Reklama

Reklama

Šovinistické prase proti feministce s chlupatýma nohama, takhle neodolatelná nabídka se nedá odmítnout. Začátkem 70. let je sexuální revoluce v plném proudu, v tomto případě dochází mezi muži a ženami ke vzácnému a oboustranně příjemnému souznění a shodě. Ovšem společenská rovnoprávnost žije často jen v představách žen. A tenis není výjimkou, spíše zářným příkladem. Bobby Riggs je ztělesněný testosteron, představuje vše mužské, proti čemu jakékoliv ženské hnutí vždy bojovalo, bojuje a bojovat bude. Bývalý tenisový šampion, gambler, floutek a velkohubý šoumen je známý větou: „Žena patří do ložnice a do kuchyně. Přesně v tomto pořadí.“ Billie Jean King je moderní žena, která jakoby do příběhu spadla z jednadvacátého století. V tom, co dělá, je výjimečná, angažuje se, prosazuje lepší podmínky v ženském tenise, řeší milostné vztahy s muži i ženami. Dva póly, které se odpuzují, až se nakonec přitáhnou. Bobby totiž v tenisové exhibici poráží ženskou světovou dvojku a zápas je posměšně nazýván „Masakrem na Den matek“. To je moment, kdy Billie Jean King zvedne hozenou rukavici a rozhodne se nakopat mu zadek. V následné monstrózní show už nejde jen o tenis, ten je pouhou zástěrkou. Rozehraje se zábavná bitva mezi mužským a ženským světem, která sice nemůže vyhrát na věky vedený střet... ale každý podařený kopanec do koulí se počítá. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (145)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Buď scénáristům rapidně ubývá nápadů nebo jsou prostě jen pohodlnější a daleko častěji než dříve sahají po příbězích, které posléze opatří zaklínadlem PODLE SKUTEČNÉ UDÁLOSTI. Takže sledujeme jeden hodně sledovaný historický tenisový duel mezi pohlavími a vyjasňujeme si sexualitu Billie Jean Kingové. Nebudu prozrazovat jak tenisový duel dopadne. Herecké výkony kromě hlavních představitelů jsou dosti průměrné a celé to působí spíše televizním dojmem. 50% ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy to mají v dnešní době u diváků těžké. Feminismus, LGBT, BlackLivesMatter nebo třeba Snědá tíseň a MeToo. Veškerá zrovnoprávňující hnutí, která nám jsou předkládána v šíleném množství prostě rychle omrzí, zvláště pokud nám jsou tak násilně cpaná téměř do všeho a situaci naopak podněcují, vyhrocují a zhoršují. V tomto případě se ale alespoň držíme historických reálií, v hlavních rolích jsou moji dva oblíbenci a je na ně skutečně radost koukat, navíc jsou zachyceni až nečekaně přesně (ano, udělal jsem si rychlý checking, Steve jako by z oka vypadl, Emma je sice až moc půvabná a její rukávy nejsou při zatnutí trhány brutálním bicepsem, ale to je jen drobnost a vůbec nevadí). Možná by neuškodilo pojmout to méně vážně, přidat na vtipu nejen od Carella a netlačit tak na důležitost okamžiku, přestože chápu, co bylo minimálně pro BJK a ženy v sázce. Nakonec se musím pochlubit, že na ženský tenis se podívám častěji než na ten mužský, ale to pouze kvůli vynikajícím Češkám. Taky se rád mrknu na ženský volejbal, jen tak pro radost. ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Emma Kámen vypadá hůře než Popelka po dvojité směně na půdě a předváděný tenis působí tak vtipně, že i samotný film nelze brát příliš vážně. Kdybych nahnal důchodce ubytované v pečovatelském domě na kurt, tak dozajisté dokáží dát tvrdší úder, než Emma Kámen a Stanislav Carell dohromady. 70% Celosvětový příjem k 9. 2. 2018: $17,800,000, což je 0,71 násobek rozpočtu ()

venison 

všechny recenze uživatele

Velké téma, ale vlažné zpracování.. Tak bych asi ve zkratce shrnula sportovní životopisné drama "Souboj pohlaví".. Čekala jsem větší dynamiku a důraz ne téma, film je spíše vleklý, průměrný a rozmělněný.. Nevím, kterou dějovou linii sledovat dříve.. Zadluženého šovinistu Riggse, coming out Billie Jean King nebo sportovní genderovou problematiku té doby vyhrocenou tenisovým zápasem.. Autoři se zaměřují na vše a na nic pořádně a proto film působí lehce odfláknutě.. Ani herecké výkony neměly moc šanci vyznít.. Obyčejný TV film, který se příliš na stříbrné plátno nehodí.. Škoda nevyužitého potenciálu.. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, holkám fandím, ale : Je veřejným tajemstvím (o kterém se ovšem v dnešním světě nesluší mluvit nahlas), že na Grand Slam turnajích, pořadatelé turnaj žen dotují ze zisků z mužské části soutěže (nejvíce si stěžují v Paříži) - přece jen, úroveň a umění mnoha hráček účastnících se hlavně prvních kol je více než diskutabilní, jejich hra většinou naprosto nezajímavá, zápasy jsou nudné, proto jejich návštěvnost je pokaždé výrazně nižší, než je tomu u mužů ... přitom finanční odměny jsou stejné - a to, i když ženy hrají pouze na dva vítězné sety - mají tedy ve skutečnosti oproti mužům mnohem vyšší finanční odměnu - protože je rozdíl hrát maximálně 3, nebo 5 setů .. tedy 2, nebo 4,5 hod ... (ženský tenis = 6:0, 1:6 ...) ()

Galerie (71)

Zajímavosti (10)

  • Film vznikl na motivy skutečného tenisového zápasu, který se svého času stal celosvětovou senzací a jedním z nejsledovanějších televizních přenosů všech dob. Do historie vešel jako „Souboj pohlaví“. (Zdroj: Bontonfilm)
  • Emma Stone byla zpočátku obsazena jako Billie Jean King, ale problémy s plánováním ji přiměly se role vzdát. Brie Larson byla nakonec na roli přijata, ale po několika měsících natáčení opustila. Poté, co byl Emmě Stone rozvrh zrušen, byla schopna vzít roli zpět. (Delock)

Související novinky

Paul Rudd vs. dvojník

Paul Rudd vs. dvojník

13.08.2018

Paul Rudd (The Fundamentals of Caring) momentálně dobývá kina ve dvojce Ant-Mana a příští rok bychom ho měli spatřit ve čtyřce zatím nepojmenovaných Avengers. Mezitím se ale čerstvě upsal novému… (více)

Reklama

Reklama