Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (137)

verbal 

všechny recenze uživatele

Den ode dne odpornější agentka „Krysí xicht“ vypustila sekret a naprášila hyenám chudáka prezidenta Křovího, který nechtěl nic jiného, než bránit Spojené sráče, světový mír, vdovy, sirotky a spravedlnost pro všechny ve vše ohrožující zaostalé perské prdeli, ovšem plné ropy. No, ubohá, jinak celkem sympatická kunda, paní Gunová. Když o jejím chvályhodném činu konečně natočí poměrně svižný, dobře zdramatizovaný, zajímavý a prospěšný film, vyobrazí ji jako umaštěného, šeredného, plochého a afektovaně přehrávajícího babochlapa. Já bych se na jejím místě okamžitě soudil minimálně za urážku na cti a dehonestaci. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Miluji fimy, který mě s naprostou lehkostí donutí přemýšlet a tenhle to zvládl na jedničku. Katherine Gun má můj obrovský obdiv za to, co udělala a jak se zachovala. Ten souboj stát verus člověk sdílející určité zásady byl pro mě vrcholově emotivní a i když dramatické dialogovky jsou těžká disciplína, tak tady jsem hltal každé slovo. Hlavně když byla Keira u výslechu, ta její obhajoba to by se dalo slovo od slova tesat. V dnešní době jsme se sice posunuli s válkama dál, ale lží, ehm přesněji státní lži jsou daleko propracovanější, takže tenhle film je nejvíc silný ve své aktuálnosti i když jeho zápletka je už dávno za námi. Keiru mám rád, režie hodně na kvalitu a hudba přímo mistrovská, hodně udělala pocity i atmu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh whistleblowera, respektive whistleblowerky, aneb jedinec versus státní aparát. Poslední dobou celkem oblíbený hollywoodský žánr. Není příjemné vidět, když vláda a premiér zneužívají svého postavení, lžou veřejnosti a manipulují fakty, je příjemné vidět, když zafungují mechanismy demokracie. Škoda, že u nás v ČR se to druhé už neděje... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Shromažďuju informace, aby vláda mohla britský lid ochraňovat. A nikoli proto, aby mu mohla lhát, jak se teď děje." Když jsem poprvé uviděl animaci kamionů a vlaků, o nichž Džordž Dabljů Křoví zaníceně plácal, že si v nich Saddám po Iráku přesouvá zbraně hromadnýho ničení, tak jsem se smíchy neudržel. Tehdy jsem nevěřil tomu, že tenhle idiot dokáže rozpoutat nesmyslnou válku, zabije spousty lidí a americký ovce ho znovu poslušně zvolí do úřadu. Leč stalo se. Od tý doby už nepodceňuju míru manipulovatelnosti s veřejným míněním. Ovšem až z tohoto snímku jsem se dozvěděl, že jedna odhodlaná dáma se pokusila v Anglii zabránit vypuknutí války. Byl to sice boj s větrnými mlýny, ale moje uznání rozhodně má. Bylo to hodně zajímavý a ještě dlouho mi z toho bude na zvracení. Ať žije mír! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Válka a výmluva mají jedno společné. Dost často jsou postavené na lži.. Svou strukturou divácky velmi přístupné drama, po kterém uznáte, že i přes všechny její neduhy můžete v demokracii fouknout do píšťalky a nehrozí vám, že omylem vypadnete z okna v šestém patře. Ať na to pohlížíme z hlediska morálních zásad, či v širších souvislostech, Tony Blair je zase za idiota.. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Další malý velký film, který nedostal Oscary a mezinárodní fame jen proto, že se to před pár lety povedlo podobně koncipovanému Spotlightu, který přece jen pojednával o ještě pikantnějším tématu. Fakt, že většina politiků lže, manipuluje a krade je už tak neobjevné a generické téma, že za to může snadno dostávat mínusové filmové body i takto velmi zdatně zinscenovaná procedurálka s herci z GoT a suprovou Keirou. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nuž, neviem. Uvediem situáciu ako z filmu Štátne tajomstvo. Prídem pracovať do úradu, kde sa bežne pracuje s prísne utajovanými informáciami. Po pár rokoch poctivej práce a odpočúvania diplomatov a tak (samozrejme nelegálne, ale to mi žily nikdy netrhalo a netrhá), sa mi jeden e-mail nepozdáva. Lebo odhaľuje, akí sú politici klamárski zákerní zmrdi - hoci každému realistovi je to jasné dávno predtým. Samozrejme, prvé čo spravím: inkriminovaný e-mail vytlačím, skopírujem a dám aktívnej protivojnovej aktivistke, nech majú noviny sólokapra. A to všetko napriek podpísaniu dokumentov pri začatí pracovného pomeru, o dôslednej mlčanlivosti navonok. Vrámci nich bola aj klauzula o zavinenom úniku informácií. Vtedy nemám právo hovoriť nikom, ani advokátom vôbec nič, až do doby, kým nie som obvinený. Navyše, zverejnením ničomu nezabránim, nikoho nezachránim. Hlavná hrdinka v závere povie, že by to urobila znova, napriek tortúre zo strany štátu, ktorú musela podstúpiť (šikanovanie muža, sledovanie, hrozba väzenia). Len dodám, že znova by to neurobila, pretože nik príčetný ju v obdobnej pozícii nikdy nezamestná. Ani omylom. Sfilmované je to na druhej strane slušne. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Politika těchhle pánů byla vždycky s velkým otazníkem. Šéf resortu zahraničí Colin Powell a hlava státu Bush označovali Saddámův režim v Iráku za hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost. Holt měli „důkazy“, ovšem pracovali se záměrnými a vědomými lži a dopouštěli se hned několika argumentačních triků. Neetický nátlak na Radu bezpečnosti OSN se toho času nelíbil Keiře Knightley, která se rozhodla informace o manipulaci zveřejnit. Jenže pracuje ve vládních službách, navíc je provdaná za muslima, takže svým (statečným x naivním) krokem ohrozí celou svoji rodinu. Výsledek je chytlavý a přehledný, režisér Gavin Hood má na kontě několik přešlapů, ale kupříkladu ambiciózním Okem v oblacích si to hodně vyžehlil. Obdobně náročné je tohle drama za pravdu, vystavěné je sice rutinně, ale několik poutavých vrcholů nabídne. Stejně jako solidní herecké výkony. A lidé navíc tyhle souboje stát versus jedinec můžou. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"I'VE BEEN HERE SINCE 5:00, LISTENING TO A RUSSIAN EMBASSY STAFFER TRYING TO BRIBE A NORTH KOREAN DEFECTOR WHO'S BEEN DOWNLOADING SOME KINKY SHIT." ------------------ Milujem to! Už keď som minulý rok videl, že sa točí film s Fiennesom (áno, aj s KK) o udalostiach súvisiacich s inváziou do Iraku, bol som radosťou celý bez Seba. A tak je to konečne tu, dnes ráno online, a je to ešte lepšie, ako som si myslel. Aj keď sa jedná o čistú konverzačku, bol som napätý ako struna a čakal, čo sa udeje. Ani na moment som si neoddýchol a hoci tempo občas spomalilo, vydýchol som si až počas záverečných titulkov. Leví podiel má na tom najmä Keira, pumpujúca hudba ako z akčných filmov a hravá réžia, ktorá šikovne podelila dramatické scény do celej stopáže, aby mal divák pocit, že sa neustále niečo deje. Za mňa veľká spokojnosť, miestami adept na päť hviezd (lebo takéto filmy si idem s blahom v srdci a úsmevom na perách), a už teraz viem, že sa Official Secrets objaví v mojom tohtoročnom zhrnutí. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Gavin Hood se definitivně stal budoucím Costa-Gavrasem. Jasně říká svůj názor, nestydí se za něj a umí ho říkat natolik svižným tempem, že osloví poměrně širokou diváckou veřejnost. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Nie je nič lepšie, ako keď si človek po jednom z najstupídnejších filmov za celý rok pozrie jeden z najlepších filmov za celý rok. "Official Secrets" bol jeden z najočakávanejších filmov roku. V prvom rade sa tu režijne opäť ukazuje Gavin Hood, ktorý ma tri roky dozadu poriadne zasiahol filmom "Eye In The Sky". A tento rok sa prekonal podľa mňa ešte viac. Od začiatku som bol v tomto filme zaháknutý. Úvodom si ma získal a potom sa budoval ďalej a ďalej do skvelého finišu. Ani raz som nemal pocit, že by bol film nudný. Dokonca som mal pocit, že čím sme boli ďalej, tým bol film lepší a lepší. Keira Knightley podala absolútne obdivuhodný výkon a veľmi som jej postave fandil. A je to hrozné, keď vláda svojim ľuďom klame a dokáže im to prejsť. A ešte si to skvelým spôsobom poistia. Ohromné. Myslím si, že rovnako skvelý výkon podali aj všetci ostatní. Gavin Hood dokázal spraviť to, že som nevidel hercov. Videl som ľudí, ktorí sa v celej tejto situácii ocitli a snažia sa s tým bojovať a vyrovnať. A sú tu malé momentky, ktoré pre mňa robia veľa. Ako scénka, keď Katherine navštívi jej kolegyňa a príde jej povedať, že sú všetci na jej strane. Ako Kat valiaca sa čo najrýchlejšie na letisko. Ako moment priznania. Ako záverečný súdny proces. Premýšľam čo by som na filme skritizoval, no popravde mi nenapadá vôbec nič. Tento film bol skvele napísaný, vynikajúco zrežírovaný a maximálne uveriteľný. Zvládnuté na sto percent. A z mojej strany si zasluhuje obrovský potlesk. Moja úcta. Hodnotenie: A+ ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pomalý napínák, který tématem není pro každého, ale milovníky chytrých filmů potěší. Pro akčnější diváky, se bude jednat o hodně upovídaný film. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Kira opět herecky září. Je to o etice a povinnosti a významu morality ve válce. Stále aktuální téma. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Mohlo to byť veru i výraznejšie, aj menej ukecanejšie, lepšie obsadenejšie, i keď Keiru mám veľmi rád, vôbec sa nepodobá svojmu skutočnému predobrazu Kathariny Teresy Gun, ktorej priezvisko ju predznamenáva k radikálnym činom, ale nie z tej, nebezpečnejšej, fyzickej stránky, kedy by trebárs vyhodila budovu Westminsterského paláca do povetria, ona skôr z tej „budovy” , kde pracovala pod hlavičkou GCHQ (vládne komunikačné riaditeľstvo), britská spravodajská agentúra, odkiaľ v roku 2003 “vyniesla” prísne tajné informácie, ktoré neskôr uverejnili londýnske noviny The Observer, kedy si trochu naivne myslela, že zastaví Inváziu do Iraku, ale namiesto toho začala čeliť trestnému stíhaniu za velezradu... _ A tento celkom dobrý film od Gavina Hooda, ktorý je v mojich očiach takým „režisérskym Robinom Hoodom” , že nakrúca i tomu odpovedajúce veci, ktoré mávajú svoju výpovednú hodnotu, a tak sa tým pádom pozerám na túto problematiku z viacerých uhlov pohľadu, a to najprv skrz hlavnej postavy, našej protagonistky, ktorá prichádza na nekalé úmysly hajzlovského Tonyho Blaira a spol, že i napriek svojej asertivite, porušuje kódex, ktorý vlastnoručne podpísala, ale to ešte vtedy netušila, aké bude mať jej spočiatku „nevinné” rozhodnutie následky, ďalej sa to posúva cez typické : “Deep Throat” , The Observer, či aj externý novinár v DC, Ed Vulliamy je extra dôležitý, až po samotné-priznanie sa špiónky, postupného strachu, čo teraz bude, že je stále ako na tŕňoch, alebo aj advokátska kancelária Liberty, ktorá ju bude „obhajovať”... A toto všetko je zaliate prílišným množstvom informácii, no sú kvalitne zostrihané, že nemáte v deji ani najmenší chaos, len to musíte intenzívne čítať komplet titulky, a vyznať sa v tejto problematike, tak vtedy si ešte kľudne i 20 % pridajte navrch ! Už som trochu vyššie skritizoval obsadenie, ale aj tak je Keira Knightley v naprostej hereckej kreácii, naozaj výborný výkon+Rhys Ifans bol strašne COOL, no ale zase nemôžem úplne povedať, že by som sa pozeral na čistokrvný thriller, ktorým ani zďaleka nie je, skôr ide o hutne vystupňovanú drámu s pozoruhodnými hereckými výkonmi, kedy si postavy nekladú žiadne servítky pred ústa, čiže sú patrične vulgárni, čím je film oveľa zaujímavejším, osobnejším, prirodzenejším, a zároveň i lepším ! Akosi mi i napriek vskutku pozitívnym dojmom chýbalo väčšie napätie, prepracovanejšia atmosféra, z ktorej by sa dalo ešte viac vyťažiť, takto som zhiadol príjemnú jednohubku, ktorá má svetelné roky ďaleko, napríklad od kultových klasík-Všetci prezidentovi muži, či JFK a cetera ! Na jedno pozretie, nič viac a nič menej, to je krutá filmová realita, ako remeň ! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

David a Goliáš. Výborné! Keira sice čím je starší, tím mi připadá nevzhlednější, fakt by mě zajímalo, jak bude vypadat za deset let, když už nyní její look evokuje urousanou heroinovou trosku z Hlavního nádraží Ostrava, prostě na bábu Tutovku má solidně našlápnuto, ale tak zase už lépe hraje a naštěstí byl její nemodulovaný příšerný hlásek solidně předabován, dále svůj tradiční křivozubý paškleb vyčarovala asi jen jeden, čili tentokrát mě až tak neiritovala a napjatě jsem číhala, co se z celé svědomité lapálie vyprsí. Příběh jsem neznala ani okrajově, takže film mě trefil přesně. Navíc tyhlety politické já můžu. Skvělé! A před reálnou Gunovou smekám až k zemi. Knightley jsem tedy skousla, zbytek obsazených - velká paráda! Film odsýpal, zajímal, napínal, nutil maličko myslet, velmi dobré! A ani nepotřebuji řešit, že takovou věc, jakou je stažení přísně tajného souboru z pracovního počítače, vypálení na disk a následný tisk na místní tiskárně by asi firemní ajťáci na špionážním oddělení odkryli "rup-cuk". ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film presne o tom, čo sa deje nielen v USA, v západnej Európe, ale už aj u nás. Za prezradenie či hovorenie pravdy vás budú súdiť. Tam dospeli liberálne demokracie. Kvalitne spracovaný politický thriller, ktorý nemusí byť žánrovo hocikomu blízky. Napríklad mňa to väčšinou nudí a priznám sa, ja sa nenudím rád. Natočené je to stredne rýchlym tempom a polovica dialógov sa odohráva tajomným šeptom, aby aj hluchý odčítač z pier vedel, že ide o sakra tajné informácie. No a Keira kvalitný výkon ako skoro vždy, len sa pod ňu už podpísal čas. Má už po tridsiatke a vtedy už anglické ženy vyzerajú ako naše päťdesiatničky, čo chodia na dvanástky za pás. V prípade Keiry je to už zjav veľmi unavenej myši. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

V diktatuře by ji zabili, v zemích, jako je ta naše, by ji zavřeli, v Británii se však dočkala spravedlnosti. Právě postoj k whistleblowerce je ohromující a je vidět, že my máme do demokracie ještě daleko. Drama o prozrazení jedné lži, kvůli které zemřely statisíce lidí, je jednoduché, přesto zasahující. Minimálně vznáší otázku, jak bychom jednali my a jak je to uspořádán svět, když kvůli mocenským politickým hrám umírají davy nevinných. Svět je uspořádán jako vždy, řekla bych: bohužel. A jedna mladá žena se tomu vymkla v nenápadném dramatu, kdy šlo o vynesení jedné depeše. Snímek se rovněž soustředí na práci novinářů a činnost neziskovek. SHRNUTÍ: Ta holka měla kuráž! ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmová výzva v karanténě - oblíbené herečky, Keira Knightley. Keira vypadala nějak mdle, zuboženě a nepřitažlivě, o to více autenticky působila. Zahrála svoji postavu velmi přesně s britským akcentem, který je milionkrát lepší a hezčí než uhulákaná americká angličtina. Příběh je v zásadě jednoduchý, ale i tak mě dokázal strhnout, a fandil jsem Keiře až do úplného konce. V rámci mé výzvy se Keira posouvá do čela průběžného pořadí. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Takže, abych si to srovnal: Rusové jsou ti zlí a západní "demokracie" jsou ti dobří. A pak si někdo jen tak natočí tenhle zrádný film, který zákeřně bodne všechny proklamované neotřesitelné hodnoty do oblasti ledvin. Nejlepší bude, spoléhat se i nadále na vlastní rozum a nechat naše politické špičky, aby tlačily své hlavy do vybraných análních otvorů dle libosti (a politické příslušnosti). Britští hlavouni se alespoň stabilně tlačí do prdele, která zahřívá sesli v Oválné pracovně, u nás se vždycky počká na silnější vítr. Snímek sice nepřinesl žádné objevné odhalení, všechny války za svobodu uzurpovaného obyvatelstva řízené zpoza Atlantiku vypadají stejně, přinášejí i podobné důsledky, a pokud s nimi má někdo problém, je zašlapán pod černou zem. Tedy většinou. Jsem ale rád, že se tvůrci rozhodli na tuto problematiku upozornit zrovna tak kvalitně natočeným filmem, přičemž nešetřili ani na obsazení, a já jsem si to mohl hezky užít. ()

Reklama

Reklama