Reklama

Reklama

Pérák

  • Česko Pérák: Stín nad Prahou (festivalový název) (více)
Trailer
Krátkometrážní / Akční / Drama / Animovaný
Česko, 2016, 13 min

Obsahy(1)

Kdo zabrání nacistům v probuzení temných sil, po staletí dřímajících na jednom starém pražském hřbitově? Jedině maskovaný mstitel, vybavený speciální odpruženou obuví! Marek Berger ve svém mistrném akčním thrilleru, vytvořeném na pražské FAMU, propojuje staropražskou legendu o Golemovi s legendou o superhrdinovi z dob Protektorátu. (Anifilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (27)

choze 

všechny recenze uživatele

Hravý, ale prvoplánový mix pérákovské a golemovské legendy, okořeněný foglarovskými rekvizitami a šmrncnutý INDIANA JONESEM. Příběh je nahrazen akcí, pubertálně okázalou krvavostí a pomrkáváním na diváka hraničícím s tikem, výtvarno mě moc nevzalo, atmosféra mohla být výrazně ponuřejší, tempo svižnější... Fajn komiksově bezstarostná a přímočará akční jednohubka. ()

jarmilek.hyn 

všechny recenze uživatele

"Nový" Pérák je rozhodně zajímavý, ale neřekl bych dobrý. Samozřejmě, je těžké nacpat nějaký origin story do tak malého času. Akce je pěkná, scénář jednoduchý, ale hlavně nemám chuť vidět pokračování. Možná kvůli samotnýmu Pérákovi, který je prostě klasická mašina na zabíjení zloduchů a konání dobra. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Na to, že film byl vytvořen studenty FAMU, tak to bylo velmi kvalitně zpracované. Hudba, která doprovázela celý děj, přidávala na tempu, což se mi zamlouvalo. Líbily se mi i takové maličkosti jako šém na oživení golema, který zde byl vyobrazen jako ježek v kleci. Chtělo by to více takových animovaných filmečků. Za mě si Pérák odnese skvělých 100 % ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velice dobrá animace a promyšlené scény, to jako ano, klobouk dolů. Ale celková komiksově brutální stylizace, dabing jak z adventure her 90. století - to jsem nějak nepobral. Navíc zajímavě a mysticky rozjetý příběh, těžící ze dvou pražských legend (starobylé a novodobější), najednou začne připomínat spíše souboj X-Menů s Hulkem a i logicky začne povrzávat (chtěl bych třeba vysvětlení, proč Golem neposlouchal toho, kdo mu vložil šém do hlavy). A ten cliffhanger na 50. léta a komunismus mne taky otrávil, jak je to laciné a zprofanované. Mimochodem, nevím, jestli je to chyba, ale v tom, co vysílala ČT chybí scéna pádu Golema do Vltavy, je tam divný střih. A nejde jediný divný střih, kde jako by něco chybělo. ()

Savel 

všechny recenze uživatele

Komixová stylizace mi sedí, přestože místy by možná snesla buď více detailu, nebo naopak grafičtější přístup (Hellboy), aby podtrhla šeď a atmosféru zatemněné protektorátní Prahy. Kombinace českých legend, přehaný gore a brutalita, akce v americkém duchu, rodokapsová zápletka, to vše superhrdinské adaptaci Péráka sluší a fanoušci této městské legendy musí být nadšení. Škoda, že nám dlouho připravovaný krátký film nenabídl trochu víc z hlediska pointy, ale pokud slouží jako pilot ze serálu o Pérákovi, pak jen tak dál. Oceňuji i odvahu Péráka odmaskovat. SPOILER Jelikož je to ale pohádka pro dospělé, doporučuji vyvarovat se zbytečných úskoků typu rychle se probouzející agentka po vpichu uspávací jehly, protože to závěreřné vyústění potřebuje... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama