Reklama

Reklama

Darované děti

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2016, 26 min

Obsahy(1)

Dokument o dětech z českých babyboxů, který vás přiměje zamyslet se, zvážit pro i proti a udělat si vlastní názor. Viktorie i Dominika vstoupily na svět dvířky babyboxu. Nakolik vyhřívaná kovová schránka změnila trajektorii jejich životů? Je dobře, že babyboxy existují? Co jejich existence znamená pro identitu dítěte, které se v něm ocitne? Zachraňují babyboxy životy, nebo jen nabízejí pohodlné východisko pro ženy, které by jinak zůstaly matkami? Babyboxový svět není černobílý. Jejich obhájci i odpůrci mají pádné argumenty a je na každém z nás, abychom si udělali vlastní úsudek. Jisté je, že odevzdáním dítěte do schránky babyboxové příběhy nekončí – naopak jsou na začátku. S novou mámou a novým tátou za zády získávají babyboxátka novou identitu, což s sebou nese velkou porci radosti i nečekaných úskalí. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Zaznívají různé argumenty pro i proti. Já jsem pro babyboxy. Uvědomme si, že v celé Evropě je nyní akutní nedostatek dětí k adopci, protože vysokoškolačky chodí na potraty. Z Čech se do Švédska adoptují Romské děti , o které se rodiny velmi starají a mají úspěchy ve škole. Samozřejmě nelze dávat do babyboxu dvacetileté děti. ()

Armin111 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument, který nahlíží na stránku odložených dětí z obou stran. Po jeho shlédnutí jsem se musel zamyslet, že tvůrci, resp. dotazovaní odborníci asi měli pravdu, že s tím odložením do BabyBoxů to není až tak jednoduché. Do této doby jsem si vůbec neuvědomoval, že děti z BabyBoxů nemají vůbec žádnou identitu, nikdy se na rozdíl od dětí daných k adopci nedozvědí své pravé rodiče, nebudou vědět rodinnou anamnézu, dědičné choroby apod. Fakt mě to po dlouhé době velmi zaujalo a donutilo k přemýšlení. Dokument natočen velmi poutavě, kdy na stejnou otázku odpovídali obě strany a nic nebylo označeno jako jediné správné řešení. Prostě po dlouhé době nestranný a zajímavý dokument. ()

Reklama

Reklama