Reklama

Reklama

Obsahy(1)

K rázovitému valašskému dědovi (František Segrado) přijíždějí na prázdniny vnoučci (Anička Čtvrtníčková a Jáchym Dimov) z Prahy. Zaneprázdnění rodiče (D. Suchařípa a P. Hřebíčková) vysílají děti v dobrém úmyslu změnit jejich virtuální svět internetu, mobilů a tabletů. Na Valašské vesnici totiž vše funguje trošku jinak. Ne, že by tu nebyl signál, ale Ti Valaši zkrátka žijí tak trochu jinak, po svém. Navíc pokud na půdě dědovy chaloupky naleznete zapomenutý poklad, který začne zajímat i zbytek vesnice, máte rázem jízdenku na tajemnou exkurzi historií starého Valašska od jara až do zimy. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (103)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Na filmu je vidět, s jakou upřímností do něj tvůrci šli, ale až na pár spolehlivých herců (Čtvrtníček a jeho dcera, slušně autentický Segrado) je snímek pouze klasickým slepencem hospodských historek, záběrů přírody a kontrastních scén s dětmi a dospělými, které jako kdyby vypadly z šumavské trilogie s Tomášem Holým. Zajímavé byly scény z Valaška před sto lety, ale zdržovaly děj, přepálily stopáž, neměly vyústění a slušely by víc spíše samostatnému dokumentu. 50%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Děda je takový skoro až roztomilý amatérský pokus o valašský film. Parta tvůrců do projektu šla zřejmě se srdcem na dlani, ale při shánění prostředků vynechala spolupráci s profesionálním štábem. Je mi líto, mohl to být výborný rodinný film, takto to zůstalo na půl cesty. Vedlejší role Suchařípy, Hřebíčkové nebo Polívky se Čtvrtníčkem nejsou dostatečným pojivem profesionálního filmu. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Mnoho řežisérů, divákova smrt. Námět dobrý, pokulhávalo zpracování. V titulní roli měl být charismatický kmet, který by to utáhnul. Takhle sjem měla dojem, že si z nás utáhi režiséři. A když už je těch režisérů tolik, mohli si víc ohlídat neherce, moc se tlačilo na pilu. Dětem chyběla hravá přirozenost, Anička hrála tak snaživě, až přehrávala. Překvapilo mě, že se to líbilo synkovi. Hlavním chodem měly být flashbacky prošpikované lidovými řemesly, současnost nebyla zdaleka tak zajímavá. Vyváženost by filmu prospěla. Použití valašského dialektu a obsazení Bolka Polívky do vedlejší role k úspěchu nestačí. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Děda překvapivě není špatný. Je to krásná, docela milá (někdy až roztomilá) česká komedie která se dá po dlouhé době jako první označit za slušný český film. ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Zdeněk Troška se nemusí bát, může klidně ukončit aktivní kariéru, má zdatné následovníky. Sice na to museli být tři, což je pochopitelné, protože jeden by takovou hovězinu nedokázal spáchat, ale pod heslem „dohnat a předehnat" se stali zdatnou konkurencí Troškových kasovních trháků. Ten obraz vesnice, na které jsou všichni primitivní, mluví podivným jazykem (již zhruba půl století zakotvená pražská představa o nářečí) a nejmodernější z nich už vlastní traktor, mi hned tak nezmizí z paměti. A aby nebylo vší hrůzy dost, abnormálně špatní herci deklamují naprosto absurdní dialogy. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jen další levný, druhořadě působící český film, co nezvládá přemíru témat, která postupně přemrštěně otvírá. A dramaturgicky je úplně mimo. Inu, tři režiséři jsou na jeden film až moc. A každý z nich chtěl evidentně natočit něco jiného, čímž si stanovili kompromis - natočí tři, lépe řečeno nacpou tři filmy do jednoho. Čekáte-li letní prázdninové dobrodružství dvou sourozeneckých "pražátek" vyslaných k dědovi do ValMezu, můžete si odfajfkovat kolonku, pokud vůbec taková existuje. Sourozenci najdou na půdě vzácnou letitou korespondenci svého pra příbuzenstva, což je asi největší dobrodrůžo za celé dvě hodiny. Začtou se do dopisů, čímž se otevře poměrně obsáhlá a rozsáhlá retrospektivní kapitola, v níž jsou divákům popisovány vřelé řádky ze života bábinky, která kupodivu byla všechno, jen ne nadržená, když musela určitou dobu obdělávat hospodářství, aniž by ji obdělával její odloučený manžel. Film v této fázi má tendenci být naučný, neb bábinka nám stihne nářečím sdělit, čím se lidé na venkově bavili na začátku dvacátého století. A pak ve své poslední třetině od toho slovanského naučného dědictví tvůrci upustí, čímž vznikne prostor pro pravou rockovou tancovačku, a dozvíme se, jaká bude pointa kolem nejzajímavější postavy, kterou si střihl Bolek Polívka. Abych to osvětlil, Polívka hraje místního maníka, co je identickým dvojníkem herce Bolka Polívky, čímž si ho celá vesnice dobírá a ho to neskutečně štve. Nenávidí, když je kupříkladu častován hláškami z Dědictví a má dávat autogramy, načež přestal kvůli tomu vycházet z domu. To byl originální a nejlepší nápad scénáře. Polívka měl klidně angažovat tvůrce tohoto filmu k pokračování Dědictví, zde zkušeně dával podrážděného maníka "bohušovských" rozměrů. A to je asi tak všechno. František Segrado v roli dědy je taková castingová hříčka, děti nejsou naštěstí z kategorie otravných parchantů, vykazují i nějakou inteligenci, Anna Čtvrtníčková se ve filmu dokonce shledá se svým skutečným fotříkem, Petrem Čtvrtníčkem. Herci známých jmen nemají moc prostor, film je samé nářečí a dvě hodiny řídce orientovaného a dramaturgicky nekompaktního děje jsou posléze znát. Konfrontace města s venkovem je celkem zanedbatelná. A zklamáním je i pointa související s tím, co děda ukrývá za dveřmi, kam je vnoučatům vstup přísně zakázán. Přidejte si k tomu i lehce odbytou realizaci, kdy nám vykoukne v záběru i nějaké to zvukařovo neuhlídané náčiní. Určitě ale film není žádná velká katastrofa. Má své dobré momenty, jen jich není tolik, aby předčily ty nežádoucí elementy, které se postupně nemile hromadily. 5/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mňa "Děda" úprimne nudil. Vizuálne pekný a má pár sympatických postáv, no nevedel som sa nejako s mnohými postavami spojiť, lebo príbeh akosi neviem pochopiť. Má to podľa mňa rozbitý príbeh, ktorý vôbec nevie medzi sebou prepojiť dve hlavné dejové línie, ktoré medzi sebou nedávajú zmysel. Aspoň ja som v tom nenašiel súvis. O chvíľku ma to už nudilo a stratil som záujem vôbec pozerať ďalej. Plus je trošku škoda, že jedna hláška na začiatku filmu viac-menej zospoiluje obsah záhadnej miestnosti. Neviem čo si mám o filme myslieť. Vizuálne pekný, má to pár pekných historických odbočiek vďaka listom, ktoré deti nájdu na povale, no mal som z toho pocit, že to film iba naťahuje. Jediné pozitívne čo film ale urobil bolo, že som vďaka nemu dostal chuť ísť s rodičmi a svokrovcami na chatu opekať a urobiť si zemiačky v pahrebe. A nejako to určite musíme spáchať. Bude to stáť určite za to. Čo sa ale týka filmu, viackrát sa k tomu určite nevrátim. Hodnotenie: C ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má svoje mouchy: pro obraz byl vzhledem k příběhu zvolen příliš široký formát, dialogy jsou často obtížně slyšet přes filmovou hudbu, narozdíl od vložené historické linie nedokáže udržet jednotnou atmosféru a styl a nejspíš měl být tak o dvacet minut kratší. Všemu tomu navzdory si myslím, že v rámci českého amatérského filmu jde o povedený počin. Z herců je nejlepší Anna Čtvrtníčková, ale bavila mne i Kristýna Frejová, naopak celou tu linii se Štefanem/Polévkou bych vyhodil. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejenom Ostrava je kraj razovity. Přiznám se, že mi všechno to na odiv stavěné nářečí přišlo děsně umělé. Ne snad, že by se na Valašsku takhle nemluvilo, ale v Dědovi mají dialogy a hovorová čeština sloužit jako vtipy, a to nefunguje a naopak platí, že čeho je moc, toho je příliš. Je mi záhadou, proč přesto jako komedie nebo spíš milý film z prázdnin docela funguje. Polívka, který není Polívka ale Polévka, je trochu trapas, Segrado asi taky nezíská vavřín pro nejsympatičtějšího herce roku, ale dětské výkony jsou jakž takž zvládnuté, výběr lokalit výborný a obsahově to není průšvih. Možná proto, že nikdo netlačí na emoce a to léto tak nějak i se slivovicí příjemně plyne. Akorát postupem času začaly otravovat dopisy a přednesy z nich, no a ty rádoby historické vsuvky, do kterých napůjčovali kroje, jsou od ostatních děje příliš odtažité, a v několika případech se nepodařil ani vyřešit nenásilný přechod současnosti a minulosti. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Kýčovitě lyrizovaná reklama na Valašsko natočená ze srdce s místními sponzorskými výrobky. Opět jako už mnohokrát běžná hospodská konverzace dialogů. V druhé polovině se neděje už vůbec nic. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Pokud se snad čirou náhodou mezi diváky najde někdo, kdo nemá rád Moravu a vše, co je s ní spojené (hlavně Valašsko), čeká ho zde čistokrevné peklo. Já žádnou averzí netrpím, přesto byl film chvílemi pekelný i pro mě, prostě proto, že není dobrý. Dvě hvězdy za pár dobrých hlášek a za Polívku, který si zde bez servítek střihl o čtvrt století starší (vychlastanější) postavu Bohuše z Dědictví. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Na samotném počátku bylo jedno Valašsko na Moravě. Pak se sešli 3 lidi, co ho očividně mají rádi a řekli si ,,Natočíme film o Valaších o Valších pro Valachy a budou tam hrát Valaši.´´ A jak řekli, tak taky udělali. Ale nazývat výsledek filmem by bylo nedůstojné vůči filmům. Jako já neříkám, že jsem neviděl mnoho horších věcí, ale připadá mi kuriózní, že něco takového jako je Děda bylo puštěno do kin. Nějaká pořádná dramaturgie, stavba scén, pevný scénář, příběh nebo filmařina se zde skutečně hledá těžko. Především ta dramaturgie a stavba scén zde skutečně není (Celé vesnici příjde zpráva od dědy, že se mu narodil třetí vnuk. Je to ogar a jmenuje se Matyáš. Ale až poté vidíme scénu, kde se děda s dětmi dozvídá o novém přírůstku. To tu esemesku napsal ještě předtím než se ten malý narodil?.) Snímek je vhodný čistě jenom k tomu aby zahřál srdce Valacha. Ale jak píše ve svém výstižném komentáři uživatel Attta je hloupé chválit film jenom proto, že se natáčel v místech mého bydlistě. Ale jestli z něho někdo měl radost, nechci být za cynika a brát mu ji. To je úkol kritiků typu Kamila Fíly, ne můj. Ale musím napsat, že pokud nejste Valach či nemáte k Valašsku žádný srdcový vztah, je úplně zbytečné abyste si Dědu pouštěli. Já jsem z něho byl ze začátku úplně vyřízený a uvažoval jsem si o odpadu, který skutečně nedávám denně. Pak ale nastoupil na scénu sebeparodující Bolek Polívka, hrající Bolka Polívku (nebo ne?) a já si řek, že dám alespoň jednu hvězdu. Ke konci to ale začalo být docela snesitelné, místy i dokonce jenom průměrné a přišlo pár vtipných hlášek (vyplácni si hubu) i scének (opilý Čtvrtníček, co na záchodech potká Polívku.) No a hlavně písnička na závěr od Františka Segrada byla moc pěkná a film o několik příček převýšila. Tak jsem se rozhodl, že dám nakonec dvě. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Není to skvělý film, ale není hloupě vtipný, jako se to některým českým filmům daří. Je takový pozitivní, všechno je tu v pohodě, a to se mi na něm hrozně líbilo. Jako kdyby se takhle normálně nedalo žít, ale třeba tak někdo opravdu žije. Některé části zbytečné (těhotenství, Čtvrtníček), ale jinak se mi film líbil. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tohle mohla být parádní jízda. Vzniklo z toho ale cosi, co je nemastné a neslané. Trestuhodně zahozený potenciál. Valaši jsou přece dost rázovité obyvatelstvo (myšleno v dobrém). Z toho se dalo krásně vařit a vytřískat maximum. Nápad s pokladem byl fajn, ale ty dvě roviny se k sobě vůbec nehodily. Přišli mi dokonce dost násilně naroubované. Obě můžou s přehledem fungovat zcela samostatně a to byla chyba. Obsazení Bolka Polívky bylo vtipné. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Film jsem shlédnul hlavně proto, že ho natočil Mejla, u kterého jsme v jeho studiu v Poličné natáčeli první desku s kapelou Mincing fury. Mejla se přes zvukařinu dostal až k filmové režii a jeho Děda je docela povedený příběh o pražských děckách, které jedou na prázdniny za dědou na Valašsko. Na půdě potom najdou staré dopisy od dědových předků, které si potom děti čtou a ve filmu se vytváří druhá historická rovina, do které jsou dopisy převyprávěny a mimo jiné popisují tradice a život, který se na Valašsku žil v době První světové války. Vkusně se obě roviny prolínají a vzájemně se nenarušují. Valašské nářečí také nevadí, akorát si myslím, že Mejla jako zvukař si film mohl lépe podchytit. I tak ale Děda stojí za shlédnutí, ale asi ne každý ho pobere. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

1* za pokus o pseudoumelecké zábery pre film určený Tv čumilom, inak ďalší slabý odvar toho čo za komunistickej kinematografie fungovalo a keďže tvorcovia s ničím novým nevedia prísť, zoberú si to staré, pomiešajú to z novými technológiami a pozerá to aj tak generácia čo kukala tie staré filmy. Že vás to baví nakrúcať podobné splašky. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Ten film je presne taký, aký má byť. O starých zidealizovaných časoch, ktoré poznáme z historiek starých mám. Vtedy o všetkom rozhodoval apuka Ferenc Józska a Pán Boh. O obyčajných chlapoch, čo vysedávajú po krčmám a majú pivní břich. A o ich deťoch, ktoré zévlujú a kradnú susedom ovocie. Najväčším kladom sú veľmi zlé herecké výkony, ktoré budia dojem, že vo filme hrajú autentickí neherci. Časom oceníte všetky postavy, vrátane otravného Polívku, alkoholika traktoristu aj nie veľmi sympatickýcké, ale o to obyčajnejšie vnúčatá z Prahy. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

2* tento rodinný film beru jako snahu autorů a jejich přátel vzdát hold svému valašskému původu a kořenům. Lehce edukační formou a vtipem prezentují své tradice a svým typickým nářečím předávají svým potomkům a dalším generacím. Prostě úzkoprofilový lidový odpočinkový film, kde herecké výkony neurazí ani zvlášť nenadchnou a pro ty, co nemají k Valašsku vztah tak mu nic moc nedají. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nudný amatérský film, kde se občas mihnou herci, prokládaný dokumentem o životě na valašské vsi. Současnost byla vůbec nejslabším článkem tohoto mišmaše. Nechápu, jak toto mohlo jít do kin. ()

Reklama

Reklama