Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Muzikál o středověkém dobyvateli ženských srdcí. Na středověký hrad samolibého rytíře (Miloš Kopecký), obklopeného patolízalskými poddanými a milostnicemi, přijíždí toulavý trubadúr a bouřlivák Engelbert (Josef Laufer) se svou loutnou. Chlubí se, že pozná se zavřenýma očima podle vůně vlasů dívku, co s ní při loňské návštěvě strávil noc. Zkouška proběhne, hradní pán nechá „testovat“ i vlastní ženu (Jitka Molavcová-dvojrole hradní paní a děvečky z kuchyně) a trubadúr ji pozná. Ale ctí její pověst a raději sázku a s ní i svou loutnu prohraje. Engelbert však rozvrátí ustálené pořádky hradní společnosti. Ve verších objeví malodušným velikost, nesvobodným svobodu, utlačovaným ženám lásku. Po střetnutí s hradním pánem znovu odchází, zanechávaje za sebou svobodu a lásku v srdcích lidí. V postavě hradního šaška vystupuje Petr Čepek, v roli sluhy Jonatána Josef Dvořák. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

fragre 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná jen o černobílý televizní film, je to silná konkurence pro jiný "středověký muzikál" ze stejného roku, tedy Noc na Karlštejně. Ba tento se mi líbí víc, je víc odvázaný, romantičtější, příběh více drží při sobě a muzika je zde kouzelná (a Jitka Molavcová taky). A hlavně není vůbec státotvorný-tedy nekazí ho přemoudřelé, státnické řeči panovníkovy, při kterých mi při sledování Noci... trnou zuby. Ani ten profláknutý Josef Laufer tu kupodivu nevadí. 4 a 1/2 *. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

S Engelbertem je to těžké, na jednu stranu má vyborné herecké obsazeni a atmosféru středověkého muzikálu, ale na druhou stranu možná cenzurní sestřih uškodil ději a přiběhu. Navíc mi do středověkého prostředí neseděly všechny písně. Jsou velmi silné tři hvězdy a nevylučuji, že se někdy vratí na slabé čtyři. Nevyhnu se ani porovnaní s Noci na Karlštějně, která je zkrátka lepši. ()

Reklama

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Je to běs, je to běs, chce se zvolat s klasikem. Aneb Juraj Herz si vyzkoušel také muzikál a v některých okamžicích to opravdu stojí za to. Zvláště pak ti „hippies“ v čeledníku; nebo nejméně šaškovský ze všech šašků v podobě Petra Čepka; nebo náhle se zjevivší nohsled Petr Novák. A mimochodem, ježto Karlštejn si zabrala barevná a královská společnost, zde hraje Kost a Křivoklát. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Já sním o lásce trubadúra, co jednou, jednou před rokem, stál u brány, jak zmoklá můra, a díval se mi do oken. Já sním o lásce písničkaře, co zůstal pod balkonem skryt, měl v očích žár a padlé tváře, však uměl srdce rozeznít." Já pro změnu dnes večer budu snít o krásné Jitce Molavcové v zajímavé dvojroli, o romantickém televizním muzikálu s řadou bujarých písní, typickém herectví Miloše Kopeckého a netypickém (dramatickém) herectví Josefa Dvořáka. To celé pěkně zveršované, řekl bych skoro dokonalé... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mně, že takovou středověkou hříčku má na svědomí Juraj Herz. Od něj jsem zvyklá na něco trochu jiného. Přišlo mi, že na něj je to až moc rozverné. Musím říct, že mně stejně v dobrém překvapila i Jitka Molavcová v dvojroli holky z kuchyně a budoucí zámecké paní. Je to jednoduchý příběh. Vlastně se všechno seběhlo během jediného dne. Nedivím se, že moje maminka po Josef Lauferovi šílela. Já tyto středověké hippies můžu a to dost. Škoda, že je tohle dílko lehce pozapomenuté. Odprášit a pustit do světa. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se na hradech Kost a Křivoklát. (M.B)
  • První verzi filmu vedení ČST neschválilo z důvodu drastických scén. Došlo na stříhání, všechno, co bylo jen trochu zajímavé, muselo jít pryč. Ale ani to nestačilo: náměstkyně ústředního ředitele ČST Milena Balašová vydala zákaz spolupráce televize s režisérem Herzem, který trval 14 let. (raininface)

Reklama

Reklama