Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (137)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Válka a výmluva mají jedno společné. Dost často jsou postavené na lži.. Svou strukturou divácky velmi přístupné drama, po kterém uznáte, že i přes všechny její neduhy můžete v demokracii fouknout do píšťalky a nehrozí vám, že omylem vypadnete z okna v šestém patře. Ať na to pohlížíme z hlediska morálních zásad, či v širších souvislostech, Tony Blair je zase za idiota.. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

A to sem usnul jen 1x sice teda na 2.půlku filmu, ale to se dalo celkem čekat :o). Pozitivní je, že mi Keira už neleze tolik na nervy jako cca před 10 lety, už sem si na ni buď zvyknul a nebo už tam nehází ten svůj příšernej úsměv :o)). Dějově celkem originální, takovej ten lehce politickej thriller, kterýmu ovšem chybí nějaký to napětí. Že bych si u toho nervama kousal nehty, to se mi vůbec nestalo. Zajímavý je, že je to podle pravdy. A mazec je, že když amíci chtěj válku, tak si to zaříděj pěkně po svým, aby tu válku měli. A takle to bude celej život a v každý zemi. Je to nehoráznost, ale my s tím nic neuděláme. Nám zase vládne dědek o holi a STBák, si nevybereš, aspoň se tihle dva jelimani necpou do války :o). ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Nie je nič lepšie, ako keď si človek po jednom z najstupídnejších filmov za celý rok pozrie jeden z najlepších filmov za celý rok. "Official Secrets" bol jeden z najočakávanejších filmov roku. V prvom rade sa tu režijne opäť ukazuje Gavin Hood, ktorý ma tri roky dozadu poriadne zasiahol filmom "Eye In The Sky". A tento rok sa prekonal podľa mňa ešte viac. Od začiatku som bol v tomto filme zaháknutý. Úvodom si ma získal a potom sa budoval ďalej a ďalej do skvelého finišu. Ani raz som nemal pocit, že by bol film nudný. Dokonca som mal pocit, že čím sme boli ďalej, tým bol film lepší a lepší. Keira Knightley podala absolútne obdivuhodný výkon a veľmi som jej postave fandil. A je to hrozné, keď vláda svojim ľuďom klame a dokáže im to prejsť. A ešte si to skvelým spôsobom poistia. Ohromné. Myslím si, že rovnako skvelý výkon podali aj všetci ostatní. Gavin Hood dokázal spraviť to, že som nevidel hercov. Videl som ľudí, ktorí sa v celej tejto situácii ocitli a snažia sa s tým bojovať a vyrovnať. A sú tu malé momentky, ktoré pre mňa robia veľa. Ako scénka, keď Katherine navštívi jej kolegyňa a príde jej povedať, že sú všetci na jej strane. Ako Kat valiaca sa čo najrýchlejšie na letisko. Ako moment priznania. Ako záverečný súdny proces. Premýšľam čo by som na filme skritizoval, no popravde mi nenapadá vôbec nič. Tento film bol skvele napísaný, vynikajúco zrežírovaný a maximálne uveriteľný. Zvládnuté na sto percent. A z mojej strany si zasluhuje obrovský potlesk. Moja úcta. Hodnotenie: A+ ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Takže, abych si to srovnal: Rusové jsou ti zlí a západní "demokracie" jsou ti dobří. A pak si někdo jen tak natočí tenhle zrádný film, který zákeřně bodne všechny proklamované neotřesitelné hodnoty do oblasti ledvin. Nejlepší bude, spoléhat se i nadále na vlastní rozum a nechat naše politické špičky, aby tlačily své hlavy do vybraných análních otvorů dle libosti (a politické příslušnosti). Britští hlavouni se alespoň stabilně tlačí do prdele, která zahřívá sesli v Oválné pracovně, u nás se vždycky počká na silnější vítr. Snímek sice nepřinesl žádné objevné odhalení, všechny války za svobodu uzurpovaného obyvatelstva řízené zpoza Atlantiku vypadají stejně, přinášejí i podobné důsledky, a pokud s nimi má někdo problém, je zašlapán pod černou zem. Tedy většinou. Jsem ale rád, že se tvůrci rozhodli na tuto problematiku upozornit zrovna tak kvalitně natočeným filmem, přičemž nešetřili ani na obsazení, a já jsem si to mohl hezky užít. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh whistleblowera, respektive whistleblowerky, aneb jedinec versus státní aparát. Poslední dobou celkem oblíbený hollywoodský žánr. Není příjemné vidět, když vláda a premiér zneužívají svého postavení, lžou veřejnosti a manipulují fakty, je příjemné vidět, když zafungují mechanismy demokracie. Škoda, že u nás v ČR se to druhé už neděje... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Když ministr zahraničí Colin Powell zjistil, že informace, které dostal, byly nepravdivé a úmyslně zavádějící, byl tak znechucen, že rezignoval z funkce. (sator)
  • Lietadlo použité vo filme je Boeing 727 vo vlastníctve spoločnosti Oil Spill Response a nie je schopné prepravovať cestujúcich. Zábery s ním boli nakrúcané na letisku Doncaster Sheffield, pred hangárom 3, kde je na dverách vidieť '2Excel'. (Arsenal83)
  • Katherine Gun získala cenu Sam Adams Award za rok 2003. Cena Sama Adamsa sa každoročne udeľuje zamestnancovi spravodajských služieb, ktorý sa pričinil o zachovanie bezúhonnosti a vyššej morálnosti spoločnosti. Cena je pomenovaná po Samuelovi A. Adamsovi, informátorovi CIA počas vojny vo Vietname a má fyzickú podobu rohového svietnika. (swn)

Reklama

Reklama