Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (8)

  • Když ministr zahraničí Colin Powell zjistil, že informace, které dostal, byly nepravdivé a úmyslně zavádějící, byl tak znechucen, že rezignoval z funkce. (sator)
  • Pro Katharine Gun (Keira Knightley) poté, co byla v roce 2004 propuštěna, bylo obtížné najít novou práci. Od roku 2019 žila s manželem a dcerou v střídavě v Turecku a Británii. (sator)
  • Lietadlo použité vo filme je Boeing 727 vo vlastníctve spoločnosti Oil Spill Response a nie je schopné prepravovať cestujúcich. Zábery s ním boli nakrúcané na letisku Doncaster Sheffield, pred hangárom 3, kde je na dverách vidieť '2Excel'. (Arsenal83)
  • Pomenovanie „Janum“ používané Yasarom (Adam Bakri) voči manželke Katherine (Keira Knightley) znamená v turečtine „milovaná“ alebo „drahá“. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Doncasteri, Leedse, Haworthe, Liverpoole, Bradforde a Manchestri (Anglicko, Veľká Británia). (Arsenal83)
  • Katherine Gun získala cenu Sam Adams Award za rok 2003. Cena Sama Adamsa sa každoročne udeľuje zamestnancovi spravodajských služieb, ktorý sa pričinil o zachovanie bezúhonnosti a vyššej morálnosti spoločnosti. Cena je pomenovaná po Samuelovi A. Adamsovi, informátorovi CIA počas vojny vo Vietname a má fyzickú podobu rohového svietnika. (swn)
  • Mechanika, na ktorú si Kat (Keira Knightley) kopíruje tajné údaje, je Zip. Išlo o I/O zariadenie zariadenie od firmy Iomega uvedené na trh v roku 1994. Mechaniky Zip využívali magnetické diskety s kapacitami 100 MB, 250 a 750 MB. Ich popularita pomerne rýchlo upadla. Médiá používané v mechanikách Zip vyzerajú podobne ako bežné 3,5 palcové diskety, sú však hrubšie. (swn)

Reklama

Reklama