějak děsivě. Zbylé dvě části si nechám s radostí ujít. 15% ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Návrat templářských zombies je v porovnání s debutním dílem o dost svižnější a s výraznějším množstvím postav. Chovají se sice občas stejně přitrouble, ale vše vyvažuje makabrózní vzezření šourajících se rytířů. Takže atmosférou je více na co koukat, děj je zábavnější a troufl bych si říct i krvavější. Příběh je založen na přežívání hlavních protagonistů uvnitř kostelní budovy, která jim poskytuje jakési nouzové útočiště. Kostlivců s vydloubnutými očními důlky se to doslova hemží a není před nimi úniku. Stejně jako u jedničky se jedná spíš o sympatické doplnění goticky hororového vzdělání, ale v bombastickém úžasu pravděpodobně nebudete. Bavil jsem se o něco víc, takže silnější tři. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Režisér de Ossorio pojal toto voľné pokračovanie filmu TOMBS OF THE BLIND DEAD viac akčne ako hororovo, čím však trochu stráca kúzlo predošlého snímku. V ničom inom ale nezaostáva a ponúka výbornú dávku eurotrashovej zábavy. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Som videl dve časti z tejto serie ale nadšený som z nich nebol a preto som ani nič od tejto nečakal.Príbeh je všedný a neoriginálny.Tu sa mi páčilo že film nemal skoro žiadnu predohru ale za asi dvadsať minút začali rytieri úradovať,v tom vidím pozitívum filmu.Zatiaľ v každej časti ma nasierala ťarbavosť a neskutočné uspávacie tempo rytierov.Ako oni môžu niekoho dostať a aj zabiť mi je stále záhadou.Spracovanie bolo mizerné,či to bolo chovaním postáv alebo nudnosťou,ktorú priniesli rytieri svojou chôdzou.Mal o niečo väčšie grády ako tie dve časti,ktoré som videl a to hlavne preto že rytieri útočili vo velkéj skupine na dav nič netušiacich ľudí.Je to starší film ale normálne bolo vidieť,keď vybuchovali ty rytieri,že to boli len podhodené figuríny.Po gore stránke môžem byť spokojný.Ale ako celok to bolo pre mňa utrpenie dopozerať. ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

Horor u ktorého som mal pocit napätia a tajuplna ktorý vás vtiahne do svojho deja. Na začiatku tu máme hneď prvé obete a to ludia sa vzbúrili a templárov zapálili za živa, ovšem ony vraveli že vstanú z mrtvych a že sa vrátia a tak im spália aj oči. Dej sa potom presunie o niekolko rokov do súčasnosti kde práve prebieha slavnosť lenže vtento deň vstanú z hrobov templári a pomstia sa každému kdo im príde do cesty. Máme tu aj dobré brutálne scénky napr. odseknutie hlavy a ruky a plno ďalších. ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

predne treba rici, ze se mi do prehravace dostalo uncut vhs-ripu v originalnim zneni ve velmi uchazejicim stavu i zvukove stope, a ac se to nezda, prave tato osuntelost dopomohla k lepsi atmosfere uz tak zneklidnujiciho snimku. Filmarsky druha (nenavazujici) cast jde ruku v ruce s prvnim dilem, vidime stejne sekvence s oteviranim hrobu podbarveny neuveritelne nervydrasajici hudbou, pusobive najezdy mrtvych templaru a dle meho gusta i trochu zbrkly strih. Masky jsou, ostatne tak jako v cele teto slavne horrorove Ossoriove tetralogii naprosto super, a prave diky teto nevystrihane verzi jsem si chrochtal blahem i nad gore effekty cenzurovanymi americkou distribuci. Ctvrty dil je totalni bomba, tento druhy je dva kroky v zavesu - 3,5*. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Útok slepých mrtvol“ nějak zásadně nezaostává za prvním dílem, ale sem tam mi přijde, že se ho až moc snaží napodobovat. Ale ono také jakou budete kolem celého nápadu pořád vymýšlet zápletku, aby to bylo zajímavé, ale přitom zůstala zachována hororová atmosféra? To se nakonec i daří, i když film rozhodně nevyděsí tolik, jak by mohl. Přesto jsou zde scény, které jsou znepokojivé. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Minimálne rovnaká pecka ako jednička, s kvapkou viac prekvapivo drsného gore, na tú dobu. Chorálová, desivá hudba, perfektné prostredie historického mestečka, krásne ženy, geniálne masky nemŕtvych templárov a ich koní. Klasický, dokonalý dej o pomste o storočia neskôr, oslava, stará legenda. Balzám. Milujem každú minútu týchto filmov. ()

Reklama

Reklama