Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prokletí vojáci. Tak se jim zvyklo říkat. Mezi ony prokleté patří i Mieczysław Dziemieszkiewicz (Krzysztof Zalewski-Brejdygant), kterému nikdo neřekne jinak než "Rój". Píše se rok 1945 a druhá světová válka právě skončila, Polsko bylo osvobozeno sovětskými vojsky. Ne všichni ale Rudou armádu berou jako osvoboditele. Mezi Poláky je jich spousta, kteří nedokázali odpustit masakr u Katyně, kde bylo příslušníky NKVD zavražděno na 22 000 Poláků, převážně důstojníků. A tak boj proti nenáviděným Sovětům pokračuje. (bejkovec)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film s potenciálom, ale jednotvárnosť postáv to celé pochovala. Príbeh mizerný až nezaujímavý aj pre Poliaka, asi najnudnejší vojnový film dekády. Obraz taký slabý a temný, že som každú chvíľu musel kontrolovať, či mi nezhasol televízor. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (6)

  • Film sa natáčal už od decembra 2009 do septembra 2010. 1. marca 2011 mala premiéru pracovná kópia filmu. Film bol pozitívne hodnotený, ale z dôvodu personálnych zmien vo vedení spoločnosti Telewizja Polska, koproducenta filmu, film nedostal prostriedky na dokončenie produkcie. Dokončil sa tak až po rokoch aj za pomoci verejnej zbierky a premiérovaný bol 4. marca 2016. (Arsenal83)
  • Odvetné akce, které partyzánské oddíly uskutečňovaly proti představitelům komunistické moci, se také vždy nezakládaly na pravdě. Příkladem může být scéna, kdy partyzáni zastaví vlak, v němž cestují představitelé soudní moci. Ti jsou namístě popraveni. Tato operace měla být pomstou za smrt Kozlowského (Jerzy Światłoń). Ve skutečnosti ovšem soudce, který Kozlowského odsoudil k smrti, jmenovitě Mieczysław Widaj, zemřel až v roce 2008. (majky19)
  • Ve filmu najdeme řadu scén, které sice jsou inspirovány skutečnými historickými událostmi, ale v žádném případě se nejedná o jejich přesný výklad. Důkazem může být scéna demonstračního procesu, ve které je souzen Józef Kozłowski „Las“ (Jerzy Światłoń). Ve filmu se tento okamžik odehrává v letech 1947–1948, ale ve skutečnosti tento proces probíhal až v roce 1949. (majky19)

Reklama

Reklama