Reklama

Reklama

Obsahy(1)

K rázovitému valašskému dědovi (František Segrado) přijíždějí na prázdniny vnoučci (Anička Čtvrtníčková a Jáchym Dimov) z Prahy. Zaneprázdnění rodiče (D. Suchařípa a P. Hřebíčková) vysílají děti v dobrém úmyslu změnit jejich virtuální svět internetu, mobilů a tabletů. Na Valašské vesnici totiž vše funguje trošku jinak. Ne, že by tu nebyl signál, ale Ti Valaši zkrátka žijí tak trochu jinak, po svém. Navíc pokud na půdě dědovy chaloupky naleznete zapomenutý poklad, který začne zajímat i zbytek vesnice, máte rázem jízdenku na tajemnou exkurzi historií starého Valašska od jara až do zimy. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (103)

Attta 

všechny recenze uživatele

Pokud jste Valach jak poleno, tak vás to buď bude bavit a nebo vás unudí, nic mezi. Film sám o sobě je v podstatě o ničem a o nějakém pořádném ději se mluvit nedá. Je to v podstatě takový filmový valašský skanzen a pokud by se film obešel bez amatérského přehrávání v kombinaci se špatně napsanými dialogy, tak by tomu asi nemohl nikdo co vyčítat, zvláště pak pokud se bavíme o nějakém nízkorozpočtáku. Pro mě to ovšem tohle pohřiblo a nucené tlačení valašských až klišoidních hlášek. Pokud je valašsko o nečem, tak je to přirozenost a ta filmu chybí. Nejsmutnější na tom je to, že z valachů už blbce nedělají jen pražáci (a to už taky není pravda), ale sami valaši (Kolik znáte internetových providerů co jezdí v 30 let starém rapidu?). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to takový, no... Asi takhle, na jednu stranu se mi líbila krásná kamera a funkční poetická pohodová atmosféra vesnice, taky jsem se u toho moc nenudil a byl to příjemně strávený čas, jenže na tu druhou stranu to jde odnikud nikam, herecké výkony většinou za moc nestojí (hlavně děcka přehrávají), Polívka tu v podstatě nemá co hrát a role Čtvrtníčka je tu natolik mimo, že je neopodstatnitelná, chování dětí je naprosto nerealistické, nerealistické dialogy, zvuk je místy mizerný a když ho hudba přeřve (což se děje u čtení dopisů), tak rozumím tak každé třetí slovo a vůbec ta "dějová" linka s historickými dopisy je taky úplně o ničem a zbytečná (SPOILER pokud teda závěr neměl být jakože reinkarnace, ale to asi hodně fantazíruji KONEC SPOILERU), tajemství zelených dveří taky nepřinese nic zajímavého - ačkoli, nečekané to bylo, ale to jen proto, že ta "pointa" je úplně nahodilá - a teoreticky to ani nemuselo mít scénář. Dva lidi to napsali, tři (!!) zrežírovali a je to na tom znát, protože chvíli se to tváří jako komedie, pak zase jako poeticko-historický film, pak je z toho jenom poetický film, pak zase reklama na Valašsko... Takové krapet nekonzistentní mi to přijde, i když je jasné, o co se tvůrci snažili a je i vidět, že do toho dali srdce. A ono to na tom je hodně znát, ale stejně tomu chybí nějaký pořádný ksicht nebo aspoň jednoduchá dějová linka. Jestli je to fakt jen od Valachů pro Valachy, tak to nejsem schopný docenit, jelikož já Valašsku byl nejblíž když jsem byl ve Zlíně, každopádně pro mě to je další zajímavý pokus o český poetický film (kterých je tady sakra málo), který ale bohužel má taky dost mínusů, takže nadšený z něj být bohužel nemůžu. Proto ho tak ohodnotím průměrně, možná fakt lehoulince nadprůměrně, ale to u mě na počtu celých hvězdiček stejně moc nezmění. Btw, režisérské duo Gerlíková-Novotný ze všech těch historických scén udělali celý film jménem Tehdy spolu, trvá 75 minut, jsou v něm úplně ty stejné záběry, taky je to o Valašských tradicích, ale dějově je to o něčem jiném, aspoň co si pamatuji. Vskutku zajímavé využití recyklace záběrů... 3* ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Námět povedený (až na pozdvižení kolem Polívky), vstupy do historie, tj. čtené dopisy, ještě lepší, dětští herci, děda a prostředí příběhu v pohodě, hudba nádherná, ALE někteří spontání dospělí herci, některé situace a nářečí za každou cenu jsou většinou trapné. Škoda té nedotaženosti, alespoň tak mi to připadalo. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vdecne tema kontrastu Prazaku s vesnicany, zde obohaceno o valasske nareci. Nekolik vtipnych momentu se ve filmu najde, neurazi ani vylety do historie, skrz ctene stare dopisy. Celkove jsem se ale dost nudil, herecke vykony nevyrazne. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pokud se na tento speciální film dívá bodrý Moravák, jako já, musí být nadšen. Tolik mi známého nářečí jsme v životě ve filmu neslyšel a je to slast pro uši tohle vše slyšet. Slova jako pajtáš či pazgřivec jsou prostě jen naše. Film je to sice zbytečně dlouhý, ale místy velmi zábavný, valašské postavy jsou úžasné, Pražáci sú holt Pražáci. Neškodný film, který rozhodně může potěšit alespoň jednu část republiky :-). ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Jako den a noc....Příběh ze současnosti o prázdninovém pobytu dětí na Valašsku je víc trapný než vtipný. Ale ve chvíli, kdy si děti čtou v dopisem své prababičky Filomeny, se může divák něco dozvědět o životě na valašské vesnici před sto lety a film má v těchto chvílí docela i pěknou poetiku. Škoda, že těchto scén je ve finále o dost méně než těch prvních. Celkově spíše za dvě než za tři hvězdičky, za pěknou závěrečnou píseň "Optaj sa Dědy", ale zaokrouhluji nahoru... ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Překvapivě svěží film o tom, kterak to chodí na Valašsku. Celkem naivní děda ze svého chřtánu chrchlá nářeční výrazy, které kdejakého pražáka rozhodí tím způsobem, že vůbec netuší, o co, že teda jde. Ale i když jsem téměř ničemu nerozuměl, tak jsem byl potěšen únikem na venkov, kde největším problémem je zapadlý traktor. 66% ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný český film, než na který jsme zvyklí. Mně ale sedl. Ano, děj nebyl vlastně žádný a dopisová linka byla spíš o citech. Film měl ale své kouzlo. Nemyslím si o sobě, že jsem hrdý Moravák, ale protože jsem Moravák, občas mě filmy z moravského prostředí potěší. I když jsem z Ostravy, Valašsko mi není cizí a je mi blíž (logicky) než třeba Chodsko. Člověk tak nějak zavzpomíná na známé, kteří jsou odtamtud a kteří tamním nářečím mluví. Postava dědy nám dává upomenout na valašskou svébytnost a i jistou hrdost. Děda v podání Františka Segrada mi byl velice sympatický – takový bodrý starý Valach, který si samozřejmě nade vše váží valašského národního moku – slivovice. Ve filmu se svými malými vstupy blýskli i osvědčení Bolek Polívka a Pavel Čtvrtníček. Mně si film fakt hodně líbil. ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Toz, na Valassku mam odziteho skoro pol zivota, preto mam k filmu velmi blizko. Rovnako ako k zivotu mimo mesta. Mejla mi crnkol na emocnu strunu, velmi pekne vymaloval a potesil - navratom do minulosti vo farebnom have. - Decka si uzivaju, prirodzenosti a vernosti neubuda a ja sa rozplyvam. Najhorsie bolo na tom to, ze to skoncilo. .. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Pevne verím tomu a filmu to prajem, že keď Východniari majú svoje ,,Kone na betóne,, , tak aj Valaši budú mať svojho dedu. Potenciál má, film má dobré hlášky, krásne naturalistické zábery prírody, okrajovo nám flashbackmy ukazuje onu históriu. Ja som sa bavil a hlavne pre ogarov mám slabosť. ()

klukluka odpad!

všechny recenze uživatele

Může být film totálně o hovně? Ale fakt totálně... Může. Jmenuje se Děda. Za bezmála dvě hodiny se v něm nestane lautr, ale lautr nic. Tu prázdnotu navíc ztvární lidé, kteří jsou na tom s herectvím asi tak jako vy nebo já. Štěky Bolka Polívky a Petra Čtvrtníčka nepočítám. Napadají mě dva důvody, proč to vzniklo: 1. Z lásky k Valašsku, 2. Za účelem propagace Zetoru. Tohle by ale mělo být v Obsahu. Určitě bych si pak rozmyslel, jestli na to mám koukat. Moje úprava úvodního textu: K dědovi (František Segrado) žijícímu na Valašsku přijíždějí na prázdniny vnoučci (Anička a Jáchym) z Prahy. Rodiče (Suchařípa a Hřebíčková) si skutečně potřebují odfouknout, jinak by ke starému alkoholikovi děti jistě nepouštěli. Správně tuší, že se děti budou na vesnici nudit, a že jim to děda neusnadní, ale nedá se svítit. Děda ovšem překvapí. Dětem slíbí promyšlenou celoprázdninovou hru. Za tím účelem jim sebere tablety. Hra se sice neuskuteční, děti ale na půdě najdou staré dopisy. Mohou si číst například o tom, jak chodili kdysi místní zemědělci sklízet pole. A vykutálený děda může courat po hospodě. Záběr na Beskydy. The End. ()

cmenda 

všechny recenze uživatele

Zatím sem zde četl pouze negativní komentáře pomluvili valašskou mluvu tak je film velmi povedena, ten kdo pochází z venkova to jistě zná a poznává určité podobnost. ()

Murphy722 

všechny recenze uživatele

Pohladilo mě to po mé valašské duši. Je fakt, že kdo není z valašského kraje, ten asi nepochopí všechny náležitosti. A není se čemu divit. "Jiný kraj, jiný mrav." Udržování starých zvyků po Našich předcích, je snad to nejkrásnější co se musí zachovat. I při pohledu na tyto zvyky se dnešní člověk diví, z jakých maličkostí měl tehdejší lid radost. V tradicích tkví síla a je v Nás hluboce zakořeněná. Jen ty kořeny musíme čas od času odkopat a těšit se z nich. Valašský humor je svérázný a kolikrát ostrý. Oproti tomu na slovácku už by se mlátili do "lebení" a častovali se "pajtášama". Film vznikl s láskou a k valašsku a já nemohu dát nic jinačího, než pět hvězd. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Nevím, nerozumím, nechápu….jsou místa na naší planetě, kde nemají děti co do úst a někdo dá peníze na tohle?????? Chápu, že zřejmě nešlo o žádnou astronomickou investici….i když Polívka nehraje Polívku určitě zadarmo. Nebýt prvních minut, ve kterých mi mihnou „seriózní“ herci Suchařípa s Hřebíčkovou, tak jsem myslel, že jde o nějakou sranda záležitost natočenou partou kamarádu na Youtube. Ale hlavně, že má snímek tři režiséry :D Amatérské od Andulky až po žížalu….ambice až na půdu, sto témat a hovno, hovno, slavný soude. Příběh nula, neherci šílení, herci o nic lepší, děcka bez kouzla, dialogy snad psal ten traktorista, snaha o lokační výpověď působí uměle….ne fakt ne, je mi líto. ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Že mám ráda Frantu Segrada a že je tu stejně přirozený, jako ve skutečnosti, dávám tomu jednu hvězdu. To ostatní nestojí ani za kritiku.... ()

Reklama

Reklama