Reklama

Reklama

Malá sokolnice

(festivalový název)
  • USA The Eagle Huntress (více)
Trailer 1
USA / Mongolsko / Velká Británie, 2016, 87 min

Režie:

Otto Bell

Kamera:

Simon Niblett

Hudba:

Jeff Peters

Hrají:

Daisy Ridley (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Třináctiletá Aisholpan má jediné přání – stát se sokolnicí a pokračovat tak v rodinné tradici, stejně jako její otec a dědeček. K naplnění svého snu musí překonat pouze jedinou, za to však zásadní překážku. Sokolnictví je odedávna vyhrazeno pouze mužům a stařešinové se k myšlence, že by se dívka mohla stát sokolnicí, staví značně nedůvěřivě. Aisholpan se ale nevzdává... Britský dokumentarista Otto Bell se vypravil do pohoří Altaj na základě fotografie, kterou v roce 2014 objevil na internetu, a od té chvíle se on a jeho kamera staly svědky pohádkového příběhu, jehož kouzlu propadneme o to víc, že se doopravdy stal. Kinosál se stává tribunou, na které společně s dívčiným otcem a stovkou dalších diváků tajíme dech ve chvíli, kdy Aisholpanin orel poprvé vzlétne, aby na tradičním Festivalu zlatého orla ukázal, co umí, a bezmezně věříme tomu, že se i ty nejodvážnější sny mohou stát realitou. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (14)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

51.KVIFF - ale jo, fajn dokumentární film s krásnou kamerou a oku lahodícími exteriéry, ale život mongolských sokolníků je mi asi moc vzdálen, abych byl nějak extrémně rozjařen či dojat. Koment Daisy Ridley trochu na sílu. Ale jako jo, pěkný. 7/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument, hlavně v tom smyslu, jak kvalitně je natočený. Prostředí, které je většině z nás spíše neznámé, je zde natočeno krásnou kamerou, kdy některé záběry jsou skutečně dechberoucí. A přitom je to pořád především film o jedné dívce a o jejím životě. Takový život ale rozhodně nemáte. Krásné poznání jiného místa i světa. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nádherné. Příběh z Altaje, bez zádrhelů a problémů, v krásném počasí, byť občas mrazivém. Jako by na Altaji nebylo počasí, "že byl orla ven nevyhnal". A staříci v tribunálu rozhodčích měnily rázem své tisícileté zvyky. Nicméně orlovnice Aisholpan je sympatické děvče, a alespoň ve filmu si chválu zaslouží. Pozn. 1: Průměrný orel váží 7 kg; káně, kterou jsem uštval na lyžích měla si polovinu. Měla ledem poškozenou letku. Nacpal jsem jí pod bundu za stálého vyhrožování: "Jestli mě tím zobákem klovneš, tak tě zašlapu do sněhu," jsem jí chtěl odvést někam do tepla. Ale stačila asi ta bunda, protože ani ne po půlhodině se mi zpod bundy zadržitelné vysmýkla a odlětla. Pozn. 2: Ve školním věku jsem četl knihu "Čing, hrdý orel Tádžikistánu", takže mám s dravými ptáky zkušenosti (a popsané nejsou jediné). A taky je mám rád. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

KVIFF 2016 - Za začátku jsem u toho usínala, až pak teprve před tou soutěží v sokolnictví jsem se probrala a chytlo mě to, začalo mě to bavit, bylo tam trošku napětí a bylo hezké sledovat malou dívku, která si už ve 13-ti letech dokázala vydobýt respekt u mužů, ale i tak to nebylo úplně dokonalé. ()

campix 

všechny recenze uživatele

[MFFKV - 2016] Asi nikdo z Vás nebude úplným expertem na mongolské sokolnictví, ale Malá sokolnice Vás rozhodně zaujme a vtáhne do děje. Aisholpan je mladá dívka, která se chce stát sokolnicí v Mongolsku, kde je sokolnictví výhradně mužskou záležitostí. V tomto dokumentu sledujeme její cestu na sokolnické mistrovství, kde musí bojovat nejen s tvrdou přírodou ale také předsudky. Vypravěče se zhostila Daisy Ridley, která Vás provází úchvatnou krajinou s překrásnými záběry hor. Možná jsem čekal větší problémy ohledně předsudků starších zkušených sokolníků, všechno šlo tak nějak po másle. Celkový dojem je ovšem výborný. ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Skvela hudba, doladujici letecke zabery krajiny. Mala hrdinka jdouci za svym snem, borici hranice. Nektere vybrane dokumentarni zabery opravdu pobavily. Neni pro slabsi povahy kvuli autentickym zaberum lovu lisky. Ale to je priroda. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Malá sokolnice na diváka působí jako tak trochu přeslazená pohádka. Faktu, že se nejedná o fikci, ale realitu lze jen stěží uvěřit. Tím víc mě těší, že se někomu podařilo tento neuvěřitelný příběh zachytit. Navíc divákovu oku lahodí povedená kamera se skvělými záběry zúčastněných orlů a nádhernou krajinou. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Dokumentární skoro pohádka o Aisholpan, o první mongolské sokolnici, která s pomocí táty a s podporou celé rodiny dokázala nevídané - vyhrát soutěž orlích lovců a obstát rovněž při zimním lovu v horách. Překrásné záběry mongolské přírody, orlů i zachycení tradičního života v pohoří severní Altaje podbarvují jedineční příběh Aisholpan. Škoda jen, že komentář příliš tlačí na pilu a Otto Bell nezachycuje celý příběh více z povzdálí, s odstupem. Pěkné tři hvězdičky. ()

Konev 

všechny recenze uživatele

Spíš dokument než film, krásné přírodní záběry, ale Česko je Česko. Nevím, co bych v té jurtě dělal, kdyby mě začal bolet zub... ()

Související novinky

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama