Reklama

Reklama

La noche de las gaviotas

  • Španělsko La playa de los sacrificios (více)
Trailer

Obsahy(1)

Obyvatelé malé zapadlé vesnice střeží děsivé tajemství. Během sedmi dní, které se opakují vždy po sedmi letech, musí vydat ze svých řad mladé děvče jako obět pro Templáře. Jinak by jejich vesnice byla zmasakrována. A protože místní lékař, který se přistěhoval, jednu z budoucích obětí zachrání, Templáři se zlobí...
Čtvrtý ze série filmů Tombs of the Blind Dead (1971), Return of the Blind Dead (1973), The Blind Dead 3 (1975) a The Blind Dead 4 (1975). (surface)

(více)

Recenze (27)

POMO 

všechny recenze uživatele

Logiku tady nehledat. Pak je z toho atmosférický, spomalenými záběry na zombie-rytíře na koních a temnou hudbou s démonickými chorály takřka hypnotický hororový zážitek. Dějově se posunující kupředu tak, aby ani na chvíli nenudil. Rozkrývání tajemství zakletého pobřežního městečka je průběžné a v krátkých větách. A právě jeho tíha je hlavním motorem filmu. Spolu se skvělými (i na dnešní dobu!) maskami démonických “nazgulů” a působivě komponovanou ponurou výpravou. Samozřejmě, jistou dávku naivity to má. Ale není to ani náznakem směšné. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

První část této série mě převelice zklamala, takže jsem na nějakou dobu ztratil chuť dokoukat ji celou ... dnes jsem se konečně odhodlal pustit si alespoň poslední a zde nejlépe hodnocenou část. A dá se říct, že platí stejné výtky, jaké jsem měl i u jedničky, ačkoli mě celek tentokrát bavil o kousek víc. Použité hororové rekvizity (zřícenina, tajemná vesnička, mrtví rytíři) se musí jednoznačně pochválit, bohužel se s nimi nepodařilo natočit film kvalitativně odpovídající jejich potenciálu. Ačkoli jsem si toho snažil (s ohledem na stáří filmu) nevšímat, vytáčela mě jedna věc: proč je na většině nočních scén poznat, že se natáčely za slunného odpoledne? To si filmaři alespoň nemohli počkat, až se zatáhne, aby nebyly všechny ty stíny tak hrozně do očí bijící? Vždyť má ten film slovo "noc" i v názvu, proboha! ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý a poslední díl španělské horrorové série "Blind Dead" má obrovskou devízu zejména v prostředí, v jakém se nachází a jak je toto prostředí kamerově zachyceno. Stejně tak je to s atmosférou, která je prostě na věk filmu úžasná. Nechybí ani pořádná dávka napětí ... to samozřejmě ve vztahu k věku tohoto filmu. Třeba gore-efekty se v tomto díle téměř nekonají a je zde cítit skutečně nízký rozpočet. I tak však Ossorio vymáčkl z filmu maximum a pokud jej skutečně poctivě hodnotíme a sledujeme s ohledem na rok vzniku, jedná se o velmi kvalitní horror, který leč pravda, dnes již možná hned tak nikoho nevyděsí ... A ze všech čtyřech dílů se jedná asi o nejlepší, má svoje nejsilnější neopakovatelné kouzlo, prostě klasika evropského horroru ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Asi to tak bude: čtvrté pokračování sympatických kostlivců s podnázvem Noc racků (doslovný překlad se naštěstí neuchytil) je opravdu tím nejlepším, co se v této sérii urodilo. Film se opět odehrává v prostředí, které mrtvým templářům sluší nejvíc, a to v zapomenuté vesnici pod hradem. Nic proti korábu v trojce, ale tam se toho příběhově moc nedělo. Postavy už nejednají jak debilové, záhrobní rytíři opět cválají na koních a do toho nám hrozí smrtí znovu ten děsivý chorál. Režisér tentokrát použil krom osvědčených motivů i Lovecraftovy prvky, takže společně s modrým nasvícením mořského pobřeží, nepropustnou mlhou a tajemnou sektou vytvořil pro milovníka evropského horroru skutečnou lahůdku. Sice to skončí trošku unáhleně, ale po té dávce solidního napětí mu to odpouštím. Po nemastné trojce je tedy Night of the Seagulls parádní zakončení ságy BLIND DEAD. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Z prvého dielu: "Tombs of the Blind Dead" som skočil rovno do štvorky. Sériu som si tak trochu skomprimoval. Neľutujem. Starí spráchnivení rytieri vyzerajú rovnako ako v jedničke. Nasadajú na rovnako spomalené kone. Nezmenene a nekonečne túžia po krvi. Namiesto nápaditej recyklácie prosté zopakovanie. No istá odlišnosť sa nájde. Na rozdiel od prvej časti už tieto krvilačné nemŕtve kreatúry nie sú tak bezbreho náhodné pri lovení obetí, ale majú akýsi cestovný poriadok, záväzný pre celú dedinu. Táto nepísaná norma zároveň zosúlaďuje dej filmu so všeobecným postupným zošnurovávaním spoločenských pravidiel. Napriek uhrančivo odpudivej kráse nemŕtvych uctievačov šesťstoročného krvavého kultu a ponurému sprievodnému chorálu je zvyšok slabota. Pár scén sa dokola opakuje, čajky furt škriekajú, noc je uprostred dňa a tak. Strach sa vplyvom neustáleho točenia sa okolo opakovaných nedokonalostí stráca. Výsledkom je preto len nadstavená a prevažne nudná kaša. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Španělské horrory mají své kouzlo a vydobyly si obdobné postavení jako italské. Čtvrtá část o prokletých templářích je ale po všech stránkách velmi slabá. Mizerné je snad vše - herci (což bych u dobrého horroru i odpustil), kamera, atmosféra i trikové efekty. Trocha nahoty film nezachrání. Krvavé scény jsou průměrné, byť vyříznutí srdce ujde, leč zombie templáři jsou opravdu tragičtí. Hadroví panáci, kterým hnáty zdřevěněly, se komicky šourají ke svým obětem. Děs žádný, šok se nekoná a vše je navíc, narozdíl od Italů, natočeno na velmi mizerný materiál. Hudební doprovod je vydařený u titulků v úvodu i závěru, jinak bez nápadu. Vhodné jako odpolední parodie na strašidelné příběhy. U tohohle se totiž bát nebudete! ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Keďže dobrodružstvo nemŕtvych templárov dopadlo v predchádzajúcom EL BUQUE MALDITO tak ako dopadlo, museli sa svojej štýlovej galeóny a pirátskych výprav po Atlantiku zombieci nadobro vzdať. Našťastie pre nich sa im podarilo udomácniť v ako inak starej zrúcanine hradu, z pod trosiek ktorej za temnoty noci vyrážajú za úlovkom. Svojho puta k oceánu a uctievania morského božstva sa nehodlajú ani na pevnine vzdať, vhodná lokalita starej zrúcaniny pri pobreží im padne preto viac než vhod. Podrobení dedinčania z okolia sú preto nútení obetovať sa a naučiť sa pokore pred cválajúcou smrťou kostlivcov za súmraku. Zvony sa rozoznievajú. ### Vcelku poctivé zavŕšenie v rámci kvality Ossoriovej série Blind dead, vracajúce sa späť ku svojim počiatočným koreňom. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru najslabší sequel zo série Blind Dead. Z jedného nápadu sa štyri filmy uživiť nedajú a v Night of the Seagulls je to už poznať. Oproti Ghost Galleon, ktorá priniesla učitú originalitu aspoň čo sa prostredia týka, sa štvorka vracia na pevninu do torza sídla rádu, spriazneného s temnými silami a opäť prináša ultrapomalých zombie-templárov, ktorých výskyt je oproti predchádzajúcim dielom poredší, postavy, ktorých neschopnosť a nemohúcnosť ma miestami až iritovala a kopec chybičiek a nelogickostí. Keď napríklad v závere ústredná dvojica vnikne do opusteného templárskeho hradu, po jeho stenách sú rozmiestnené horiace fakľe, takže je v ňom rozsvietené ako v Las Vegas... načo by si preboha kostlivci, prebudiaci sa po stáročiach zo svojich hrobov dávali námahu s nejakými fakľami, navyše vzhľadom k tomu, že boli slepí im asi nejaké osvetlenie mohlo byť úplne ukradnuté... ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ossorio ví, jak nahustit atmosféru. Prvních cca 20 minut je hodně fajn. Jak zaujmout prostředím a plně využít jeho možnosti. Zdejší vesnička, jejíž domy prakticky splývají s okolím, mořské pobřeží, ať už rozeklané skálami, nebo poetické písečnou pláží, fungují stoprocentně. pohrát si s maskami. zde se sice od předhcozích dílů nijak neliší, ale rytíři prostě vypadají výborně. V neposlední řadě umí vybrat a použít trefnou hudbu. Z téhle mě mrazilo až na prdeli. Přesto se mu nedaří to tak nějak všechno dohromady ukočírovat do plně funkčního filmu. Dalo by se zcela pominout, že už poněkolikáté zalévá ten samý pytlíček čaje a prakticky nepřichází s ničím novým, ale zbytečně zdlouhavé záběry na rytíře (obzvláště ty jezdecké byly až přes míru) a přetahování silných scén, házelo hodně klacky pod nohy. Přesto je toto z těch tří dílů (1, 3 a 4) co jsem viděl, zatím nejlepší a nejpůsobivější. ()

cunesk8 

všechny recenze uživatele

Mě tento snímek vůbec nenadchnul. Z větší části se nic neděje, film dotává náboj až v poslední třetině. Slabé herecké výkony, nezajímavá kamera a sem tam hrozné zvukové efekty, shazují tento snímek lehce do pod průměru. Hudba je místý docela fajn a dává filmu trošku atmosféru. Určitě se najdou lepší horrory. 40 % ()

erl 

všechny recenze uživatele

Povedené zakončení které jednoznačně převyšuje své dva předchůdce jak zpracováním tak především skvělou atmosférou. Pláž , podivní vesničané , obětování dívek. Ossorio tomu dal Lovecraftovský nádech jak správně zde již vyslovil Koly. Závěr je však skutečně odbytý. Povedená klasika která podle mého nedosahuje kvalit prvního , geniálního dílu ale i tak se jedná o pecku a povinnost pro každého milovníka žánru. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

S príjemne strašidelnou atmosférou, ´´dizajnovo´´ skvelými "living dead", ale väčšinou až v príliš pomalom tempe vyrozprávaný horor. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Začiatok ma uchvátil veľmi dobrými kostýmami rytierov.Keď ten doktor aj so ženou prišli do tej zaostalej dediny,to som nechápal koho chce liečiť,keď tam boli všetci taký divný a primitívny.Len čo ma zarazilo je scéna ktorá sa odohrávala o pol noci,a dedínske flandry prechádzali po pláži aby ukojili chúťky starých mrtvolných rytierov,tak to vyzeralo ako keby slnko ešte len zapadalo a nie že je tuhá noc a to sa opakovalo viac krát. Niekto ma tu chcel asi oj... ť.Totálne jeb..ý film,lebo neandrtálnosť tých dedinčanov ma udivovala.Niekto si myslí že keď pár ľudom navlečie ošúchané kabáty,že sa hneď zložím.Ale pre mňa to malo celkom opačný efekt.Moc vecí tu nedávalo zmysel,ale to sa neoplatí ani rozpisovať.Ani masky tých templárskych dedkov neboli bohvie aké,celé to vyzeralo strašne nízko rozpočtovo bez dobrého nápadu.Je to pravda že je to starší film ale videl som pár podobných v tomto období a boli lepšie po všetkých smeroch.Atmosféru som tu nepostrehol,jediné pozitívum je hudba tá bola dobrá,narozdiel od filmu.Totálne nezáživný a nudný príbeh s handrovými pomalo pohybujúcimi panáčikmi a ich by som sa mal báť?Tak to zrovna. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Španělský horor „La noche de las gaviotas“ je součástí série, která sama o sobě je poměrně velmi dobrá. A i tento čtvrtý příspěvek si drží velmi dobrou úroveň. Templáři na koních jsou prostě sami o sobě děsiví, jako kdyby je nebylo možné zastavit, jako kdyby byla smrt nevyhnutelná. Do toho kontrast s krásnými ženami a samozřejmě nechybí ani docela pěkné triky. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Stále výborne, ale s krvácajucim srdcom musím povedať, že tomu miestami dochádza dych. Prímorská dedinka super, nápady s obetovaním, nočné procesie, Lovecraftovský prvok super, len je to cele niekedy až príliš pomalé a mám pocit, že vstávanie zombie templárov z hrobov je použité z jedničky. Zasa ale keď už cválajú okolo mora, je všetko v najlepšom poriadku, obliehanie domu skvelé. Len sa neviem zbaviť dojmu, že aj režisérove filmy Night of the sorcerers a Grasp of Loreley mali v sebe viac nadšenia, energie. Ale i tak veľmi dobré rozlúčenie s nezriedka geniálnou sériou. ()

Chatterer 

všechny recenze uživatele

Nový lékař se přistěhuje do vesnice a místní obyvatelé ho zrovna nevítají. Jednou za sedm let musí obětovat templářům mladou dívku, nebo by tyto vraždící monstra zpustošily celou vesnici. Doktor se pouští s templáři do nerovného boje. 75% ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Zavŕšenie Ossoriovej ságy o slepých mŕtvych templárov. Štvrtá časť je také miešanie vody, ktorej ingredienciou sú námety všetkých predchádzajúcich filmov. Skutočne som mal pocit, že je to mix všetkých predchádzajúcich filmov, v ktorom dominuje viditeľne lepšia technická úroveň. Ossorio sa ako filmár od začiatku série neuveriteľne posunul a myslím si, že čo sa týka záberov a svietenia, je toto najlepšia časť. Absencia gore a pomalé tempo sú opäť nepriateľom výsledného dojmu. Našťastie to nevadí tak výrazne ako pri predchádzajúcich častiach. Asi som si už zvykol. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zaujimava je filmova seria o stredovekych rytieroch z 13. storocia, ktori nielenze vyzerali strasidelne, ale aj pachali strasidelne veci. Jednicka bola vyborna, strasidelna atmosfera na urovni, rytieri tiez, potom prisla slabucka trojka- tam som sa takmer vobec nebal, navyse sa to az prilis inspirovalo Bludnym Holandanom. Stvorka La Noche de las Gaviotas je opat vybornym strrasidelnym filmom, teda hororom. Dialogy su vyborne, templari na urovni, atmosfera a tempo su masakrozne dobre - k tomu este nasvietenie morskeho pobrezia a mlha. Milujem v hororoch mlhu. 75 % ()

Reklama

Reklama