Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek inspirovaný skutečnými událostmi vypráví neuvěřitelný příběh o odvaze, síle a přežití - příběh statečného děvčátka, které se nezastaví před ničím a z nikoho nemá strach... V roce 1943 poslali rodiče třináctiletou židovskou dívku Fanny a její mladší sestry z Francie do dětského domova pro židovské děti v neutrálním pásmu. Když nacisté proniknou na italské území, členové OSE (francouzské židovské humanitární organizace) naléhavě organizují přesun dětí do Švýcarska. Fanny, která je nucena rychle uprchnout, se stane vůdkyní skupiny dětí a vydá se na nebezpečnou misi napříč okupovanou Francií s cílem překročit švýcarské hranice a zachránit si tak život. (HBO Europe)

(více)

Recenze (12)

Aky 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha sobě podobných příběhů, což je dáno patrně tím, že se mnoho takových podobných příběhů skutečně odehrálo. Zde všechno povyšují vynikajícím způsobem zvládnuté dětské herecké role. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Pohľad na spôsob riešenia židovskej otázky vo Francúzsku v dobe 2. svetovej vojny môže byť diskutabilný. Vichistický režim, aby uchránil svojich Židov tak obetoval tých, ktorí sa do Francúzska prisťahovali pred vojnou a na jej začiatku. Len tak sa mohlo stať, že až ¾ francúzskych židov 2. svetovú vojnu prežilo. Iná situácia bola so židovskými deťmi, kde významnú úlohu zohrala O.S.E. (Oeuvre de Secours Enfants aux), združenie poskytujúce pomoc a podporu prenasledovaným židovským deťom. Film je čiastočnou autobiografiou židovského 12 ročného dievčatka Fanny Ben-Amiovej a jej dvoch sestier Eriky a Georgetty, na úteku pred pogromom na Židov najskôr vo Francúzsku, neskôr v Taliansku a potom celou cestou úteku až do Švajčiarska. Hlavnou prednosťou filmu je silná téma a senzibilné zobrazenie sveta deti a vzťahov medzi nimi, ďalej vypätá situácia, zobrazovaná myslením 12 ročného dievčatka a jej pocitu zodpovednosti za celú skupinu utekajúcich deťúrencov. Opäť sa vo filme objavujú otázky kolaborácie, zbabelosti ale aj podlosti dospelých ľudí, čo pôsobí s hrdinstvom deti, veľmi kontrastne. Podobným ale omnoho lepším filmom z francúzskej dielne je „Dovidenia, chlapci“ z roku 1987. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Lola Doillon síce režijne kráča v šľapajách svojho otca, ale jej filmy sú vyšumelé. Ani zďaleka nesprostredkúvajú také silné emócie, či sociálne apely ako Jacquesove filmy. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Sice o tom akčním závěru docela dost pochybuju (navíc mám s těmahle úpravama v "true stories" celkem špatné zkušenosti), ale jinak spokojenost. Tyhle příběhy viděné dětskýma očima jsou prostě vždycky silné. Někde mezi 3-4. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný príbeh o tom niet pochybností. Trošku však mi vadí, že kvôli priemernejšej réžii sa to nedostalo na ešte väčšiu úroveň. Každopádne však film odporúčam každému. Po jeho videní som zase dlho premýšľal. Osobné hodnotenie: 75% (***) ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem si zase jednou trochu naběh. Staženo především kvůli Cécile de France. Ta tam ovšem byla k vidění v úvodu, pak ze scény mizí. A hodinu a půl sledovat partu více či méně fňukajících židovských děcek na cestě kamsi na švýcarské hranice, to opravdu nebylo něco, z čeho bych byl nějak extra hin... Co mi přišlo nejdivnější, bylo to, že když konečně došly na hranice k boudě s helvétským křížem, tak tam v ní prostě nikdo nebyl. To bylo fakt zvláštní. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Sympatický film se silným příběhem. Útočí na první signální, protože po celou dobu sledujeme boj o záchranu dětí a jejich cestu za svobodou z okupované Francie. A na dramatické momenty tu není nouze. Naštěstí všechno dobře dopadne. Divácky velmi atraktivní film, který ale nic nového nepřináší. Byly natočeny silnější filmy. Ale i tak stojí za podívání. ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Jeden ze skutečných příběhů dětské statečnosti. O židovské dívce, která přejala odpovědnost za záchranu života skupinky dětí. Jen škoda, že se film nedá sehnat bez českého rychlokvašeného dabingu. ()

Reklama

Reklama