Reklama

Reklama

Mladinká Sidonie-Gabrielle Colette se zamiluje do o 15 let staršího, charismatického pařížského literáta Willyho.  Poté, co se vezmou, je Colette z klidného venkovského prostředí katapultována do světa zářivých pařížských salónů a opojných večírků francouzské smetánky. Colette se přizpůsobuje novému životu, noří se do bohémského světa svého manžela. Inspirativní prostředí v ní probouzí kreativitu a spisovatelský talent. Píše první dílo ze série o Claudine. Willy jí dovolí publikovat pouze, pokud román vyjde pod jeho jménem. Fenomenální úspěch Claudine dělá z Willyho slavného spisovatele a z manželského páru opravdové celebrity. Jenže emancipovaná Colette touží po uznání. Jejich manželství se nejen vlivem Willyho nevěry a Colettina vzrůstajícího zájmu o ženy začíná hroutit. Willy se však své talentované ženy za žádnou cenu nehodlá vzdát... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (80)

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Colette má něco do sebe, rozhodně na tu dobu asi docela odvážná osoba. Z naivní vesnické dívky se stane jedna z nejúznávanějších spisovatelek své doby. Ale film je spíše o vášni, intrikách, poznávání života, poznáváni sama sebe. Po dlouhé době role, která Keiře skvěle sedí. Dominic West má charisma a občas si říkám, že je to fakt blázen. Scénka kdy zpívá na stole uprostřed 4 žen je fakt k sežrání. Místy se to však zbytečně táhlo, tak 70% ()

PetkaW. 

všechny recenze uživatele

Nevím, co jsem od Colette čekala, ale bohužel nejspíš trochu něco jiného, než co jsem dostala. Knightley tento typ filmu sedí, to už víme dávno. Ale tady jsem poprvé měla pocit, že nám neukazuje nic jiného, než co jsme viděli v jejím podání už x krát a mnohem lépe. Celý snímek pluje svým střídmým tempem, bez větších zvratů, které by vás upoutaly. Zbytek herců upadá v šedi průměru, hudba spíš uspává, než aby podtrhovala, a celkový dojem tak nějak vyšuměl do ztracena v časových skocích. Je to škoda. Jako životopis Colette ujde, ale jako film bohužel pokulhává. ()

Reklama

Dado 

všechny recenze uživatele

Život francúzskej spisovateľky Sidonie-Gabrielle Colette už na prvý pohľad skrýva v sebe nemalý potenciál, ktorý by bol výnimočný tvorca schopný pretaviť možno i v horúceho kandidáta na filmové ocenenia. Wash Westmoreland však dokázal zaujímavý materiál trestuhodne premárniť a vystaval z neho len rutinne pôsobiacu životopisnú snímku. Solídne herecké výkony ústrednej dvojice či verné zachytenie dobového Paríža, to sú kvality, ktoré jej nemožno uprieť. Ibaže nič z toho, dokonca ani pikantne ladené scény (vôbec celá lesbická línia pôsobí, akoby scenáristov otravovala úloha plnohodnotne ju spracovať), nie je natoľko výrazné, aby dokázalo zachovať spomienky na film v pamäti diváka dlhšie než pár dní. (55%) ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Film je určitým způsobem "pomalý" a tak nějak lehce plynne. Dvojice West a Knightley - super - rozporuplnost daných postav se mi líbila. Žasla jsem nad tím, že tam ani jednou nebylo téma otěhotnění hlavní hrdinky a vůbec se to tam ani slovem nezmínilo...Na danou dobu, manželství, daný styk, který měli se vážně divím. Je to hezky nenuceném o tom, k čemu byly "nuceny" úspěšnější manželky, jelikož knihy psané od žen by se vážně nečetly...Tleskám. Průměr, ale velice příjemný :) ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Hravé. To bolo asi prvé, čo ma napadlo. Má to svoj rytmus, svoju zápletku, dobovú atmosféru a na pozadí niečo dráždivé, vhodné aj do dnešnej doby. Vzťahy postáv a ich interakcie sú asi to, čo robí ten film zaujímavým. Niekde som už ale toto videl, že niekto písal za niekoho iného a tiež myslím že to bola žena. Rozhodne tu skôr išlo o to všetko okolo, nie ani tak o to písanie. Fajn oddychovka, možno trochu dlhá, ale neurazí, neunudí. 3 z 5 ()

Galerie (57)

Zajímavosti (13)

  • Citát od Colette: „Ruka, ktorá drží pero, píše históriu,“ je veľmi podobný citátu, ktorý sa všeobecne pripisuje Napoleonovi Bonapartemu. (Arsenal83)
  • Počas natáčania v Maďarsku bolo tak teplo, že Dominic West mal vo svojom kostýme zabudovanú vodnú vestu, ktorá fungovala ako chladič a okolo hornej časti tela mu tak cirkulovala studená voda. (Arsenal83)
  • Počas tohto obdobia bolo vo Francúzsku pre ženy nezákonné nosiť mužské oblečenie, preto Colette svojím odevom spôsobila škandál. Paradoxne homosexualita bola vo Francúzsku legalizovaná už v roku 1791, no ženy v mužskom oblečení boli neprijateľné aj o storočie neskôr. (Arsenal83)

Reklama

Reklama