Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběhy, jimiž se jako červená niť vine téma násilí. Tavianiové srovnávají divokou Sicílii dneška s bájnou Sicílií minulosti, věnují se nešťastným hrdinům v ulicích Říma třicátých let, vyprávějí příběhy milostných vzplanutí, která se právě rozhořela. Příběhy se odehrávají v tlumeném světle divadla i v jasném světle etruských pláží. Povídka první: Šťastný Felix. Řím roku 1930. Felix je podle jména šťastný", ve skutečnosti je však nešťastný. Nešťastný je od té doby, kdy jako slibný mladý baryton musel kvůli šelestu na srdci navždy odejít z jeviště. V divadle zůstal, ovšem jako účetní. Ve dne žije svým neuspokojeným životem nešťastného manžela a ubohého účetního, a celé noci přitom sní a směje se. Směje se tak vesele a nahlas, že ani jeho žena nemůže spát. Ráno však neví, čemu se smál, nic si ze svých snů nepamatuje. Až se mu jednoho dne náhle sen vybaví... Povídka druhá: Dvojí únos. Sicílie dnešních dnů. Dvanáctiletý chlapec je unesen a držen podivným kriminálníkem na odlehlém místě v horách, v opuštěném hotelu na úpatí hory Ballaro, na jejímž vrcholu došlo před sto lety rovněž k únosu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak toto Tavianiovcom nevyslo, vobec som nepochopil aka mala byt ta Sicilia bajnej minulosti, ktoru porovnavali s modernou Siciliou. Ja som cely cas tomu proste nechapal o co reziserom ide. Potom som videl, ze uz film a neodohrava na Sicilii, asi to bol Rim s dvoma poviedkami, z ktorych ma nebavila ani jedna. Komedia to nie je ani omylom, skor taka drama ...... a mozno ani drama nie, ja bych dal ze je to nudna zivacka ...... bol som rad ked sa to skoncilo : 30 % ()

dvurkarlin 

všechny recenze uživatele

Tímto snímkem jsem si navždy zapamatoval bratry Tavianovy.Viděl jsem kdysi asi na čt 2 a opravdu se mi povídky vryly do paměti.Nedám pokoj,dokud film nebudu mít ve své sbírce. Silný zážitek, který je skoro ve všech jejich filmech.Máte pocit určité divokosti spjaté s prožitky. K tomu Itálie a nekonečný šarm jejich lidí. A potom všudepřítomná smrt - na Sicilii minulého století většinou předčasná. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Skvělý první příběh Tavianiové sestavili ze tří (?) Pirandellových povídek (z nichž "Směješ se" vyšla česky mezi válkami) a do hlavní úlohy obsadili Antonia Albaneseho, který mi znovu připomněl, co lze slyšet od nejednoho režiséra, totiž že pilířem filmového díla je tvář a řeč těla herce. O to větší zklamání mi připravil druhý dvojpříběh : přiměřené zpracování krátkého a účinného "Únosu" (rovněž k mání v českém překladu) tvůrci zarámovali do nadbytečné aktualizace. Škoda že namísto ní nezfilmovali nějakou další Pirandellovu drobnokresbu. ()

Reklama

Reklama