Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (137)

terunka003 

všechny recenze uživatele

Špionážní, hrdinné, skutečné, nebezpečné, tajné. Co se musí nechat je fakt, že ta paní co to udělala měla koule větší než kdejakej chlap. Co do filmového zpracování, Keira nám vyzrála a spolu se svojí depresí ztvárnila divnou, zpočátku hysterickou, uvědomělou hlavní hrdinku. První půl hodina děje na mě byla šíleně zmatená, chtěla jsem to vzdát. Jakmile ale na scénu přišel Ralph mělo to hned jiné grády a děj se blížil ke svému velkému konci. Je to spíš konverzačka, než aby někde někdo běhal (tep se zvýšil leda při scéně na letišti). Blbý je, že u takových filmů si za týden nebudu pamatovat, že jsem to viděla. .radši nevědět co ví ty ve vedení států.. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Nejdřív se přiznám, že je mi na Velké Británii i jejích obyvatelích, velmi mnoho sympatického. Od Shakespeara a Monty Pythony, přes Mr. Beana a Depeche Mode, po velmi pestrou historii a tradice v duchu monarchie. Netvrdím, že mají mezi politiky méně pokrytců, než Spojené státy, ale zcela jistě se v UK najde mnohem víc lidí, kteří se nebojí na ně ukázat prstem a dokonce o nich i natočit film. Pokud se o politiku nezajímáte a jste ovčani, kteří nekriticky absorbují zprávy z televize, nebo novin, nejspíš po vás tento film "sjede" stejně, jako reportáž o pochodu hnutí Mlha. Zaprvé proto, že zachycuje 17 let staré události, které byly většině lidem v ČR tak trochu jedno (pivo nezdražilo, pracovní doba se nezkrátila a bomby padají daleko...). A za druhé ... muslimy patří všechny vyhubit, takže je fuk, jestli to bylo od amíků šméčko, nebo ne... . Pokud vás ale politicky laděné filmy zajímají a libil se vám třeba Brexit, užijete si i tento kousek. Ono navíc nejde jen o politiku. Dozvíme se, kdo byla K. Gunová, co udělala a jaké to pro ni mělo důsledky. Jenže ono se toho stalo poměrně dost, takže chvilku sledujeme praxi ve zpravodajské službě, nějaké to politikaření, novinářskou práci, pak právníky a soudní proces, trochu ze života Katharine a jejího muže... . Úplně v pohodě by to vystačilo na třídílnou minisérii...která by ovšem měla velmi omezenou cílovku. A to přestože byla Keira Knightley vynikající...velmi úsporným způsobem (na hony vzdáleným obvykle afektovanému přehrávání), ztvárnila zarputilou zaměstnankyni britské zpravodajské služby (a bohužel i svého svědomí) a zdatně jí sekundovali i Ralph Fienne a Matt Smith. A jako perlička i Conleth Hill, u kterého jsem si celý film nemohl vzpomenout, kde jsem ho viděl :-) Tvůrci tvrdí, že příběh se odehrává podle skutečných událostí; samozřejmě je velmi nepravděpodobné, že bychom se dozvěděli úplnou pravdu, ale přesto stojí za to, se na takové filmy dívat. Připomenou nám, jak moc jsme klamáni, jak moc nás mají v hrsti bezskrupulózní jedinci, kteří sledují dočista jiné zájmy, než nám prezentují. Plný počet nedám, protože první třetina filmu není tak úplně zajímavá...na obrátkách začal příběh nabírat až s odhalením Gunové a i tak se nešlo dost do hloubky. Přesto jsem vcelku spokojený. PS: S tím, co udělala Gunová nesouhlasím, za hrdinku ji rozhodně nepovažuji, její čin byl velmi hloupý a vnesl nebezpečný precedens. Lidi jako ona by neměli rozhodovat o tom, co je a co není správné. ()

Reklama

Dm1tr1j 

všechny recenze uživatele

Toto dielo príde napínavé a super vzrušujúce len tým ľuďom, ktorí ani netušia ako fungujú spravodajské agentúry. Vojna v iraku mala typický dôvod v zisku. Nešlo o boj proti terorizmu a vôbec nie proti zbraniam hromadného ničenia. O to sa postarali STUXNET-om už predtým. Takže nič nové a nič vzrušujúce ..ale. Veľmi dobré herecké výkony z toho spravili pozerateľný snímok, ktorý zanechá v ľuďoch stopu, že aj na tých najhorších existuje remeň, a že aj medzi tími najhoršími sa nájdu ľudia so svedomím. Ak by som mal ale odporučiť niečo z tohoto sveta tak si pozrite dokument alebo film o Snowdenovy. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o krystalicky čistou konverzačku, Official Secrest Vás i přesto dokáže velmi snadno strhnout. Lví podíl na tom má zejména dravá režie, jež společně s hereckými výkony a bryskním hudebním podkladem vytváří ze snímku režiséra Gavina Hooda instantní dramatickou záležitost s lehkými konturami thrilleru. Za zmínku samozřejmě stojí i příběhové podhoubí, které bez skrupulí ukazuje, jak daleko jsou vlády a zpravodajské služby schopny zajít za uchováním nepříjemných záležitostí ohledně invaze a následné války v Iráku. Tohle se tedy až na pár menších tvůrčích zaškobrtnutí velmi povedlo, pročež byste si tuto skvěle natočenou záležitost rozhodně neměli nechat ujít. Skvělá práce! „You don't know that. I mean, he just keeps repeating the lie. Just because you're the Prime Minister, it doesn't mean you get to make up your own facts.“ ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Nakolik je tento film natočen úplně podle reality nedokážu logicky moc posoudit. Třeba by mě zajímalo, jak to ve skutečnosti bylo s tím pokusem využít při psychickém nátlaku na Katharine faktu, že její partner byl islámského vyznání a reálně hrozila jeho repatriace pryč z Británie. Při sledování celého filmu jsem si každopádně postupně vybavil, jaký poprask tehdy onen případ Katharine Gunové vyvolal a hlavně kolik otazníků se pak vynořilo kolem vyústění celého případu tzv. do ztracena. Bylo fajn si to celé po letech osvěžit. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Lietadlo použité vo filme je Boeing 727 vo vlastníctve spoločnosti Oil Spill Response a nie je schopné prepravovať cestujúcich. Zábery s ním boli nakrúcané na letisku Doncaster Sheffield, pred hangárom 3, kde je na dverách vidieť '2Excel'. (Arsenal83)
  • Když ministr zahraničí Colin Powell zjistil, že informace, které dostal, byly nepravdivé a úmyslně zavádějící, byl tak znechucen, že rezignoval z funkce. (sator)
  • Film sa natáčal v Doncasteri, Leedse, Haworthe, Liverpoole, Bradforde a Manchestri (Anglicko, Veľká Británia). (Arsenal83)

Reklama

Reklama