Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou kamarádů, kteří provozují prosperující půjčovnu dronů, se odehrává v současné Praze. Majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, sní o velkých penězích a neochvějných jistotách. Chemik a vynikající letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek), který se právě vrátil ze zahraničí, sní o spravedlnosti a osobním angažmá v nápravě světa. Drony jsou pro bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Mezi jejich klienty patří prezidentský kandidát i výtvarníci pořádající happeningy. Drony ve filmu monitorují elektrárny, nosí luxusní kabelky na přehlídce místo modelek nebo sprejují ze vzduchu Petřínskou rozhlednu. Když se však jeden z hrdinů rozhodne využít dron k něčemu úplně jinému, situace ve firmě se začne komplikovat. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (22)

  • Ve filmu jsou použity obrazy Michala Škapy (*1978). (sator)
  • Scénář filmu byl oceněn v soutěži FILMOVÉ NADACE v roce 2015. (NADACE)
  • Jak Jiří Mádl, tak i Kryštof Hádek vzali roli hlavně kvůli osobnosti režiséra a scenáristy Petra Zelenky, který podle nich točí vždy zajímávé a originální filmy. Scénář, i když se jim zde taky líbil, tu pro ně nehrál tak důležitou roli jako normálně. (montongery)
  • Scéna na farmě větrné elektrárny se natáčela v Krušných horách poblíž nádražní stanice Rusová a v pozadí je vidět vodní nádrž Přísečnice. (kowalski)
  • Film získal finanční podporu od Jihomoravského filmového fondu a na natáčení v Brně a okolí spolupracovala filmová kancelář Brno Film Office. (SONY_)
  • Film měl slavnostní předpremiéru v Brně 29. ledna 2020 v kině Scala. (SONY_)
  • „Pro mě je Modelář filmem o tom, abychom se snažili být co nejlepší. A ono to někdy není snadné, někdy nemůžeme uplatnit klasické postupy, tak se musíme snažit být lepší třeba i trošku mimo zákon,“ připouští režisér Petr Zelenka. (SONY_)
  • „Dnes už není ani tak zajímavé vidět záběr natočený z dronu, jako spíš dron, který takový záběr natáčí. To, co se děje za kamerou, je zajímavější. Jasně, je to technická hračka, ale je sexy. V Modeláři pracujeme s drony unikátním způsobem a to nejen na české poměry,“ prohlásil režisér Petr Zelenka. (SONY_)
  • Lenka (Kristýna Frejová) říká: „Není každý jako Ratner,  ten šel nejspíš rovnou do Nebe. Michael Ratner (13. června 1943 – 11. května 2016) byl americký právník. Po většinu své kariéry byl prezidentem Centra pro ústavní práva (CCR), neziskové organizace pro řešení lidských práv se sídlem v New Yorku, a předsedou Evropského centra pro ústavní a lidská práva (ECCHR) se sídlem v Berlíně. (sator)
  • Závodní drony, které se ve filmu prohánějí závodní drahou v průmyslovém komplexu, jsou vyrobené na míru. (TheSlezy)
  • Dron, který si Pavel (Kryštof Hádek) pořídí na spáchání atentátu, je DJI F550, který se už v době vzniku filmu nevyráběl a nešlo o plnohodnotnou platformu v pravém slova smyslu. (TheSlezy)
  • Petr Zelenka napsal svoji psychologickou sondu do nezvyklého přátelství již koncem roku 2013, ale realizace tehdy ještě nebyla možná. Ručně ovládané létající stroje v dané době nedokázaly unést kameru s těžkou optikou. Sedm kilogramů bylo moc. Až nyní si mohl od Jana Dojčána ze společnosti Jamcopters zkonstruovat speciální dron s průměrem dva metry a s téměř trojnásobnou nosností. (bearmeedek)
  • Hned v úvodu chytá Plech (Jiří Mádl) dron Matrice při přistání do rukou, což není úplně bezpečné a do jisté míry je to i zbytečné, když dron mohl přistát na rovném povrchu na zemi. (TheSlezy)
  • Casting na tento film trval více naž 2 roky. (ČSFD)
  • „Největším nepřítelem filmařů je tradičně čas a nestálost počasí. Ale nějak jsme to zvládli. Naopak drony fungovaly lépe, než jsem čekal, po technické i umělecké stránce. Honza Dojčán, hlavní operátor a spolumajitel firmy Jamcopters, sice začal po letech zase z nervozity kouřit, ale těch pár desítek cigaret rozhodně stálo za to,“ pronesl režisér Zelenka o filmu. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)
  • Filmaři natočili největší část filmu v Praze, poté natáčeli několik dní v Brně, českoněmeckém pohraničí a na závěr se rozjeli do Tel Avivu. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)
  • Jiří Mádl se kvůli roli Plecha musel naučit rappovat. Jeho role našla předobraz v českém rapperovi Katovi, který se podílel i na hudbě k filmu. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)
  • Natáčelo se i v opuštěném nákladním nádraží na Žižkově. Petr Zelenka zde natáčel také seriál Dabing Street (od r. 2018). (mar48)

Související novinky

28. České lvy vyhrál Šarlatán

28. České lvy vyhrál Šarlatán

06.03.2021

Dnes večer byly v rámci svého 28. ročníku uděleny výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA), Český lev. Komorní ceremoniál se tradičně odehrál v pražském Rudolfinu, nicméně z důvodu… (více)

Reklama

Reklama