Reklama

Reklama

Obsahy(1)

K rázovitému valašskému dědovi (František Segrado) přijíždějí na prázdniny vnoučci (Anička Čtvrtníčková a Jáchym Dimov) z Prahy. Zaneprázdnění rodiče (D. Suchařípa a P. Hřebíčková) vysílají děti v dobrém úmyslu změnit jejich virtuální svět internetu, mobilů a tabletů. Na Valašské vesnici totiž vše funguje trošku jinak. Ne, že by tu nebyl signál, ale Ti Valaši zkrátka žijí tak trochu jinak, po svém. Navíc pokud na půdě dědovy chaloupky naleznete zapomenutý poklad, který začne zajímat i zbytek vesnice, máte rázem jízdenku na tajemnou exkurzi historií starého Valašska od jara až do zimy. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (103)

rozika 

všechny recenze uživatele

Móóóc nepovedenej film. Tož když se dá dokupy pár levejch ruk - tak dokážu "spizdit" dobrý námet a myšlienku. Nehercov nehodnotím. Prírode dávam hviezdičku. Traktoru Zetor dávam druhú hviezdičku. Ale ten DĚDA bol príšerný. Kladiem si otázku, čí krmil svoje vnúčata, ku ktorým mal počas celého filmu menej ako vlažný vzťah. Žeby jogurtami od Olmy a frálami? Polévka tiež mohol prispieť svojimi myšlienkami, nápadmi a režiserskými vedomosťami, aby tento film splnil to čo mal. Z protekcie a lásky k Valašsku + všetkým českým bratom, sestrám, bratríkom a husitom dávam 2 HVIEZDIČKY. ()

Sagitt62 

všechny recenze uživatele

Nuž... Shlédl jsem . Už jen proto,že po rodičích i prarodičích jsem "Valach plnokrevný". Na kotáry jezdím za rodinou,příbuznými,kamarády. A zaplaťpánbůh tam takové "typy" /chce se mi napsat kreatury.../ nepotkávám. Nicméně hodnocení: ...a básník tím chtěl říci,že éééééé... neví Nic. Nechce říci Nic . Možná spíše neumí Nic. I když... odvolávám ono velké "N" ve slově nic... Někdo níže psal,že strašné je,že z Moraváků,potažmo Valachů si nedělají prdel a stoku ani tak Pražáci,jako spíš rodáci ... Každopádně film je to úděsný: -úvod je klišé/"počítačové" děti versus příroda,venkov/,stavba příběhu žádná,protože žádný příběh vpodstatě není,drama,zápletka je nudná,předvídatelná - je- li ovšem možno o něčem takovém mluvit. Situace naprosto nereálné viz řízení traktoru děckama a chromým dědou+ neřešení situace(co pak) ve vsetínském špitále. Katarze...? Nula. Připijem slivovicí na nového Valáška... Probůh! Stydím se,že jsem tohle "dílo" vůbec shlédl,kdybych naštípal kubík dřeva,byl by to lépe strávený čas. Nevím kdo a proč tuhle nepovedenou pseudosnahu o "návrat ke kořenům" zaplatil. Nicméně od mé maličkosti ať slovo dobré nečeká. Fuj,to jsem se rozepsal - a přitom stačilo napsat: je to BLÁBOL!!! Nabízí se hodnocení"odpad",ale to ne,za přírodu dávám 1* - protože "půlhvězda" v hodnocení není... ()

noKOMERZIALL 

všechny recenze uživatele

Za mě krásný film,který pohladil.Vynikající skloubení minulosti s přítomností,ta krása přes těžkost dávného života,ten kontrast je výrazný,co si museli lidi prožívat a dnes?jedinou starostí lidí je připojení k internetu,nádhera,FAKT moc pěkný film. ()

RushRush 

všechny recenze uživatele

Díky bohu tento kraj znám...znám i pár Valachů,a řeknu Vám.čistější lidi jsem nezažil...nádherná hudba s prolínáním toho co bylo a jak se žilo...skromně,čestně a čistě...moc příjemný obyčejný příběh. ()

tehol 

všechny recenze uživatele

K takovýmto filmům mám přímo bytostní odpor. Nejhorší na tom je, že to ani nemá ambici o NĚČEM být, prostě to jen plyne a nic se neděje. Navíc já v tom filmu to Valašsko prostě nevidím, hraje si to na to, jak jsme zajímaví a jiní a přitom pravda je samozřejmě jinde (tady chyba, ale vychazí už ze samotné koncepce, snad všechny filmy, které se snaží představit svůj kraj/zemi trpí tímto zakaždoucenuodlišením se od ostatních)... Navíc ta vedlejší dějová linka s dopisama... Radši zapomenout, že to tam fakt bylo. Hvězdu dávám za některé pro mě známé tváře, čerty a STRAM :) ()

kekebreke 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda, aby to nevypadalo mezi ostatním hodnocením až tak blbě. Jinak děs a hrůza. Obsazení mizerné. Segrado možná umí zpívat, možná umí malovat, ale jako herec totálka. Jeho vystupování, dialogy, jakoby vše četl z papíru, bez nějakých emocí. No děs.Dějově utahané, nezáživné, nudné. Pro fajnšmekry možná pěkná retrospektiva, historické "flešbeky," ale jinak pusto a prázdno. ()

anevanu 

všechny recenze uživatele

Úsměv mi nezmizel z tváře od začátku do konce.Obrázek vesnice věrný i když já jsem z podještědí,ale to že informační centrum je v krámě a v hospodě sedí naprosto přesně a to že všichni všechno vědí taky.Je. to něco jiného než v tv beží běžně,ale dušičku mi to pohladilo. ()

kluviM odpad!

všechny recenze uživatele

Bývam na Valašsku a tak som sice s informáciou že film má na CSFD okolo 50% zápasil, ale nakoniec som si ho pozrel. Ako správny Valašský patriot (žijem tam či vlastne TU). Úmyselne som komentáre nečítal. Film je niečo totálne úbohého. Zaujímalo by ma čo si o svojej práci myslia herci. Zo začiatku mi vadili stupídne a ploché dialógy ako v menej kvalitnom ochotníckom divadle (padne veta čiastočne k divákovi, potom je prípadne vysvetlená aby to pochopil, potom dostatočná pauza aby to naozaj pochopil a potom replika protistrany). Potom ma začali vytáčať choromyseľné nezmysle ako napríklad : žena píše počas svetovej vojny dopis svojmu mužovi a vysvetľuje mu ako to je s ľudovými zvykmi na Valašsku začiatkom 20 storočia. Pravdepodobne utrpel ťažkú anamnézu. Segradove oblečenie, nezmyselné zhovädilosti jeho počítačovej siete ktorá nijak neposúva dej ani nedáva pointu, kúpu traktoru ktorý si celkom isto taký súkromník nemôže dovoliť. Apropos pointa...akosi ma nenapadá o čom ten film vlastne vypráva. "Pôsobivý" je i výkon pani či slečny Gerlíkovej. Je to prírodný všetalent: Režisérka, scenáristka, producentka, herečka i speváčka (možno mi ešte dačo utieklo). Celkom evidentne sa rada počúva a obdivuje. Jediný uveriteľný a realistický herecký výkon je...Štvrtníček. Bez irónie. Polievka je...no taký vcelku normálny, nič moc, našťastie si odpustil tie svoje vtípky. Škoda týchto slov čo som do filmu investoval. Dúfam že aspoň tie chlastačky počas natáčania za to stáli. Stálo vám to za to cerky a ogaři? ()

halen 

všechny recenze uživatele

Skvěle vystižené valašské nářečí, povedené “historické pasáže”, ale tragická kamera. A J. Václavík opravdu neumí hrát. 4* především za F. Segrada. ()

mdf 

všechny recenze uživatele

Film úplně o ničem jen je to jedná veliká reklama na Valašsko zabalená do jakéhosi příběhu, jak přijedou dvě pražské děti na venkov. ()

pupidup 

všechny recenze uživatele

Kdybych byla dítětem,tak by mě ten film asi vůbec nebavil... Ale ve věku skoro "dědovem" mi kupodivu sedl, včetně nostalgických vzpomínkových pasáží... pan Polívka mi tam moc nesedl..ani nevím proč. Ale ostatní včetně dětí super... na sobotní ráno příjemná podívaná ()

Jackal07 

všechny recenze uživatele

Pokud nejste z Valašska, nebude se vám to líbit a myslím, že tomu ani nebudete rozumět (myslím jazykově). K mému velkému překvapení mě tenhle film docela dostal. Ta linie ze současnosti by sice chtěla tak o 20 minut zkrátit a pohrát si VELMI s hlasitostí dialogů, ale celkově docela bavila. Je vidět, že herci jsou místní a dialekt je nepepíkovsky autentický (většinou - žádný Valach by neřekl "Jdeme", ale vždycky "Idem!"). Možná právě tahle ryzí zemistost spolu se skvělým Polívkou a neustálými narážkami na Donutila se mi líbila. Ale ta historická linie, čtená nádherným pravým nářečím s krásným měkkým el, při té jsem si vzpomněl na všechno, co jsem jako kluk viděl a slyšel. Na moráky, poklúzání hydu, na draní péři, na vaření povidel, na zabijačky, na chození na trávu pro cupky, na cárek... a hlavně na své prarodiče, kterým jsem nestihl poděkovat a říct jim, jak moc pro mě znamenali a jak moc jsem je měl rád. ()

Vytocenej 

všechny recenze uživatele

Naprosto super film. Po dlouhé době jsem viděl něco z našich dějin. Nevím proč to má takové špatně hodnocení. Určitě to hodnotí jen Pražáci. Velmi doporučuji. Naprostý luxus 100% ()

TynTynka 

všechny recenze uživatele

Myšlenka je dobrá. Krásné záběry na staré Valašsko, které ukazují, jak vše dřív fungovalo a dokonce někde i stále funguje. Pár věcí by bylo lepší vynechat a herecké obsazení mohlo být zajímavější. Ale jinak se mi film líbil. Věřím, že spoustu lidí (zejména "měšťáků") film nejspíše nezaujme. ()

Dodopolase odpad!

všechny recenze uživatele

Jednoduše katastrofa. Snad docela dobrý nápad na dokument úplně zabitý snahou o vtip a poučení za každou cenu. A až budete tohle ukazovat svým dětem jako alternativu světa bez mobilů a tabletů, tak si raději ověřte, že nemají číslo na sociálku, protože jinak to hrozí docela slušným prů*erem. :-) Celou tragedii dotváří katastrofální zvuk celého filmu. ()

Stefi_836 

všechny recenze uživatele

Amatérsky zahrané role amatérských herců mi zkazily celý dojem z poloamatérského filmu. Úplně se mi hnusilo na to dívat a nešlo to vydržet. To i amatéři hrají líp. F. Segrado byl možná zpěvák a výtvarník, ale rozhodně né herec. Na snímku díky tomu není skoro nic dětského ani rodinného, i když to tak asi mělo být. ()

Evosheek 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy umělecké (Bergman, Fellinni). Jsou tu akčňáky, horory, komiksy, tragické i komické, ale jsou i filmy natáčené poloamatersky a já sám jsem rád, že tyto filmy vznikají. Tomáš Magnusek točí průměrné filmy, ale i jeho filmy jsem ochoten tolerovat. Ze stejné kategorie je i tento film. Trocha poetiky, trošku humoru a hlavně děj je jednoduchý, ale oceňuji, že tvůrci celkem zvládli propojit současnost s historii. ()

milos.bradik odpad!

všechny recenze uživatele

Tak toto je naprosto amatérská hovadina, kterou by si mohl někdo možná natočit do rodinné filmotéky, ale ne to vydávat za normální film a investovat do toho. ()

Reklama

Reklama