Reklama

Reklama

Proměny ledního medvěda

(TV film)
  • Česko Přežijí lední medvědi? (více)

Obsahy(1)

V médiích se mluví o hrozbě vyhynutí ledních medvědů kvůli neustálému zmenšování jejich přirozeného životního prostředí. Ale pokud všechen led opravdu roztaje, nestanou se z ledních medvědů prostě jen medvědi? Nebude řešením tohoto vážného problému samotná existence ledního medvěda? Je možné, že schopnost ledního medvěda přizpůsobit se nepříznivým podmínkám je mnohem větší, než si dokážeme představit. V takovém případě by se tento zvířecí druh dokázal zachránit sám. Předek ledního medvěda má koneckonců mnohé společné s dnešním medvědem ledním. (TV Prima)

(více)

Recenze (3)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Globální otelování se asi opravdu stává realitou. Myslím, že to chápe každý, byť se najdou tací co budou tvrdit, že letos je jen více teplo ,,je to takový výkyv'' a příští rok bude zase pršet jen se leje kam koníčky pojedeme, ledovce zmrznou a voda v oceánech klesne. Trochu z toho na mně padá depka, protože Evropa řeší kolik A+ mají vlastně LED žárovky mít a v Indii a Číně jim pomalu nestačí komíny fabrik, skládky a oceány k ukládání bordelu. O jeho pálení ani nemluvě. Opravdu to tady vytrhneme? Každopádně snažit se je lepší než rezignovat a třeba se jednou i ta druhá půlka světa přidá. Snad nebude už pozdě. Ta divná holčička Gréta si tedy mohla svoji spanilou jízdu plachetnicí odpustit a místo toho raději dohnat zameškanou školní docházku za ta léta skolstrejku. Navíc předpokládám, že domů už letěla pěkně tryskáčem jen to spalování kyslíku v motorech hučelo ! :-). V tomto ovzduší jsem stále častěji poslouchal varování vědců, že s ledními medvědy asi bude zle. Kry roztají a ač jsou dobří plavci a dají i desítky kiláků proklatě ledovým mořem, ,,pevninu'' potřebují už jen pro tvorbu doupěte a porod medvíďat. A ti bílí míšánii v tom samozřejmě nejsou sami. To je peklo říkal jsem si, další druh co uvidíme jen v ZOO díky vlastní destruktivní činnosti... A pak přišel tenhle dokument. A mně z něj kápla kapička naděje. Příroda je mocná. Ačkoliv ji člověk jeden z největších škůdců stále dělá v tom zajetém pořádku binec, ona pokračuje s vývojem přesně jak řekl pan Darwin formou evoluce dál. A na ledních medvědech to můžeme pozorovat už nyní. Na rozdíl od jeho hnědého příbuzného jsem lední míšáni v nevýhodě. Jsou to primárně lovci a ne mrchožrouti. Šance, že najdou chíplého Kowalskiho na kře je dost mizivá, stejně tak, že bude plavat jeho mrtvolka kdesi na hladině a čekat na nálezce... Hnědák si toho svého padlého jelena či třeba jen bobule vždycky někde najde. Loví jen když táhnou lososi, pokud se ovšem skákání ryb do otevřené tlamy dá nazvat lovem. Možná někteří lední medvědi zemřou hlady, přijdou omladé, ale někteří se přesunou níže. Stanou se mrchožrouty, změní své chování a dokonce se začnou pářit s hnědáky. V dokumentu bylo zřejmé, že když se oba druhy někde potkají, nemají vůči sobě žádnou averzi, pokud ovšem jeden z nich nedrží mezi tlapami tučné sousto. A tak si říkám, že díky naší činnosti se svět jaký jsme znali asi postupně změní. A teď se mění sakra rychle. Příroda se tomu zatím stačí přizpůsobovat. zatím. Bohudík. * * * * ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mal som šancu túto šelmu vidieť len meter, možno dva odo mňa v Manchesterskej Zoo a bol som ohromený, aké obrovské to zviera je. To nie je jak z rozprávok, tá tlapa je fakt veľká ako pol človeka. Čakal som ale viac. Hlavný titul hovorí o ľadových medveďoch, ale polovica vecí sa točí okolo iných druhov medveďov či aj úplne iných zvierat. Nakoniec mi prišlo, že to vlastne celé ani nebolo o tých zvieratách, ale že účelom bolo upozorniť na globálne otepľovanie. ()

Reklama

Reklama