Reklama

Reklama

Bâsudê kâdo

  • Japonsko バースデーカード (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

10letá Noriko (Ai Hašimoto) ztrácí svou matku Yoshie (Aoi Mijazaki). Yoshie však věděla, že nebude žít dost dlouho, aby mohla vidět své děti vyrůst a dospět, takže jim v předstihu napíše narozeninová přání pro budoucnost. Dospívající Noriko tak skrze tato přání postupně získává rady a myšlenky své matky. (Tyckin)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (2)

silentname 

všechny recenze uživatele

Excelentný kúsok z japonskej kinematografie. A v čase keď píšem túto "recenziu" už existujú aj anglické titulky, takže mal som možnosť si to užiť absolútne naplno. Popravde môžem povedať, že "Birthday Card" je skvelým filmom. Berie si to absolútne najlepšie, čo sme mali možnosť vidieť vo filmoch ako P.S. I Love You a 18 Presents a pracuje s nimi absolútne perfektne. Klobúk dolu. Okrem totho musím povedať, že keby bola moja mama Aoi Mijazaki, tak by som mal asi mamu s absolútne najkrajším úsmevom na svete. Každý moment kedy je na obrazovke bol pre mňa perfektný. Nič by som jej nevytkol. Ai Hašimoto je podľa mňa tiež celkom dobrá. Možno miestami pôsobí trošku menej presvedčivo, no robí maximum čo môže. A okrem toho film je zvládnutý vo svojich absolútne najlepších aspektoch. V správnych momentoch je vtipný, je emocionálny je veľmi silný a srdečný. Chvíľu som bol síce sklamaný, že v polovici filmu musíme ísť trošku cestou nahnevanej Noriko, no film našťastie tento moment neposunul moc ďalej a najmä potom výsledok z toho bol veľmi silne zachytený a kvalitne spracovaný. Okrem toho si film nechá skutočne poriadne prekvapenie na posledných 5 minút, ktoré ma úprimne dostalo a myslím to v tom absolútne najlepšom. Možno to nie je dokonalý film, no ďaleko mu od toho nechýbalo. Nenudil som sa, postavy sú skvelé, príbeh je výborne napísaný, a srdce to má na správnom mieste. Čo viac môžete chcieť? Hodnotenie: A ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Moc milý, zábavný a pohodový film na téma ztráty matky a dospívání, přesně takový jak mám rád a jak to Japonci umí – poklidný, nenásilný, prostě jen tak plynoucí a i přes hlavní tématiku nijak dramatický ani přehnaně emotivní. Hlavní motivace ke zhlédnutí, tedy Miyazaki Aoi, tu sice hraje vedlejší housle, přesto mne těch pár okamžiků kdy je na scéně dokázalo jako vždy uchvátit, její kouzlo a půvab se zkrátka nezapře. A ač Hashimoto Ai sice mezi top herečky nepatří, výkon předvádí víc než dostačující, navíc se jedná o zatraceně půvabnou dívku a vidět ji ve svatebním, to se jen tak nezapomíná. Nicméně, celkově šlo o specifický zážitek – na film totiž neexistují anglické titulky, tudíž při prakticky nulové znalosti Japonštiny mi trochu pomáhaly titulky korejské (hardsub), ač má začátečnická znalost Korejštiny zde byla samozřejmě nepostačující – stíhat korejské znaky při slabší slovní zásobě včetně gramatiky, to se zcela nedalo, přesto jsem leccos stihl pochytit a kombinace obrazu, Japonštiny a titulků dohromady celkem postačovala pro pochopení potřebného, ač mnohé detaily i vtípky mi zůstaly skryty. Za zmínku stojí i krásná závěrečná skladba již jsem si z filmu vyextrahoval. Tedy závěrem – vládne-li někdo Japonštinou či Korejštinou, zhlédnutím tohoto snímku šlápnout vedle určitě nemůže. ()

Reklama

Galerie (35)

Reklama

Reklama