Reklama

Reklama

Pohádka o caru Saltánovi

  • Sovětský svaz Skazka o care Saltane (více)

Kouzelný příběh podle Puškina. Režisér Alexandr Ptuško se tentokrát nechal inspirovat básní "Pohádka o caru Saltánovi, o jeho synu, slavném a mohutném bohatýru Gvidonu Saltánoviči a o čarokrásné carevně Labuti" z pera slavného spisovatele A. S. Puškina a natočil podle ní další ze svých pohádek. V jejím centru stojí car Saltán, který si právě hledá nevěstu. Poslouchá potají rozhovor tří krasavic a vybere si tu, která jej miluje a chce mu porodit syna a dědice. Koná se svatba a brzy je na světě i vytoužený syn. Ale závistivé sestry zařídí, aby bylo dítě i carevna uneseny a hozeny v sudu do moře. Vlny je donesou až na tajuplný ostrov Bujan. Ze syna se brzy stane pohledný mladík a díky nadpřirozeným silám se snaží přilákat otce do svého nového domova. Ten se mezitím dostal pod vládu zlých čarodějnic a bude ještě dlouho trvat, než pochopí, kde se skrývá jeho štěstí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jak tuhle obstarožní obskurnost hodnotit, toť věru zapeklitá otázka. O dva roky starší Mrazík je pohádka s komediálními prvky, které navíc pomáhá vynikající český dabing. Máme tendenci ji považovat za čistokrevnou pohádkovou komedii, i když mám pocit, že určitá naivita byla tvůrcům vlastní a natáčet komedii nebyl jejich záměr. Pohádka o caru Saltánovi má s Mrazíkem určité styčné body, ale je dotažena do absurdity. Tady už není možné hovořit o komedii, jako spíš o nechtěné parodii. Naivita je všudypřítomná a celé je to nutné vnímat jen s obrovskou dávkou nadhledu. Navíc jsem opravdu přesvědčený, že to, co baví, je kouzlo nechtěného. Jediné, co vnímám jako absolutní pozitivum, je výtvarná stránka, architekt se vyřádil a město i palác vypadají opravdu rusky pohádkově. Nicméně větší peníz než architekt dostal patrně maskér, protože tuny líčidel, které se spotřebovaly při natáčení, musely vyčerpat celou ruskou produkci kosmetického průmyslu, takže sovětské ženy opět přišly zkrátka. Car nevypadá přitepleně, ale silně přehřátě, působí jako reklama na homosexualitu a při jeho roztomilém cukrování s carevnou, když spolu pěli "Ťapy, ťapy, ťapinky...", jsem začal pociťovat, že se blížím počátku epileptického záchvatu. Tanec veverky a další poetické vložky se prostě musí vidět, toto se nedá tlumočit. Nakonec se přikloním ke dvěma diplomatickým hvězdičkám a 35 % celkového dojmu, protože takový bizár se hned tak nevidí. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Veverka malá zrzatá oříšky louská ze zlata .... a navždy ovlivnila můj vztah k veverkám. Každý chce kouzelnou veverku. Každá veverka je kouzelná. Ptuško byl mistr a Puškinovu poetickou předlohu převedl do poetických obrazů. Truchlící car Saltán, laskavá carevna odsouzená ke svržení do moře, která zachraňuje hořící hnízdo, probuzení města královským dotykem, shledání na ostrově, kde veverku mají ochočenou, ale jakou podařenou, zpívá hlasem rozmarným, v sadě kvete rozmarýn. A ani mou šťouravou dušičku neruší, že těch mládenců z moře není 33 (ale už z principu jsem si je přepočítat musela). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vyzerá to presne tak, ako očakávate, slovenský dabing tomu pridáva nemalé retro kúzlo a o čom to je, vám bude v podstate jedno. Trochu to občas vyzerá ako v Alexandrovi Nevskom, len tu namiesto klasickej armády vystupuje tá nadprirodzená. Výprava je teda absolútne úžasná, kostýmy tiež. Len teda vážne škoda, že som len na tom čumel, obdivoval čo som videl a nechcelo sa mi zaoberať príbehom. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Šani by sa tešil keby videl, ako sa jeho rozprávočka dočkala štýlového filmového prednesu. Vizuálne ohromujúca a šejkspírovsky vo veršoch podaná lahôdka. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pohádka o caru Saltánovi je nevázaně uvolněnou poetikou v melodicky jásavých barvách tónů. Alexandr Lukič Ptuško byl nejdříve výtvarníkem, svou kariéru u filmu započal v animaci a již třicet let před Saltánem slavil se svojí filmovou tvorbou výrazné mezinárodní úspěchy. Nepodezíral bych ho z nechtěně navozené naivity, na to měl on i celé ruské herectví bohaté zkušenosti. Obraz je nepůsobivější složkou filmové pohádky, za kamerou stáli Igor Gelein a Valentin Zacharov, výpravu si vzali na starost Anatolij Kuzněcov a Konstantin Chodatajev a kostýmy Olga Kruchinina. Předlohou je veršovaná pohádka romantického básníka Alexandra Sergejeviče Puškina, Ptuškův film je jejím vizuálním zhmotněním, i když se film od své předlohy do jisté míry liší. Filmový zpěv ruské poezie je složen z rýmů a veršů, svitu barev, současného tance, olejomaleb, obřadní choreografie, estetického cítění a cirkusové pompéznosti. V záři pitoreskních staveb se nemrhá čas zbytečnostmi, dostatek prostoru dostává každý verš, zlomové události a estetické uspořádání. Lehké odlehčení zjednodušuje přístup k emočním motivacím a v dobré náladě se křepčí za zvuků karnevalového veselí. Hlavní postavou malebné poetiky je princ Guidon (sympatický Oleg Vidov s hlasem Viktora Roždecvenského), zázračné bohatýrské dítko. Pod ochranou magické moci je od svého narození, stává se vyvoleným, byť je jeho hlavním osobním zájmem otcovské uznání. Titulární postavou je car Saltán (Vladimir Andrejev), ambiciózní vládce, ovlivněný dvorskou intrikou. Je absurdní veličinou živé reality filmové pohádky. Hlavní ženskou postavou je mladá carevna (zajímavá Larisa Golubkina), nevinně čistá lidská duše, která se nikdy neprotiví ani zapšklé žárlivosti, nepropadá panice a se synkem nalézají schůdnější cestičky ke štěstí. Místní nadpřirozenou postavou je zde labutí princezna (příjemná Xenija Rjabinkina s hlasem Niny Guljajevy), svému zachránci nadosmrti vděčné éterické stvoření. Přeci jen jde především o ochranu labutí, elegantně ladných královských ptáků. Z dalších rolí: žárlivostí pukající sestry nové carevny, tkadlena (Vera Ivleva) a kuchařka (Nina Beljajeva), pletichařící matka sester (Olga Viklandt), podlý carův rádce (Sergej Martinson), či carův hlavní úředník (Viktor Kolpakov). Pohádka o caru Saltánovi.... lze pochopit odmítavé reakce na film i použití slovního výrazu bizár, přesto jde o filmovou poezii, byť je poetika rozjásaná a nezávazně baví i sama sebe a Puškin miloval veverky. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Rozprávka, ktorá je v niečom podobná slovenským ľudovým rozprávkám, v niečom zasa úplne iná, typická pre staroruské 'fantazijno'. Postavy sú väčšinou sympatické, miestami milo uletené, aj keď cár mi prišiel občas ako veľké decko bez vlastného rozumu. Čo každému nebude voňať, budú veršované dialógy, ktoré sú aj v Puškinovom originále, a treba si na ne zvykať. V slovenskom dabingu ujdú, v českom je to slabšie. Bez veršov, si myslím, by to bolo ale atmosférickejšie. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ktovie, čo by povedal Puškin na takúto rozprávku. Viem len naisto, že bez toho rozkošného slovenského dabingu vo veršoch by to nebolo ono. Príbeh je akoby pokračovanie Popolušky či Mrázika, keď ohrdnutá strana svoj osud nenechá len tak. Okrem formy ma film nejako veľmi nezaujal, s detinskosťou je na tom podobne ako priteplený pribrzdený cár Saltán. –––– Keby ja bola cárica, pre cára by čochvíľa bohatiera rodila. –––– Ako z vody rastie nám, poďakujme nebesám. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Velmi bezna, klasicky rusky zpracovana pohadka. Bohuzel bez jakekoliv me oblibenkyne (nebo oblibence). Dej me nenadchl a veverky jsem tam zadne nezaregistroval??? Misty pekne, temer fantasy, zabery. Neurazi, nenadchne, za me slabsi prumer. 3- ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Příliš chaoticky zpracované, doporučuji zhlédnout kreslenou verzi, která se věrně drží skvělé knižní předlohy a je na plný počet bodíků svou vysokou kvalitou. Tento film je však pouze slabý průměr. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Sovietske fantasy rozprávky mali svoj príbeh, nepostrádateľný charakter, zaujímavé postavy, zapamätateľné scény. Toto je však výnimka. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Klasická ruská rozprávka v klasickom ruskom prevedení. Vizuálne príjemné, decentné triky, rýmované dialógy a vzletný pátos k tomu. Komu sa páči Mrázik tomu sa bude páčiť aj táto rozprávka. Vtipný postreh: cár s cáricou počas svadobnej noci hrajú ťap-ťapušky :D 70% ()

Vencelides odpad!

všechny recenze uživatele

Fůůůůůj do plynu,do plynu,do plynu !!! Reaguji a komentuji pocity mě osobní,kdo zdraví na duchu jest tak špatně mu je víc než po rakovině jater. A promiňte mi to jsem již několik let rasista,ano mám problém s určitou jednou národností,mimochodem ten problém se netýká tak uplně napadení ukrajiny (slava ukrainy !!) ale týká se chování ke zvířatům,nikdo nechce vědět co jsem viděl já .. takže budu posílat d0pr0ele všechno co se týká těchto satanů,z lidma mají společnou akorát podobu.Nechť bůh si zvolí osud téhle planety,amen. ()

Reklama

Reklama