Reklama

Reklama

Cokoliv

  • USA Anything Else (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ďalšia romantická komédia z pera osvedčeného Woodyho Allena plná vtipných náhod, nehôd a nedorozumení. Jerry (Biggs) je mladý 21-ročný komediálny spisovateľ žijúci v New Yorku. Aj napriek tomu, že je talentovaný, má problémy preraziť. Zásluhu na tom nesie jeho agent Harvey (DeVito), ktorý má sice o sebe vysokú mienku ale je dosť nepraktický a tiež David (Allen), jeho excentrický a paranoidný učiteľ. Ďalším kameňom úrazu je Amanda (Ricci), jeho priateľka. Od prvého momentu, kedy ju zbadal, vedel, že je do nej zamilovaný. Ale Amandine mnohopočetné neurózy, strach zo záväzkov a frustrácie najrôznejšieho druhu jej zabraňujú, aby bola Jerrymu nablízku, keď to najviac potrebuje. Krízovým bodom sa ukáže byť situácia, keď sa ocitne v malom byte s Amandou, ktorú nečakane navštívi jej matka Paula, ktorá sa rozhodla, že sa stane kabaretnou speváčkou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Musím se asi už smířit s tím, že můj milovaný Woody trpí únavou materiálu. Repliky jako "to nebyla nevěra, vyspala jsem se s ním jen jednou, abych zjistila, jestli jsme sexuálně kompatibilní" jsou fajn, ale už tak nefungují a zvlášť od herců, kteří nemají tu správnou neurotickou image , s výjimkou Stockard Channing. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Jak už to tak se mnou a s Allenem bývá. Buď jsem nadšen, nebo nejsem schopen pochopit, jak mohl takový filmař natočit něco tak průměrného. Tenhle film je bohužel ten druhý případ........ Když vám to ve sportu (i když jste jednička) nejde, dostanete nakládačku. Když jste u filmu, jste slavní a natočíte kravinu, spousta lidí vás ještě pochválí. V těchto případech jsem spíš milovník golfu. ... Sorry Woody zase vedle :) ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Pro mě, jako pro velkého fanouška Woodyho Allena, je pro mě film jen hořkým zklamáním. Zatímco jsem si u žánrových experimentů z minulých let říkal, že si chce prostě odpočinout u zábavných nenáročných komedií, nyní vidím, že jeho eruptivní tvůrčí síla je pryč. Dialogy, postavy a vztahy mezi nimi jsou pouhým stínem jeho dřívější tvorby a film spíše vypadá, jako by se jej pokusil natočit někdo mnohem méně nadaný jako Woody Allen. Skutečnost, že jej natočil sám, je pro mě skličující... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Jsi motoricky nemotorný, že tě děsí akcidentální výstřel?“ Vzhledem ke zdejšímu hodnocení, byl pro mě tento snímek velkým překvapením. Allen nenabízí nic, co bychom u něj již dříve neviděli, naopak dost okatě parafrázuje Annie Hallovou, částečně i Manhattan, ale proč ne, vždyť si to ve svém věku může dovolit. Nechci tím naznačovat, že jeho věk nekoresponduje s věkem většiny aktivně tvořících lidí a že tudíž nemůže napsat nic neotřelého (Match Point dokázal, že může), spíše se octl v situaci, kdy je těžké nevykrádat sám sebe a přitom zůstat sám sebou. Jak vidno, napsat inteligentní romantickou komedii mu nečiní potíže, přičemž není třeba přivírat oči nad jejími kvalitami. Do hlavních rolí tentokrát obsadil dva mladé, nepochybně talentované, herce, kteří vyloženě neexcelují, no, přinejmenším ukázali, že v nich něco vězí (dokonce i Christina Ricci umí být pod vedením správného režiséra proklatě sexy). Samotný Allen si přidělil postavu mentorského staříka, který by klidně mohl být starší a životem protřelejší verzí Alvyho Singera. Naučil se spoléhat pouze na sebe (nejen co se sexu týče), problémům pouze pasivně nepřihlíží, snaží se je řešit, cítí potřebu sdělovat svá životní moudra méně zkušenému kolegovi („Při psaní usiluj o originalitu, anebo vykrádej ty nejlepší“). Sice je člověkem, který toho od života moc nečeká, ale alespoň ví proč. Chtělo by se napsat „starý paranoidní žid“ a skutečně, Dobel je částečně Allenovou karikaturou. Množství vtipných hlášek bohužel nebylo dostačující pro vyplnění přehnaného prostoru sto a osmi minut, jsou to však právě hlášky typu „Nekonzumuji dvojchlopňové tvory mrtvé přes 72 hodin“, co mě přimělo jít nakonec na slabší čtyři. 75% Zajímavé komentáře: Radko, dzej dzej, pabelito, maeb ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

-ROZEŠEL JSEM SE S DÍVKOU. POSLALI MĚ K PSYCHIATROVI A TEN ŘEKL: PROČ JSTE TO V DEPRESI UDĚLAL? -NECHALA MĚ DÍVKA. -MUSÍME VÁS VYŠETŘIT. -PROČ? NECHALA MĚ. -PROČ SE TAK HNĚVÁTE? -PROTOŽE TU HOLKU CHCI! -CO ZA TÍM JE? -NIC! -DÁM VÁM LÉKY. -NECHCI LÉKY, CHCI TU HOLKU! Teď poznávám, že moje nálady se více promítají do sledovaného snímku, než jsem si dříve myslel. Bylo to utahané a až moc ukecané (i na Allena), i když pár scén mě dovedlo vytrhnout z letargie. Ale teď už musím jít. Mám něco naléhavého v Ohňové zemi. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborná a hlavně netypická allenovka překračující klasickou délku jeho filmů. K tomu mě ještě dvakrát tak překvapilo to, že se na to nechalo koukat od začátku do konce, protože jeho průměrná délka filmů 80 minut mi bohatě stačí. Krom toho, že ve filmu hraje klasicky excelentně Woody Allen, zajímavě se rozehrává Jason Biggs, který dokazuje, že má navíc než na teenagerské komedie a vyděl jsem v něm trochu mladého Allena, i když to hlavně díky dialogům, které sestavil mistrně a právě proto film tolik drží. I když je Cokoliv trochu jiný film než bych od Allena čekal, bavil jsem se u něj na úkor zdejšímu hodnocení i tak skvěle. --- Snědla si celý dort? - Pak jsem dojedla špagety, humra a to kuře v pekáči - Nábytek ši ušetřila? ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $18miliónov║Tržby USA $3,212,310║Tržby Celosvetovo $13,585,075║ Skôr taký rozpačitý Woody Allen, príde mi to príbehovo narýchlo zbúchané, časom až také monotónne. /40%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Woody Allen .. Poněkolikáté luhovaný příběhový pytlík čaje už je opravdu nevábný a chuť takového produktu patřičně bídná! Přehlídka nejneurotičtějších postav NY a spousta keců o ničem, které pohřbí i těch pár chutných narážek. Allen jako herec už téměř ustoupil za oponu (a je na čase), Christina Ricci, ač pěkná a herecky skvělá, je jako postava filmu nesnesitelná. Nejpřekvapivější je Jason Biggs, který dokazuje, že pod zkušenou rukou umí víc než jen hledat (první) sex.. "Ženě je naprosto nepochopitelné, jak ji může někdo nemilovat. -- W. S. Maugham". ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Nechápu, co proti tomuhle filmu všichni mají... Mě se líbil, a to tak, že hodně. Woody v netypické vedlejší roli mnohem drsnějšího, sebejistějšího a protřelejšího hláškaře než obvykle, vskutku překrásná Christina Ricci, s diváky hovořící prcičkář Biggs... Ano, je to místy možná trochu natahované, ale nestalo se mi, že bych se nudil. Prostě pro mě trochu atypická, leč genialitou stále hýřící Allenovina. A nikdy nevěřte nahému řidiči autobusu!:) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mladí herci v allenově filmu, to je jak živá voda. Nebylo to dokonalé to ne, a mělo to víc než pár nudných míst, ale ty zábavné byly opravdu fajn. Jason Biggs mi tam opravdu seděl, Allen byl taky dobrej a Danny DeVitto a jeho kolaps v restauraci mne spolehlivě rozesmál. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Nebýt Allenovy postavy paranoidního židovského cvoka, hodnotila bych za 2* - a nebýt všeho ostatního, hodnotila bych za 4* - výsledek je tudíž jasný. Pobaví, neurazí, nenadchne. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Od tohohle filmu jsem moc necekal, par Woodyho filmu me uz zklamalo a ty meli o dost vyssi hodnoceni, ale nakonec sem se slusne bavil. Pribeh je sice takova okecavacka a reseni vztahu, takze nic novyho, ale Woody tu uz nehraje nakyho nervozu, ale normalniho magora a prijemne film osvezuje. Dal musim pochvalit Dannyho DeVito, hlavne za jeho zaverecnou akci v restauraci, to byl fakt masakr. A do tretice musim pochvalit Christinu Ricci, zahrala slusne a vypadala pri tom sexy. Co ale pochvalit nemuzu je Jason Biggs, kterej sice sem tam hraje solidne, ale mnohem castejc pripomina toho idiota z Prcicek. Sice me ze zacatku film nak zvlast nechyt, ale postupne, jak dostavali dialogy vetsi stavu, jsem se zacal slusne bavit, takze ty slabsi 4* dam. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Annie Hallová reloaded. ;-) Patřím k menšině těch Woodyho příznivců, kteří si cení víc jeho stylizovaných žánrových hrátek než rozbolavěle realistických opusů. V Cokoliv jsem navíc při nejlepší vůli nenarazil na nic, co bych z jeho starších filmů neznal. Film se ale dá chápat i jinak, než se prezentuje. Postavy Jasona Biggse a Woodyho Allena jsou de facto jedna a táž osoba, Woody je jen okoralý zkušenostmi, které Biggs teprve nevyhnutelně prožije. Setkání dvou časových rovin bez flashbacků a cestování v čase. :) To se pro mě stalo klíčem ke sledování filmu. Dívám se na Cokoliv jako na Woodyho osobní inventuru - právě to opakování všeho starého zde slouží ke konfrontaci - na čem ještě trvá, co přehodnotil atd. Nicméně si myslím, že na film je to málo. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

„V takové jemně satirické náladě jsem ho chtěl humorně střelit do zadku, jenže tam byla, bohužel, veliká tma a v nervozitě jsem netrefil zcela exaktně.“ Tohle je skutečná perla, ke které však nejprofláknutější newyorský neurotik tentokrát opomenul přihodit větší množství intelektuálních sestřiček. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Tohle je podle mně nejlepší Allen od Celebrit, možná i dál. I když se mi jeho oddychovky typu Darebáčci nebo Škorpion taky moc líbily, takhle mám Mistra nejradši. Tahle variace na Annie Hallovou mi přišla moc k chuti. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Na Allenově rezignaci na nějaké vyšší hodnoty svého díla (už snad vědomé) je cosi zneklidňujícího, ale taky překvapivě uklidňujícího. Cokoliv jsem si užil mnohem víc, než bych čekal. Jinému režisérovi bych tu čtyřku i dal, to by ale za sebou nesměl mít třicet filmů, z nich některé téměř špičkové. "Na nic si nehrát" v tomhle případě nezachrání vše, to zase ne. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ne, dělat narážky na Židy se v politicky korektní společnosti nenosí, ale když ty narážky dělá sám Žid, není to jako cokoliv jinýho. Tedy kdokoli jinej. Standardní Allen, kterýho jsem sice už šest let neviděl, ale za ty narážky film dodneška oceňuju. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Už v 90. letech se o Woody Allenovi v kruzích filmových kritiků tradovalo, že je trochu vyčpělý a značně se opakuje. I když to pochopitelně zdaleka není celá pravda o Allenově tvorbě, právě komedie Cokoliv je dokladem, že není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Když jsem Cokoliv začal sledovat, uvědomil jsem si po chvíli, že už jsem snímek cirka před třemi lety viděl, ale dokonale jsem ho vytěsnil z paměti. A i poté jsem si nedokázal vybavit, co bude následovat v dalších minutách. Vlastně byl pro mě film svým způsobem nový. Allen si pochopitelně udržuje stále určitou a ne právě nízkou laťku, takže svého fanouška vysloveně nezklame a diváka, který ho vidí poprvé, může upoutat, nicméně jde opravdu do značné míry o styl a motivy, které použil už mnohokrát v lepším podání. Film je tradičně založený na dialozích, z nichž některé vyloudí na divákovi úsměv, ale neutkví v paměti, a na kvalitním obsazení, kterému tentokrát vévodí Christina Ricci. Filmu ale schází nějaká výraznější dramatická zápletka a údernější pointa. A v neposlední řadě je Cokoliv dokladem toho, že Allen je ke stáru lepší režisér než herec. Celkový dojem: 60 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Mám spát s jinými.“ - „Tak spi! Milion žen se na tebe s chutí vrhne. Nebo aspoň jedna…když ji opiješ.“ Dle zdejšího hodnocení jsem se raději připravil na zklamání. To se ovšem nekonalo! Jistě, v porovnání s jinými Allenovými snímky Cokoliv neoslní, to ale vůbec neznamená, že by nešlo o zábavnou podívanou plnou Woodyho typických ingrediencí. Hudba, dialogy, hlášky a neustálé židovsko-nacistické narážky („Co člověk neví...to ho zabije. Neublíží, rovnou zabije. Jako když tě pošlou do sprch, ale nejsou to sprchy.“), tvůrcovy oblíbené promluvy k divákům, pohodová atmosféra, mnoho šílených postaviček (nejvíce mě rozesmával nemluvný cvokař, taktní agent a moudra trousící učitel), spousta vtipných situací a výmluv („Nevěřím ti! Na zádech jsi pokousaný. Neupadl jsi na hřeben!“) a na závěr hořkosladký konec s taxikářem (po kterém vám ovšem zůstane úsměv na rtech). Celkově mi to vychází na solidní 4*. „Mám v lednici mušle z minulé neděle. Dáte si?“ - „Nekonzumuji dvouchlopňové tvory mrtvé přes dvaasedmdesát hodin.“ ()

Reklama

Reklama