Reklama

Reklama

Pat a Mat ve filmu

  • angličtina Pat and Mat in a Movie (festivalový název) (více)
Trailer 1
Animovaný / Rodinný
Česko, 2016, 80 min

Režie:

Marek Beneš

Scénář:

Marek Beneš

Kamera:

Jan Chvojka

Hudba:

Petr Skoumal
(další profese)

Známí nešikové v roce 2016 slaví 40 let od svého vzniku, a byť se na stříbrném plátně ještě nepředvedli, pro kutily jejich kalibru to přeci nemůže být problém. Obzvlášť, když mají na půdě krabice plné filmů a pod schody promítačku, na které fanouškům své příhody rádi odpromítají... Nebyli by to ale oni, kdyby se nepotýkali s celou řadou nástrah. A tak se tentokrát utkají se zákeřným kaktusem, suchým stromem nebo se rozhodnou „zvelebit" svůj příbytek originálními úpravami. A jelikož jsme ve 21. století a všude se propaguje zdravý styl života, i „ajeťáci" se pokusí dostat do kondice protáhnutím svých těl na rotopedu. Jak se jim to povede? (Bohemia MP)

(více)

Recenze (111)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $296,000▐ dvojica kutilov Pat & Mat boduje aj v celovečernom filme a všetko tu je na správnom mieste presne tak ako má byť, všetko riešia najzložitejšie ako sa len dá, vydarené spoty - krátke filmy vo filme, ktoré majú stále svoje čaro a uletenosť v danej nekonvenčnej nápaditosti /videl v kine: 75%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Čeka jsem spíše ucelenějsí "jednofilm" než slepenec několika příběhů šikovné dvojky ajeťáků, ale i tak jsem spokojen..... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pata s Matem mám rád. V mladých letech mi byli inspirací a jen jejich zásluhou se ze mě stal kreativní člověk, který neváhá a vyřeší každý problém jeho znásobením. Co na tom, že to pak spraví odborníci. První pomoc střeše, vodovodu nebo televizi dávám já a to je důležité. Tentokrát jsem byl však zklamán, protože Pat a Mat pouze vkládají do promítačky své starší příběhy a vydávat tohle za film je velmi odvážné. Přesto má kreativita byla obohacena o pár nápadů, takže si jdu vyměnit pneumatiky na autě. Rádiovku, pilu, barvu, cedník i křovinořez mám, takže mě nic nezastaví. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nejnovější koláž s klasickými Kuťáky sice není tradičním filmem, ale jejich poetika pořád funguje. Aneb zdemoluj vše co máš po ruce :D A je to! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zřejmě to bude tím, že už mi není deset, kdy jsem tuhle dvojku bral jako nešikovné kutily. Vesměs volili nejbezradnější řešení, které ovšem díky nezlomné vůli zabralo. Dnes si pohledem na nové díly (které mi už nejsou nijak sympatické) myslím, že jsou to pouze dva otravní idioti. Celistvý příběh chybí. Hoši jednotlivé epizody prostě jen promítají doma v obýváku. Tvůrci se báli vypustit je třeba kamsi do civilizace. Takhle se pyšníme názvem, který je nicméně podrazem na diváka. Co je ale horší – chybí humor. A nápad. Nebo nadšení. Prostě tihle dva sahají po ještě víc nesmyslnějších věcech než dřív. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tak ani tentokrát jsme se uceleného příběhu nedočkali. Je to jen několik příběhů poskládané do délky, aby se mohl pyšnit názvem "ve filmu". Z toho se mohla udělat jedna celá série po několika dílech. Ono stačí sledovat deset minut a máte dost, ale sledovat to v kuse i pouhých 80 minut, tak to je přesto dost ubíjející a bohužel ani jednou jsem se nezasmál. A pro mě jako perfekcionalisty, tak pro mě bylo opravdu těžké sledovat, jak všechno ničí a používají nesmyslné věci k sestavení tentononce. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pat a Mat jsou legendou a i nejeden ,,kutil'' při sledování jejich práce občas zasykne, protože to by nenapadlo ani jej... Mně je ta dvojice blízká. Také umím lecos opravit ,,jinak'' než by to udělala fachman a originalita by se měla cenit. Spravit to přesně tak jak to věc fungovala umí každý, ale opravit to nějakým jiným způsobem si žádá tvůrčího ducha! Mojí specializací je 3M páska, izolepa jak opovrhlivě říkají přátelé. S ní opravím cokoliv, možná bych si troufnul i na ulomenou lopatku turbiny motoru Boeingu 747. Vzpomínám jak jsme s kamarádem spravovali před dávnými a dávnými časy radiogramofon Tesla u nějž přestal jít gramofon. Nejen že jsme gramo opravili, ale po sestavení nám zůstalo volných asi 5 šroubků, pérko a jakýsi kovový díl, který nikam neptřil... Tesla tak mohla na přebytečném materiálu ušetřit nemalé náklady mít tam v konstrukčním oddělení nás! Gramo pak fungovalo ještě asi 2 měsíce (pravda nevypínalo se po dohrání desky). Někdo by v tom viděl nezdar, já dím, že jsme mu ještě na 2 měsíce vdechli život :-). Toliko tedy k mým sympatiím k Patovi a Matovi. --- Film začíná přinesením projektoru a kotoučů s 10 filmy. Samozřejmě není to kam promítat a tak jedna ze stěn domečku dojde značných destrukčních změn. Poté už slavná dvojice zdatně nasazuje kotouče a pouští jednotlivé epizody z nichž každá jednotlivě může být plnohodnotným večerníčkem (a možná bylo). Některé jsou lepší, některé horší. Nad řadou nápadů tvůrců člověk vážně žasne :-). Kromě scének samotných jsem se musel podivivat tomu miniaturnímu světu, do detailu udělanému od obrázků na zdi po džbánky, nábytek, vrtačky, motorové pily atd... Dokonce na polepu pomerančové limonády v níž jsem okamžitě poznal Fantu byl stejný přelep jen s nápisem Finta :-). A snaha byla i vtipně film doprovodit po hudební stránce např. ve chvíli kdy Pat přiběhne s lékárničkou starší ročníky stoprocentně poznají v hudebním podkresu melodii dost podobnou Nemocnici na kraji města. Jenže.. To co funguje geniálně jak jednotlivé epizodky, v řadě za sebou začne po chvilce nudit. Místo aby Pat a Mat hráli v nějakém delším příběhu, je tohle ukázka již dávno známého a tudíž i okoukaného. A je jedno, že epizodky jsou nové a domeček dvojice modernizovala o myčku, rotoped atd... A to je trochu škoda. Takže dávám za tři pomeranče, vlastně jen dva a krabici džusu. * * * ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Název Pat a Mat ve filmu tak úplně nekoresponduje s konečným výsledkem, jelikož se jedná o soubor zhruba desítky klasických kraťasů. Tím pádem je velmi těžké hodnotit snímek jako celek, ale s výběrem různých patálií problém nevidím. Každý díl funguje tak, jak má a nijak zvláště nepřekvapí, jednoduše klasický Pat a Mat, ovšem tentokrát na velkém plátně a možná až v příliš dlouhé stopáži nejen pro dospělé, ale i pro dítka. [60%] | Kino - Prom. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Pat & Mat ve filmu (2016) jako samostatný film nefunguje, protože jde pouze o deset epizod z cyklu Pat a Mat na venkově (Vodovod, Papírový servis, Vysavač, Podlaha, Suchý strom, Pomerančová šťáva, Rotoped, Kaktus, Obkladačky a Sluneční clona), které si dvojka nešikovných kutilů pouští na promítačce (fragmenty z dílu Promítačka). Všechny tyto epizody lze na Streamu zhlédnout zadarmo. Kuťáci Pat a Mat nedostali ke svým 40. narozeninám odpovídající dárek. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Film ujde, pro předškolní děti řekl bych velice dobré - potěšilo že to nesklouzlo do trapné modernizace a je to stylem tedy pořád stejné, tedy dnes příjemně retro. A že to není ani moc agitka, pár diskutabilních podprahových sdělení pro děti tam je (aka "recyklace za každou cenu je dobrá", "zlaté české ručičky jsou dobré"), ale není to žádné nasílu vymývání mozků. Což obojí jsou věci, které dnes v českých filmech pro děti tak dobře obvykle nedopadají. Spíš je problém celková koncepce filmu - je to prostě náhodný sled večerníčkových scének. Což až se rozseká, a bude pouštět dětem po jednom před spaním, tak to bude fajn, většina scének je zábavná, ale takto dohromady v hodinu a půl dlouhém celku je to prostě poněkud ubíjející a nudné. 7/10 ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Ono je to těžké. Své kvality si Pat s Matem coby večerníček i po letech zachovali - pořád jsou hraví, nápadití, zábavní a vtipně nešikovní a jejich trampoty zkrátka fungují. Ale když jdete do kina na film s názvem Pat a Mat ve filmu, tak přeci jen čekáte něco jiného než pásmo deseti večerníčků poskládaných za sebe (doslova). Pokud se tedy těšíte na něco podobného jako byla Ovečka Shaun ve filmu nebo Panika v městečku, a sice na plnohodnotný film s oblíbenými hrdiny večerníčku zasazenými do celistvého příběhu s celovečerní stopáží, tak v tom tvůrci Pata a Mata nejenže selhávají, ale ani se o nic takového nesnažili. Nostalgie a vzpomínání na dětství se tak nepříjemně mísí s pocity zklamání, protože tahle dvojka kutilů by si pořádný film zasloužila. Delší recenze ZDE. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Poměrně nedůstojná oslava narozenin. Myslím si, že se jedná o zcela nevhodný koncept na plátna kin. Na druhou stranu by byl asi nesmysl zanášet novoty do něčeho, co fungovalo dlouhé roky - tedy narušovat nějakým způsobem jednotlivé krátké epizody. Bohužel 10 poslepovaných epizod dovede bavit jen ty nejzapřísáhlejší fanoušky. Já jsem nikdy nebyl takovým fanouškem. Kouknout se na to dá. Je to hravé, nápadité a kreativní. Jen se to prostě po pár epizodkách omrzí. Dokonce jsem usnul. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Človek je vždy trošku nervózny, keď vie, že sa dostáva na filmové plátno jeho detstvo a s tým aj veľká dávka nostalgie. Ale myslím si, že v prípade "Pat A Mat Vo Filme" sa im dostalo rovnakej dávky lásky, akú pociťovali už pred štyridsiatimi rokmi. A myslím si, že vďaka tomu je tento film veľmi dobrý. Máme tu príbeh, kde nová skrinka musí vymeniť umývadlo, pokračujeme využitím papierových misiek a veľkou dávkou recyklácie, potom nasleduje výroba robotického vysávača a ďalší príbeh sa sústredí na výrobu plávajúcej podlahy. Potom tu máme strom, ktorý bráni našim "ajeťákom" v hre dámy, stretneme sa s novými obkladačkami v kúpeľni, šachovou partiou na streche stodoly, odšťavovaním pomarančov (tento diel si ale pamätám už z minulosti), šlapačka na rotopede a bude tu aj boj so zákerným obrím kaktusom. Všetky príbehy sú podľa mňa vtipné, veľmi dobre napísané a tak ako sa bavili decká v kine som sa zabával na nezdaroch našej dvojice aj ja. A to je základ. Postavy sa nezmenili, situácie sa nezmenili a tým pádom tu máme 80 minút veľkej zábavy. Čo sa môže na filme pokaziť? Úprimne poviem, že mám s filmom len dva drobné problémy. Ale vedia zavážiť. Prvým je fakt, že sme čakali Pata a Mata vo filme. A dočkali sme sa desiatich malých príbehov. Možno je pravda, že by nefungovali vo veľkom filme, ale človek aspoň trošku niečo také čaká. Alebo aby aspoň príbehy na seba aspoň trošku viac nadväzovali. A to je ten druhý problém. Keď máme takto tých pár filmíkov dokopy, pomaly človek začne zabúdať na to, čo videl pred pár minútami. Ale neznamená to, že by bol film zlý. Práve naopak. Je to skutočne dobrý animovaný film pre všetkých malých a pre všetkých, ktorí s touto dvojicou vyrástli tiež. Určite hovorím za seba, že je hodný vášho času. Hodnotenie: A- ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Název lže, Pat a Mat se sice dostali do kina, ale ne ve filmu. Tohle je jednoduše poslepované pásmo deseti večerníčkových epizod, což prostě v kině není dvakrát dobrý nápad. Jejich technická řešení jednoduchých problémů jsou stále dostatečně originální a vtipná, ale při deseti dílech po sobě to nějak přestane bavit (především mnohé děti). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Opravte mě, ale nebyli A je to dřív spíše nešikovná dvojka s dobrými invencemi? V tomhle filmu mi připadá, že většinu věcí dělají šikovně, akorát vymýšlí strašný hovadiny. Tvůrci neměli licenci na původní hudbu (viděl jsem verzi určenou na vývoz)? Epizodičnost není na škodu, protože koukat se na 80 minut v kuse dost dobře nejde, v němém filmu jste uspáváni. Příště ale radši seriál, a s původní hudbou, prosím. Animace parádní. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ide o kultovú záležitosť, takže hodnotenie nemôže byť slabé. Je problém len v tom, že tu nejde o nové scénky, len o akýsi výber niektorých a ani to nie najlepších. Tak ako mnohým, i mne vadila tá celková filmová stopaž, keď vlastne ide o večerníčkové príhody na pár minút. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ja si vždy užívam kutilské eskapády týchto dvoch diletantov a ani som nepredpokladal, žeby ich celovečerný film mal inú dramaturgiu ako zlepenec večerníčkových príbehov. Síce je to umne pozliepané ako sledovanie samých seba, to nie je podstatné. Doležitejšia je pretrvávajúca zábava a dobrá pohoda pri sledovaní. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Děti se na to dnes na Déčku dívaly a hodně se u toho nasmály. Jenom škoda, že to je souhrn krátkých starších epizod spojených do jednoho celku. Ale dětem se to líbilo a tak hodnotím 4*. ()

snaked 

všechny recenze uživatele

Nepamatuju se, že bych měla Pata a Mata ráda, když jsem byla malá. Spíš mi asi lezli na nervy. Mám pocit, že je docení předškoláci, kteří spontánně reagují na "zběsilé" situace, a potom dospělí, kteří si užijí promyšlenost šílených řešení zlatých českých ručiček a hlaviček. Školákům, kteří sjíždí střílečky a mnohem hustší akci, to asi nebude dost dobré. Ale ráda bych se pletla. 10 příběhů propojených jednoduše "principem" promítání funguje dost dobře, nenudila jsem se ani trochu. ()

Reklama

Reklama