Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Caterina Schöllacková vede v Berlíně v roce 1956 taneční školu. Jejím cílem je dát svým třem dcerám - Monice, Evě a Helze - ten nejlepší možný dar a drží je proto zkrátka. Tři sestry dělají všechno proto, aby žily podle matčiných očekávání a dusivých konvencí v budoucnu. Platí za to však vysokou daň a když pak Monika objeví rokenrol, najde v sobě také odvahu se vzbouřit a pokusit se v životě vydat svou vlastní cestou. (Cinemax)

(více)

Recenze (35)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Chytlo mě to tak, že jsem potřebovala vidět, co bude dál. Takže hluboko do noci proběhl čtyř a půl hodinový maratón a jsem spokojená. Trochu červená knihovna pro holky, trochu klišé, místy tragické, místy dojemné, stigmata Němců z války v několika formách, představy prudérní staromódní matky versus reálné potřeby mladých dcer, zakázaná homosexualita, zakázaný rock'n'roll společensky nepřijatelný rozvod, bezvadně upravená žena u plotny, jediné terno dobře se vdát, psychiatrická terapie, elektrošoky, touhy žen nejsou podstatné a do toho všeho jedna zasněná ušlápnutá bytost, která sice neví úplně přesně, co chce, ale spolehlivě ví, co nechce. Postavy se chovají ve finále zdánlivě iracionálně, určitě ne tak, jak by se dalo čekat, ale aspoň má divák prostor zamyslet se, co je k tak podivným rozhodnutím vedlo. Přesná atmosféra, výprava, hudba. Dobrý výběr představitelů, kvalitní český dabing. Mě to bavilo, i když jsem si chvílemi šla hlavu ukroutit. Záležitost spíše pro dámy. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Natolik autentické v té schizofrenní době, že by se v tom pokrytectví a maloměšťáctví dalo koupat. Takový projekt by si zasloužil větší pozornost. Ale ještě lepší zážitek je po rozklíčování fikce od inspirace realitou. Například herečka Sonja Lundi je samozřejmě fiktivní, zatímco citovaní Liselotte Pulver a Paul Hubschmid jsou zcela jistě skuteční. Finále je velkolepé nad všechny pochybnosti. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozdelené Nemecko, rozdelená rodina, rozdelené rodinné hodnoty. Skvelo vystihnutá dobová atmosféra, kde sa prelína nacistická minulosť, kapitalistická prítomnosť, konzervatívne hodnoty s prichádzajúcou rockandrollovou rebéliou, postupným oslobodzovaním žien a vzťahovo-sexuálnym uvoľňovaním. I za cenu neľahkých obetí. Všetko koncentrované v osudoch rodiny, prevádzkujúcej tanečnú školu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Naprosto upřímný, s nadhledem pojatý snímek z poválečného Německa se všemi zvláštními problémy, které tuto fázi německých dějin provázely. Impozantní rozmach a koneckonců i na televizní seriál hluboký záběr. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Perfektně vystavěný příběh na pozadí těžkých událostí ne tak dávné historie, v němž se protínají osudy hrdinů pochroumaných křivdami, vinami a zraněními z války, nastupujícím socialismem a absurdními společenskými pravidly. Avšak v každé době chtějí lidé žít, milovat, plnit si své sny, včetně paní Catheriny Schöllack, matky tří dcer, jako vystřižené z románů Jane Austenové, jejíž hlavní snahou je zajistit dcerám (alespoň finančně) jednodušší život, jak jinak, než sňatkem se správným manželem, a to i za cenu zvrácených intrik a vlastní zaslepenosti. Při tom všem, však stejně všichni dochází k tomu, že bez upřímnosti a opravdovosti, se život žít nedá. Seriál (a to všechny jeho části - Ku'damm 56, 59 a 63) strhne diváka do hloubky společenských témat, o kterých se v 50. letech Západního Berlína nemluví, a přesto jsou denním chlebem každého  - žena jako vlastnictví muže, zavírání očí před násilím, duševními chorobami, homosexualitou a stále hluboce zakořeněným nacismem. Díky, díky za to. Jeden z nejlepších seriálů, co jsem v poslední době mohla vidět. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Po nadějném začátku se příběh utápí v množství témat (znásilnění, židovství, homosexualita). Dobová atmosféra a taneční čísla zvyšují úroveň. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál končí "a jak to bylo dál", takže pokračovanie prišlo o tri roky a ten, čo o tom netušil, nemusel byť celkom spokojný. Ponuka povojnového Nemecka z ženského pohľadu, ale takého že tradícia vs liberálne novoty. Ktoré sa dnes ukazujú ako smiešne, že niekomu vadil rock n roll, nejaké horúce tance, ale v niečom je pravda: Tá slušnosť, čo sa vytratila z tanca, kde muž bol gentleman a dáma bola proste dámou, tak to sa vytratilo a dnešné tance sú už fakt buď presexualizované alebo predrogované. Takže tá predpoveď upadajúcej morálky u zlých tradicionalistov nebola tak netrefná, ako ju seriál ukazuje. Samozrejme, liečiť homosexuálov elektro šokmi bol nezmysel, takže v tom pozitívum, ale v tej dobe bola moderná aj lobotómia. Seriál je feministický, ale záverom tak trochu bagatelizuje znásilnenie a to mi teda príde, ako keby si protirečil. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Němcům se musí přiznat, že se na svou minulost dokážou podívat zaostřeně a zobrazit ji bez lakování na růžovo. Přestože osudy majitelky tančírny a jejích tří dcer začínají několik let po válce, stále je vidět, jak je nacismus ve společnosti a lidech všudypřítomný a jak se zvrácenými myšlenkami národního socialismu dobrovolně a dokonce s obdivem dál řídí. A to vše v seriálu, který je – přiznejme si – tak trochu červenou knihovnou naruby. Protože se řeší převážně vztahy s muži, byť tyto vztahy nekončí šťastný sňatkem, ale spíš nešťastným: a co bylo dál…. V poslední sérii už ale vztahy a zápletky působí příliš překombinovaně.  Zajímavé je, že žádná z hrdinek není sympatická, protože tu máme nacistku, udavačku, šlapku a máklou egoistku.  ----- Vyzdvihla bych výpravu, která je vynikající, ať už jde o kostýmy, účesy nebo vybavení. A také velmi reálné zobrazení tehdejších pozic určených pro muže a pro ženy (od kterých se stále a automaticky požaduje podřízení). SHRNUTÍ: I když jsou to chladné mrchy, tak ani tyhle Němky to neměly jednoduchý. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Ku'damm se mi strašně zalíbil, přestože ze začátku působil trochu povrchně. Ovšem tenhle výlet do hlubin tajemství na pohled perfektní rodinky má něco do sebe. A i když občas do očí bije nějaké to klišé, zahladí takový defekt výprava a výkony na špičkové úrovni. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Hezky rozehraná šachová partie. Myslela jsem si, že budeme klouzat jen tak po povrchu. Povrch to má totiž fajnově zabalený. Ale to byl omyl. Ono to povrchně jenom vypadá. Seriál klame tělem. Žádná z postav není plochá. Německo se po valce pěkně zvedlo. Taneční kreace se mi moc líbily. To, co předváděla Monika a Freddy bylo úžasné. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem si pustil jakožto Berlínofil a fanoušek německé tvorby a očekával jsem nenáročnou splachovací romantiku v dobových kulisách. Ku'damm je ale překvapivě velmi depresivní lekce o německé společnosti v 50. letech a jejích konvencích, ve kterých postavy vězí jak v okovech a začínající obliba rock`n`rollu je pochopitelnou cestou k aspoň dočasné svobodě rebelující mládeže a vzpouře proti světu rodičů. Všechny postavy a jejich dilema jsou velmi dobře napsané a nejvíc mě zdeptala příšerná matka snažící se dosáhnout perfektního společenského image pro celou svojí rodinu nehledě na to, zda budou celý život nešťastní nebo dcery snažící se najít perfektního manžela mezi bývalými nácky nebo násilníky. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Taky mě to chytlo a hlavně se to skvěle rozjelo. Postavy vylézají ze svých skrýší a otvírají svá nitra, jak houby po dešti. Výborná atmosféra 50 let a rokenrolové vypalovačky s divokými tanci, nemilosrdně utiskují klasické tance. To nese hodně těžce Mutti tří dcer a majitelka taneční školy, která si zakládá na perfektní pověsti a prestiži. Sama je přitom zkažená, jak mléčné zuby. Osudy všech zúčastněných se pěkně rozjely a každý má nějakého toho kostlivce schovaného ve skříni. Hlavní hrdinka Monika se pěkně vyloupla z původně unylé,bezbarvé nány. A musím zmínit i Joachima, který i přes vizáž Kostěje nesmrtelného, mně dost učaroval. Přeju si, aby ti dva byli spolu i přes ty sračky, co zažívají. Sem z druhou sérií. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně červená knihovna. Příběh o třech sestrách Schöllackových, které v rozhodujících momentech svého života vždy volí špatné řešení. Přesto nepochybuji, že po létech trápení nakonec všechny tři najdou své štěstí... Dobře se na to kouká, na nic převratného si to nehraje, takže jsem docela spokojená a můžu dál relaxovat u pokračování. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Všechno táhne i díky skvělému dabingu Claudia Michelsen.Těším se na další díl.Sice je scénář trochu jednodušší a snaha vykreslit tehdejší dobu až úporná ale budiž.V záplavě kýčů v tv je tohle pohlazení po duši a relax.Dobrá kamera a špica dabing. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Německý výpravný retro seriál o třech dcerách a jejich matce, která vede v Berlíně taneční školu. Velká část prvního dílu je sice celkem jalová, ale pak mne pohltil skvěle vyvážený mix kvalitní vztahovky s dobře vykreslenými postavami a sociálního filmu, kde je krásně ukázaný rozpad konzervativního světa, který po druhé světové válce dorazil rocknroll a začínající změna postavení žen ve společnosti. Není to akční ani krimi, ale já jako někdo, kdo má rád dobové filmy, které člověka o dané době nějak i poučí jsem byl spokojen. Trochu bych to přirovnal k trojdílnému Tannbachu, který je trochu výš. Jako bonus kvůli kterému si tenhle seriál zapamatuji trochu víc, že poprvé vidím, že Němci se sebemrskačsky nestydí za éru nacismu, ale že to vlastně berou jako něco samozřejmého a jsou na to svým způsobem hrdí a racionálně si to omlouvají a že v nich ten antisemitismus deset let po válce nevymizel. PS: Opět opakovaně má oblíbená disciplína filmová nahota - odvážné, přirozené a s českou filmovou tvorbou absolutně neporovnatelné, my tady se zasekli v éře bakalářů ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně udělané, všechny tři série. Hezky se na to dívá, skvělá hudba, propracované kostýmy a scéna, až na to, že je to strašný mejdlo. Pozadí příběhu je zajímavý, ale postavy jednají  podle vzorce - román pro ženy 55+, nelogické jednání postav vedoucí k dalším a dalším umělým dramatům. To bolí a vy máte chuť se utopit ve Wannsee. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Jednička (’56) je skvělá. Je to totiž románová klasika. Máme tu archetyp d’un villain, jehož proměna v un héros je přitažlivou sázkou na jistotu. Tím spíše, když ho znázorňuje někdo tak charizmatický a přirozeně okouzlující, jako je Sabin Tambrea, a to v historických kulisách doby neméně šarmantní a plné pestrých a zásadních společenských i morálních výzev. Pokračování (’59 a ’63) ale už připomínají sedmdesátkové komunistické seriály – povrchní maloměstská idylka odehrávají se navíc v epicentru výbuchu všech možných umakartů a podobného nevkusu, který s sebou „retro“ desetiletí přinesla. Rodina se morálkou pohybuje někde mezi staropanenskými drbnami ze všech těch Adamů Dalglieshů a Midsomer Murders, které zůstávají jaksi exemplárně v mezilidském pokrytectví padesátých let, ať se odehrávají kdykoliv, a českými Dynastiemi Nováků, My všichni školou povinní apod., což ji činí nezajímavou a fádní. PS: Oceňuji, že Česká televize vysílá seriál v původním znění, takže jsem si po letech první skvělou sérii ráda připomněla. ()

Luxocculta 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemné překvapení. Trochu mi to připomnělo naše Vyprávěj, jen v trochu víc filmovém a hudebním hávu. Má to velmi silné stránky, které mají proti těm slabším jednoznačně navrch. Hodně sympatické tváře a výkony některých z nich, zvlášť představitelky hlavní role Moniky. Třetí díl mi přišel slabší, s několika klišé momenty a zkratkami, které v takhle dobré věci zamrzí, ale výsledný dojem z téhle minisérie to nezkazilo. Hodně zajímavé a neokoukané (alespoň pro mě) je místo a čas, ve kterém se to vše odehrává. Jsem zvědavý na pokračování. 80 % ()

Reklama

Reklama