Reklama

Reklama

Star Trek: Discovery

(seriál)
  • USA Star Trek: Discovery
Trailer 1
USA, (2017–2024), 53 h 52 min (Minutáž: 38–66 min)

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Sonequa Martin-Green, Doug Jones, Anthony Rapp, Mary Wiseman, Wilson Cruz, Shazad Latif, Michelle Yeoh, David Ajala, Blu del Barrio, Jason Isaacs, Anson Mount (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Obsahy(1)

Star Trek je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších sérií po celém světě. Po padesáti letech od premiéry legendárního původního seriálu se vrátil na televizní obrazovky díky novému seriálu Star Trek: Discovery. Noví hrdinové, nová vesmírná loď a nové mise přilétají na vlně stejných vznešených idejí a naděje v lepší budoucnost, které už inspirovaly celou generaci snílků a vizionářů. Seriál Star Trek: Discovery zachycuje výpravy Hvězdné flotily během jejich misí za objevováním nových světů a nových forem života. Hlavní hrdinkou je důstojnice Hvězdné flotily Michael Burnhamová (Sonequa Martin-Greenová), která musí přijít na to, že aby skutečně pochopila cokoli „mimozemského”, musí nejdříve porozumět sama sobě. Michael je lidského původu, a přesto se stala sestrou jednoho z nejslavnějších hrdinů ve „vesmíru” Star Treku. Vykonala něco strašného, a přesto má šlechetné srdce. A i když není neohroženou kapitánkou vesmírné lodi, i když o tom ještě neví, na tom, co udělá a jak se rozhodne, závisí osud celé galaxie. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (19)

Návrat Klingonů (2017) (S01E01) 

Úvodní znělka nic moc, postavy...vcelku etsrogenové lázně zatím... . Klingoni sice vypadají dobře, ale díky huhňání působí spíš legračně. Triky zatím na jedničku, scénáristi ale trochu bezradní, dialogy a chování postav jsou často pofidérní. Přesto se podívám na další díl...nějaké to ajaj keptn mi už dlouho chybí. Černošské a ženské filmové odbory sice klasický Star Trek "vylaďují" do korektformy, ale co už. ()

Souboj (2017) (S01E02) 

Zdaleka nejzajimávější byla dvouminutová ukázka na konci, která ukazovala, co se bude dít v dalších dílech. Konečně se rýsuje charismatický kapitán(Malfoy z HP :o) a zajímavě působící prostředí. Takže na zahřátí první dva díly ušly, ale čekám mnohem, mnohem víc. ()

Nový začátek (2017) (S01E03) 

Velký rozdíl oproti prvnímu dílu. Vytratila se skautíkovská naivita, věci už nejsou jednoznačně dobré a špatné. Atmosférou je tento díl laděný velmi podobně jako seriál Expanse. Uhlazenost je v rámci trekovského standardu utlumena dokonce natolik, že snad poprvé uvidíme ošklivě zohavená těla a uslyšíme dialogy, které zní dospěle. Nové postavy na Discovery jsou veliký přínos, stejně jako zhutnění děje. Oříšek pro staromilské trekies, ale pro mě pokud to půjde touto cestou dál, velká spokojenost. ()

Bytost, nebo zbraň (2017) (S01E04) 

Trochu se to začíná krystalizovat a přestože je ústřední postava taková nemastná, neslaná, zbytek šlape dobře. Seriál si jede svou vlastní cestou a s nějakým duchem dílů minulých, si tvůrci nelámou hlavu. Na jednu stranu je to škoda, protože dobrodružství Picarda, Kathyin Janeway, ba i Kirka, byla tak hezky naivně úsměvná, že jsem to prostě měl rád. Na stranu druhou, seriály jako Battlestar Galactica, The Expanse...to je nová vlna, kterou se rád nechám unášet. Star Trek: Discovery se zatím zasekl na té cestě k modernímu sci-fi seriálu, tak někde v půlce. I proto jsou zdejší hodnocení tak rozkolísaná. Zatím tedy mou pozornost nový ST má, ale šišlavý Klingoni ...to je velká hrubka. Kdyby teď běžel jiný sci-fi seriál(mimo The Orville), asi bych vcelku ochotně zběhl. ()

Zvol si svá muka (2017) (S01E05) 

Jako celek je tento díl v pohodě, ale občas to s tou logikou zaskřípe. A protože se tvůrcům daří vytvářet i nemálo velmi dobrých momentů, je to o to rušivější. Trochu víc se představily některé postavy a jejich schopnosti. Někdy je ta snaha zůstat v Star Trek ohrádce na škodu a je vidět, že se tvůrci báli do toho pořádně šlápnout. Přitom materiál na to je. Dobrý příběh, herci... . S postavami se pěkně pracuje, speciálně s prvním důstojníkem, takže snad se dočkáme něčeho zajímavějšího. ()

Časová smyčka (2017) (S01E07) 

Díky tomuto dílu jsem se konečně rozhodl, jestli se mi nové pojetí Star Treku líbí, nebo ne. ()

Chceš-li mír, chystej se na válku (2017) (S01E08) 

Vypadá to všechno moc hezky..aspoň na oko, ale myslím, že většina fans by raději seriál, kde budou triky průměrné, ale duch ST zůstane. Tady je spousta nešvarů, kterým se ve ST světě špatně vyhýbá, ale zatímco tvůrcům Voyageru to člověk odpustil s tím, že rád vidí oblíbené postavy, tady je to nějaké mrtvé a je složité najít si ke členům posádky cestu. Výjímkou byl Saru...ale zrovna jeho nechali scénáristi v tomto díle "zaperlit". Takže ve výsledku je to scénáristický výblitek, který se s logikou ani nepotkal. ()

Sám proti sobě (2018) (S01E10) 

Díky tomuto dílu jsem ochoten odpustit těch předchozích 10 "kousků" s diskutabilní kvalitou scénářů. Nevím co se stalo, ale i přes nepříliš sympatické postavy, je tady konečně nový Star Trek, na jehož pokračování se zase těším. Nevím jestli to jde na vrub režie, ale Despite Yourself nemělo slabé místo. Navíc dějově moc pěkná klička s paralelním vesmírem, která sice není vynálezem scénáristů, ale našli pro ni velmi atraktivní využití, které naštěstí odsouvá bokem konflikt s klingony a rozjíždí mnohem zajímavější hru. ()

Bratr (2019) (S02E01) 

To nejlepší je na konci epizody v upoutávce na další díly. Jinak je to jalovina. Skalní trekofandové, kterým stačí pohled na odznak a už si cvrkají do kalhot budou nadšení, ale pro lidi, kteří mají rádi dospělé sci-fi, to bude i přes ten pěkný look, zklamání. Některým postavám jsem pořád nepřišel na chuť a protože tvůrci se pořád snaží o kontinuální příběh, který se navíc pořád motá kolem otravné Burnham(místo starého osvědčeného co epizoda, to jiné dobrodružství), beru nový ST jen jako chabou výplň, než najdu něco lepšího. Nicméně podle těch upoutávek se to může vcelku zajímavě rozjet, takže hůl ještě nelámu. ()

Světelný bod (2019) (S02E03) 

O nešťastně ztvárněných klingonech, otravnosti postav Burgham a Tilly se toho už napsalo hodně, ale je třeba uznat, že scénáristicky je Point of Light velmi dobrá epizoda. Líbí se mi, jakým směrem se tato řada ubírá. Kdyby nebyla zaplevelená fńukáním Michael, nesympatickou Tilly a huhňavými Klingony, jistě bych si k novém ST našel cestu. ()

Obolus pro Chárona (2019) (S02E04) 

Naprosto zbytečně se rozehrávají další a další linie, takže je to jeden velký blázinec, kde chvíli umírá ten a chvíli tahle a Spock mizí v dáli, ale objeví se nějaká ta další vyspělá forma a taky to vypadá, že vybuchne celá loď a navíc...ale k tomu jsme se tentokrát nedostali, jsou tam někde i ti Klingoni a taky cpt. Fillipa... . Tudy cesta nepovede, je to matlanina s pár dobrými okamžiky, ale nic víc... . ()

Nedokonalí světci (2019) (S02E05) 

I kdyby bylo 10% lidské populace homosexuální, jakože není, nevidím důvod, proč bych se na gaystory měl dívat i ve Star Treku. Navíc pokud se vyhlásí 3,5 minuty deadline pro záchrannou misi a chlapci mají někalikaminutovou dojemnou scénu a tak nějak vůbec se všichni vykecávají, tak to působí otravně pateteticky. Star Trek byl seriál založený na dobrodružných příbězích při poznávání nových civilizací. Ten nový je podivně nekonzistentní, místy překombinovaný ale hlavně plný nesympatických postav. I když se objeví pár opravdu dobrých scén, jako celek je to jako pouťouvá atrakce, s mnoha otravnými uvaděči. Sekce 31 by mohla být fajn, ale zatím jsme viděli jen dva její členy... . ()

Zvuk hromu (2019) (S02E06) 

Přesně v duchu rčení, že někdy méně je více. Jeden příběh, který byl dostatečně nosný, aby udržel pozornost, určitě fungoval lépe, než mišmaš, který nám tvůrci předložili naposledy. Postava Saru se vyvíjí správným směrem, protože kdyby měla být posádka složená jen ze skautíků, byla by to nuda. Stejně tak kvituji s povděkem, že návrat Culberta není jen jedna happy událost, která byla do scénáře protlačena kvůli dodržení pravidla o zastoupení homosexuálů( na pět hetero, musí být dva homo...jeden nelze, byl by diskriminovaný, že nemá partnera). Takže ano, takto by asi měl vypadat Star Strek 21. století. Což sice neznamená, že by se mi líbil víc, než kousky s Picardem, nebo Janewayovou, ale pokrok nezastavíš. ()

Jestli paměť stále slouží (2019) (S02E08) 

Velmi povedená epizoda, která by nás mohla zatáhnout i mezi Borgy. Byla by to velmi elegantní přesmyčka, která by spojila to nejlepší ze starého Star Treku, s tím zatím rozpačítým Star Trekem, který nám tvůrci servírují dnes. ()

Rudý anděl (2019) (S02E10) 

Philippa, Pike, Spock a Saru...jediné apoň trochu sympatické postavy v panoptiku, ve kterém zbytek jsou tragédi, gayové, nebo otravně napsaná a zahraná křoví. Epizoda plná logických děr a jedním vcelku fajn twistem. Tvůrci si ukousli velké sousto, když si chtějí hrát s časovými paradoxy. Vcelku prostou logikou...když se vrátím do minulosti...už to není má minulost, protože se to nestalo...změnil jsem, resp vytvořil jinou časovou osu. Můžu si udělat selfie s Elvisem, ale až se vrátím do budoucnosti, tak to zase nebude moje budoucnost...v té jsem Elvise nepotkal...atd, atd. . Ale co...je to Star Trek, takže proč ne. Většině lidí, včetně mě, se stejně nezavděčí. ()

Nekonečná věčnost (2019) (S02E11) 

Tvůrci Star Treku pokouší trpělivost nejednoho fanouška. Možná by se měli zamyslet nad tím, že fans starého seriálu dospěli (někteří možná už i zemřeli) a pokud se celou tu dobu motali kolem sci-fi, tak je bude to ohýbání logiky i fyziky štvát (předchozí epizoda speciálně). A že v té dnešní epizodě na konci zaznělo, že byl pohled na čas špatný, to nespasí. Nicméně i tak to bylo napínavé, emočně nabité a díky pár scénám i akční. Takže nějakým zázrakem se tato epizoda povedla a nakonec se v tom ztrapňování se nepokračuje. Jsem za to rád. PS: MasterD ...ten odkaz na YT je bezva :-) Možná budou/byli Borgové u zrodu Centrály, nebo naopak. Byla by z toho moc pěkná celá řada. ()

Údolím stínů (2019) (S02E12) 

Je několik možností, přičemž mohou být všechny správně. 1. scénáristi jsou přihlouplí. 2. scénáristi si myslí, že jsou hloupí diváci a nepoznají, když se objeví "sem tam nějaká logická chybka". 3. Scénáristi si myslí, že divák má rád, když se postavy chovají hloupě, protože si pak připadá chytřejší. 4. Tvůrci se domnívají, že diváci jsou věrní a milující fans, kteří si občas zabrblají, ale vydrží všechno, takže to s tou kvalitou scénáře není potřeba moc přehánět. 5. Jsem prostě náročný a nevděčný hnidopich, který neumí občas přivřít očko a zbytečně si tak kazí jinak skvělou zábavu. A že jsem si tuto epizodu opravdu vůbec neužil. Obočí mi velmi často lítalo nahoru skoro jako Nimoyovi za starých dobrých ST časů...pokaždé, když se někdo zachoval ne jako Vulkánec ale spíš jako Majka z Gurunu, když se děly hlouposti... . Cože? Proč se na to vlastně dál dívám? Ze zvědavosti a taky proto, že sice nejsem skalní fan, ale na starých ST jsem vyrostl a mám k ním nostalgický vztah. ()

Sladkobolný smutek (2019) (S02E13) 

Skvěle vypadající scénáristická břečka, která s vysvětlením jedné nelogičnosti, naservíruje dvě další. Oddíl 31 by měla být elita, vybavená tou nejlepší technologií federace a přesto trvá víc než hodinu, než Discovery dostihne...naproti tomu není žádný problém, aby přiletěl taťka s mamkou na rozlučkový pokec. Pominu fakt, že Discovery disponuje houbičkovým pohonem, kterým se dostali i do zrcadlového vesmíru a dá se předpokládat, že by Centrále velmi úspěšně zmizeli i jinam, než ... jak to vymysleli scénáristi. Ti ostatně v této epizodě excelují a čas si ohýbají a mačkají jen a pouze podle svých potřeb. Americká scénáristická škola (ASS) v plné parádě. Ale to bych i přežil...ovšem ten nechutný patos a loučení, pro diváka naprosto nepodstatný, to byl hnus. Ale i to bych ještě pobral nebýt toho, co to všechno znamená. POZOR SPOILER: Pokud nedojde k nějakému nesmyslnému sloučení, tak vznikne skupina operující v jiném čase, Tyler a snad Philippa budou součástí resuscitovaného Oddílu 31 a Pikea čeká osud, který už mu scénář přilípl před desítkami let(pokud se bude ctít starý ST). První skupina je nabyta otravnými postavami, druhá bude snad začínat novou větev a třetí, ta oranžová, kterou bych tak rád sledoval dál...tvůrci nám zamávali parádní retro komandérkou před nosem a nejspíš pápá. Discovery dle mého názoru nesplnila očekávání, takže bych se dost divil, kdyby se Seriály ST rozrostly do tří větví. Potenciál Centrály, jakožto opravdu těžkého protivníka, byl zatím trestuhodně nevyužit...to už zatápěli víc Borgové Picardovi, přestože oproti nanobootované Centrále působili technologicky zastaraleji. Díky nezměrnosti scénáristického neumětelství se nedá odhadnout, jakým směrem se bude ST ubírat, ale za sebe mohu s jistotou říct, že pokud se nezmění tvůrci, tak to budou temná a vlhká místa plná hemoroidů. Tato epizoda mě opravdu otrávila a od odpadu ji dělí jen Pike, retrokomanderka z Enterprise a královna Po. ()

Sladkobolný smutek, 2. část (2019) (S02E14) 

Digibordel, plný nesmyslů a patetických žvástů, korunovaný hudebním podmazem, jenž přesně vystihoval tragédii, jakou tato epizoda na rozloučenou byla. Místy jsem měl pocit, že je to "celovečerní previously loop"...sestřih toho, co se událo...nebo sestřih trailerů pro další díl. Režie otřesná, střih epileptický, výsledek nad očekávání špatný. Doufám, že tuto shnilou větev studio odřízne a začne od nuly s jinými postavami, ale hlavně jinými scénáristy. Dokonce i ten oholený Spock byl příšerný...smál se mu celý obličej... . ()

Související novinky

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

19.04.2023

Tak se fanoušci Star Treku přece jen dočkají nového filmu. Místo návratu party okolo Chrise Pinea (Dungeons & Dragons: Čest zlodějů) ale nakonec jako první dorazí snímek s názvem Star Trek:… (více)

Dvojice z Hannibala opět spolu

Dvojice z Hannibala opět spolu

02.11.2022

Celovečerní režijní debut Bryana Fullera je konečně na spadnutí. Tvůrce Hannibala nebo Amerických bohů si za svůj projekt zvolil snímek Dust Bunny, a jako hlavní hvězdu do něj pak obsadil svého… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

Star Trek dostane další seriál

Star Trek dostane další seriál

18.05.2020

Trvalo to roky, ale značku Star Trek se nakonec přece jen podařilo oživit. A paradoxně to nebyly filmy (byť pomohly), ale televize, kde se postavám spojeným se slavnou lodí Enterprise začalo dařit.… (více)

Reklama

Reklama