Reklama

Reklama

Star Trek: Discovery

(seriál)
  • USA Star Trek: Discovery
Trailer 1
USA, (2017–2024), 53 h 52 min (Minutáž: 38–66 min)

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Sonequa Martin-Green, Doug Jones, Anthony Rapp, Mary Wiseman, Wilson Cruz, Shazad Latif, Michelle Yeoh, David Ajala, Blu del Barrio, Jason Isaacs, Anson Mount (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Obsahy(1)

Star Trek je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších sérií po celém světě. Po padesáti letech od premiéry legendárního původního seriálu se vrátil na televizní obrazovky díky novému seriálu Star Trek: Discovery. Noví hrdinové, nová vesmírná loď a nové mise přilétají na vlně stejných vznešených idejí a naděje v lepší budoucnost, které už inspirovaly celou generaci snílků a vizionářů. Seriál Star Trek: Discovery zachycuje výpravy Hvězdné flotily během jejich misí za objevováním nových světů a nových forem života. Hlavní hrdinkou je důstojnice Hvězdné flotily Michael Burnhamová (Sonequa Martin-Greenová), která musí přijít na to, že aby skutečně pochopila cokoli „mimozemského”, musí nejdříve porozumět sama sobě. Michael je lidského původu, a přesto se stala sestrou jednoho z nejslavnějších hrdinů ve „vesmíru” Star Treku. Vykonala něco strašného, a přesto má šlechetné srdce. A i když není neohroženou kapitánkou vesmírné lodi, i když o tom ještě neví, na tom, co udělá a jak se rozhodne, závisí osud celé galaxie. (TV Prima)

(více)

Recenze (165)

Brandon 

všechny recenze uživatele

Tady má někdo hodně rád Star Trek. Na ničem se nešetří, krásně vypiplané. Update: První řada bomba, pak už to jde prudce z kopce. Update2: Čtvrtá řada je "odpad", asi to nejhorší z trek universa. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Discovery nám dává konečně to, o čem jsme snili, dalekou budoucnost. Po Voyageru byla zařazena zpátečka a retro řada Enterprise nebyla v minulosti jen dobou děje, ale i filozofií a etikou. Bavila tedy Easter eggs a pomrkávající souvislosti, ale ducha Star Treku kazil prvoplánový sexismus, nebo etika na úrovni, kdy kapitán v jednu chvíli plně přijme pirátství v duchu „účel světí prostředky“. Discovery nás vrací plnou parou do budoucnosti, nejen chronologicky, ale právě i v oblasti etiky a morálních dilemat, emocí a identit. Poprvé v dějinách Star Treku překračuje cis/heteronormativitu a přistupuje k diverzitě s opravdovým respektem. ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Prvá séria bola fakt dobrá. Druhá tiež, Spock, červený anjel, cestovanie v čase. No tretia a štvrtá pokrivkáva, dopozerala som, ale šepkajúci aj keď dramatický hlas Michael ma často uvádzal do driemot. Akcie sa mi niekedy zdali zbytočne nekonečne zdĺhavé.. Naozaj vydarené sú úvodné titulky a znelka. ()

LuciusWlk 

všechny recenze uživatele

Není to úplně ten Star Trek, jaký býval. Ale ono se dá čekat, že jedno a to samé by možná omrzelo. Ale, i tak jde o pěknou práci a nelze říct, že by to bylo špatné. Druhá řada mě bavila mnohem více, než první, tak si snad udrží vzestupnou tendenci sérií. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem si nemyslel, že to někdy o Star Trek seriálu řeknu, ale je to skutečně tak, Star Trek Discovery je bídný seriál. První sérii si to ještě jakž takž drží úroveň, ale pak už je to vyloženě střemhlav jízda na kole z kopce dolů. Neměl bych ani tak problém s tím, že si to některé kanonické události pro sebe dost ohýbá, problém je, že ale dost rozbíjí samotného ducha. Dále mě strašně štve ta megalomance, Discovery prostě jede na vlně musíme zachránit celou galaxii protože nikdo jiný na to nemá. Co se v každé sérii děje je většinou tak přitažené za vlasy, že když už galaxii něco ohrožuje napočtvrté tak tomu už nikdo nevěří. Extrémní tragédií jsou i postavy. Hlavně Sonequa Martin-Green je neuvěřitelně nesympatická s hereckým postojem na facku. Pak je tam řada zajímavých postav v pozadí, které za celé 4 série nemáte vůbec šanci poznat. Ten seriál je tak o 3-4 postavách a zbytek je ta šeď v zadu, takže když se jim něco děje jsou vám vlastně ukradení jestli náhodou nějak pitomě nezemřou. Další problém je extrémní hyperkorektnost. Beru LBGT+ musí být dnes všude, emočně se tady ždímá úplně všechno (čti, brečí každý pořád a všude a snad za úplně cokoli), muži zde povětšinou už nehrají ani druhé housle a tak podobně. Discovery rozhodně pojedu dál, ale jenom kvůli oblíbenosti univerza, přesto na rovinu říkám, tohle má se Star Trekem společnou maximálně obálku. EDIT: Po 4. sérii, která je mimochodem tím nejhorším co kdy ve Star Treku vzniklo, ubírám na jednu hvězdu. Nechápu jak někdo může zmrvit Star Trek natolik, kdy doufám, že to co nejdříve zruší. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pre mňa osobne fantastické prekvapenie čo sa týka aj príbehovej stránky ale hlavne technickej. Toto je na poli sci-fi seriálov svätý grál, ktorý sa nemusí obávať pomaly porovnávať ani s poslednými filmami. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Discovery jsem před pár lety vzdal s pocitem že to není Star Trek, ale po Strange New Worlds jsem tomu dal novou šanci abych se dověděl pár odpovědí. A bylo to peklo. 1. série bylo jen sraní na kánon - odlišní Klingoni, Spockova sestra, odlišná technologie (sporový pohon), tmavý nesedící vizuál, serializace ala BSG stylem 3-4 náměty na díl. Nicméně bylo to napínavé s pár solidními díly, od 2. řady přibyli výborní Pike a Spock, časová zápletka, AI a Sekce 31. Nechybí ani pár solidních odkazů na TOS (Talos 4!, Pikův osud)). A tvůrci sice oslími můstky ale jakžtakž vyřešili proč nikdy nikdo neslyšel o Michael. SPOILERY! 3-4. řada jsou v budoucnosti KONEC SPOILERů! A tady to šlo do hajzlu. Zajímavé Vyhoření je vyřešeno ultradementní pointou, Anomálie je jen křeč vykrádající IMHO průměrný film.  Tvůrci sice hážou udičky na různé rasy, ale marně. Věda nedává smysl,  akční scény jsou chaos (neustále hýbající se kamera a kulometný střih), plné nehodících se kung-fu soubojů. To pravé peklo jsou ale tři věci. 1. Emoce. Já mám rád emoce, ale tohle je telenovela a ne sci-fi. Postavy se neustále objímají, vylívají si srdíčko, chodí na terapie a brečí a brečí a brečí. A to i uprostřed akce, výsadku, záchrany vesmíru. Prostě furt, je to k zešílení. A ani cíťu jako jsem já 95% toho brečení nijak nedojímá. 2. Postavy: Je tu pár solidních postav (Lorca, úžasně záporná Georgiou, Spock, Pike; se zavřením očí ze začátku Stamets), pak jsou tu postavy o kterých se nedovíme skoro nic (osazenstvo můstku), postavy absolutně nijaké (Saru, Culber) a postavy příšerné co Vám lezou na nervy od začátku, mezi nimi i hrdinka Michael, správňácká, se svazáckým úsměvem na rtech a nonstop brečící. A samozřejmě hrůzostrašná ohyzdná, trapná a blbá Tilly. Tu překoná už jen děsivé duo Adira/Gray. 3. Woke: Takhle to vypadá když se to přežene. Všechny důležité funkce zastávají ženy, většinovou rasou je černá (ideálně dohromady). Bílý muž tu prakticky není a když tak je záporák. A kdo není černý/žena, tak musí být gay. Později přibude nebinární teenka a trans teenager (oba na to nevypadají), který s dvojici gayů utvoří rodinu. Je to ještě strašnější agitka než poslední díly Dr. Who. Tomu nepomůže nic, ani občasný slušný efekt, výprava, námět, protože se nudíte, přetáčíte neustálé citové výlevy a nenávidíte všechny. 1* za uvedené plusy nahoře. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Na nový Star Trek jsem byl zvědav. Začátel docela překvapil a hned mě to zaujalo. Příjemně mě přakvapil Isaacs, nevěděl jsem, že tu bude hrát. Líbila se mi obměna, že to není klasický ST jako překopírák, jak bylo zvykem u všech těch sérií, ale že to jede svoji cestou a celá série má ucelený děj. Ke konci jak jsme přišli o Isaacse už mě to trošku nebavilo a bylo mi líto, že odstavili tak slušného herce. Celkově ale hodně slušná podívaná a po tom konci se už moc těším na další sérii. Určitě za pochvalu stojí úvodní titulky, luxusní práce a určitě potěší víc než klasické přeletávání vesmírné lodi jak je u takovýchto seriálů zvykem. ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Jedna * za Jasona Isaacse, kterýho mám prostě rád. Ale jinak jsem nedokoukal ani první sérii. Ten rádobydrsnej opálenej xicht v hlavní roli se prostě nedal. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Za mě palec nahoru. Rozhodně příjemné osvěžení. Trochu bych vyčetl komplikovanost, zbytečně se do toho tvůrci párkrát zamotali, kapitán, co není ten pravý kapitán, nepřítel, který je pak spojenec, nepřítel, který je spojenec a pak je zase nepřítel. Ocenil bych občas i jednodílné epizody. Někdy se to táhne na můj vkus až moc. Ale jak říkám, dá se na to koukat, jen ta ukecaná zrzka mi občas leze na nervy. Čtyři hvězdy tomu sluší. ()

Hyb_rid 

všechny recenze uživatele

Hodně solidní sci-fi seriál s licencí ST ... přesně tak líbivý vizuál koncepční dějový linka s občasnými spin-offy ale ve výsledku kdyby se to jmenovalo jen Discovery tak by se nezměnilo vůbec nic jen by si museli vymyslet nové insignie a změnit design lodi. Kdybych poměřoval se zbytkem ST franchise a hrabal se v tom jestli Discovery zapadá do univerza, časové linky atd. tak by hodnocení bylo dost slabé nicméně za celou dobu jsem asi ani jednou neměl pocit, že sleduju ST. ()

Drirr 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mi to přišlo celkem dobré a bavilo mě to. Už někdy v polovině první série jsem ale zjistil, že je to stále rozplizlejší a stále méně sympatické. Hlavní postava nemá dostatečné charisma, aby tu jízdu utáhla a nezajímavé mi přijdou i mnohé vedlejší postavy. Druhou sérii jsem opustil po prvním dílu. Ač zní pátrání po Spockovi hrozně zajímavě, je okolo až příliš otravných věcí. Já chci vidět dobrodružství! Objevování! Hlubiny vesmíru! A ne uzívanou soap operu, kde každá postava řeší milion traumátek a vztahů. Meh. ()

Sygauras 

všechny recenze uživatele

Nejhorší Star trek všech dob. Hnusní Klingoni (kteří popírají fakta z filmů a seriálů) loď Discavery se zdá být technologicky vyspělejší než pozdější lodě (časová osa nedává moc smysl) a její schopnost je debilně vizuálně udělaná. Herci jsou nesypmatická skládka Hollywoodu a celkově je ten seriál nudná splácanina příběhů o kterých nemám zájem nic dalšího vědět. První 3 díly ještě jely v jakési zajímavé rovině kdy jsem čekala co se z toho vyklube, ale od 4 dílu je to hrůza hrůzoucí. Ta jedna hvězda je za první tři díly. Pak už je to na odpad. I ten hluboký vesmír 9 měl lepší herce a příběhy. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Tak tragickej a správňácky nudnej konec první série jsem tu teda nečekal. Scénáristi vytvořili patvar, který původní ST nic extra zajímavého nedodává a já neshledávám důvod dál sledovat. Postavy nezajímavé až otravné. Green-Wiseman. Jediný palec nahoru anorektickému mimozemšťanovi. 50% ()

maty39 

všechny recenze uživatele

Star Trek se odvážně vydal tam kam se předtím žádný jiný Star Trek seriál neodvážil. Tzn. opustil ideální svět federace, kde každý člen posádky je kladná a hrdinná postava a vydal se do světa moderních seriálů plných nejednoznačných charakterů a cliffhangerů za každou cenu. Tam kde předchozí seriály sázely na chemii mezi jednotlivými postavami přichází nová série s vyhrocenými vztahy a pochybnými motivacemi. Nejlepší přirovnání, které mě napadá je rozdíl mezi "veselým" MCU a "temným" DC. Samozřejmě, že vytvořit kvalitní temný příběh s nejednoznačnými postavami je těžší, než vytvořit veselé dobrodružství se sympatickými postavami které dokáží zachránit řadu nedostatků v příběhu. Přiznám se bez mučení, že dávám přednost druhému přístupu, protože v prvním přístupu je riziko, že některé postavy jsou vysloveně otravné a odradí od dalšího sledování. U nového Discovery se mi to naštěstí nestalo, ale polovina postav mi byla celkem ukradená (včetně hlavní postavy). Překvapivě nejvíce mě zaujal Jason Isaacs a Michelle Yeoh. Kdo viděl, pochopí ironii této volby. Příběh točící se kolem války s Klingony není marný, ale občas se dopouští přílišného zjednodušení a některých nelogičností. Vzhledem k délce seriálu občas příliš spěchá a místy se mi zdálo, že jsem vynechal epizodu nebo dvě (lépe řečeno: uvítal bych více epizod). Překvapivě, vzhledem k hlavní dějové lince, se nedočkáme až zas tak velkého počtu vesmírných bitev a když už, tak se mi zdály odfláklé a nedostačující. Rozhodně nepokračují v tradici předchozích seriálů, které i přes nižší rozpočty občas vypadaly epičtěji. To neznamená, že by Discovery byla vizuálně odfláklá. Peníze jsou na vizuálních efektech vidět, ale z nějakého důvodu to nevypadá epicky, ale jen hezky. Škoda...ale další sérii si nenechám ujít. 70% ()

cyphercz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tahle tragikomedie by se měla přejmenovat na Star Trek: Social Justice Warrior nebo Girl Power či tak něco. Hlavní hrdinka je drsná černoška. Admirálka co do všeho kecá je drsná běloška. Nový vůdce Klingonské říše je drsná klingo-minorita ženského pohlaví. Císařem Terran Empire je drsná asijská žena. Většina důstojníků na můstku jsou drsně vypadající ženy. Jediný drsně vypadající muž, ze kterého se navíc vyklube hlavní záporák, je zabit drsnými ženami. Zkrátka ženy jsou drsné a husté a v budoucnosti konečně zatočí s tím šovinistickým světem, který se k nim v 21. století chová tak úděsně! Aby toho nebylo málo, tak samotná náplň epizod je blbá až na půdu, kdyby to nebylo vydaný pod značkou Star Trek, tak to nepřežije možná ani první sérii... První řada má ode mě jednu hvězdu za 2 dobré epizody z Terran Empire vesmíru a postavu Lorcy. ()

Související novinky

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

19.04.2023

Tak se fanoušci Star Treku přece jen dočkají nového filmu. Místo návratu party okolo Chrise Pinea (Dungeons & Dragons: Čest zlodějů) ale nakonec jako první dorazí snímek s názvem Star Trek:… (více)

Dvojice z Hannibala opět spolu

Dvojice z Hannibala opět spolu

02.11.2022

Celovečerní režijní debut Bryana Fullera je konečně na spadnutí. Tvůrce Hannibala nebo Amerických bohů si za svůj projekt zvolil snímek Dust Bunny, a jako hlavní hvězdu do něj pak obsadil svého… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

Star Trek dostane další seriál

Star Trek dostane další seriál

18.05.2020

Trvalo to roky, ale značku Star Trek se nakonec přece jen podařilo oživit. A paradoxně to nebyly filmy (byť pomohly), ale televize, kde se postavám spojeným se slavnou lodí Enterprise začalo dařit.… (více)

Reklama

Reklama