Reklama

Reklama

Ašoka

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Ve druhém století před Kristem vládl celé Indii mocný a slavný vládce. Ale než se jím stal... Mladý princ Ašoka opustil své království a vydal se hledat lásku, štěstí a dobrodružství do sousední provincie. Jednoho dne se zamiluje do krásné dívky, princezny Kaurwaki a zanedlouho je svatba. Ašoka se později rozhodne na nějaký čas odjet za matkou, ale osud si s ním krutě pohraje. Mladík se doslechne, že byla zavražděna. Zatvrdí své srdce a celá země pocítí pevnou vůli a nelítostnou ruku válečníka. (North Video)

(více)

Recenze (21)

berg.12 

všechny recenze uživatele

První film pod produkční záštitou samotného Shahrukh Khana byl komerčním propadákem. Velmi rozpačitý a režijně ne zcela zvládnutý pokus o velkolepý historický epos. Hodně vágní zacházení s filmovým místem, časem i charaktery, o choreografiích soubojů či nijaké kameře nemluvě. Tři skromné tanečky, jedna pořádnější bitva. Jediné, co film trochu zachraňuje, je druhá, výrazně temnější polovina. Viděl jsem Director's cut. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Deset minut po začátku jsem chtěl, aby to co nejrychleji skončilo; deset minut před koncem jsem si přál, aby to pokračovalo minimálně další tři hodiny. Santosh Sivan zpočátku zmatkaří a trumfy začne vytahovat až v závěru. (Director's Cut) ________ P.S: Nevěřte bergovi.12, kamera je samozřejmě výborná ;-) ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Viděno před mnoha lety ve strašlivé VHS kvalitě na pc, pár dní zpět jsem si udělal čas na režisérkou verzi (v Blu-ray), a nebyl jsem vůbec zklamán. Na film musíte být v určitém rozpoložení a věnovat mu naplno svoji pozornost, klidně si dát uprostřed zdravotní pauzu. Santosh Sivan je méně uznávaný režisér, ale slavný, fenomenální kameraman, vizuální zpracování je obrovsky silné a monumentálně působící nazdory skromnému rozpočtu. Hrdinou příběhu je budoucí král Maurjovské říše, Ašóka (304-232 př.n.l.). Jenže mladý Ašóka je pouze jedním z kandidátů na trůn, navíc značně nechtěným. Fenomenální Shahrukh Khan předvádí v hlavní roli bezstarostného, někdy i melancholického prince, který však stále dovede být neúprosným válečným dravcem. Ta lehkost se kterou přepíná emoční póly své postavy je dechberoucí, stejně jako těch pár pasáží pro komediální odlehčení. Klobouk dolů, Shahrukh Khan byl machr už tehdy (jen prostě nedokážu přijít na chuť jeho filmům z let 90.tých, ale čeká mě Dil Se.., tak uvidíme, zda to nebude ona výjimka). V roli princezny Kaurwaki z království Kalina tehdy mladičká Kareena Kapoor, která má svoje kouzlo, ale ještě prostě nebyla na tom levelu, co později. Režisér si film vůči historii samozřejmě trochu přizpůsobil, ale to není vůbec na škodu, je to pořád epický a vážný příběh, navzdory pár komickým pasážím pro odlehčení (ty pasáže s třemi vojáky nemají chybu). Přijde mi, že tvůrce vycházel z legend a orálního podání, nejen oficiální historie a při tvorbě filmu jsem se nemohl zbavit pocitu, že vychází z tradice indického divadla. Což je rozhodně zajímavý přístup. Navíc musím uznat, že za relativně skromný rozpočet 13 crore (asi 1,635,801.22 mil. USD, mimochodem vydělal celosvětově 28 crore) se podařilo pořídit efektní a masové válečné scény (které dávají takticky smysl, což taky není ve filmu samozřejmost, viď Jacksone v Hobbitovi mrsknout lučištníky před kopiníky, facepalm). Film navíc vykresluje věrně dobovou nelítostnou atmosféru na královských dvorech, hrůzy války. Režisér dokázal zachytit to podstatné a předat historickou zprávu o významu míru. Skvělý film, který by se určitě hodil více na plátno, než domácí sledování. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kdyby to jen nebylo tak amatérské a laciné! Špatně nasvícené, bojové scény chudé a zmatečné, střih chaotický - rychlé střídání scén, což zničí většinu emocí. Komediální vsuvky fajn, ale do tohoto typu filmu se příliš nehodí. Celkem tomu chybí velkorysost, velkolepost a taky dramaturg! Slibné motivy jsou roztříštěné a děj je obtížený zbytečným balastem, někdy až pitomým, takže občas působí nezáměrně směšně. ____ Kdyby to tak natočili dnes, ideálně si představuji, že by to dostal do ruky S.S. Rajamouli ! Dodal by tomu majestátnost, velké obrazy a snad i návaznost děje a emoční gradaci.____ Všechno ale špatné není. SRK je sexy. Když se zadívá na dívku, jde v jeho očích číst: chce tě. Náznaky budhismu, stejně jako krve, se prolínají celým filmem. Scéna hledání na bojišti po bitvě vzala za srdce. Krvavá ruku položená na těhotenské bříško manželky. Meč lačnící po krvi - ale to mělo být víc využité. Oddaný přítel , který byl původně nepřítelem. Zvraty v hrdinově charakteru. Ale zase - ten konec! Slaboučký, odbytý. To si žádalo větší rozehrání, takhle působil useknutě, tady se mělo mnohem víc prožívat a víc ukázat - nebo vlastně vůbec ukázat - proč a jak Ašoka opustil svoji jednu cestu a dal se na zcela jinou. SHRNUTÍ: Při cestě za mocí musíš něco obětovat a něco rozdrtit. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Poriadna 3-hodinová dráma, ktorá mala viacero fáz. Najprv to vyzeralo ako hrdinský epos, ktorý postupne prerástol v neohrozenú romancu a napokon celý film korunovala skvelá bojová dráma. Tá dramatizácia celého príbehu bola naozaj skvelá a pekne postupne všetko gradovalo, hoci v prostrednej fáze sa to už naozaj zvrhávalo na sladký príbeh Lásky. Ešteže potom sa to opäť poriadne zamotalo a rozbehlo, no a napokon záverečná časť filmu nesúca sa v duchu nenávisti a vojny bola dosť silná. Až na prehnanú akčnosť niektorých súbojov a sladké "orgie" Lásky to bolo teda fakt vynikajúce. Shahrukh Khan a Kareena Kapoor opäť nedávajú takmer žiadnu šancu na kritiku. Pre Kareenu to bola jedna z prvých veľkých úloh, ktoré si zahrala - už tu vidno ten obrovský talent! ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

K Ašokovi sa vraciam v pravidelných intervaloch a s každým jedným pozretím sa mi páči viac, škoda, že nejde dať vždy o jednu hviezdu viac. Prvý krát som ho videla ešte v našej TV xxx rokov dozadu s dabingom a musím sa priznať, že ma veľmi neočaroval. Zážitok prišiel až s titulkami (aj keď bez piesní v počiatkoch, ale už som si ich dorobila a mám originálnu československú verziu titulkov :-)) a pochopením a napozeraním väčšieho množstva indických filmov. Myslím, že Ašoku môžem s kľudným svedomím označiť za jeden z najlepších Shahrukhových filmov a to od začiatku až do konca. Ak si dobre spomínam, Ašoka je prvý film kde sa mi Kareena páčila a našťastie nie je posledným, dievča zreje do kvality. Mnohý tu vytýkajú "slabosť" bojových scén, ale tie sú v tomto príbehu len kulisou, tu ide o emócie, Pawan sa domnelou stratou Kaurwaki, zo žiaľu mení z Pawana na Ašoku krutého a potom zase naopak. Silné emócie...čo tam po oháňaní mečom :-) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

"Či osud predčí osud cisára?...Osud pútnika, ktorý dôjde na koniec svojej cesty." Jeden z mála indických filmov, ktorý bol vysielaný aj v našich televíziách a bol nadabovaný. Po rokoch vyzerá byť možno ešte lepší ako kedysi. Páčil sa mi hlavne sympatický jemný humor, dobrá indická hudba, fajn obsadenie - hlavne zmyselná hlavná predstaviteľka. Tance a spevy sa dajú nejako stráviť, na rozdiel od iných indických filmov. Na historický film zasa pokrivkávajú súboje, akcia - krv a priame zasiahnutie súpera je tu ako šafránu - namiesto toho vidno väčšinou iba (ne)efektné otočky, rinčanie zahnutých mečov a spomalené zábery na vanúce dlhé vlasy. Záver sa zasa nesie v duchu dojímavosti. Príbeh je dostatočne epický a napriek dlhosiahlej stopáži má menej hluchých miest. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Ešteže nie som až tak exaktne filmovo edukovaný, aby to moju subjektívnu priazeň získať nemohlo. Hotovo! :-) Kareena sa mi nikdy až tak nepáčila, ale to, čo ona dokáže "zahrať očami", to nie je prvý prípad čírej mágie... Ale odhliadnuc od všetkých zdanlivo podstatných stránok filmu, ja som tu zachytil veľmi silný emocionálny(až existenčný) podtón. Na ten sa skôr odporúčam fokusovať. Nie na máchanie mečmi. O tie tu predsa vôbec nejde. ()

-ELFKA- 

všechny recenze uživatele

Toľko farieb, hudby, tanca, lásky, obetovania a filozofie pokope len tak niekde nevidíte. Pre niekoho skvelý zážitok, pre iného obyčajný gýč. Treba si uvedomiť odkial ten film pochádza. Odporúčam pohodlne sa usadiť a užívať si túto indickú exotiku. Je to predsa len niečo iné.. ()

Ivusha 

všechny recenze uživatele

Lepší tři hvězdičky, asi tak 3 a 3/4... Byl to totiž jeden z prvních bollywoodských filmů, které jsem viděla, proto si neodpustím trochu té nostalgie;-) ()

lobodlak 

všechny recenze uživatele

Asi půl roku jsem chytal přes satelit, tuším, Mathuram, kde běželi jen staré indické filmy. To je naprosto úžasný a odlišný filmový svět. Žel moje znalost hindštiny je nulová, takže jsem jenom fascinovaně sledoval, co že se to na obrazovce odehrává. A včera jsem měl možnost vidět bollywoodskou klasiku i s překladem(i když bych preferoval titulky). Co říci, velmi originálně a "po svém" pojaté bojové scény, taneční vložky s krásnými písněmi, zběsilé střihy a evropanům až míst zmatený způsob vyprávění. Pokud máte rádi něco hodně jiného, tak jen doporučuji, pokud však nejste schopni strávit jiný svět, neubližujte těmto filmům, prosím, svými hodnoceními. ()

me3x® 

všechny recenze uživatele

mám len jednu výhradu. Mali z toho spraviť dvojdielny film, alebo dva filmy. Ale je to niečo iné ako holyvúdske filmy a niečo iné ako ázijské filmy, na ktoré sme zvyknutí. Je to skôr akýsi lyrickoepický príbeh, plný prekrásnych scenérií a kostýmov a všetkého tak málo známeho pre našu kultúru. Myslím si, že len totálny ignorant môže dať tomuto filmu odpad, pretože Ašoka, akokoľvek je dlhý, odpad nie je. ()

malamia 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem horší kýč, méně historicky vypadjící a nemám moc slabost pro Kareenu Kapoor, ale sympaticky mě překvapila. Ve filmu na mě pozitivně zapůsobila i Hrishita Bhatt v roli Devi, kterou jinak neznám. Shahrukh ze začátku ve své klasické póze Mr. Dokonalého, ale jeho výkon v druhé části byl velmi dobrý, tj. že byl správně zlý. Několik momentů mě příjemě překvapilo a jen mi bylo trochu líto nezpracovaného konce (divák si to v sobě musí zpracovat sám), ale díky tomu je alespoň divák ušetřen kýčových dojáků. Hudbu znám už dlouho a ta je opravdu dobrá. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Historické filmy moc nemusím a tento nebyl výjimkou. Zmatený děj, ve kterém jsem se po chvíli zcela ztratil, abych se nalezl až ke konci. Vlastně ani nebylo na co koukat, i akční scény - tedy pokusy o ně - byly značně utahané. Velkou část filmu jsem proto prozíval. Příště se raději podívám na Shahrukha Khana v nějakém současnějším filmu. ()

Stupet 

všechny recenze uživatele

No, to jsem si zase jednou pobrečela! Z hodného a krásného Ašoky udělala bolest v srdci bezcitnou zrůdu. Sám pak zjistí, co způsobil, ale už je pozdě. Ztratil všechno a všechny. Zůstal mu jen trůn... Shahrukh je dokonalej, role mu sedla. Nechápu, proč je tento film v Indii propadákem. Ale oni jsou tam vůbec docela divní :-D Naprosto příšerný snímky jako je Dewdas nebo Dil Se jsou úspěšné, ale dobré filmy jako Ra.One nebo Ašoka propadnou.... ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Filmová lahůdka pro milovníky historické romance. Klenot mezi indickými filmy. Film mi narušovaly jen ty muzikálové taneční vsuvky, ale to je pro indickou filmografii jakási povinnost, takže mu to nemůžeme mít za zlé. V těchto vsuvkách se však sličné děvy smyslně kroutí, takže je to příjemnější, než když vám film přerušují reklamní bloky. Kareena Kapoor je nádherná a Hrishita Bhatt ještě hezčí. Ašoka byl sympaťák a komediální prvky potěšily a celkově film posunuly někam do příjemných romantických vod, které nejsou pro Hollywood běžné, takže s tím může mít mnohý divák problém. ()

coulismoulis 

všechny recenze uživatele

Prvotridni pecka a imho jeden z nejlepsich SRKovych filmu vubec. Santosh Sivan reziruje i toci a oboje dodava filmu takovou zvlastni snovou auru. To jeste podtrhuje krasna hudba v podobnem duchu. Scenar, postavy ani herecke vykony v nejmensim nezaostavaji - SRK jede na dvojite plne obratky jako padouch i hrdina v jednom, ale musim vypichnout predevsim Kareenu, ktera snad nikdy nehrala lip a zajimavejsi postavu, a Ajitha coby zlotrileho Asokova bratra, ktery tu na sve pomery podava vyborny vykon. Pridejte velkolepou vypravu a mate velkofilm prvni A tridy. Takze je pro me vecnou zahadou, proc to byl takovy propadak… ()

Sangíta 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je mls ( = rozuměj pochoutka, sladkost) pro fanoušky Bollywoodu :-) Zpět do starobylé Indie, kde se starý panovník vzdává vlády a odchází, stávaje se džinistou. A malý princ Ašoka zahlédne onen tajný meč, který má přinést ještě tolik smutku... Mladý princ se zamiluje, ožení, ale ono to nemůže být tak jednoduché... Kareena Kapoor hrála příjemně, měla jsem alespoň možnost se více s jejím hereckým přřednesem seznámit. Bylo pro mě velmi zajímavé vidět SRK i v záporné roli, do které se převtělil po milostném zklamání. Znám ho většinou jen z těch krásných, dokonalých, romantických postav gentlemana... No a ta píseň San Sanana - tak to je fakt třešnička... SRK ki jay :-) ! ()

Reklama

Reklama