Reklama

Reklama

La noche del terror ciego

  • Portugalsko A Noite do Terror Cego (více)
Trailer

Obsahy(1)

V 13. storočí páchal fanatický klan rytierskych Templárov neľudské činy - verili, že obetovaním žien a vysávaním ich krvi získajú večný život. Justícia ich za to potrestala vypichnutím očí, obesením na verejnosti a pochovaním na ich vlastnom zámku. Dnes je zo zámku zrúcanina, nachádzajúca sa uprostred prázdneho španielskeho vidieku, a rytieri v ňom každú noc vyliezajú z hrobov, sadajú na kone, a podnikajú lov na ľudí. Naši hrdnovia - dve kamarátky (ktoré spolu kedysi v mladosti prežili lesbické rozkoše) a jeden muž (ktorý chodí s jednou z nich a flirtuje s druhou) sa vydávajú na výlet. Starým vlakom, prechádzajúcim španielskym vidiekom so starou zrúcaninou na obzore Jeden z najvýznamnejších euro-hororov, ktorý v sedemdesiatych rokov zaznamenal mimoriadny rozkvet.
První ze série filmů Tombs of the Blind Dead (1971), Return of the Blind Dead (1973), The Blind Dead 3 (1975) a The Blind Dead 4 (1975). (POMO)

(více)

Recenze (53)

POMO 

všechny recenze uživatele

Španielska hororová klasika. Veľmi pekne nakrútené lokácie starovekého hradu, v spomalených záberoch a za zvukov temných chorálov snímaní osedlaní kostlivci-rytieri v čiernych plášťoch. Solídna dávka sexu, jemné gore, neodolateľne trashovitá poetika, a famózny záver. Film je tak pomalý a udeje sa v ňom toho tak málo, že sa väčšinu času nudíte. No keď sa začne schylovať k záveru, nervy máte ako struny a ste v extáze. Zaujímavý príspevok zo starej dobrej Euro-Shock školy, ktorý príjemne oživuje súčasný nezáživný horovoý prúd. Nech mi Peter Jackson netvrdí, že v týchto rytieroch nenašiel svojich Nazghulov! ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Romantické letní dobrodružství, které svým tempem vřískajících cikád a atmosférou polorozbořeného hradu vyvíjí na diváka soustavný tlak a očekávání, ze kterého v druhém sledu pramení touha vyměnit si úlohu s některou z hlavních postav. Krásné ženy, lesbické motivy, znásilnění, z hrobu vstávající templáři a legenda stará několik století. Klíčová slova tohoto spektáklu dokážou naladit nejednoho horrorového fanouška, bohužel je pak výsledek spíše zklamáním, které se po valnou většinu projekce táhne rychlostí suchého z nosu. Herci na scénu vyskakují jako ve špatné divadelní hře, pokus o monumentální hudební motiv s patetickým zpomalováním vyznívá do ztracena a násilné scény by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Bohužel to nezachrání ani banda chlápků v černých kápích, kteří za silné asistence latexu cucají krev z krásných dívčích i ztepilých mužských těl. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ale dejte pokoj! Když má někdo k dispozici tajemnou zříceninu, atmosférický španělský venkov a z hrobu lezoucí mrtvé templáře, čehož využije k natočení zdlouhavého a ukecaného filmu, u něhož má člověk velkou chuť přepnout na zrychlené přehrávání, nezaslouží si pochvalu a hodnocení 76%, nýbrž pořádnej kopanec. Škoda že se to celé nenese v duchu posledních 15 minut, ty jsou fakt působivé. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

První díl španělské quadrologie o zombících-tempélářích, kteří vylézají z hrobů staré zříceniny a kosí lidi šavlemi a pak jim vysávají krev. Slušná reakce na Romera zdá se, ve vztahu k období vzniku se jedná o opravdu stařičký kousek, který si nezadá ve své kvalitě s pozdějšími desítkami, a řekněme si to na rovinu, mnohem drastičtějšími, filmy na toto téma. Film je technicky výborně zvládnut, perfektní kamera, dobré masky, zajímavé prostředí staré zříceniny hradu a jeho okolí. Bohužel dnes již dosti nudí, protože má velmi pomalé tempo, dlouho se v něm nic neděje a v podstatě toho ani moc není ... Film jednoznačně selhává v oblasti goreefektů, ty jsou opravdu špatné, kašírované a klasicky "plastelínové". Docela drsná byla scéna znásilnění na hřbitově, věřím, že byla často vystříhávána ... Taková milá klasika a zajímavý kousek v oblasti původu zombie-horroru, navíc ze Španělska ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

První zásek templářských rytířů do jejich čtyřdílné ságy není sice tím nejlepším, ale rozhodně má svoje nepopiratelné kouzlo. Ten mlhou zahalený hrad, z jehož podzemních krypt vylézají kostlivci na masem obalených koních, aby všem náhodným turistům usekávali hlavy, má zkrátka něco do sebe. Co se týče tempa a akce, oproti dvojce nebo čtyřce znatelně zaostává, ale v tomhle případě budu mimořádně rád dělat slepýho-hluchýho a lehce nadhodnotím. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Templáři, hudba a rozpadlá zřícenina hradu vynikající, ale proč se tam z 90% jen kecá to fakt nepochopim, přitom potenciál to mělo dobrej, jelikož z toho hradu sálala fakt výborná atmosfára a templáři se zdáli být docela tajemně strašidelný, ale nakonec to byla spíš nudná záležitost ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Ale jo, zombiekostlivci v myších kožíšcích jsou docela povedení a konec by si člověk taky netypl. Ale co z toho, když jsou tam jen asi 20 minut a zbytek děje se musíte dívat na dementní chování hlavních postav, které po sobě neumí ani odemčít zámek u dveří. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Perspektíva večného života v tele práchnivejúcej, slepej múmie. Prebúdzajúcej sa v okamihoch nádejného lovu na ľudskú návnadu, ktorej prúdi v žilách "životodarná" krv - no poteš Pánboh. Stvárnenie týchto stredovekých zombie kreatúr skvelé, pri horore by som sa však rád aj trochu bál, čo sa však pánovi Ossoriovi podarilo len sčasti.Záverečná vlaková jazda ale nemá chybu. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Pustou krajinou idylického španělského venkova jede vlak, jen v dálce jsou vidět obrysy polorozbořených budov, záhy strojvedoucí nabírá rychlost, průvodčí na dotaz vysvětluje, "nezastavujeme...vystupuje se až na konečné." Ne, tak dívka Virginia, která seskakuje za jízdy ze stupátka a vydává se na dobrodružnou cestu, zanechávajíc za sebou své přátele, kteří prozatím nic netuší. To kdysi honosné město nazývané Berzano, teď už chátrající, patřilo řádu Templářských rytířů, kteří si bez bázně zahrávali s černou magií, byli to tvrdí chlapi, hrdí na své postavení, které si vydobyli v nelítostných bojích a bylo pro ně nepřijatelné dát všechnu svou moc a slávu všanc nevyhnutelné smrti a proto nedají svou kůži, jen tak lacino. Ani po staletích jejich zhoubná černá duše neztrácí na síle a nesnesou, aby se jim nějaká křehotinka producírovala po bejváku, vypalovala si zobák a namísto nádherného chorálu poslouchala nějakou šílenost z tranzistoráku. -) Hodina duchů právě udeřila a udatní šlechtici rozpálení do každé své trouchnivějící kůstky pěšmo i na koních se blíží vstříc své nic netušící kořisti... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

První část o prokletých rytířích mám nejraději. Sice mi trochu vadí ta podivná kombinace s egyptským křížem života a obětování Satanovi, ale jako strašidelný příběh je tenhle film povedený. Jemná erotika v podobě rychlého striptýzu mezi plameny či obnažených ňader při znásilnění je korunována scénou bičování pomocí mečů. Vliv italské školy je zde nepopiratelný, ostatně Italové na filmu spolupracovali. Mnohdy je působivější náznak, než otevřené gore - na příklad žába poskakující v kaluži krve. Nádherné zříceniny gotického kláštera dodávají patřičnou atmosféru, a tak člověk odpustí občasné technické nedokonalosti, jakými jsou například šmátrající kostlivé pařáty připomínající umělohmotnou hračku z krámku s žertovnými věcmi. Výborná je rovněž chorálová hudba doprovázená zvony. Konec je pak úplně nejlepší... ()

juta 

všechny recenze uživatele

Snaha o trochu erotiky a rytířů, kteří nemají rádi, když jim lezete na území moc nevyšla. V dnešní době se něco takového bohužel zalíbí jen málokomu. Také se tu moc mluví a dlouho trvá, než se něco začne skutečně dít. Aspoň že to nemá klasický hepyend. ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Viděl jednou a stačilo. Film má velkou atmosféru a potenciál. Nápad s mrtvými templáři je opravdu skvělý,jsou děsiví,nebezpeční. Takoví,jaké by jste nechtěli potkat v noci na hradě nebo v někde v lese.Pár hezkejch holek,nějakej ten sex,nejvíc se mí líbí jak vycházejí z hrobu. Nějaká ta gore scéna,ale viděl jsem to,už dávno a to byl zážitek. Kéž bych to viděl znovu!!! ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Dryáčnický španělsko-portugalský horor (“Noc slepé hrůzy”), který se snažil přilákat diváky velkým množstvím zombie-rytířů, sadistickými krvavými scénami, zbytečným zobrazením nahoty a primitivního znásilnění. Proto se na základě zhlédnutí tohoto díla dívám na režiséra Ossoriu ,“španělského mistra hororu”, spíše jako na podnikatele než umělce. Ty dvě hvězdičky lze dát jen za úžasně působivé exteriéry zříceniny “kláštera templářů" (kteří si přinesli z Egypta satanistický kult), jež je ve skutečnosti zříceninou cisterciáckého opatství Santa María la Real de Valdeiglesias u Madridu. To je nádherný objekt! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Prvý príbeh zo štyroch okrem zaujímavého prostredia starej zrúcaniny hradu, zombíkov so šabľami, disponuje aj neuveriteľnou nudou, ktorá sa rozplynie až v závere. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

macho koment: S "La noche" je to jako s ženskou. Jedná se o případ, kdy si sice potrpíte na oduševnělý kočky, ale týhle vyzývavý a trochu vulgární osobě se špetkou tajemna nedokážete odolat, i když víte, že je úplně blbá. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

La Noche del terror ciego je v mnohých ohľadoch dosť zlou snímkou, ponúkajúcou množstvo nelogizmov, neadekvátnych reakcií a strojených hereckých výkonov, napriek tomu však nesporne má svoje pochmúrne čaro a dokáže aj navodiť zimomriavky, čo je vzhľadom na rok jeho výroby obdivuhodné. Amando de Ossorio začiatkom 70. rokov nemal problémy na striebornom plátne vkusne predviesť nahotu či lesbickú náklonnosť, casting na obsadenie ženských postáv prebehol možno tak, že de Ossorio zašiel do modelingovej agentúry a vybral si 4-5 najkrajších dievčat z tých, ktoré boli ochotné rozopnúť si pred kamerou blúzku (okúzľujúca je najmä hlavná protagonistka prvej polhodinky filmu María Elena Arpón), takže na výsledok takéhoto skĺbenia hororových a ľahko erotických atribútov sa pozerá celkom príjemne. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Typický zástupca svojej kategórie, typický obraz doby v danom subžánri. TOMBS OF THE BLIND DEAD - zombie horror na pozadí starej historky a alternatívy voo-doo rituálov, veľmi slabý v úvode, ktorý prechádza formou banálnych dialógov postáv do pomerne schopných rovín v častiach čisto hororových, ktorými prechádza naivita a, v tomto prípade až do očí bijúce, pridementnelé chovanie sa "hercov"- konštantné znaky lacných "gore" snímok tej doby, po 40 rokoch pôsobiace (príjemne) úsmevne a miestami až vyslovene naivne, čo nemusí byť vždy na škodu, ba naopak. Roztiahnutie riedkej dejovej línie v hnilobne pomalom tempe na 86 minút ponúka dosť sugestívne skľučujúcej atmosféry, no nestíha ňou vyplniť dostatočný kus stopáže, k čomu sa pripočítavajú sekvencie vyložene a nechcene smiešne (napr. - tlkot srdca) - to spôsobuje ochabnutie filmu pod úroveň iných žánrových kolegov (ZOMBI 2, CITY OF THE LIVING DEAD). Stará spráchnivenosť (pre ktoré mám slabosť) v základe dobrá a zábavná (miestami až nechcene parodizujúca samú seba), obsahujúca všetko potrebné a od nej očakávané, no nedotiahnutá na vyššiu, zaujímavejšiu úroveň. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ona by to byla i povedená taškařice s tolkienovskou Devítkou v roztrhaných templářských hábitech, ale to by se tu nesmělo tolik kecat. Poutavá zřícenina, atmosféra a koukatelné holky, to všechno tak přišlo vniveč. Úvod a závěr obstojí, ale ten zbytek, snad až na krátkou scénku v márnici, si uznání nezaslouží. Tím míň zařazení mezi klasiku. 40% ()

erl 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se chystal na setkání s nemrtvými rytíři. A konečně! Čekal jsem bombu , něco fantastického. Přeci je vím že každý správný fanda horroru uctívá tento Ossoriův klenot. Ale přesto jsem v šoku. Tohle jsem tedy skutečně nečekal! Může být ještě něco geniálnějšího? Vše důležité již zde bylo řečeno. Zažil sem neskutečnou onanii s maximálním vrcholem. Nemá cenu vyzdvihovat nějakou samostatnou složku tohoto klenotu. Genialita. ()

Reklama

Reklama