Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lucie Výborná uvádí přímý přenos slavnostního předávání výročních filmových cen z pražského Rudolfina. 23. ročník Českého lva, výročních cen České filmové a televizní akademie, proběhne opět ve slavnostním stylu ve Dvořákově síni pražského Rudolfina v sobotu 5. března 2016 v přímém přenosu na ČT1. Šanci získat letos Českého lva mají tvůrci celkem 42 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů, uvedených do distribuce v roce 2015. Novinkou 23. ročníku Českého lva je udílení cen za televizní tvorbu, která je zastoupena ve třech kategoriích. Tvůrci mají možnost získat ocenění za Nejlepší televizní film nebo minisérii, Nejlepší dramatický televizní seriál a Nejlepší dokumentární televizní film nebo seriál. Nově byla zavedena zvláštní kategorie Mimořádný počin v oblasti audiovize. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

Matty 

všechny recenze uživatele

Vcelku profesionálně zvládnutá, ale hrozně škrobená a únavně předvídatelná maškaráda, která se Oscarům blíží pouze svou nepřiměřenou délkou. Křečovité "hlavně nikoho neurazit a k ničemu relevantnímu se nevyjádřit" vtipy moderátorky, připraveně působící odpovědi předávajících a děkující, kteří chtějí na pódiu strávit co možná nejkratší čas a proto raději pokorně přistupují na dohodu, jejíž obsah naznačila hned oslavná úvodní rekapitulace, vytvářející dojem, že český film zažívá svá nejlepší léta a netřeba se k němu nijak kriticky vyjadřovat. Oslí můstek mezi kinematografií a významnými vědci je stejně jako minule s lékaři tak chatrný, že příští rok by ceny mohli předávat třeba floristé, protože pěstování rostlin si přece stejně jako realizace filmu žádá dlouhodobou péči a pravidelný přísun živin (peněz). Český lev by měl vytáhnout hlavu ze svého zadku, ubrat ze sebevzhlíživosti a přestat se tvářit, že žádné problémy neexistují a není třeba nic řešit. Jinak bude svou neopodstatněnou a nereflektovanou nadutostí dělat českému filmu přinejmenším v očích těch nemnoha zbývajících televizních diváků medvědí, nikoli lví službu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se bál toho, že se na podiu objeví superkrypl žíjící na této planetě pod označením Chris Rock a bude nám dvě hodiny vyčítat, že v českých filmech nehrají žádní černoši a že je utlačujeme a nechceme jim dát Lva, naštěstí toho magaora snad zavřeli v USA do kazajky a Lva uváděla Lucie, která narozdíl od černýho pitomce, nemá v hlavě botu a chápe, že když je filmová událost, měla by být řeš především o filmu. Lucie až na pár přebrebtů, praktitcky nic nekazila, na uvádění byla připravená a o žádný rádoby humor ano nefilmové téma se bohudík v zásadě nepokoušela. Dávám sice průměr, ale nemyslím ho zle,dá se to popsat jako "prostě přenos byl a nebyl zkaženej". Vítězům gratuluji, poraženým vzkazuji hlavu vzhůru, jde o hovno. Některé děkovačky byli dobré, předávající z jinho oboru beru stejně jako minule, na rozdíl od pseudocelebrit, takový lidi alespon něco umí a dokázali a mají právo mít někde prostor, je smutný že ho mají jen na filmové události, ale bohu dík za to.Jen se usmívám, že pokračuje trend, že si tady vybereme nej film, ale na Oscara posíláme jiný. Ještě jedna věc, see mě fňukání cs tvůrců, že slábne zájeme o cs filmy, o cs tůrce, no ale vážení milování, koukněte se do USA, snad každej tam se svými fans komunikuje přes nějakou sociální siť, setkání s fans, diskuze s fans. Do Prahy přijel podpořit svuj film i herec z Polska, sednul si na podium načal pivko a v uvolněné atmosféře kecal s diváky o všem, no jasně, že ho člověk začne mít blíž, začne se zajímat o jeho filmy. U nás, až na pár vyjímek, je to jen VIP premiera, VIP večírek a nebo rozhovor s kamarádem novinářem, který je jedno velký prázdný PR typu, "fanoušku kretene, mam novej flm vem prachy a jdi".Schválně se kouknětě za hranice jak se pracuje s fanouškem, až se budete ptát proč v Polsku chodí lidi do kina a mají svoje hvězdy. To jen na okraj je mě jasný že naše tvůrce zajímají jen prachy, VIP lidi a pláč, že cs filmy ztrací fanoušky a nemá peníze. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Hádek² velmi laskavý, až jsem se musela usmívat jak blb. Celkově jako kulisa nerušivé, netrapné, nezáživné. Pa pa. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Lvy zase predava "nekdo", vitez si musi drzet mikrofon, kolem pobiha nevtipna Vyborna a reziser dava do eteru zabery podia, kde jsou lidi na mobilu! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem v poslední době Zlaté glóby, Oscary i ceny Britské akademie, a když třeba Leonardo DiCaprio děkoval režisérovi Iňárritovi nebo své matce, která ho měla vozit denně několik hodin do jiné školy, aby ho vystavila lepším příležitostem, mělo to své kouzlo a hloubku. Tuzemští tvůrci melou s cenou v ruce uspávající proslovy, které místy skutečně jen potvrzují, že Čeští lvi jsou tak trochu setkáním bandy podivínů. Technické kategorie naprosto nudí, autoři slavnostního večera je nedokáží jakkoliv zatraktivnit. Na druhou stranu díky za to, že se ceremoniál odklonil od těch odstrašujících příkladů, které měl na starosti Vachler a spol. Vymizela ta hrůzná intermezza – pitomé zpěvy a rádoby umělecké scénky, letos je vystřídalo sympatické vokální uskupení Skety. Potěšil dvakrát přebírající Hádek (jeho zábavná taktika děkovné řeči se vydařila), medailonek Jiřího Schmitzera, ocenění filmařského řemesla u dramatických projektů pro televizi, kameraman Stanislav Milota, ceny pro Kobry a užovky a vlastně i solidní, ač hodně strojená moderátorka Lucie Výborná. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Opakování minulého ročníku:Špatná Lucie Výborná+proč se to nemůže dělat jako na Oscarech co se týče předávání? Tahat tam vědce nedává smysl podobně jako na fotbalistu roku tahat operu. Člověk vyhraje Oscara a poté musí rychle říct všechny kterým děkuje než ho Výborná vyhodí a dá prostor zbytečným zpěváckým sólům. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Popeláři popelářům. A cenu za nejlepší svoz popelnic získává Béda Vonásek, který byl ve své kategorii nominován ještě se čtyřmi stejně vynikajícími kolegy, ale cenu může získat jen jeden. Máme zde letos i jednu speciální cenu: Cenu za nejmenší smrad v ulici. Tu z rukou bezdomovce s patnáct let propadlou občankou přichází převzít Bronislav Cimprle, v jehož rodině se popelařina dědí z generace na generaci. Letos máme i oblíbenou Cenu kritiků pro nejčistěji umyté ruce po dobře vykonané práci. Loňské vítězství neobhájí Otmar Kabanos, poté, co paradoxně zemřel na nemoc špinavých rukou. Cenu získává favorit Rudolf Utřinos. Lucie Výborná si v kontejneru nacvičila výborný scénář. Ten večer byla nervóznější a neklidnější než starý Brůna. Velice potěšil vítězný snímek "Z kundy mně lezou užovky". Neviděl jsem tento vskutku bravurní počin, který už jen z traileru vypadá fantasticky (blbě). Večer si opět zachoval svoji noblesní pokleslost v duchu všech popelářských tradic. Lev si zařval, Výborná koza zůstala celá, jen diváci páchali umělecké rituální sebevraždy, aby už nemuseli absolvovat další nočníky této nebetyčné pičoviny. Zdar Oskarům! 0% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nejdříve je bezesporu třeba smeknout čepku za to, že to ČT1 dala celé bez reklam. Klobouček dolů za to. Klobouček dole však nezůstane dole dlouho, neboť Lucie Výborná opět výborná nebyla. Přeci jenom už jsem si na ni trošku navykl, takže jsem netrpěl tolik jako předchozí rok. Avšak její otázky pro hosty byly převážně debilní. Pochválena budiž snad její takřka bezchybná artikulace. Naopak mě celkem potěšili předávající z kategorie vědátorů, kteří ukazovali, jak tenká linie mezi vědátory a filmovými tvůrci je. Dále se mi velice zamlouval ten vokální průlet filmovou historií. Naopak velký šok ve mne vzbudilo vystoupení "Proč bychom se netěšili?". Za výsledky jsem šťasten přešťasten, že tolika ovací sklidily právě Kobry a užovky. Určitě jeden z nejluxusnějších a nejlidštějších filmů, co se u nás za poslední dlouhou dobu vyskytly. Mírně mě zarmoutil snad pouze nezisk Lvíčka pro Jardy Žváčka za luxusní scénář, o který se snímek celou dobu opíral. Naopak mě potěšil zisk lvíčků pro obě Háďátka a velice mě překvapila obyčejná a velice skromná osobnost pana režiséra Prušinovského. Na naše poměry rozhodně důstojný večer. Příště bych snad pouze profil o výměnu moderátorky, které z profesního hlediska nejde až tolik vytknout, ale její přidaná hodnota byla takřka záporná. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-pořad. 5. března od 20:00, proběhl přímý přenos 23. Českých lvů. S letošními výsledky jsem nadmíru spokojen, rozhodně více, než s minulým ročníkem Romských lvů, kdy film vyslaný za Českou republiku (Fair Play) do bojů o oscarovou sošku za Nejlepší zahraniční film, potupně nezískal ani jednu z 15 nominací (!), krom okrajových ocenění za nejlepší filmový plakát a Cenu českých fanoušků. ___ Letos po zásluze dominovali Kobry a užovky, v čele s výborným bratrským duem Hádků. V technických kategoriích (pro mě trošku nečekaně) byla oceněna i kvalitní česká pohádka Sedmero krkavců, což mi udělalo určitě velkou radost. S průběhem večera jsem byl spokojený. Nebylo to trapné, ale taky nikterak okouzlující. Líbí se mi, že si alespoň ty České lvy (prozatím) nehrají na žádnou velkou show a necpou do toho byť přepychový, ale taky hlavně přeplácaný americký formát střihu. | 65% (3*) | ()

VášaVF odpad!

všechny recenze uživatele

Kvalita ceny Český lev raketově klesá a očekávám, že za pár let upadne např. díky kategoriím televizní tvorby, které nominují samotné televize do úplného bahna. Díky kategorii televizních dokumentů se do nominace dostala i reality show Výměna manželek. Za pár let se tedy o Českého lva budou ucházet Česko hledá superstar, Prostřeno a VIP zprávy. Koneckonců někde tyto hrozný pořady ohodnoceny být musí, když už zrušili TýTý. Letošnímu udílený cen tak k dokonalosti chyběl už jen falešný Jim Carrey. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pěkně dlouhá nuda s akademiky, kteří zde působí zcela mimo mísu, s wtf zpěvem Smetanovy skladby Proč bychom se netěšili z Prodané nevěsty, s pár zbytečně politickými narážkami, a s výhrou filmu, který si tentokrát překvapivě zasloužil. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Rozhodně lepší než jak jsem viděl Lvy posledně /a na dlouhá léta naposled) kdy tam trapně blekotal Dušek pod Vachlerovskou taktovkou.. Ale i tak je neuvěřitelné, jak pořád ještě nikoho netrklo, že po každém vyhlášení přece nemůže hrát do podkresu ta stejná hudba. Už po třetím vyhlášení to leze na nervy a po půlce je to už blázinec. Vítězové si musí držet mikrofón, takže aby nevypadail jako šulini-musí si Lvy odložit..atd atd.... Pořád je ještě co dohánět. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Neurazí, nenadchne. Co ale nechápu, je přítomnost Lucie Výborné coby hlavní (ehm vlastně jediné) moderátorky večera. Chtělo by to nějakou příjemnou změnu moderátora a taky něčím ten večer prokládat. Hudební čísla byla fajn, ale chtělo by to něco víc filmového. Přehrávání nominací mi přišlo taky nošení dříví do lesa, protože tahle videa do nás ČT hustí už pár pátků. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Oproti minulému roku slabota. Řečí výherců byly například dost rozpačité (nejvíc mě dostal režisér Jaroslav Brabec, který vlastně řekl, že jeho film se dokáže vyrovnat jiným nominovaným.) Lucie Výborná nedostala moc prostor něco ukázat a radši bych viděl kdyby ceny udělovali sami herci apod. Dále mě dostalo, že Výměna manželek byla nominováná v dokumentárních filmech, lepší dál nekomentovat. No ale nejhorší byly pohledy na herci v půbliku kteří se většinou šťourali v nose, nebo usínali. Ach jo, tak třeba to bude příště zase lepší. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Některé tahy tvůrců Lvů moc nechápu. Nic proti vědcům, ale předávat by mohli bývalí vítězové nebo prostě úspěšní lidé z branže. Nesčetné záběry do znuděného nebo jinak zabaveného publika jsou také dobrou střelbou do vlastních řad... Vážně musí být takové záběry v přenosu? Ani Lucie Výborná tomu moc nepomohla, chápu, že její úloha není lehká, nedá se říci, že by něco zkazila, ale příliš citu a smyslu pro humor tedy neprojevila... Bylo to všechno takové strojené a křečovité. Spousta oslích můstků. Když jsem propásl tu rychlou informaci, o jakou cenu se jedná, tak jsem při ukázkách nominovaných musel tu kategorii hádat. Tu kategorii tam mohli podržet někde dole spolu s nominovaným tvůrcem a filmem. Tolik by se toho dalo zlepšit a tak málo by to stálo... :-( ()

kajas 

všechny recenze uživatele

I přes poměrně zabijáckou stopáž (která díky přidání televizních kategorií narostla skoro o hodinu) překvapivě koukatelné. Stokrát raději budu sledovat trochu strojené a chladné předávání se stejně strojenou a chladnou moderátorkou, než šílenosti pocházející z Vachlerovy hlavy. Navíc mi udělali opravdu velkou radost vítězové většiny kategorií ("Krkavci" jako nejlepší filmová pohádka od "Anděla Páně" a samozřejmě "Kobry"). Takže ano, jednou za rok se to přežít dá. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Nic zajímavého či originálního ostatně jako každý rok. Co mě ale letos potěšilo bylo shrnutí hudební filmové historie, měli to udělané vážně krásným způsobem. Jinak vážně každý rok očekávám, kdy se jako předávající objeví politici, už se to k nim docela blíží. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Jako nebylo to špatné, ceny byli víceméně rozdány tak jak měli, vizuál byl příjemný, stejně jako průlet filmovou historií či ukázky na nominované a navíc se tvůrci vyhnuli trapasu ala Jim Carrey loni. Nicméně Lucie Výborná je dost prkenná a zavedení těch televizní kategorií, to fakt ne, 3 hvězdy. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Doufám že většina diváků neudělala tu samou chybu jako já, že jsem si na netu ČT již dříve pustil přehledy nominací ve většině kategorií ... To je pak člověk ještě více frustrovaný z nízké přidané hodnoty Lucie Výborné, kterou nemusím ani na rozhlasových vlnách. To máme v kultuře tak velký deficit respektovaných lidí, že ceny musejí předávat vědci? Nemám tento koncept rád (jako u lékařů minule). Má se člověk radovat z toho, že nejlepším filmem je nefilm a kritika poměrů natáčení v ČR? ___ A když už místo škrtání naopak rozšířím večer o TV tvorbu, bylo by na místě některé technické kategorie předávat mimo hlavní vysílací čas a nenafukovat to na 140 minut čistého času. ()

Reklama

Reklama