Reklama

Reklama

Tančím pro tebe

(festivalový název)
  • Norsko Dans for livet (více)
Krátkometrážní / Dokumentární
Norsko / Dánsko / Švédsko, 2015, 30 min

Obsahy(1)

Tradiční norský tanec „halling" byl odjakživa mužskou záležitostí. „Hodně lidí si myslí, že halling není pro dívky, protože ho většina z nich tančí baletním stylem, což je chyba," říká hlavní hrdinka filmu Vilde, která se tomuto neobvyklému koníčku věnuje. Věří totiž, že se usilovným tréninkem dokáže mužům vyrovnat. Ráda by uspěla na blížící se celonárodní soutěži, a to především kvůli svému dědečkovi, se kterým má hodně blízký vztah. Dědeček je vážně nemocný a Vilde doufá, že mu její úspěch udělá radost a dodá sílu k boji se zákeřnou chorobou. Podaří se Vilde na šampionátu uspět? (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

TheReflektor 

všechny recenze uživatele

Jasný snímek, který se pouští hned do několika zásadních témat a všem poskytuje vyrovnaný prostor, natolik, aby všechny určitým způsobem zasáhly diváka. Tematika rozdělení lidské společnosti na muže a ženy s různými právy a možnostmi ve filmu nabírá citlivé rozměry a situaci reflektuje jen skrze tanec. Naopak silné téma rodiny a soudržnosti je vyjádřeno výrazně, opět ovšem natolik přirozeně, že to filmu nijak neškodí. Opravdu silný film, v základní dějové linii silně evokující Little Miss Sunshine. ()

Reklama

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Halling je norský lidový tanec, prováděný zpravidla mužskými tanečníky, kteří jím zprvu zdánlivě nedbale, později však stále ohnivěji předvádějí svůj um, mrštnost, ovládnutou sílu, vtip a bujarost. V tanci se musí promítnout tanečníkova chuť do života, spjatost s přírodou, kde se krokům naučil, i jeho zalíbení v lidech, pro které tančí. Jak v této disciplíně obstojí pozoruhodné děvčátko Vilde, jež do národní soutěže mezi samé mladíky provází vědomí, že tancem nejlépe předvede své rodině, přátelům a především umírajícímu dědečkovi, jak dobře v ní vypěstovali umění milovat vlastní život? Kratičký snímek je prostý patosu, zato prodchnutý živelnou radostí. *** Název si překládám: "Pro vás tančím". *~~ ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama