Reklama

Reklama

Runway 06-24

(TV film)
Trailer
Česko, 2014, 58 min

Režie:

Roman Buťa

Hrají:

Pavel Rímský (vypravěč)

Obsahy(1)

Obří stroje drtí starou dráhu ruzyňského letiště, aby finišery mohly položit několik speciálních vrstev nového betonu. Nad hlavami přitom běží rušný letový provoz. U příležitosti 50. výročí existence hlavní runwaye Letiště Václava Havla v Praze bylo rozhodnuto o její důkladné přestavbě. S tím však souviselo několikaměsíční úplné uzavření jejího provozu během hlavní fáze renovace v roce 2013. Veškerý provoz tak závisel na vedlejší dráze 12–30, která je nejen o několik set metrů kratší, ale je také nedostatečně vybavená pro přistání v mlze. Zatímco pracovníci ruzyňského letiště koordinovali stovky odletů a příletů denně, dělníci na stavbě se potýkali s náročným odstraněním původních tří vrstev pevného povrchu pomocí tzv. „gilotiny" a obřích vrtáků i následným odvozem starého materiálu, jenž by měl být kompletně recyklován. Dále přistoupili k pokládání nové hmoty – nejprve vápenné směsi prokypřené se zeminou, dále cementové stabilizace a tzv. mezerového betonu a nakonec 40 centimetrů silné cementobetonové vrstvy. Největší stavební letištní projekt posledních let se však neobešel bez komplikací a vyžádal si některá operativní řešení. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Marze 

všechny recenze uživatele

To jsou teda materiálové toky...Koho zajímají instruktážní filmy o stavbařině může dát 100 procent. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Dokument o přestavbě runwaye 06-24, nebo-li primární runwaye hlavního českého letiště. V dokumentu jde o to, jak se celá přestavba prováděla, jaké stroje byly použity, proč a také jaký materiál byl při stavbě využit. .... HODNOCENÍ: 70% (4*) ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Jeden by neveril, že dokument sa dá natočiť aj o prestavbe jednej runwaye na jednom letisku. Nechápte ma zle, dokument to bol pútavý a zaujímavý. Sledovať lietadlá prelietavať len pár desiatok metrov nad hlavami robotníkov, ktorým prácu komplikovalo nepoddajné počasie a práce na runwayi sa museli stihnúť veľmi rýchlo, bolo dychberúce. Runway 06-24 síce nie je tak dokonalé ako Ultimate Airport Dubai, ale na úvod to ako dokument o letisku nebolo vôbec zlé. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Kdybych to viděl třeba od půlky a nevěděl, že je to z Česka a na Vencově letišti, tak bych hádal, že je to skoro jak z dílny velké mocné BBC. Na naše poměry fakt slušný dokument, dobře řemeslně udělaný a i to, co popisuje, je pro fandy ojedinělých staveb jistě zajímavé. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Takto má vypadat dokument o stavbě, žádné zbytečně keci a divák se nenudi ani minutu, Roman Buťa odvedl výbornou práci. ()

mb.hk 

všechny recenze uživatele

Přes to, že se jednalo o téměř hodinový dokument, tak jsem se rozhodně nenudil. Nejen proto, že mám dokumenty rád, ale hlavně kvůli skvělým, často detailním, dobře sestříhaným záběrům. Komentář je dostačující a vše potřebné je názorně vysvětleno za pomocí pěkně zpracovaných animací. Opravdu velmi povedený dokument, jaký se v českých podmínkách jen tak nevidí! ()

Alvin 

všechny recenze uživatele

Jsem opravdu rád, že teď už vím, kolik centimetrů betonu máme pod koly, až se budeme příště vracet z koupácké dovolené a pilot s tím třískne na "čtyřiadvacítku" za bouřlivého potlesku všech účastníků zájezdu. ()

Reklama

Reklama