Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Recenze (167)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

První série. Exotické reálie na seriál tohoto typu. Fajn délka epizod, skutečná inspirace jiným seriálům :) Silné téma. Kvalitně natočené. Ale to provázání postav a scény plné náhod a šílených kombinací jsou moc i na mě, znalce Dallasu, Beverly Hills a Mission Impossible. Lepší dramaturgické zásahy bych Faudě přál. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skutečně originální blízkovýchodní seriálový thriller popisující izraelsko-palestinský konflikt, který sleduje dění jak očima Izraelců, tak z druhé strany i Palestinců a dobře nastiňuje nemožnost jakéhokoliv mírového řešení konfliktu, do kterého jsou na obou stranách zapojeny silné emoce ze ztráty nejbližších... Dějový oblouk vytváří adekvátní napětí, přitom ale seriál působí nezvykle civilním dojmem, opravdu skvělý a přesný je casting, hlavní hrdina by takhle klidně mohl vypadat i v reálu a vyniká v kontrastu s nerealističností hollywoodských hvězd... Zajímavostí svědčící o kvalitě seriálu je fakt, jak velkým kulturním fenoménem a jak moc populární se Fauda stala nejen v samotném Izraeli, ale i na druhé straně ,,barikády", tedy v Palestině a okolních enklávách a státech... Serie 1: 95%, Serie 2: 90%, Serie 3: 90% ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série je spíš taková seznamovací.... Teprve ta druhá má slušný grády. Sice se nevyhnou jistým "kreténským" berličkám, ale jestli vás tyhle politicko-teroristický národnostní třenice bavěj, doporučuji! Třetí série ukazuje možnosti, kam se dá s jejich rozpočtem a nekonečnou zásobárnou příběhů dojít.... Více u jednotlivých sérií. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za týden jsem dohnal tuhle chválenou Izraelskou akčně-špionážní sérii, která rozhodně stojí za to. Příběh se zaměřuje na vnitrostátní Izraelskou speciální jednotku Shin Bet, která se infiltruje a eliminuje teroristy z Palestiny. Speciální jednotka je velmi povedená a zaujme, že místo herců zde hrají opravdoví vojáci, kteří si prožili válku, takže profesionalita a autentičnost z toho stříká na všechny strany. Seriál má velmi dobré tempo, dokáže být velmi napínavý, osudový i emotivní, postavy jsou sympatické a čím více času jsem s nimi trávil o to víc bolelo když padla hlava. Každá série má jiného záporáka, což je fajn zpestření a ikdyž první 2 série nenabídly tolik akce, kolik bych si přál, tak 3. série to hravě vynahrazuje. Většinu času se odehrává v děsivém prostředí Gazy, kde proti jednotce čelí Palestinské speciální komando teroristů a tam jsem si mlaskal slastí. Koho baví kultura muslimů, teroristi a zdejší nepříjemné prostředí, tak seriál rozhodně dopuručuji, jelikož na podobné téma nic lepšího nevzniklo. Díky Illionoisce a Morholtovi za tip! Příběh*****, Akce****, Humor**, Násilí****, Zábavnost*****, Hudba****, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

S01: Na krimi seriály nikdy nedívám bez extra důvodu a ten tu byl jak doporučení (a všeobecný ohlas), tak zájem o dění, konflikt a kulturu ve státě Izrael. Na FAUDA je asi nejlepší ta nezvyklá nestrannost - obojí v hebrejštině a arabštině sleduje jak osudy v rámci židovské anti-teroristické jednotky, tak jejich radikálního palestinského cíle, tak že velmi dobře (a lidsky) chápete obě strany. A skrze spirálu hrdosti, pomsty, zrad a emocí tu je 12 dílů plných napětí a tragédie, natočených příjemně civilně a z první ruky. Dvojí bravo Lior Raz, pokud vám to půjde sehnat tak určitě doporučuju. 80% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ve Faudě se skrývá to nejlepší z Hollywoodské a "alternativní" východní produkce. Vlastně nic podobného doposud neexistovalo. Úžasný seriál Chalifát zpracovává téma takovým více evropským způsobem, tedy je přemýšlivější a pro přemýšlivé diváky i působivější. Fauda je více mainstreamová, má překvapivě chytlavé akční scény téměř v každém díle. Přesto v žádném ohledu nerezignuje na akurátní popis Izraelsko-Palestinského konfliktu. Prostředí vykresluje naprosto věrně a věrohodně, ve prospěch Hollywoodské akce své téma a kulturní reálie rozhodně nedehonestuje. Netflix dobře vsadil i na herecké obsazení - ukazuje se, že právě tamnější a pro nás neznámí herci dokáží podat východní příběh více autenticky. Každá série prezentuje sice vesměs podobný, ale dost napínavý a až na hranu vyhrocený politicko-vojenský konflikt. Zaměřuje se však na jednotlivce - na speciální tým, zejména jejich osobní vklad, jejich nenahradlitelné schopnosti a až fanatické odhodlání, Jak už to tak bývá, povinností je i náhled do jejich osobního života, který také seriálu dodává potřebné koření a emocionální zaháčkování. Zkrátka není, co vytknout. 9/10 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak že bych konečně doplnil komentátorský rest. Bude to vlastně hodně podobné psaní jako u Bodyguarda, kterého jsem okomentoval loni. A to tak, že ač se mi dílo válí na disku už pár let (první dvě série), muselo se to dostat do TV programu, abych se konečně dokopal se na tento obdivovaný kousek podívat. No, neřeknu špatné, ale po té bezvýhradné chvále ze všech stran nemůžu říct, že bych byl nějak extra uchvácen sám. Jistě je zajímavé, že se rolí ujali neherci a bývalí vojáci, ale právě proto překvapuje, že akce v seriálu nevypadá nijak extra dobře. Nemyslím teď nějaký "vymazlený vizuál" a podobné holyvůdské hrátky, ale to, že postavy často takticky podle mě stojí úplně blbě, míří spíš na sebe než na nepřítele a kdyby to bylo na realitě a ne na scénáři (podle kterého když je třeba zasáhnout, zasáhne se, když je třeba minout, mine se, bez ohledu na konkrétní situaci), často by situace asi dopadla jinak. Plusem určitě je, že prostředí je zřejmě vykreslené dobře a věrně a že hlavní postavy nejsou tak úplně bílí rytíři (třeba dostanou-li se do průseru, neváhají vzít civilní rukojmí), ale jinak děj samotný často působí nereálně, příliš mnoho náhod, záchran na poslední chvíli, odhadnutelných úmrtí a tak. Můžu to určitě doporučit, ale za sebe říkám jednou stačilo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Fauda dosáhla toho, co se zdaří jen hrstce televizních titulů - stala se v zemi původu svérázným kulturním fenoménem. Sjednocuje hluboce rozdělenou zemi, kde panuje částečný apartheid, aspoň v tom, že všechny znepřátelené komunity pravidelně usedají k televizorům, komentují děj a nacházejí si tam to svoje. Fauda není nestranná, je vyprávěná z pohledu členů izraelského komanda operujícího v utajení na území palestinské samosprávy proti teroristům napojeným na Hamas. Není to ale pohled vyloženě tendenční, tvůrci evidentně znají palestinské reálie a dokáží izraelcům zprostředkovat pohled z druhé strany a ukazují motivy, které k útokům vedou. Seriál má údajně slušnou sledovanost i v řadě arabských zemí, které Izrael opravdu nemusejí. Fauda dokázala za nepoměrně menší peníze vytvořit úspěšný akčně dobrodružný produkt dotýkající se i žánru politického thrilleru, který může směle konkurovat oblíbeným akčním sériím ze zámoří. Není bezchybná, např. bojové nasazení půvabné Nurit je pochopitelně atraktivní pro mužskou část publika, odporuje ale praxi ozbrojených izraelských složek nevystavovat ženy riziku zajetí. Základem úspěchu Faudy jsou dobře napsané postavy na obou stranách barikády a scénář, který se s nimi nemazlí, nemilosrdně je drtí, smýká s nimi ze strany na stranu a nechává na nich krvavé šrámy. Zvolený formát pochopitelně neumožňuje hlubinnou psychologickou sondu do myšlení obyvatel Izraele a Palestiny, ale jako ukázka bezvýchodného stavu společnosti, kde dva národy a dvě kultury soupeří o jedno a též území, funguje zatraceně dobře. Celkový dojem: 90 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K PRVNÍ SÉRII: Doron Kavillio mohl dál špuntovat láhve svého malého vinařství, ovšem bývalý kolega ho přesvědčí, aby se vrátil z odpočinku k jednorázové akci. Bývalý špičkový izraelský agent má ovšem k úkolu speciální vztah. Jako jediný zná tvář teroristy přezdívaného Panter, který měl být mrtvý, ale není. Do akce se navíc ponoří víc, než je zdrávo. Speciální izraelská jednotka se dostane na svatbu jeho mladšího bratra, udělá pár chyb a bráška umírá. Kolotoč událostí se roztáčí. Ostatně izraelsko-palestinský konflikt platí za jednu z nejproblematičtějších událostí druhé poloviny 20. století. Seriál nabídne několik zajímavých postav (kupříkladu lékařku Shirin nebo pohůnka Walida), nicméně charisma a herecké polohy jiných postav (i samotného Dorona) bych si představoval „zajímavější“. I jejich kroky mi místy neseděly, emoce nefungovaly tak, jak bych si přál. A ač jsem byl třeba už za polovinou první série, občas jsem se ztrácel v tom, kdo je Palestinec a kdo Izraelec. Co se autenticity prostředí týče, zaslouží si tvůrci palec nahoru, nicméně s ohledem na to, jak letitý konflikt celé území zásadně paralyzuje, bych celkově čekal divácky daleko nepříjemnější pocity. Na oslavy to nakonec není. Některé díly se mi hůř přežvýkávaly. Podle všeho (hodnocení tady) má druhá série větší grády, zájem o ni bohužel nemám. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvelé! Po 1.sérii som si myslel, že tá druhá ju nemôže tromfnúť, ale stalo sa. To isté som si myslel aj o tretej a zase ma to zomlelo. Fantasticky chytľavá vec sa podarila Izraelcom. Téma nekonečné- Palestína-Izrael, pásmo Gazy, teroristi...V každej zo zatiaľ 3. sérií má izraelská špeciálna jednotka proti sebe zdatného protivníka z Palestínskej strany. Nič moc extra politikárčenie, o minulosti alebo zrode tohto nepriateľstva sa nedozvieme nič. Je to pohľad z Izraelskej strany, preto sú Palestínci tí zlí, teda väčšina. Veliteľ jednotky kapitán Ayub je úžasne charizmatický, priamy a čestný chlap. Všetkých členov jednotky si obľúbite, fakt skvelý casting. Vyčnieva Doron, ktorého som si obľúbil najviac a to hlavne preto, že sa neskutočne podobá na môjho brata. Nielen že je hlavnou postavou, ale podieľa sa aj na výrobe filmu. Pri Faude sú zatiaľ 2 zaujímavosti, no jedna lepšia než druhá... Celkovo je to fantastická, skvelá jazda, miestami až adrenalínová a to i napriek tomu, že zas tak moc akčných scén tu nie je. Očami toho herci zahrajú dosť a ja mám tieto pohľady z očí do očí rád. Musím vyzdvihnúť skvelú atmosféru, zručnú réžiu i hudbu, ktorá často pripomína hudbu z filmu Batman begins (Hanz Zimmer). Samá chvála , načo pokračovať? Pustite sa smelo do nej. 100%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Všemu se kvalitou vymykající seriál. Funguje jako napínavý thriller s překvapivými zvraty, jako rodinná dramata, jako snímek doby a specifického prostředí, jako psychologická studie... Zkrátka jsem nenašel chybu. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

24 hodin na izraelsko-palestinský způsob. Téměř totožné ingredience - a kupodivu i výsledek! Nářezové akční drama o nelehkém (a nekončícím) boji s terorismem, jehož hlavní hrdina, drsňák Doron, by si se Sutherlandovým Jackem Bauerem bezpochyby skvěle rozuměl. Představa crossoveru těchto dvou seriálů mi způsobuje erekci. S01: 85 %; S02: 80 %; S03: 80 % ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Problematika terorismu na blízkém východě a celý ten Palestinsko-Izraelský konflikt je velice senzitivní záležitost, v které mají obě strany trochu pravdy. Jednotka obranných složek Izraelských sil se snaží před teroristy ochránit civilisty a v konečném důsledku i sami sebe a svádí u toho sofistikovaný a psychologický boj. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála seriálov, kde by mali herci povinne nosiť dresy alebo aspoň nejakú vlajočku. Prepáčte, ale ako mám ja laik rozpoznať, kto je Žid a kto Filištínec, keď aj tak tam majú všetci handry na hlave a rovnaké nosy? Bežný človek ich naozaj nemá šancu rozlíšiť, jedine podľa osobitých mravov. Napríklad keď vidím, že si muž bije hlavu o múr alebo ma osloví “Shalom, nechcel by si výhodnú pôžičku?“ tak mi hneď jasné o koho ide. Podobne je to aj s druhou stranou, keď človek počuje Alah akbar hneď mu príde na um, o koho asi ide, hoci sú to väčšinou posledné slová, ktoré v živote počul. Nanešťastie v tomto seriáli je týchto príznakov málo, človek sa môže etnograficky stratiť a nechápať, prečo sa tie dva národy vraždia. Veď sú si toľko podobné, aj keď treba uznať, že Arabi sú výbušnejšej povahy. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Krásné a sebejisté ženy, mužní muži, exotická krajina, starodávné památky, zbraně a přestřelky, špionáž a výbuchy, zrady a milostné propletence. To vše uvidíte. Jenomže nejde o telenovelu, ale o skutečností inspirované vyprávění o práci izraelských tajných služeb. Někdy je to klišé, důraz na milostné hry je přehnaně velký (přece jen toho spaní s manželkou někoho jiného je tam přes míru), herecky občas slabší (Gabi skoro v každém dílu přemáhá slzy nebo utrápeně hledí do dáli). Hlavní hrdina je patrně nesmrtelný a jeho psychické propady jsou častější než zhupy při jízdě na horské dráze. Členové protiteroristického komanda si své akce obvykle řídí podle sebe, aniž by se s někým radili nebo to aspoň ohlásili. ____  Ale akce bývají parádní. Sem tam se povede i psychologické vykreslení postav – zejména Palestinců, ze kterých nedělají jen vrahy a násilníky. Co mě však dostalo nejvíc bylo vypodobnění zoufalé situace, kdy se krevní msta mezi Palestinci a Izraelci přenáší už na kolikátou generaci a šance na usmíření nebo aspoň na klid zbraní neexistuje. 4. řada ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1.série: Tak je za mnou první řada a ve výsledku jsem možná i trochu rád. První díl nasadil laťku neskutečně vysoko co se týče napětí i akce (infiltrace na svatbu) a kdyby se ve stejném duchu nesly i další díly, byl bych sakra spokojený. Bohužel podle zdejších komentářů jsem čekal akčně-špionážní vřavu na pozadí izrealsko-palestinského konfliktu, ale bohužel následujících 11 dílů se drží hodně při zemi a akce či většího napětí se už téměr vůbec nedočkáme. Hlavní hrdina je charismatický borec kradoucí si Faudu pro sebe a zbytek je spíše do počtu, stejně tak záporák je hodně sterilní verze toho, co bychom si v podobné sérii přáli, akce je zde málo, napětí taky často zaostává a ve výsledku je to vlastně taková příběhová dramatická konverzačka, která sice nenudí, ale rozhodně jsem čekal něco jiného. Další série si po pauze ale stejně pustím, protože ohlasy slibují drsnější a více badass pokračování, tak snad nezklamou… ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Izraelci se opravdu vytáhli, na rozdíl od Američanů se vykašlali na neustálé zdůrazňování patriotismu, cisterny s nákladem patosu nechali zabloudit v poušti a natočili seriál plný propracované akce, skvěle stupňovaného napětí a dokonalé atmosféry, který mě okamžitě vtáhl do děje a už mě nepustil. Opravdu mě překvapilo, že se Izraelci nestylizovali do role jediných spravedlivých, v seriálu vlastně úplně chyběly typické kladné postavy, každý se tady měl z čeho zodpovídat, a pokud někomu dosud není jasné, proč se obě strany konfliktu nejsou schopné dohodnout na kompromisu, mohl by mu to seriál pomoci pochopit. Opravdu jsem si to užil a ještě jednou děkuji deLaFeremu za to, že mi Faudu doporučil, byla to trefa. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Po Hatufim a Kfulim přicházejí Izraelci s další peckou. Tentokráte se soustředí na speciální jednotku Šin Betu (nebo Amanu), která se řídí pořekadlem "na hrubý pytel hrubá záplata" , takže palestinským bubákům nezůstává nic dlužna. Zároveň ale seriál nesklouzává k černobílému vidění světa, takže i Arabové jsou tu vykreslení jako lidé a pohnutky některých z nich divák dokáže pochopit. Dojde i na osobní příběhy několika aktérů, které celý koncept výborně doplňují. Jako další plusy vidím celkové civilní pojetí, zběsilé tempo, které má na svědomí relativně krátká stopáž jednotlivých dílů a samozřejmě tvůrci mohou hřešit na autentické prostředí i výborné herce, kteří v drtivé většině prošli armádou, takže zbraně nedrží jako prase kost. Jestli bych měl někoho z učinkujících vypíchnout, tak je to fantastický Lior Raz v hlavní roli a zakoukal jsem se do Rony-Lee Shim'on coby členky židovského komanda. Dokonalost. 100% ()

Reklama

Reklama