Reklama

Reklama

Star Trek: Discovery

(seriál)
  • USA Star Trek: Discovery
Trailer
USA, (2017–2024), 53 h 58 min (Minutáž: 38–66 min)

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Sonequa Martin-Green, Doug Jones, Anthony Rapp, Mary Wiseman, Wilson Cruz, Shazad Latif, Michelle Yeoh, David Ajala, Blu del Barrio, Jason Isaacs, Anson Mount (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Obsahy(1)

Star Trek je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších sérií po celém světě. Po padesáti letech od premiéry legendárního původního seriálu se vrátil na televizní obrazovky díky novému seriálu Star Trek: Discovery. Noví hrdinové, nová vesmírná loď a nové mise přilétají na vlně stejných vznešených idejí a naděje v lepší budoucnost, které už inspirovaly celou generaci snílků a vizionářů. Seriál Star Trek: Discovery zachycuje výpravy Hvězdné flotily během jejich misí za objevováním nových světů a nových forem života. Hlavní hrdinkou je důstojnice Hvězdné flotily Michael Burnhamová (Sonequa Martin-Greenová), která musí přijít na to, že aby skutečně pochopila cokoli „mimozemského”, musí nejdříve porozumět sama sobě. Michael je lidského původu, a přesto se stala sestrou jednoho z nejslavnějších hrdinů ve „vesmíru” Star Treku. Vykonala něco strašného, a přesto má šlechetné srdce. A i když není neohroženou kapitánkou vesmírné lodi, i když o tom ještě neví, na tom, co udělá a jak se rozhodne, závisí osud celé galaxie. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele MasterD k tomuto seriálu (17)

Bratr (2019) (S02E01) 

Čtyři hvězdičky za perfektní vizuální stránku a akční spád zejména v půlce epizody, a také za finální část se Spockem. Jinak jen ***: bohužel hlavní dějovou linku s jejími "zcela nepředpovídatelnými okolnostmi" (jako když se transportér na poslední chvíli pokazí, aby za chvíli vybuchla celá loď, na které předtím přežívala posádka po několik měsíců) by bohužel vymyslelo i desetileté dítě. Klišé jako svět. Dále mi přišla zejména v první části epizody filmová hudba až skoro přehnaná. Přijde mi, že se filmový štáb chce poučit z nedostatků první série, ovšem nepamatuju se, že by ta předchozí série trpěla zrovna nedostatkem hudby. PS: Stejně mi pořád přijde komické, jak vesmírné lodě ve Star Treku mají můstek na vršku trupu. Právě tak, aby mohl být lehce sestřelený Klingony nebo mít čelní sklo rozbité bludným asteroidem. Haha. ()

Nový Ráj (2019) (S02E02) 

Ty kráso! Jedna z nejlepších věcí, co jsem za poslední roky viděl. Lepší než nové „Star Wars“ epizody, snad i lepší než každá z Marvelovek. Tak vzrušující, tak naplňující, parádní. Star Trek mixing supernatural with science fiction, awesome. (Klidně bych New Eden dal šest hvězdiček, kdybych mohl. Kvalita této epizody totiž ponižuje většinu mých pětihvězdičkových hodnocení.) ()

Obolus pro Chárona (2019) (S02E04) 

„If Saru thinks that somehow the sphere triggered Vahar’ai, maybe escaping it’s grip would stop what’s happening to him.“ No sh** Sherlock! Super díl. Sice trošku nedávám ty emoční výlevy Míši Burnham, ovšem rozumím, že jiní se třeba na seriál dívají právě proto. Je samozřejmě důležité trávit v součtu možná i desítky minut různými osobními diskusemi s nadbytkem emocí, když jste společně s celou posádkou pravděpodobně v bezprostředním nebezpečí a v zajetí cizí entity, která vám za malou chvíli zničí celou loď, že ano ("You are the most empathic soul I know!"). ()

Nedokonalí světci (2019) (S02E05) 

Vcelku fajn epizoda. Nejdřív jsem jí chtěl dát nižší hodnocení, ale třetí čtvrtina to vcelku zachránila. Taky tím, že našli Dr. Culbera. Mycelial network vypadala s jejími CGI krásně a "uvěřitelně". Jak už jsem ovšem napsal v komentářích u předchozích epizod, strašně mi vadí monology Burnham. A taky to strašné zdržování srdcervoucími dialogy o tom, jak se Hugh dostal do mycelial network (když všichni mají jen necelých pár minut, než Discovery přijde o svou strukturální integritu). Přece to můžou vyřešit potom doma, ne? Ušetřili by několik minut. 75% ()

Zvuk hromu (2019) (S02E06) 

Dobrá dějová linka, taky jsme konečně viděli Red Angel trošku detailněji. Přijde mi zatím spíš jako nějaký red robot. (A hlavní postavou Discovery samozřejmě už dlouho není kapitán jako v jiných řadách ST, ale M. Burnham.) Nejsem si ovšem jistý, jestli měla Federace podle první direktivy právo jakkoli zasahovat do Great balance, jakmile se Saru vzdal Ba'ul. I když jej kapitán nazval naším člověkem, pořád je prvotně Kelpienem, a není na Federaci, aby ovlivnila celkové postavení a rovnováhu cizích civilizací, i když už jsou post-warp. Proto v tom částečně vidím tu fanatičnost, která často vzniká z jakýchkoli náboženských interpretací, zde konkrétně ze zjevení Red Angel (ospravedlňují své činy jeho vůlí, a tak se zbavují zodpovědnosti). To opravdu byla Hvězdná flotila ve 23. století takto blízko sektě, která jedná ze sobeckých zájmů? (také pararela na americkou armádu, která 'chce všem dovést demokracii'). Kritika Section 31 k Red Angel se mi tak zdá oprávněná, rozhodne by jej Federace neměla jen slepě následovat a byt jím jako jiné civilizace manipulována. ()

Světlo a stíny (2019) (S02E07) 

'Spock není takový, jakého si ho pamatuješ.' Jo, to teda fakt není. Ovšem nový herec (už v pořadí třetí?) mi na roli sedí dobře. V epizodě jsem ocenil bitvu se sondou z budoucnosti, to bylo vcelku nečekané a hezky zpracované. Rozuzlení šarvátky kapitána a Tylera mi ovšem přišlo docela uspěchané, mohlo se to táhnout klidně i ještě delší dobu nebo do dalších epizod. Docela by se mi líbilo, kdyby Red Angel měl(a!) skutečně nějakou svou 'dark agenda', která si na altruismus jen hrála a který tak byl jen vedlejším produktem. Jinak docela průměr, což je ale v případě ST Discovery čtyři hvězdičky (zde 72%). ()

Jestli paměť stále slouží (2019) (S02E08) 

Retrospektivy, téměř až snové sekvence, se mi líbily nejen pro obsah, ale také pro jejich efekty a střih. Pararela s první epizodou TOS (Pilot 0x01) působila mysteriozně a skoro až neuvěřitelně (že to opravdu natočili; děj této epizody se dle Memory Alpha odehrával v roce 2257, tři roky po prvním setkání s Talosany). Spock super! Perfektní přelet nad černou dírou. Vidím, že posádka Discovery bude mít ještě dost problémů s virem ze sondy z budoucnosti. Star Trek jak má být, pro mě jedna z nejlepších epizod Discovery. 82% ()

Projekt Daidalos (2019) (S02E09) 

Dneska to bude dost negativní. Ve většině věcí souhlasím s uživatelem Martinius. Dost ledabyle napsaná epizoda s přebytkem zbytečných emočních výlevů (Burnham, Tilly, dokonce i Spock), které opravdu nebyly na svém místě. Dost mě tvůrci zklamali. Snažili se tady v jedné epizodě ukázat, jak měla posádka Airiam ráda, i když jsme o ní předtím nevěděli ani ň. O klišé na konci epizody, kde si divák měl myslet, že Nhan umřela, ani nemluvě. Burnham navíc bylo naprosto jedno, že Nhan někde leží a umírá na podlaze, a namísto toho si v breku střílela do zavřených dveří. A co ta příhodně umístěná přetlaková komora, která byla hned vedle vysílací konzole? Pokud vím, Discovery měla mít u každého člena výsadku jeho video feed. A na každou z nich taky měli zaměřený funkční (!) transportér. I tak na Nhan každý kašlal. Opravdu naprosto příšerná scéna, srovnatelná s vykecáváním týmu s dr. Culberem v mycelial network (S02E05). O určování tělesného tepla z video nahrávek radši mluvit ani nebudu. Nějak jsem taky doufal, že vysvětlí masakr na stanici, ale nestalo se. Na Tylera taky nějak zapomněli, snad příště. Snad nejhorší epizoda Discovery; i když možná kdybych si ji pustil ještě jednou, což se nestane, třeba by se moje hodnocení trošku zlepšilo (a nebo taky ne). Oproti předchozí epizodě obrat o 180 stupňů. Tohle je vcelku fajn recenze, zejména ten kousek po 04:20: https://youtu.be/F6kvoiJZ8TE A tady má týpek parádní teorii! (od 07:50): https://youtu.be/ikLvi6URAhA A tady jsem se pořádně nasmál, moje řeč! (od 03:30): https://youtu.be/rr2DQxLkGSY ()

Údolím stínů (2019) (S02E12) 

Haha, těžba time crystals jako vzácných minerálů, dobrej vtip. A proč ničit Discovery? Spore drive jim funguje, tak můžou skočit zase do beta kvadrantu nebo kamkoli jinam a všechno vyřešit (Terralysium v S02E02 bylo dostatečně daleko, aby je tam nikdo nikdy nenašel). Jinak epizodka docela fajn. Kvůli velkým plot holes ale jen 55%. PS: Tady je fajn kritická recenze na předchozí epizody (od 03:19, taky 05:11 a dál, na konci to ale už dost přehání): https://youtu.be/rr2DQxLkGSY Edit: Něco na čtení: https://screenrant.com/star-trek-discovery-michael-burnham-problem-break-canon/ "Burnham's role in the time traveling, humanity threatening plots of season 2 transcend the usual importance of Star Trek leads, and pushes the character into the realm of a science fiction "chosen one," a genre trope Star Trek has generally avoided." ()

Sladkobolný smutek (2019) (S02E13) 

Dobrá epizoda, rozhodně lepší než ta předchozí! Naprosto perfektní a skvělý audiovizuál. Parádní můstek Enterprise. Nasmál jsem se, když se Tilly přivítala s ‘Po’. Uvedení Sareka a Amandy bylo příjemné. Škodolibě jsem se zasmál u autodestruct failure, ovšem dalo se to čekat, jelikož z Short Treks Calypso jasně víme, že Discovery vydrží ještě dlouho. Mám ovšem otázku: Burnham měla díky krystalu vizi, kde viděla smrt celé posádky. Tak jak to teda je? Budoucnost se díky vizím z krystalů změnit může (což jasně bude případ posádky Discovery) nebo nikoli (což je jasně Pikeův případ)? „You can’t have it both ways, show!” A nebo se ta oběť, kterou Pike učinil posledně, opravdu vztahuje jen k ukradení krystalu z planety Borath? No uvidíme příště. Zároveň jsem rád za vysvětlení domnělé chyby z předchozích epizod, kdy se snášela kritika na určování „personal signature“ Burnham (které tvrdili, že je Red Angel). Nyní jasně víme, že je to jak její matka tak ona. Vyřešeno, paráda. Tyler: „This is crazy, we have a spore drive!“ (27:02) Děkuju, konečně to někdo řekl! (Můžou skočit kamkoli, utéct Section 31 a nemusí skákat do budoucnosti.) Ovšem nerozumím jedné věci: proč se vědátorka vymlouvá na to, že nemají energii na jeho napájení? Je to jedno a nebo to druhé: buď skočí pryč (co tvrdí Tyler) a nebo díky time crystal přesunou Discovery do budoucnosti (což se stane). Pokud to chápu špatně, uvitám vysvětlení. Závěrem: do poloviny mě epizoda bavila, pak jsem se jen kvůli láskyplným a srdcervoucím dialogům pořád díval na stopáž, kdy už bude závěr. Doufal jsem v akční scénu. Hm, ne, tak příště no. Naprosto nudná a roztahaná druhá část epizody, která asi někoho baví, mě ne. Neodsýpalo to. Hodnocení: 73%. Zdá se mi, že by se třetí řada skutečně mohla odehrávat v daleké budoucnosti (konkrétně v 33. století, ve kterém se odehrává děj Short Trek Calypso). Bylo by to parádní a ST Discovery by to zachránilo! A ještě pár otázek, které jsem od minula postřehl od jiných recenzentů: Kde je zbytek flotily? To mají opravdu jen dvě lodě, aby bránily zničení veškerého života, jak jej známe? Slabé. Ovšem ta flotila sond a shuttles byla efektivní! A dále: proč control ještě potřebuje tu AI? Vidíme, že už jsou schopní až moc. Ano, bude s ní mocnější, ovšem pokud by se mělo jednat o Borgy, tak nějak mi ti nanoboti přijdou dostatečně vyspělí už nyní. Why does AI need AI to become an AI? Je pravda, že tvrdili, že chce být „fully conscious“. Pokud se nejedná o Borgy, v pořádku, let’s keep going! ()

Daleko od domova (2020) (S03E02) 

Star Trek pro děti. Snad u žádné akční epizody Star Treku jsem se takhle nenudil, všechno tak předvídatelné. Snad jen Georgu a její bitka byly něčím výjimečným. ()

Nezapomeň (2020) (S03E04) 

"All available crew, please report to the shuttle bay for a surprise." Jo, asi tak beru tuhle epizodu. Až na Mary Sue Michael, která zachránila Adiru v tom, co by ani samotní erudování Trillové prý nedokázali, parádní epizoda. Zejména jsem ocenil detail s Discovery, která si se stává sebeuvědomělou (becoming sentient) a to díky datům ze Sféry. Skvělý, mám novou oblíbenou postavu: Adira. Příjemně nám rozvíjí univerzum Trillů, které jsem naposled viděl v Deep Space 9. A stále přemýšlím, kam na časovou osu vlastně zařadit Short Trek Calypso. Protože pokud jste ten Short Trek ještě neviděli, 3. řadu Discovery zdaleka tak neoceníte (taky proto, že Calypso a 3. řadu dělí 2 roky mezi jejich premiérami). https://www.csfd.cz/film/640009-star-trek-short-treks/656108-calypso/prehled/ A proč se Aldis Hodge (Calypso) tak moc podobá na David Ajala (3. řada)? Byl to snad úmysl, zejména když v S03E01 je uváděla stejná hudební linka? Navíc jsou i herci narozeni ve stejném roce! (Jsem si jistý, že bych vysvětlení našel někde na netu, ale zatím se nechávám překvapit.) PS: Přijde mi fakt komické, jak si někteří diváci nedokáží užívat tento seriál jen kvůli nějakým nebinárním pohlavím nebo komukoli, kdo není heterosexuální. Třeba takových lidí kolem sebe pár máte a ani to nevíte, protože to svému okolí neříkají (ne, já se mezi tyto LGBT - pro mě naštěstí - neřadím). Takže co vám je do toho a jak vás to ovlivňuje? Směju se tu tak i právě vám, pokud jen kvůli nim dáváte Discovery tak nízká hodnocení. Máte být za ně rádi nebo je vůbec nemusíte brát v potaz a soustředit se radši na děj. Já se taky směju lidem, kteří se identifikují jako traktor nebo útočná helikoptéra (viz odkaz níže), nebo jako dalších 22 "genders", ovšem základní biologii a její ověřené omyly či nemajoritní rozdíly (tj být narozen ve špatném těle nebo s homosexuální orientací) fakt nezměníte a je to u některých lidí běžná realita. Měli byste se na pár let přestěhovat do Francie / Anglie / Ameriky a třeba by se vám pár názorů změnilo, to právě Česko je dost "za opicemi". https://en.wikipedia.org/wiki/I_Sexually_Identify_as_an_Attack_Helicopter ()

Snaha za každou cenu (2020) (S03E05) 

Parádní! "It's in the fracking ship!" (hudba), jak Battlestar. A z Philippy je android/pokročilý hologram? Navíc si všichni, kteří nadávali, že Michael nikdo nikdy neopraví, konečně přišli na své. Museli ji napomenout hned admirál i kapitán. :) ()

Mrchožrouti (2020) (S03E06) 

3. řada Discovery: způsob, jak jít tam, kam se nikdo dosud nevydal, a jak nenuceně budovat budoucnost Star Treku a nových technologií 31./32. století díky lodi z 23. století. To bych původně od seriálu Discovery nečekal :) Natolik očekávaná budoucnost daleko za Next Generation a Voyagerem. Bylo 'tak luxusní' vidět "kapitánku" a prvního důstojníka, které jsme viděli v 1x01, v této šesté epizodě třetí řady, společně jako tým, ale s novou dynamikou. V salvage yard byl podobný styl muziky jako v Picardovi na Borgské krychli, top. Přijde mi, že "herectví" Burnham je nejvíc normální, když je s Bookem, jinak všude přehrává. PS: Kolik lidí v této epizodě Book, Burnham a Philippa zabili, aby pak byli oceněni za "záchranu životů"? :) ()

Naděje nebyla zbytečná, 2. část (2021) (S03E13) 

Haha, taková ptákovina s těmi turbolifty. A to ta epizoda předtím vypadala tak dobře.. Fail. https://www.reddit.com/r/StarTrekDiscovery/comments/awyown/can_we_discuss_how_discovery_is_900_bigger_on_the/ Kdyby Discovery na konci vybuchla zároveň s warp core, byl by to efektní způsob jak obrátit očekávání diváků. Ovšem když bude čtvrtá řada o tom, jak Burnham s Discovery díky Spore drive oblétává planety v galaxii a díky dilithiu je opět připojuje k Federaci, to si budu užívat. Se všemi těmi příběhy a tragédiemi, které to bude jistě obnášet. ()

Související novinky

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

19.04.2023

Tak se fanoušci Star Treku přece jen dočkají nového filmu. Místo návratu party okolo Chrise Pinea (Dungeons & Dragons: Čest zlodějů) ale nakonec jako první dorazí snímek s názvem Star Trek:… (více)

Dvojice z Hannibala opět spolu

Dvojice z Hannibala opět spolu

02.11.2022

Celovečerní režijní debut Bryana Fullera je konečně na spadnutí. Tvůrce Hannibala nebo Amerických bohů si za svůj projekt zvolil snímek Dust Bunny, a jako hlavní hvězdu do něj pak obsadil svého… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

Star Trek dostane další seriál

Star Trek dostane další seriál

18.05.2020

Trvalo to roky, ale značku Star Trek se nakonec přece jen podařilo oživit. A paradoxně to nebyly filmy (byť pomohly), ale televize, kde se postavám spojeným se slavnou lodí Enterprise začalo dařit.… (více)

Reklama

Reklama