Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Knížecí dcera Ludmila je krátce po své svatbě s vyvoleným bohatýrem Ruslanem unesena zlým Černomorem. Ruslan a dva odmítnutí nápadníci Farlaf a Ratmirov se vydávají Ludmilu hledat, neboť její otec jí přislíbí tomu kdo ji přivede zpět. Na své pouti se Ruslan setkává s moudrým starcem Finem, jež mu vypravuje svůj příběh lásky ke krásné Naině. Ta jej stále odmítala, a tak vznítil v jejím srdci lásku za pomoci temných kouzel. Naina se však proměnila v šerednou stařenu. Tuto zkoušku Finova láska nevydržela a Nainu odmítl. Od té doby se mu Naina mstí. Ruslan je nucen zdolat různé nástrahy a utkat se s ukrutným Černomorem, aby Ludmilu zachránil. Nakonec se mu to díky Finovu kouzelnému prstenu, kterým se spící Ludmily dotkne, podaří. (Terezkat)

(více)

Recenze (16)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(SSR) Diváci, kteří se na výpravný sovětský velkofilm dívají jako na adaptaci Puškinovy prózy, jsou zklamáni, protože postrádají sofistikovanou hru s jazykem a tradicí (viz různé komentáře na databázích). Takovým divákem ale nejsem, jelikož jsem Puškina nečetl, a tak na RUSLANA A LUDMILU pohlížím jako na poslední - a svou metráží i množstvím triků - nejambicióznější počin Alexandra Ptuška. Spíš než o důmyslně odvyprávěný a sevřený příběh s jasným tahem, jako tomu bylo u KAMENNÉHO KVÍTKU, jde spíše o sérii atrakcí, které oslní nevídaným inscenačním talentem, bohatou výpravou i nápaditostí při realizací jednotlivých triků, ale nemají daleko k manýře. Navíc není zcela jasné - a to je potíž se všemi filmy, na kterých se Ptuško podílel a které jsem měl tu možnost vidět -, o jaký žánr se jedná, a tudíž na koho se konkrétně cílí. Výchozí látka je (falešnou!) folklorní pověstí, první část dvoudílného projektu jakoby byla pohádkou a druhá si zase vzpomene na to, že je dění zasazeno do středověku, a tak najednou sledujeme poměrně násilnou fantasy s létajícími useklými hlavami krvavými vraždami, což ale narušuje přítomnost pohádkových postav a prvků i motivů z předchozí části. Ptuško se tak svou poslední velkoprodukcí stal spíše sovětskou obdobou Raye Harryhausena než plnohodnotným režisérem. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Výtvarná stránka filmu je v některých chvílích velmi podařená (ta krystalová síň u Černomora stála za to). Docela mě zaujala Ludmilina "slabá mysl", kdy se po únosu zapřísahala nevzít do úst sousto, ale tváří v tvář pochoutkám před ní jí to odhodlání dlouho nevydrželo... :) Ale pak se docela hezky a statečně bránila Černomorovu nátlaku a samozřejmě jí v tom pomohl cenný artefakt - čapka neviditelnosti, náhodou zapomenutá hned na místě. :) I jinak je zajímavé, že klasická díla obsahují takřka identické chyby temných pánů jako ta nejbéčkovější fantasy, tedy někde nechat povalovat někoho, kdo hrdinovi prozradí, v čem tkví má síla, nechat hrdinu nabírat zkušenosti, lepší zbraně, místo aby ho čaroděj zabil hned a tak dále (prostě ideální materiál na rpg :) ). To jsem si nemohl odpustit. Ale jinak milá pohádka, kde mě překvapilo například, jak to dopadne s ostatními nápadníky (Ratmir to podle mě vyhrál). ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

"Společná" tvorba dvou Alexandrů, Ptuška a Puškina prostě přinášela výborné výsledky. Statečný Ruslan, okouzlující chazarský chán, poživačný Farlaf a už od pohledu nesympatický Rogdaj, kteří všichni, jak jinak, milují krásnou Ludmilu, stejně jako zlý čaroděj Černomor. (Nebo se jen Černobog chce pomstít Vladimírovi, Slunéčku jasnému?) Hlavnímu hrdinovi pomáhá starý Fin, který se pro lásku ke kouzelnici Naině sám stal kouzelníkem (a potom nezvládl skutečnost, že během 50 let, než se mu podařilo vystudovat, zestárl nejen on, ale i Naina, ach ti muži). Příběh obsahuje tolik rovin, kouzel, laskavosti a humoru, že se mu od doby vzniku nepodařilo zestárnout. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pro dnešního mladého diváka asi hodně pomalé, ale přesto nejvyšší hodnocení. Zvláště za výtvarnou složku, která je znamenitá. A také za půvabnou Ludmilu... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Skazka, ktorá vsádza na vizuál, ako nejeden Ptuškov predchádzajúci film. Tu sa majstri oboru vybláznili do sýta a vytvorili skutočnú rozprávkovú atmosféru plnú nezabudnuteľných obrazov. A to je tak všetko. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Pokud odhodíte předsudky, že co je ruské je špatné kromě Mrazíka, tak shledáte, že ani tento film není až tak hrozný. Pochválit musím kostýmy i trikové efekty např. kamenná hlava, skřetí říše apod. Nějak mi nedělalo dobře vidět v pohádce jak Ruslan usekává hlavy nepřátel nebo jak šašek rozpůlil mečem protivníka, ale v každé knižní předloze je nějaké to násilí, jen čeští filmoví režiséři si to příliš neuvědomují. A co se povedlo nejvíc jsou dialogy ve verších. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

To bol teda film, ktory bol fakt slaby. Hlavne to zabijali tie versovane reci, ktore mi liezli na nervy. Inac by to bolo celkom fajn film za oslobodenim Ludmily. Bolo to take skor pre male deti, ale v jednej chvili ma jedna scena fakt milo prekvapila a to konkretne ta, kde sa odohrala mensia bitka pri konci filmu. Ruslan cvalajuci na koni hravo odsekaval hlavy nepriatelom, tak to som necakal a ten jeden typek za Ruslanovu stranu dokonca presekol jedneho nepriatela na dve rovnake casti;) to bola taka brutalnejsia vsuvka v detskom filme, ale pre mna to bolo skor smiesne, pretoze to bolo take neprofesialne spracovane, Ale co uz, ved je to detsky film, takze tam nebudu ukazovat litre krvi:) ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Klasická ruská bájka podľa Puškina. Na svoju dobu slušné filmové triky, bojové scény a nádherné výtvarné prevedenie:-) Dnešný divák možno nezvládne trošku pomalé tempo. Ale rozprávkový dej vďaka svojej rozmanitosti scén nepôsobí umelo a určite nie je zbytočne časovo natiahnutý. Pre pamätníkov jasná nostalgia:-) 80% ()

tartan 

všechny recenze uživatele

Je to staré, je to dlhé, je to pomalé, a áno, je to aj veršované.... ale má to svoje kúzlo, skutočne nádhernú výpravu a aj tie akčnejšie/bojové scény majú svoj vtip - napr. keď Ruslan dvíha nad hlavu dvoch Pečenehov napichnutých na kopiju alebo cvála po bojisku ostošesť a stína im hlavy ako panákom (je jasné, že sú to skutoční panáci pripevnený na koňoch, ale má to šmrnc :-)) ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Táto ruská rozprávka mi veľmi pripomínala legendárneho Mrázika, aj keď samozrejme Mrázik je len jeden. Každopádne ale celkový ráz, atmosféra a aj výpravná réžia boli na celkom slušnej úrovni a pri niektorých bojových scénach som bol aj prekvapený vzhľadom na vek filmu. Dnes už to samozrejme neobstojí, ale na jedno pozretie určite fajn. 60 % ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Jako malé děcko mě to přišlo úžasné, dnes jsem vydržel 12 minut. Veršované, staré, nudné, dnes to již nikoho neosloví, bohužel stále vede Mrazík. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Klasická ruská pohádka podle námětu Alexandra Puškina, která svou výpravností a fantastickým nádechem překonává dle mého názoru i slavného Mrazíka **** ()

Reklama

Reklama