Reklama

Reklama

Nákaza

(festivalový název)
  • Belgie Affliction
Belgie / Guinea / Libérie / Sierra Leone, 2015, 70 min

Režie:

Peter Casaer

Scénář:

Peter Casaer

Kamera:

Renaat Lambeets

Obsahy(1)

Nedávná epidemie eboly v západní Africe měla nejvíce obětí v historii. Dokument, stejně jako příběh této nákazy, začíná v guinejské vesnici Meliandu a přibližuje dopady smrticího viru na život obyvatel také v dalších postižených zemích, Libérii a Sieře Leone. Prostřednictvím rozhovorů s pacienty, představiteli vesnic, lékaři a humanitárními pracovníky se ukazuje, jak ve skutečnosti vypadá boj s epidemií, jaké různorodé reakce a předsudky jsou spojeny s nákazou, jaké příběhy odvahy, ale i selhání se tu odehrávají. Štáb díky spolupráci s Lékaři bez hranic přináší unikátní záběry přímo z epicenter nákazy a zaznamenává drtivé důsledky nemoci nejen na jedincích a rodinách, ale na celé společnosti. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

iz67 

všechny recenze uživatele

Filmový zážitek roku. A paradoxně supr optimistický. V době, kdy se loučíme s jednou lidskou etapou, je tam optimismus právě kvůli hodnotám, které nás opouštějí... ()

Widlicka4 

všechny recenze uživatele

Slabší čtyři hvězdičky. Dokument je sice působivý ve vztahu k přítomnosti (tj. nepochybně obtížný a nakonec úspěšný boj zdravotníků s epidemií a zobrazení leckdy bezútěšné reality), ale značně selhává ve vztahu k minulosti (tj. proč se původně lokální problém rozšířil do třech zemí a proč se epidemii nepodařilo dostat pod kontrolu dříve) i ve vztahu k budoucnosti (tj. zda zkušenost s epidemií má nějaké důsledky, ať již lokální, regionální či celosvětové - i když chápu, že dokument šel do světa vlastně ještě v průběhu epidemie a na nějaké dalekosáhlé závěry bylo asi příliš brzo). Jinými slovy o co silnější dokument je v zobrazení konkrétní reality, o to slabší je v kontextualizaci této reality do širších souvislostí. ()

Reklama

Reklama