Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (167)

InJo 

všechny recenze uživatele

24 hodin na izraelsko-palestinský způsob. Téměř totožné ingredience - a kupodivu i výsledek! Nářezové akční drama o nelehkém (a nekončícím) boji s terorismem, jehož hlavní hrdina, drsňák Doron, by si se Sutherlandovým Jackem Bauerem bezpochyby skvěle rozuměl. Představa crossoveru těchto dvou seriálů mi způsobuje erekci. S01: 85 %; S02: 80 %; S03: 80 % ()

TetaJane 

všechny recenze uživatele

Takovéto seriály by měly běžet v hlavním vysílacím čase na předních českých TV, aby si Češi přestali furt na něco stěžovat a uvědomili si, že mají být rádi kde a v jakých podmínkách žijí, i když nemusí být někdy dokonalé. Seriál se 1. řadou tak trošku rozjíždí no a ve 2. a 3. řadě už je to doslova bomba. Suma sumárum 4,5* ... takže 5*. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skutečně originální blízkovýchodní seriálový thriller popisující izraelsko-palestinský konflikt, který sleduje dění jak očima Izraelců, tak z druhé strany i Palestinců a dobře nastiňuje nemožnost jakéhokoliv mírového řešení konfliktu, do kterého jsou na obou stranách zapojeny silné emoce ze ztráty nejbližších... Dějový oblouk vytváří adekvátní napětí, přitom ale seriál působí nezvykle civilním dojmem, opravdu skvělý a přesný je casting, hlavní hrdina by takhle klidně mohl vypadat i v reálu a vyniká v kontrastu s nerealističností hollywoodských hvězd... Zajímavostí svědčící o kvalitě seriálu je fakt, jak velkým kulturním fenoménem a jak moc populární se Fauda stala nejen v samotném Izraeli, ale i na druhé straně ,,barikády", tedy v Palestině a okolních enklávách a státech... Serie 1: 95%, Serie 2: 90%, Serie 3: 90% ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

1. serie O opravdovosti Faudy nemůže být pochyb. Tvůrci, téma, uplakaní teroristi, všechno je lidské, skutečné a profesionální. Když dojde na akci, je to pecka. Když dojde na nějaká odhalení, nečekané zvraty, střety a skrývání špiónů, je to pořád pecka. Ale ty osobní věci ať už na straně židů nebo hamásu, je to strašná sračka. Druhá řada by si jistě zasloužila mou pozornost, ale příliš reálnou tvorbu nemám moc potřebu sledovat. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Po Hatufim a Kfulim přicházejí Izraelci s další peckou. Tentokráte se soustředí na speciální jednotku Šin Betu (nebo Amanu), která se řídí pořekadlem "na hrubý pytel hrubá záplata" , takže palestinským bubákům nezůstává nic dlužna. Zároveň ale seriál nesklouzává k černobílému vidění světa, takže i Arabové jsou tu vykreslení jako lidé a pohnutky některých z nich divák dokáže pochopit. Dojde i na osobní příběhy několika aktérů, které celý koncept výborně doplňují. Jako další plusy vidím celkové civilní pojetí, zběsilé tempo, které má na svědomí relativně krátká stopáž jednotlivých dílů a samozřejmě tvůrci mohou hřešit na autentické prostředí i výborné herce, kteří v drtivé většině prošli armádou, takže zbraně nedrží jako prase kost. Jestli bych měl někoho z učinkujících vypíchnout, tak je to fantastický Lior Raz v hlavní roli a zakoukal jsem se do Rony-Lee Shim'on coby členky židovského komanda. Dokonalost. 100% ()

Galerie (177)

Zajímavosti (6)

  • Představitel hlavní postavy Dorona a spolutvůrce seriálu, Lior Raz, má s hlavní postavou hodně společného – sloužil v izraelské armádě v protiteroristické jednotce, od dětství mluví plynně arabsky a když mu bylo 19, jeho přítelkyně byla zavražděna palestinským teroristou. (jaaara)
  • Při útoku zasáhne Doron (Lior Raz) prchajícího Fauziho Hamdama (Amir Khatib) zezadu do levé lopatky. Ovšem při dalších záběrech útěku má Fauzi průstřel v pravé polovině hrudníku. (mikulin)
  • V seriálu se několikrát objevil automobil značky Škoda. V první sérii to byla několikrát Škoda Fabia (žluté vozidlo Taxi), ve druhé sérii to byla šedá Škoda Octavia, kterou například v sedmé epizodě odjížděli členové speciálních jednotek po přestřelce na náměstí. (BaronDevil)

Reklama

Reklama