Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozprávka, vychádzajúca z motívov ruských bylín  rozpráva o bohatierovi Sadkovi, ktorý sa vydáva do cudzích zemí hľadať šťastie. Po dobrodružných príhodách sa mu podarí získať Fénixa, vtáka Šťastia, ale spozná, že to nie je šťastie, ktoré sľúbil priniesť svojmu ľudu. Na spiatočnej ceste prekvapí jeho výpravu morská búrka a Sadko musí zostúpiť do morskej ríše. Odtiaľ sa mu ale podarí ujsť s pomocou dcéry morského cára. Keď ľud oslavuje jeho návrat, Sadko prizná, že šťastie je potrebné hľadať v rodnej zemi. (STV)

(více)

Recenze (32)

fragre 

všechny recenze uživatele

Hастоящий советский Голливуд! Je to takové rusky rozmáchlé, trochu i buranské, naivní, hrdinské, epické, sentimentální, ale hlavně obrazově nádherné, naprosto pohádkové (zřejmě i inspirované nádhernými secesními ilustracemi Ivana Bilibina k ruským pohádkám). Ta výprava je opravdu hollywoodsky velkolepá. Zvláště ta indická pasáž to je prostě nádhera. A podvodní scény jsou taková roztomilá reminiscence na Mélièsovy filmy. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Solídne veľkolepá bylinovka. Občas je úsmevné, kam všade a ako rýchlo sa dá doplávať z Ruska, ale film má neopakovateľnú atmosféru a dnes už "klasický" sovietsky vizuál. Pôvodný SÚBOJ TITANOV asi znamenal pre svetovú kinematografiu viac :), ale Sadko je v rámci "európskej fantasy" viac ako slušný zárez... ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Sadko chce najít štěstí pro všechny a vydá se na cesty. Několikrát mu nezištně pomůže dcera mořského cara, získá ptáka Fénixe, který je v téhle pohádce pěkná bestie a nakonec zjistí, že štěstí je být doma, s milovanou věrnou ženou nejlépe a pracovat pro dobro celku. Mohlo by se to jevit moralistické a poučné, ale je to velmi milé a malebné. Jen by mě zajímalo, jestli mořský koník opravdu zrychlí, když ho plácneme po zadku, který nemá. A ano abych nezapomněla, gusle nejsou housle. ale to je na adresu FILMagu. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Klasická dobrodružná pohádka natočená na motivy ruských bájí o bohatýrech. Má mile naivní jednoduchý příběh o cestě za štěstím. Je malebná s kouzelnou nákladnou výpravou a velmi početným komparsem. Takové množství lidiček jsem ještě v žádné pohádce neviděla. I prostředí, v němž se natáčelo, je pohádkově působivé. Má typický ruský charakter a je od našich, německých či amerických pohádek odlišná a snadno rozpoznatelná. I když tvůrci neměli technické možnosti, jaké mají filmaři dnes, dokázali se s trikovou stránkou skvěle vyrovnat. Její vlastenecké vyznění je přínosem pro dětského diváka. Jsem pamětník, a s potěšením jsem se na tento film znovu podívala. Má své kouzlo, a mohl by se líbit i dnešním dětem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Komentář k Sadkovi je nejlépe začít srovnáním s filmem, který v tomtéž roce vznikl u nás a pohybuje se ve stejném žánru. Pyšná princezna Bořivoje Zemana je stejně jako Sadko zřetelně poznamenaná státní ideologií (film konec konců vznikl pod patronací ministerstva propagandy), tím ale veškerá podobnost končí. Česká pohádka baví i po 70 letech, spolehlivě vyvolává úsměv na správných místech a její sledování z vás přitom komunistu neudělá. Skvělé, typově přesné obsazení musí ocenit i dnešní filmoví fanoušci. Sadko je naproti tomu těžkopádný a naivní až běda, a pokud už rozesměje, pak kouzlem nechtěného. Jediné, co je možné hodnotit pozitivně, je výprava, na které režim opravdu nešetřil. Celkový dojem: 25 %. ()

Galerie (46)

Reklama

Reklama