Reklama

Reklama

American Crime Story - Lid versus O. J. Simpson

(série)
  • USA The People v. O.J. Simpson
Trailer 2
USA, 2016, 7 h 22 min (Minutáž: 42–60 min)

Kamera:

Nelson Cragg

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sterling K. Brown, Kenneth Choi, Christian Clemenson, Cuba Gooding Jr., Bruce Greenwood, Nathan Lane, Sarah Paulson, David Schwimmer, John Travolta (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Policie našla zavražděnou bývalou manželku O. J. Simpsona a jejího přítele. Důkazy svědčí proti němu a státní zástupkyně se rozhodne Simpsona zatknout. Ten si najme nového právníka, Shapira. Když policie přijde Simpsona zatknout, zjistí, že utekl... (TV Prima)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (67)

sharky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající a fascinující pohled na jasný případ s jasnými důkazy, který se změnil v největší šaškárnu, kabaret a zvrácenou frašku, kterou žila celá Amerika. Krásně to ukazuje, proč není dobře, když o vinně a nevinně rozhodují obyčejní občané z lidu, kteří nemají žádné znalosti o práci vyšetřovatelů a soudů. A taky to ukazuje, proč by se soudy neměly živě vysílat v televizi a dělat z nich show. Je to podobné, jako vymývaní mozků lidem marketingovými experty před volbami. Je zajímavé vidět, že obdobné problémy jsou všude na světě. Filmařské provedení je po všech stránkách naprosto brilantní hereckými výkony počínaje, střihem, hudbou, scénářem, kamerou a režií konče. Není tomu co vytkout. ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Málokdo má smysl pro drama jako Ryan Murphy a to, že si takovou složitou nálož vzal pod svá křídla a teď za to sklízí chválu, je pořádné zadostiučinění. Protože si nemá cenu nic nalhávat, proces století to opravdu byl. Od začátku je jasné, že v příběhu, kde většina diváků zná začátek a konec, nebude místo na příběhové šoky. Mýlil jsem se, protože v zoufalém boji odhodlaných žalobců i nelítostně kousajících obhájců se pár překvapivých veletočů skutečně odehraje. Dokud se celé dění nedobere k samotnému soudu, měl jsem s vyprávěním docela problém, protože O.J., byť je to částečný úmysl, působí i díky melodramatickému výkonu Cuby Goodinga více než nesympaticky a jeho hysterické výlevy, kdy si svojí skřípavou fistulí neustále jen stěžuje, jsem téměř protrpěl. Jak ale začne atmosféra houstnout, jde se do úplně jiných otáček a tu nejzásadnější zásluhu na tom mají herci. Tolik dech beroucích výkonů na jednom místě totiž nemá obdoby. Nejvíc mě dostala nepřekvapivě Sarah Paulson, které jsem držel palce při každém klacku pod nohy od protivníků či veřejnosti, hrůzu nahánějící John Travolta nebo Courtney B. Vance v životní roli téměř až krvelačně působícího démona boje za lidská práva Johnnieho Cochrana, který ve svém přesvědčení bohapustě páchá "dobro". Mým největším oblíbencem se ale stal zprvu nenápadný, ale čím dál důležitější Chris Darden. Ta rozpolcenost, kdy se od něj očekává, že nebude na této straně barikády – a když už na ní je, tak označování jeho přítomnosti za čistě rasovou záležitost, to jsou mistrovské chvíle a jsem jedině rád, že právě od Juicova případu stoupá hvězda Sterlinga K. Browna strmě vzhůru. ()

Reklama

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět jsem dala na doporučení holek z podcastu Opravdové zločiny a rozhodla se podívat na tuhle krimi sérii na motivy skutečných událostí. Přiznám se, že jsem čekala nějaký přeříkávaný dokument, byť hvězdně obsazený, kde budou vypovídat skuteční pamětníci a do toho úryvky života přehrávat herci. A ideálně bude vše setříháno zrychlně, natahováno a dokola opakováno, jak jsem u podobného u podobných pseudodokumentů na kabalovkách. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že úroveň seriálu je úplně někde jinde. O mnoho levlů výše, než jsem původně popisovala. Obsazení je přímo geniální - Cuba Gooding Jr., který rozhodně nemusí dokazovat, že umí hrát, super John Travolta a jako překvápku "Ross" David Schwimmer, kterého jsem snad nikde jinde než v Přátelích předtím neviděla a tady s naprostým přehledem válcuje všechny okolo. Povedený počin. Jen snad mne trošku mrzelo, že se děj odehrává "až poté" a neukazuje nám samotný trestný čin. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"IF IT DOESN'T FIT, YOU MUST ACQUIT." ----------- V roku 2016 vyšli na rovnakú tému dva výnimočné televízne produkty. Produkty vysokej kvality a štandardu. Bolo to ACS - The People v. O.J. Simpson a 8-hodinové majstrovské dokumentárne dielo Ezru Edelmana - O.J.: Made in America. Úplnú a jednoznačnú mediálnu dominanciu si ale odnieslo ACS, čo koniec koncov nie je moc prekvapivé. Seriály lákajú pozornosť vždy viac, ako dokumenty. Treba však ale dodať, že tentokrát bez pochyby zaslúžene. Cirkus storočia brilantne spracovaný, navyše v podaní úžasného hereckého ansámblu. Seriál so svojou neskutočne dokonalou rekonštrukciou udalostí bez akýchkoľvek problémov konkuruje väčšine dokumentov na danú tému. Herci dávajú so seba maximum a až na Travoltu a Goodinga vyzerá každý jeden mimoriadne autenticky. Courtney B. Vance - úctyhodný výkon. Znamenitá práca všetkých zúčastnených. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tématem ne pro každého, ale pokud přistoupíte na fakt, že se jedná o detailní rozbor legendární kauzy, točící se kolem slavného herce a zavraždění jeho bývalé ženy, plný postav a neustálého toku dialogů, ve kterých se dá velice snadno ztratit, bude se vám film, hlavně díky přesvědčivým hercům, líbit. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (16)

  • Cuba Gooding Jr. prohlásil, že ztvárnění postavy O.J. Simpsona mu nebylo příjemné a po skončení natáčení trvalo zhruba měsíc, než se oprostil od role. (gavosh)
  • Marcia Clark i Chris Darden byli po uvedení seriálu v několika rozhovorech tázáni ohledně toho, zda spolu měli romantický vztah. I přes Marciinu očividnou nervozitu vždy odpověděla, že byli pouze přátelé a dobří kolegové. Chris Darden se však vyjádřil takto: „Počkám, dokud se vedle mě neposadí Marcia a sama neřekne více detailů. Víte, lidé tohle chtějí, chtějí šťastné konce, ale podívejte se na to z mojí pozice advokáta. Lidé se podívají zpět na soudní proces a pokud bych řekl, že jsem měl s Marciou Clark vztah, řeknou, že jsme prohráli případ, protože jsme byli více zaujatí v našich intimnostech než v zákonech a faktech. A to by bylo mnohem horší.“ (LucasAbelle)
  • Epizoda se poprvé speciálně promítala 7. prosince 2015 v New Yorku. (Varan)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

O čem bude nová serie American Crime Story?

O čem bude nová serie American Crime Story?

09.08.2019

Kabelovka FX oznámila nový přírustek do série American Crime Story. Po Lid versus O. J. Simpson a Versace se antologický seriál tentokrát zaměří na politicko-sexuální skandál z roku 1998, který se… (více)

Reklama

Reklama