Reklama

Reklama

Mladinká Sidonie-Gabrielle Colette se zamiluje do o 15 let staršího, charismatického pařížského literáta Willyho.  Poté, co se vezmou, je Colette z klidného venkovského prostředí katapultována do světa zářivých pařížských salónů a opojných večírků francouzské smetánky. Colette se přizpůsobuje novému životu, noří se do bohémského světa svého manžela. Inspirativní prostředí v ní probouzí kreativitu a spisovatelský talent. Píše první dílo ze série o Claudine. Willy jí dovolí publikovat pouze, pokud román vyjde pod jeho jménem. Fenomenální úspěch Claudine dělá z Willyho slavného spisovatele a z manželského páru opravdové celebrity. Jenže emancipovaná Colette touží po uznání. Jejich manželství se nejen vlivem Willyho nevěry a Colettina vzrůstajícího zájmu o ženy začíná hroutit. Willy se však své talentované ženy za žádnou cenu nehodlá vzdát... (Bioscop)

(více)

Recenze (80)

novoten 

všechny recenze uživatele

Souboj malosti a ješitnosti s inspirací a zápalem. Nevím ale, jestli mám film chápat jako odraz nižších lidských pohnutek, nebo snad jen jako připomínku, že žila a psala jedna specifická odvážná dáma. Linie tvůrčí a životní se totiž nedoplňují, jen smutně srážejí. Keira možná není ve svých kostýmních fetiších vždy využitá, letos je ovšem poprvé zbytečná. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem nerozuměla některým momentům žánrového ladění, ale tomu, co neříkali, jsem myslím rozuměla. Nicméně myslím, že ti lidé, co pro film vymýšleli promo, mu nerozuměli vůbec. Už jen kdybych se měla věnovat tomu hloupému českému názvu: film se k žádné přílišné vášnivosti neuchyluje, naopak zůstává poměrně věcný a chce být prostě vyslyšen. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dramatický základ v podobě umělecké spolupráce i otevřeného manželství tu je a Knightley a West jsou dobří, ale scénář i režie by mohly mít větší drajv. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Colette je problematická z několika důvodů, příběh je opět jen o jejím mládí čili se setkávame jen s Colette před Colette (bohužel tento trend sílí, čemuž nefandím), dále poněkud nudí představa, že v naší generaci existuje jen Keira Knightley, která musí zahrát všechny zajímavé ženské postavy minulosti (naštěstí své anorektické tělíčko posílila a teď už je aspoň šlachovitá, ikdyž stále není zdravě vyhlížející)... a velmi mě mrzí, že ačkoli je zde velmi košatě analyzován fenomén Claudine (česky Klaudiny), knihy, jejich vznik, následná módní vlna, divadelní adaptace, tak filmy jsou zmíněny jen v jednom dialogu. Tolik k výtkám. Ostatní bych mohla líčit v superlativech. Skvělé kostýmy, výprava, několik hereckých výkonů vedlejších rolí, nádherný vhled do světa probouzející se feminity, několika fetišů a postupně sílící sapfismus. Skvělé téma, doufám, že film pomůže k návratu Colette zpět na knižní trh a k novým uvedením adapací jejích děl. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nemá to spád, nemá to zápletku, je to příliš sentimentální a ženské, vytýká literát Henry své mladší manželce, když započala práci nad pozdější sérií románů. Není to tak dlouho, kdy se dusila Glenn Close v úspěších svého muže-spisovatele, přitom vše bylo krapet jinak. Otřeli jsme se tehdy o literární společnost, která znevažuje ženské autorky, i o tvrzení, že za každým velkým mužem stojí velká žena. Colette psala v ich formě, sentimentálně, pod pseudonymem Willy. A pochopitelně pro svého manžela, sobeckého nevěrníka, pro kterého flirtování s jinými nic neznamenalo („Je to pro ukrácení času a zahnání nudy!“). Později začala psát sama za sebe, věnovala se i herectví a tanci, udržovala poměr s ženami. Filmové zpracování života známé francouzské spisovatelky má podtitul Příběh vášně, ovšem právě vášeň jsem z plátna absolutně necítil. A necítil jsem toho mnohem víc. A vlastně souhlasím s první větou komentáře –ačkoliv shrnuje prvotinu pozdější významné autorky: nemá to spád. Životopisný film nikdy nezestárne. Jenže většinou je to tradičně pojatá biografie s výjimečným hercem v hlavní roli. Nic víc, nic míň. To už je jakousi pravidelnou ingrediencí každoročního filmového kalendáře. Keira Knightley hraje tradičně slušně, stejně jako zbytek ansámblu, ale celkově toho ve mně moc nezůstalo. Dietní 3 hvězdy. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

O životě Colette jsem nevěděl vůbec nic, vlastně jsem si až do závěrečných titulků myslel, že ve skutečnosti ani neexistovala, ale přesto mě film skoro ničím nepřekvapil. Což je škoda. Může za to jednak nešťastná upoutávka, která jeho děj v podstatě shrnula (to asi nevadí lidem, kteří Colette znají), a jednak jeho standardní životopisný scénář - dobrý, ale standardní. Vzpomněl jsem si na Božskou Florence, která mě také bavila, ačkoliv to zároveň byla právě taková biografická rutina. Ale nehledě na to je Colette více než dobrý film, skvěle zahraný Keirou Knightley i Dominicem Westem, s uvěřitelně podanou a lákavou atmosférou Paříže přelomu 19. a 20. století a s nádhernou výpravou vůbec. Obzvlášť vyzdvihnout musím krásu hudby Thomase Adèse - je to sice jeho první soundtrack, nicméně Adès je zkušený skladatel, pianista i dirigent, zkrátka jedna z nejvýraznějších osobností současné - nejen britské - hudební scény. A je to poznat. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Do hlavnej úlohy Colette bola obsadená Keira Knightley. V úlohe Colette odkrýva Knightley svoju ženskú dušu a zároveň aj ukazuje, že žena môže mať názory, život a priateľov v mužskom aj v ženskom svete, rovnako ako muži. Hlavná úloha ako by bola priamo napísaná pre túto herečku, ktorá v sebe snúbi krehkosť a vnútornú silu. Dôležitou stránkou filmu je výprava, kostýmy a masky, za ktoré boli Andrea Flesch a Michael Carlin nominovaní na British Independent Film Awards, rovnako ako Dominic West na najlepšieho vedľajšieho herca. Film môžeme zaradiť medzi životopisné snímky, ktoré stoja za pozretie. Pozerať sa na premenu mladej naivnej dievčiny v emancipovanú ženu je aj dnes aktuálnou témou. Nemenej zaujímavá je aj atmosféra spoločenského života v Paríži 19.storočia. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Příběh ženské spisovatelky Colette jsem doposud neznal. Do filmu jsem šel kvůli jeho skvostného feelingu éry Belle Époque a samozřejmě kvůli Keiře, kterou já rád. Ona je prostě typ pro tahle historická kostýmní dramata. A kupodivu vypadá pořád stejně. Jiné vnadné herečky zub času zlověstně nahlodává, ale ona si stále nese v sobě jakousi dívčí mladost byť je to už zralá čtyřiatřicítka ! Bohužel se o příběh - vášně - moc nejednalo. Respektive cosi erotického se občas na plátně událo, nicméně vášeň si představuji jinak. U téhle jsem totiž 2x klimbnul ... Celkem krátce a o to výstižněji film zhodnotil uživatel Dzeyna : ,, Trochu slabší, ale pohled na Keiru všechno zachrání ''. Tak asi tak. Já dám za 3 sešity rukopisu a je to tak akorát. * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Rozhodne tento životopisný príbeh nespĺňa sľub zjavný z nadpisu - Príbeh vášne. Mne to prišlo ploché, banálne a veľmi slabo dramaticky spracované. Tým samozrejme netvrdím, že by príbeh o Colette nemal čo divákovi povedať, to určite nie. Viedla skutočne zaujímavý život, len to bolo slabšie podané. Za zmienku však stojí herecká stránka, ktorá je naozaj luxusná. S Dominicom Westom som nedávno videl Bedárov, a tu sa tiež prekonával. Jemu takéto dobové záležitosti veľmi pasujú. Kamera aj výprava boli tiež pekné. Priemer. 60/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vizuálne maximálne vypiplaná záležitosť, chvíľami mi až prechádzal zrak a pravdupovediac som zabúdal občas aj sledovať príbeh. Ale ono keď jedna žena potrebuje na precitnutie nie jednu lekciu, ale hneď sto, tak sa niet čo čudovať. Niektoré momenty spolužitia a spolupodnikania tejto dvojice by sa zišlo viac rozpitvať, Willy je napríklad vykresľovaný ako gambler ale v kasíne ho nikdy neuvidíme, pričom jeho súložení s inými ženami je venovaných len zopár záberov. Colette asi chcela zaujať akademikov odvážnou témou, ale to by sa mohlo stať tak pred polstoročím. Každopádne sa film vďaka vizuálu a hercom príjemne sleduje, neobsahuje žiadne extrémne vypäté konflikty a tak ani vďaka jeho krotkosti nechápem tomu nášmu zbytočnému distribučnému podnázvu Príbeh vášne. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Colette" je v jadre dobrým filmom, no akosi mám pocit, že nám toho moc neponúka. Alebo minimálne neponúka nič tak inovatívne, čo by sa nedalo nájsť v iných životopisných historických filmoch o ženách, ktoré sa nakoniec vzopreli svojim mužom, ktorí využívali ich talent pre svoje vlastné potreby. A minimálne tento rok sme tu mali ešte film "Mary Shelley", ktorý riešil presne tieto isté problémy. Takže trošku potom tomu filmu chýba dynamika, lebo vieme presne kam to nakoniec bude asi smerovať, a čo môžeme očakávať od našich postáv. A to je trošku mínus. Osobne však poviem, že čo film dobre posúva vpred je vedľajší románik mladej Colette, ktorý z toho robí skutočne niečo inovatívnejšie. Nebudem spoilovať, no minimálne poviem, že je to oveľa zaujímavejšie ako v mnohých iných príbehoch podobného typu. Herecké výkony filmu sú dobré, výprava je skvelá a rovnako aj hudba a kostýmy. Plus Willy sa miestami skutočne ukáže ako poriadny bastard a musím mu uznať, že sa do svojej role Dominic West skutočne dostal. Divadelné časti sú tiež veľmi dobré a myslím si, že to má aj dosť dobre spracovaný záver. Celkovo som si film užil, no nemám pocit, že by mi pridal niečo zaujímavé, čo by som nejako výrazne ocenil alebo si pozrel znovu. Ale som rád, že som film videl raz. A je celkom uspokojivý. Hodnotenie: B ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Konecne zase film s Keirou.Ockarove to neni,spis standartni drama s dobovou konverzaci,ktery se veze na melodramaticke note.Tento typ artoveho filmu byl popularni v 90.letech s obcasnimi navraty okolo 2010.Hezka dobova reflexe,Pariz je pekne dekadentni.Provdat se z venkova za dobre situovaneho bileho Parizana by bylo i dnes terno pro ceske holky.Keira presne vystihne prerod priridne chytre,ale naivni vesnicke divky v mestkou zenu.Zajimavy film,ale ne inspirativni. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kvalitné herecké výkony v nie príliš atraktívnom snímku, ktorý sa stráca v množstve tých rádoby "životopisných" filmov o emancipačných predstaviteľkách. Colette je životopisná len sčasti, pretože zobrazuje len jedno manželstvo tejto spisovateľky, hoci vydatá bola trikrát a okrem toho mala nespočetne mnoho afér. Najzaujímavejšia na celom filme bola scénka, keď obaja manželia chodievali na tajňáka ukojiť si svoje chúťky za tou istou ženou. Komické a smutné zároveň. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zobrazení manželství, které by bylo příliš moderním možná i v dnešních časech. Sem tam se příběhem mihne emancipační linka, ale nijak důsledně. Spíš bych to shrnula: mladá naivka si vzala obšourníka, který ji naučil, jak se o postarat o sebe. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film sice nebyl žádnou katastrofou, ale od tématu a hlavně pařížského prostředí jsem očekával mnohem více. Takto byl děj poněkud líný, Keira Knightley hrála tradičně výborně, ale scénář pořádně nerozvinul ani příběh, ani titulní postavu. Jediným větším přínosem tak pro mě bylo to, že jsem se dozvěděl o autorce, o které jsem do dnešního dne vůbec neslyšel. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Keira je přitažlivá žena a tak není divu že ji chtějí, nevadí ji chlap ani žena v posteli div nedošlo na trojku, ale opět největší úraz filmu, doba a daný příběh. Nemělo to šmrnc pořádný náběh emocí a vypjatých situaci, prostě jednohubka kde bylo až moc chyb. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Veškeré zajímavosti je možné shlédnout v traileru, tudíž návštěva biografu skončila mírným rozuzlením. Kostýmy jsou zde krásné, vizážisti si museli zařádit a herecké výkony slušné. Bohužel scénář dle skutečných událostí se psal poněkud ledabyle, jelikož žádné napětí nebo snad sympatie k ženě zkoušeném osudem se u mě vůbec nevyskytly. Mohu proto hodnotit pouze průměrně. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Začala bych nedůležitou poznámkou: Pokud hledáte zralou herečku, které lze s přimhouřenýma očima uvěřit, že hraje sedmnáctileté děvče, není lepší volby než Keira Knightley. Teď ale k filmu. Z traileru jsem získala pocit, že se bude jednat o intimní příběh mladé novomanželky, která postupně zjišťuje, že ji víc přitahují ženy (a najde si stejnou milenku jako její manžel, muhaha). Ve skutečnosti je zmiňovaná dějová linka pouze jednou z mnoha epizod a žádná bohužel není zpracovaná natolik poutavě, že byste si druhý den pamatovali, o co vlastně šlo. O nějaké vášni (jak napovídá český název filmu) už bych vůbec nemluvila. Solidní historické drama na jedno podívání. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý příběh, ale vyprávěný jak limonádka. Navíc Keira není živočišná, vůbec se na tu roli nehodila. A představitel Willyho měl tedy také do sympaťáka a lamače dívčích francouzských srdcí daleko. Ale ta doba, kdy všichni četli stejnou knížku... úžasné! ()

Reklama

Reklama