Reklama

Reklama

Zlatá šedesátá

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Mýtus o krásných časech české kultury v konfrontaci s deníkovými zápisky filmaře Pavla Juráčka. Inscenace roku 2013. Název inscenace Jana Mikuláška, na jejímž scénáři se podílela také dramaturgyně Dora Viceníková, má ironický podtext. Deník, který si v letech 1959–1974 psal Pavel Juráček, režisér a scenárista, jehož autorské filmy se zapsaly do dějin československé nové vlny, má k pohodové atmosféře velmi daleko. Jeho výpovědi jsou zcela otevřené a nekompromisní a autor v nich nešetří nikoho ze svého okolí ani sebe. A právě Juráčkův text – ve své syrovosti i literární kvalitě – stojí v centru pozornosti této inscenace, která rezignuje na dramatické situace a jednání a odvíjí se v záměrně pomalém tempu. Zlatá šedesátá jsou zvláštním, mimořádně silným diváckým zážitkem, který přesahuje ze sféry divadla do literatury a díky výpravě M. Cpina také do výtvarného umění. Zlatá šedesátá získala v roce 2013 Cenu Alfréda Radoka v kategorii inscenace roku. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem naživo ještě v Brně (než se divadelníci odebrali šířit osvětu do Prahy), což pochopitelně je vždycky silnější než tv záznam. Už jen nápad zdivadelnit deníky se jeví sebevražedně, ale tak silnou látku, jako jsou deníky Juráčkovy, by asi zkazit nešlo. Šlo jim podlehnout, ale to se tady naštěstí taky nestalo. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Zpracování daného tématu se mi moc líbilo. Celkem si nedovedu přestavit lepší. Stále živá scéna, několik herců i hereček, doba inscenace akorát. Pan Juráček byl velmi komplikovaná osobnost, která byla nespokojená asi v každé době. Ničily ho vnitřní běsy a ani nejbližší nebyli ušetřeni. Myslím si, že by se trápil i po 90. roce. ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Režie hry Jan Mikulášek (Divadlo Na Zábradlí). Jeho "umělcování" je jako obvykle přílišné, naštěstí síla výpovědí, tj Juráčkův text (výběr) silný. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama