Reklama

Reklama

Recenze (10)

ink flo 

všechny recenze uživatele

Narazil jsem na to při projíždění seznamu filmů z jednoho DVD boxu folk-horrorů, kde bylo i Kladivo na čarodějnice. Zvláštní australský příběh o přemnožených králících, modré příšeře Hobyah, 50´s protikomunistické hysterii a dětské zákeřnosti, imaginaci a voodoo. Fantaskních prvků tam není moc, ale o to jsou účinnější, v průběhu děje to houstne. Tím elementem něčeho temného skrývajícího se za nevinnou dětskou tváří to může vzdáleně připomenout "Heavenly Creatures" od Peter Jacksona, nebo ještě vzdáleněji "The Blood on Satan's Claw". ()

petero 

všechny recenze uživatele

Sledujeme šantenie malej Celii s kamarátmi a jej domáceho zvieratka - králika. Keď však vypukne králičia epidémia – miláčik musí ísť z domu a to nie je Celii po vôli. Detský skoro horor paradoxne nie je ani detským filmom ani hororom. ()

Reklama

gumli 

všechny recenze uživatele

Dej filmu sa odohráva v roku 1957 v Australii v časti,ktorá sa volá Victoria a nie Južná Austrália ako sa niekde uvádza. Deväťročná Celia je prvý pohľad taká istá ako ostatné dievčatka v jej veku.Ale nie je to celkom tak.Má príliš bujnú fantáziu,je veľmi živá.Viac času trávi s deťmi susedov a s ich matkou ako s vlastnými rodičmi.A najradšej má svojho králika,ktorého všadiaľ nosí so sebou.Vo filme ukazujú dosť hodne ako sa hrajú deti,ale nie je to nudné.A malú Celiu desia aj monštrá z iných,temných svetov.Záver filmu skončí síce tragédiou,v ktorej hlavnou aktérkou bude Celia,ale ja som aj tak sympatizoval s týmto dievčatkom.Praktický celý film je robený z pohľadu malého dieťaťa a nie dospelého človeka.Takže veľmi dobrý film,aj keď v Austrálii prešiel takmer bez povšimnutia.Pripadalo mi to tak,že keď Celia niekoho mala rada,tak úprimne,a keď niekoho nenávidela,tak poriadne. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zařadit to jako horor a fantasy je dost diskutabilní, když se všechny takto laděné scény odehrávaly jen v představách ústřední postavy a ani jich nebylo moc. Jsou sice solidně udělané, promyšlené a fungují skvěle samostatně i v celku, ale ten film je hlavně drama o životě v 50. letech v Austrálii, vyprávěný z pohledu malé holky Celie. Ta má hrozně ráda králíky, šikanují ji děcka ze školy, protože se kamarádí s dětmi ze sousedství,  o jejichž rodičích se časem prozradí, že sympatizují s komunismem a stávají se tak pro všechny vyvrhely a hlavně se bojí příšer z pohádkové knížky (která je o rozřezaném psovi... holt i ta Austrálie je jiný svět), které si pak kvůli vyvstávajícím situacím představuje místo určitých lidí. I když, celkem brzo se proti nim spíš snaží "bojovat", což od nevinných pokusů vede k podivným (voodoo rituály) a až k jednomu drastickému. Má to hodně do sebe a mile mě překvapilo, kolik témat se zde Ann Turner podařilo skvěle rozehrát. 50. léta v Austrálii, reakce Australanů na studenou válku, to, že se člověk nedá posuzovat vyloženě podle politických názorů, ale jedině podle povahy, to, že děcka vše "dospělácké" chápou jinak, po svém a často to přebírání názorů od rodičů vede k nesmyslným jednáním a v krajních případech až ke krutým činům, jejichž tíhu si ani moc neuvědomí, pak je s tím spojené i to, že děcka jsou kvůli svojí "hlouposti" hodná i zlá zároveň, i téma šikany zde je... A natočené je to navíc hodně podmanivě, s perfektním vykreslením atmosféry místa. V poslední době jsem viděl hned tři australské horory z osmdesátých let, ale tenhle mě rozhodně nadchl nejvíc, protože jeden se až moc opájel giallem a ten druhý mi zase přišel dost průměrný, ale Celia na rozdíl od nich má pořádný scénář, je slušně vedená a navíc taková typická australská, což vnímám jen jako pozitivní. Ne vše je tu sice dokonalé, ale k plnému počtu určitě nemám daleko. Silné 4* ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

Tento pomerne neznámy film, ktorý natočil Ann Turner sme mali možnosť vidieť ešte na českej televíznej stanici Čt2. Film som si zohnal, a pocity ktoré som počas filmu mal, sú všelijaké. Čakal som skorej horor s litrami krvi a brutálnej atmosféry, ale to čo som od tohto filmu očakával, som nakoniec nedostal. Snímok tiahne predovšetkým pointa, ktorú som spozoroval už niekde v strede filmu. Hereckým výkonam nemám čo vytknúť, akurát mi vadilo že pažravci nedostali viac priestoru, predsa by to pomohlo, no ale to už je rozhodnutie režiséra a ja mu jeho nápad nezazlievam, práve naopak. Itak si ale myslím, že tento film ocenia zarytí fanúšikovia rodinných filmou a nie hororový fanúšikovia, ale itak moje hodnotenie je priemerné 60 percent. Viac na: http://www.studna.net/reviews/1040/ ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama