Reklama

Reklama

Můj džihád

(festivalový název)
  • Belgie My Jihad
Belgie, 2015, 52 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Tisíce muslimů žijících v Evropě se nechalo zlákat radikální ideologií takzvaného Islámského státu a odjelo na východ bojovat svou „svatou válku". Jen Belgii loni opustilo přes 400 mladíků. V regionu Vilvoorde snad „každý zná někoho, kdo odešel bojovat", a místní muslimská komunita se na tuto situaci snaží reagovat. Její výraznou osobností je imám Sulyaman, který srozumitelně vysvětluje příčiny této radikalizace a svým výchovným působením ukazuje, jak jí lze předcházet. Klíčem je podle něj využít energie mladých lidí k jejich osobnímu rozvoji a k pozitivním změnám ve svém okolí – vrátit tak slovu džihád jeho původní význam. (Jeden svět)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Tyhle filmy mají pořád stejnou podstatu - mladí Arabové se v Evropě necítí propojení se společností. Hezky to v dokumentu vyjádřil 17 letý muslim u školního psychologa: "Žiju v systému dvou světů. Islám - cítíte se dobře a pak přijdete domů a zapnete televizi a vidíte tam nahé lidi. A já s tím nechci mít nic společného. Slyším tam hudbu, s tím také nechci mít nic společného. Abych řekl pravdu, dívají se na vás jako na idiota. Jakoby jste praktikovali náboženství kreténů." Arabové jsou jediná skupina migrantů, která má velké problémy se všude integrovat do společnosti. Ta matka , které odešel syn do války do Sýrie a tam padnul je evidentně úplně pošahaná když říká, že tam šel do války pomáhat a tak bych mohl pokračovat. Ať jsou evropské hodnoty našich předků už sebevíc zdegenerované a multikulturalisti si vzteky budou hryzat rty, do naší země se tyhle lidi stěhovat nebudou! ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Je třeba každého takového filmu, aby průměrný Čech pochopil, že proti zlu, které IS nesporně zosobňuje, bojují i samotní muslimové - a dost možná i více, než "my", Evropané. Však je také klasickým nešvarem naší civilizace řešit až důsledky, ale nikoli příčiny jakéhokoli problému. Ačkoli film vykresluje hlavní postavy snad až příliš idylicky (alespoň se tak zdá), což je Jednomu světu ostatně také často vyčítáno, neznamená to, že spousta jeho myšlenek nestojí za zamyšlení. Naopak! Takže doporučuji a v rámci žánru uděluji 4 ****. ()

cmuchalprvni 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že jsem se nedozvěděl mnoho nových informací a že by se islámské problematice dalo věnovat více na dřeň. Muslimové konající prevenci mi přišli až moc idyličtí a až nerealisticky "krásní". Celkový dojem z projekce mi kazilo prostředí festivalu JS v Polici, kde během projekce rušili děti, ale i dospělí často odcházející a posléze opět přicházející do sálu. Fakt, že nedopadla skype debata s muslimy, samozřejmě chápu. Každopádně jsem rád, že jsem film měl možnost vidět, zanechal ve mně spíše pozitivní dojmy. ()

Petula009 

všechny recenze uživatele

Opět se ukazuje, jak jsou média neskutečně mocná. Možná jsem naivní, ale dokument ve mně zanechal pocit, že ještě všechno nejde do háje a že jsou tu i lidi, kterým se daří frustraci přistěhovalců-muslimů ničit. To, co se integračním úřadu nedařilo desítky let teď musí dohánět postupně a celá komunita za to platí tvrdou daň. Snad už bude všem Ankarám, Instabulům, Pařížím a Bruselům konec. ()

Reklama

Reklama