Bob ClarkKamera:
Reginald H. MorrisHudba:
Kenneth WannbergHrají:
Jack Lemmon, Robby Benson, Lee Remick, Colleen Dewhurst, John Marley, Kim Cattrall, Gale GarnettObsahy(1)
Stárnoucí herec (Jack Lemmon) má strach z těžké operace a proto se rozhodne, že si bude ještě užívat života, dokud to půjde. Ale jeho manželka se ho snaží přemluvit, aby tento riskantní lékařský zákrok podstoupil. (MVanis)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $9,000,000║Tržby Celosvetovo $-║ ()
„Jestli tohle myslíme vážně, jsme v průšvihu.“ Film o vesměs vážných tématech podaný zároveň s obrovskou tragikomickou nadsázkou se v tomto případě vážně povedl. Myslím, že dnes už málokdo umí napsat tak skvělé dialogy, které vystihují ducha života, dokážou přinést naprosto nenucený humor a zároveň tolik toho o vztazích mezi postavy ve stejnou chvíli říct. S každou další scénou a zvratem jsem měl pocit, že proplouvám směrem k postavám této inscenace stále blíž, jako u televizního seriálu, který si vás možná získává déle, ale nakonec vás osudy hrdinů nepustí. Až jsem si na konci říkal, že bych si klidně přidal ještě třetí hodinku, protože by mě hodně zajímalo, jak by doposud věčně neklidný a přes úspěšné nalézání cesty k sobě často složitý vztah syna a otce pokračoval i po velkolepém, snad definitivně smířlivém večeru. Přibližně stejně zajímavé jako vztahové drama zůstává i vnitřní drama Scottieho, který se v průběhu bilance nad svým životem stále víc utvrzuje v dosavadních postojech k životu i okolí, ale zároveň si jasně začíná být vědom svých chyb. Dívat se na Jacka Lemmona, předvádějícího v plné formě excelentně vyváženou směsici komického i charakterního herectví, mi tady bylo stejným potěšením jako poslouchat původní český dabing s přesně padnoucím Vladimírem Brabcem. ***** „Teď už vím, co bych Ti chtěl zanechat, synu...“ Tohle je podle mě ten úplně nejlepší film, který Bob Clark po sobě jako režisér zanechal. Přijde mi skoro nemožné, že tvůrce takového filmu začínal béčkovými horrory a po Holdu se pustil do tínedžerských komedií, aby se defitivně na přelomu tisíciletí našel v šílených superbatolatech. [90%] ()
Oscar 1 nominace: Herec HR - Jack Lemmon . . . . . Zlatý Medvěd - výběr ()
Vážně nejsi herečka ? Proč? Vyhýbáš se kuchyni. Od herečky se dočkáš snídaně jen tak, že jí uděláš značky na podlaze.... Jack Lemmon v plné síle.. ()
38. Zlatý Glóbus za rok 1980 - nominace (1) - Nejlepší herec (drama) - Jack Lemmon ()
Photo © Twentieth Century Fox Film Corporation